HOOGSTE TIJD OM 10 JAAR OUDE BESLUIT OVER HALTE BONFUT GRONDIG TE EVALUEREN

2 augustus 2019

De Heraut van 31 juli berichtte op de voorpagina over de ultieme poging van de heer J. Lansbergen om de beroemde op Rotterdams grondgebied staande bushalte Bonfut weer in gebruik te nemen. Hij richtte zich tot burgemeester Aboutaleb die de kwestie doorschoof naar wethouder Judith Bokhove die Mobiliteit in haar portefeuille heeft. De namens haar uitgebrachte reactie bood voor hen die het dossier Bonfut sinds 4 jaar volgen een vertrouwd beeld. De wethouder verschuilt zich, net als het college van Lansingerland, achter het voortdurend herhaalde standpunt van de Metropoolregio dat de ZoRo-busbaan is aangelegd om snel en hoogwaardig openbaar vervoer mogelijk te maken. Daarom zijn er minder haltes dan bij een normale busbaan. In de praktijk betekent dit dat er een afstand bestaat van 1500 meter tussen de halte bij station Rodenrijs en de volgende, wat afgelegen halte Koegelwieckplantsoen.

Dit is zuur voor de vele inwoners van de wijk Rodenrijsezoom, de buurt rond de Astersingel, de Bonfut zelf en de Wildersekade. Voor hen is de halte Bonfut dichtbij. Binnenkort start de bouw op het Hordijkterrein bij de Bonfut. Dan komen er weer vele potentiele instappers bij. Over een paar jaar start de bouw van Wilderszijde waar mogelijk 3000 woningen zullen verrijzen. De betekenis van halte Bonfut voor de wijk Wilderszijde staat buiten kijf.

De PvdA-fractie stelt de colleges van Rotterdam, Lansingerland en het bestuur van Metropoolregio voor om de huidige impasse te doorbreken door het al meer dan 10 jaar geleden genomen besluit om de ZoRo-busbaan te voorzien van minder bushaltes dan bij een normale busbaan, op korte termijn eens te evalueren. De tijden veranderen snel, net als de wensen met betrekking tot de inrichting van het openbaar vervoer. Dat de ZoRo-bus zo’n grote vlucht zou nemen, was in 2012 nog een bestuurlijke droom en is nu realiteit. Nieuwe afwegingen zijn nodig en zijn ook mogelijk zonder geweld aan te doen aan het snelle en comfortabele vervoer dat de RET bussen 170 & 173 nu bieden. De PvdA-fractie is benieuwd of de Metropoolregio hierop in wil gaan.

De heer J. Lansbergen verdient veel lof voor zijn ultieme poging. Anders dan hij aangeeft is wethouder Judith Bokhove geen lid van de PvdA maar van GroenLinks. En dat zij contact op wil nemen met haar collega in Lansingerland om de huidige abri te verwijderen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Die staat toch echt op Rotterdams grondgebied.

Artikel in de Heraut van 31 juli

Bonfut & Wildersekade

HSL bij Koegelwieckplantsoen

Bonfut bij Rodenrijseweg

ZoRo-bus 170 bij station Lansingerland-Zoetermeer

Altijd veel mediabelangstelling voor halte Bonfut

Onmisbaar bij verkiezingscampagnes

Halte Bonfut idyllisch in de Rotterdamse zon