Dit is nummer 584 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! Het was een opvallende lokale politieke week: CDA en VVD gingen dwars liggen bij de brief voor de provincie met conceptplannen voor aanscherping van de opgave ‘sociaal en betaalbaar bouwen’ en bij het nieuwe voorstel voor het afvalbeleid. De PvdA-fractie kan zich juist prima vinden in de voorstellen van het college op beide dossiers. De meerderheid van de raad steunt het college hierin ook, zo schatten we nu in. Er is een flinke scheur in de coalitie aan het ontstaan, een jaar voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Sommige coalitiepartners lijken zich weer helemaal vast te bijten in hun standpunten van vóór het definitieve coalitieprogramma, geven zich weinig rekenschap van de beleidsmogelijkheden van de wethouders en lijken blind en doof voor de wensen en behoeften van grote groepen inwoners. We gaan er wel mee aan de slag!
Rotte bij sluisje Hillegersberg
WONINGNOOD IN LANSINGERLAND
Hanneke Vliet Vlieland, directeur-bestuurder van 3B Wonen, maakt zich grote zorgen over het groeiende gebrek aan sociale huurwoningen in Lansingerland. Zij sprak afgelopen dinsdagavond in tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimte waar de concept reactie van het college op het verzoek van de provincie om meer sociaal te gaan bouwen op de agenda stond.
De cijfers die zij schetste zijn schrikbarend. De wachttijd voor een sociale huurwoning in onze gemeente is inmiddels opgelopen van 50 naar 87 maanden, het aantal mensen dat reageert op een vrijgekomen huurwoning van 180 naar 300. De slaagkans om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, is gedaald naar minder dan 1%. “Feitelijk ben je dus kansloos”, zei zij. Hanneke Vliet Vlieland vertelde dat, gelet op hun inkomen, ongeveer 40% van de huishoudens in Lansingerland in aanmerking kan komen voor een sociale huurwoning. “Het aantal beschikbare sociale huurwoningen is inmiddels tot onder de 20% gedaald en dekt dus nog niet de helft van het aantal huishoudens dat qua inkomen in aanmerking komt. Er is dus sprake van een forse scheefgroei van het aanbod”.
Zij vertelde van de schrijnende situaties waarmee zij en de andere medewerkers van 3B Wonen geconfronteerd worden. “Dat we dit laten gebeuren, zorgt bij mij voor het schaamrood op de kaken. Er is in Lansingerland écht sprake van woningnood. 3B Wonen verzamelt de verhalen van woningzoekenden die al jaren in een uitzichtloze situatie verkeren. Hun verhalen zijn aangrijpend en zal ik binnenkort graag met de raadsleden delen”.
Hanneke Vliet Vlieland bepleitte met nadruk het aantal geplande sociale huurwoningen op Wilderszijde (25%) niet terug te draaien omdat er tot nu toe geen rijkssubsidie ontvangen is. “We mogen geen stap terug doen en moeten met tomeloze inzet werken aan een oplossing”, sprak zij. 3B Wonen wil 200 miljoen investeren in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. Zij riep college en raad op om gezamenlijk op te trekken en geen vertraging te dulden bij de verdere ontwikkeling van Wilderszijde.
De PvdA-fractie deelt de conclusies van 3B Wonen volledig. De woningnood is hoog. Alleen in een hoog tempo zo’n 3000 sociale huurwoningen bij bouwen, zet zoden aan de dijk. Medefinanciering door het rijk is natuurlijk broodnodig, maar ook onze gemeente moet zo nodig de eigen portemonnee trekken. Dat zijn wij aan onze (toekomstige) inwoners verplicht. Wilderszijde wordt de komende maanden de politieke testcase om te zien of de gemeenteraad hier daadwerkelijk toe bereid is.
Wat wij zien, is dat bij het vinden van oplossingen voor het gebrek aan sociale huurwoningen groepen woningzoekenden politiek tegen elkaar uitgespeeld worden. Zo is het in liberale kringen bon ton om asielgerechtigden geen voorrang meer te verlenen bij het zoeken van een sociale huurwoning en het de gemeenten zelfs te verbieden om dit te doen. Feitelijk gaat het landelijk om slechts 7% van het totale aantal woningzoekenden maar de suggestieve toon is gezet. De gemeente Lansingerland moet nog 96 asiel gerechtigde personen huisvesten. Het gaat hierbij om alleenstaanden en gezinnen die vaak al jaren in asielzoekerscentra verblijven en smachten naar een plek in onze samenleving voor zich zelf en hun kinderen. Net als al die talloze anderen die al jaren wachten op een betaalbaar huis. Inderdaad iets om het schaamrood op de kaken te krijgen!
Net opgeleverd: appartementencomplex Parkzoom 1 Bergschenhoek
STEVIGE STAP VOORUIT IN AANSCHERPING PROGRAMMERING WONINGBOUWOPGAVE
Afgelopen dinsdagavond boog de raadscommissie Ruimte zich ook over de conceptbrief die het college wil sturen als reactie op de vraag van de provincie om het woningbouwprogramma van onze gemeente in de periode 2021-2040 fors te vergroten, met inbegrip van het aantal sociale en betaalbare woningen. Oorspronkelijk wilde Lansingerland zo’n 4000-7000 nieuwe woningen bouwen waarvan ruim 1000 sociale huurwoningen. In het aangescherpte bod gaat het college uit van liefst 11.000 woningen extra waarvan 50% sociaal en betaalbaar. Dit wel onder voorwaarde van planologische en financiële haalbaarheid. Zie ook onze weekberichten 572, 579 en 582: WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 13 T/M 19 FEB 2021 – PvdA Lansingerland
Petra Verhoef constateerde verheugd dat het college nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. “De PvdA fractie kan zich vinden in de door het college opgestelde conceptbrief aan de provincie. Dit is een forse stap vooruit. De brief toont ambitie. Voor de PvdA is het zonneklaar dat er ook op Wilderszijde, ook al krijgen we geen rijkssubsidie, 50% sociaal en betaalbaar moet worden gebouwd. Zo nodig zetten wij eigen incidentele middelen in. Daarvan hebben we er genoeg”. Petra Verhoef prees de wethouders Arends (VVD) en Van den Beukel (CDA) met hun bod aan de provincie. “Hun aanpak komt prima overeen met wat de PvdA voor staat. Bij ons dorpsachtige karakter hoort solidariteit en zorgzaamheid voor mensen in de knel”. Van Woningmarkt naar Volkshuisvesting, luidt het PvdA parool. Voor ons staat het grondwettelijke recht op wonen centraal. Wonen is net zo’n recht als zorg, sociale zekerheid en veiligheid. Daar moet de Staat in voorzien en niet de markt.
Ook de fracties van Leefbaar 3B (mooiste quote: “CDA verhaal over de nieuwe Bijlmer in Bleiswijk is demagogie”), WIJ Lansingerland, ChristenUnie en GroenLinks steunden de reactie van het college. Zuinig was de reactie van het CDA. Deze fractie gaf aan “Geen Bijlmer op Bleizo te willen. De groei naar 80.000-90.000 inwoners is uit den boze. Dit maken wij niet mee!”. Uit de woordvoering van het CDA blijkt ook dat ze niet meer goed op één lijn liggen met hun eigen achterban. Doorgaans solidair als het gaat om oog hebben voor de noden van de medemens. Een betaalbaar dak boven je hoofd hoort daar ook bij, zou je zeggen.
De VVD fractie gaf aan te hechten aan het behouden van het dorpsachtige karakter van onze gemeente als tegenwicht tegen de verstedelijking. Ook deze fractie ziet 4400 woningen op Bleizo West niet zitten. Verder dan 75.000 inwoners wil ook deze partij niet gaan. Eigenlijk wil de VVD het liefst alleen voor de eigen inwoners sociaal bouwen. Aan de regionale behoefte heeft zij, anders dan bijvoorbeeld Leefbaar 3B, geen boodschap. “De financiële haalbaarheid van de plannen staat voorop. Wij zien grote tekorten op de grondexploitaties ontstaan. Rijkssteun is dus absolute voorwaarde”. Aldus de VVD. Een eigen gemeentelijke financiële inzet ziet de VVD, zo te horen, niet zitten.
Wat D66 precies wil, werd niet helemaal duidelijk. Zij beklaagden zich vooral over het feit dat er in de reactie naar de provincie expliciet gesproken werd over het bouwen van 125 woningen in de Driehoek Noordpolder in Berkel Noord, zonder dat hierover overeenstemming is met de aanpalende Edelsteenwijk. Het ging in hun inbreng vooral over processen en procedures, zoals wij van D66 wel gewend zijn. Dat schiet lekker op, maar niet heus.
Het college beklemtoonde, vooral om de wind uit de zeilen van D66, CDA en VVD te nemen, dat elke stap die in de toekomst gezet zal worden om de lange reeks aan bouwplannen feitelijk te realiseren, door de raad zelf genomen moet worden. Het college zal de conceptbrief naar de provincie versturen. Aan de zinsnede waarin de Driehoek Noordpolder staat, wordt mogelijk nog gesleuteld.
De ChristenUnie stelde voor om nog eens goed te inventariseren welke mogelijke bouwlocaties nu nog niet in beeld zijn. Een heel goed voorstel, vinden wij. Onze suggesties: de nu nog lege ruimte naast het busstation bij Metrostation Rodenrijs (tussen de Zwarteweg, busbaan en Penninghlaan) en ook de hele Noordpolder tussen de Edelsteenwijk en het noordelijker gelegen kassengebied bij de Benjamin Vermeerweg in de Noordpolder. Beide locaties hebben via ZoRo-busbaan en Metrostation directe aansluiting op snel openbaar vervoer.
Voordeel van bouwen in de gehele Noordpolder is ook dat hiermee de verkeersontsluiting van de Driehoek Noordpolder die deel uit maakt van dit gebied, mogelijk eenvoudiger te regelen is. Waarschijnlijk is de Noordpolder in de huidige structuurvisie van de provincie nu nog tuinbouwgebied maar het land ligt al meer dan 50 jaar weiland te zijn. Het is een studie naar voors en tegens dik waard.
Onze politieke conclusie: de agenda van Lansingerland voor veel meer en vooral ook socialer en betaalbaarder bouwen is de afgelopen drie maanden ingrijpend en ten goede veranderd. Langzamerhand ontstaat er een politieke meerderheid om het roer fors om te gooien. De aanhoudende politieke druk van de PvdA fractie is dus niet onopgemerkt gebleven! We zullen bij het vaststellen van de Nota met Uitgangspunten voor de Woonvisie Lansingerland 2021-2025 proberen om met een amendement deze wending ook goed te verankeren in de uitgangspunten. Die zijn immers bedoeld om duidelijke, oplossingsgerichte kaders te geven voor de grootste knelpunten rond Wonen.
Sluisje Rottemeren Bleiswijk
Huis bij sluisje Rottemeren
KABINET BIEDT GEMEENTEN NUL EXTRA EURO’s VOOR JEUGDZORG
“Het kabinet komt met geen enkele euro over de brug om de gemeentelijke financiële tekorten op de jeugdzorg te dichten. Het VNG-bestuur is teleurgesteld en boos en heeft daarom besloten arbitrage in te zetten. Deze ‘commissie van wijzen’ komt voor 1 mei met haar advies. Dat is semi-bindend”, berichtte Binnenlands Bestuur afgelopen vrijdag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde voor 2021 en 2022 een flink incidenteel bedrag van het kabinet om de acute financiële nood van gemeenten te lenigen. Dat zou nog met het huidige kabinet geregeld moeten worden. Vanaf 2023 moeten er structurele afspraken komen. Daarover moet een nieuw kabinet beslissen, maar een voorstel van een mix aan maatregelen en budget moet klaarliggen voordat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet beginnen. Voor 2021 en 2022 gaat het om het dichten een tekort van 1.4 miljard. De VNG had erop gerekend dat het kabinet met een concreet voorstel tot financiële compensatie voor in ieder geval de korte termijn zou komen maar minister Hugo de Jonge gaf geen krimp, volgens Binnenlands bestuur. Een forse tegenvaller ook voor de gemeenten die deelnemen aan het samenwerkingsverband Jeugdzorg in de regio Rotterdam en natuurlijk ook voor onze lokale schatkist.
Barbara en Petra ‘op campagne’
BARBARA KATHMANN EN PETRA VERHOEF SAMEN OP VERKIEZINGSPAD IN LANSINGERLAND
“Fijn om weer in Lansingerland te zijn”, roept Barbara Kathmann enthousiast tegen Petra Verhoef die haar bij Metrostation Rodenrijs welkom heet. Voor Barbara is Lansingerland vertrouwd terrein. Ze vertelt dat zij vrijwilliger was bij onze lokale omroep. “Ik deed er elke week voice-over werk”. Als Rotterdams PvdA raadslid en wethouder werkte zij intensief samen met de Lansingerlandse PvdA in ingewikkelde dossiers zoals de A16 Rotterdam, het openbaar vervoer en een schone en stillere luchthaven. Als ex-bestuurder van de Metropoolregio kent zij onze innovatieve Greenport goed.
Barbara staat op de 7de plek van de PvdA kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Samen met Petra Verhoef, de Lansingerlandse PvdA fractievoorzitter, praat zij over wat in Lansingerland grote politieke pijnpunten zijn en wat zij daar als nieuw Kamerlid aan moet doen.
Met stip op één staat onze woningnood. Er is een schreeuwend gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen, ook voor jonge starters en ouderen. “Ons college bouwt jaarlijks slechts 400 huizen. Maar 19% is sociale huurwoning. Zwaar onder de maat als je weet dat onze gemeente nog 137 miljoen Eneco geld op de plank heeft liggen. Onze woningproductie moet stevig omhoog naar 1000 huizen per jaar waarvan de helft sociaal en betaalbaar”, vindt Petra. Barbara vindt dit ook: “Ik ga voor een nieuwe minister van Volkshuisvesting die gemeenten aan hun taakstellingen houdt. De verhuurdersheffing voor woningcorporaties moet verdwijnen en het rijk moet gemeenten nog meer financieel steunen om betaalbaar te kunnen bouwen. Ons land moet de komende 10 jaar 1 miljoen huizen bouwen waarvan liefst 10.000 in Lansingerland”.
Heel belangrijk is een sociaal herstelplan vanwege de grote financiële nood door de coronacrisis. “Als wethouder Economische Zaken was ik in Rotterdam dagelijks op pad om winkeliers, horecamensen en flexwerkers te helpen. Het water staat hen écht tot aan de lippen. Mensen gaan er kapot aan” vertelt Barbara. Volgens Petra is dit in Lansingerland niet anders, ze wil ook extra aandacht voor ZZP’ers. Een fatsoenlijk inkomen is basis voor een goed bestaan. Barbara: “De PvdA wil het minimumloon verhogen tot 14 euro per uur, gratis kinderopvang en een garantie op nieuw werk als je werkloos wordt. Ik ben een grote fan van basisbanen voor mensen die anders niet meer aan het werk komen”.
Barbara en Petra zullen elkaar ook na 17 maart vaak ontmoeten. Samen gaan zij de komende jaren voor een eerlijker en socialer Nederland met deze topprioriteiten:
- Gratis kinderopvang
- Sociaal herstelplan voor door de coronacrisis getroffen bedrijven en ZZP’ers
- Garantie op nieuw werk bij werkloosheid
- Voldoende geld voor de lokale zorg dichtbij huis
- Betaalbaar bouwen als topprioriteit, ook voor jonge starters en ouderen
Artikel uit Verkiezingsspecial in Hart van Lansingerland dd. 9 maart 2021
Barbara en Petra in gesprek over verbinden van landelijk en lokale uitdagingen
Tot slot: De aankomende week staat natuurlijk vooral in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. Hopelijk lukt het om zo veel mogelijk mensen naar de stembussen te krijgen en is er zo min mogelijk ‘gedoe’ rond het stemmen per brief. Lansingerland staat trouwens, volgens gegevens van de Volkskrant, op plek 4 in de Top 10 van gemeenten met de minste stembureaus per inwoner. Hier staat maar 1 stembureau per 3.466 inwoners. In Roermond, met rond de 59.000 inwoners, is het 1 per 1.099 inwoners. Heel benieuwd wat dat voor de wachtrijen gaat betekenen hier. Ga vooral veilig stemmen. Heb een goede week!
Flyeren voor de PvdA!
De Bleiswijkse Fles
Kijkend vanuit de Bleiswijkse fles
Op een leeg parkeerterrein? Die kan wel weg.
Ook een moeilijke tijd voor de cultuurverenigingen.