WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 14 T/M 20 DECEMBER 2019

21 december 2019

Dit is nummer 536 van de weekverslagen van de PvdA-fractie in Lansingerland. Kerstmis en het nieuwe jaar staan voor de deur en dat is een mooi moment om terug te kijken op wat het politieke jaar 2019 ons heeft gebracht. Het is inmiddels traditie geworden om dit in het laatste weekbericht van het jaar te doen. De belangrijkste ontwikkelingen uit de 40 weekberichten die dit jaar verschenen, zetten we voor u op een rij. Als fractie stellen we vast dat onze ambitieuze politieke agenda 2018-2022, zoals neergezet in ons verkiezingsprogramma “Zeker zijn van een sociaal Lansingerland”, stap voor stap realiteit wordt. We kijken dus tevreden terug naar het jaar 2019!

Sluisje Bovendijk Berkel op mooie zomerdag in 2019

DE DRIE TOPPRIORITEITEN VAN 2019

Betaalbaar en sneller bouwen was een belangrijk thema waar de gemeenteraad zich het afgelopen jaar intensief mee bezig hield. De PvdA fractie heeft het afgelopen half jaar bijna wekelijks aandacht aan dit vraagstuk besteed. Het is voor ons topprioriteit nummer 1. Een meerderheid in de raad is niet te spreken over het voorstel dat het college hierover in het voorjaar deed aan de provincie. Het college wil tot 2030 in heel Lansingerland nog zo’n 750-1000 extra sociale huurwoningen gaan bouwen. Dit is een klein deel van wat, vanwege de grote vraag en een evenwichtigere spreiding van sociale huurwoningen in de regio, nodig is. Eigenlijk zou je zo’n 2500 nieuwe sociale huurwoningen moeten bouwen, anders zakt Lansingerland ver onder de 20% sociaal bereikbare huurwoningen. Het gemiddelde percentage sociale huurwoningen in Lansingerland is immers met maar 18.6% echt beschamend laag. Bovendien is het nieuwbouw tempo veel te laag. De door het college geplande 400 nieuwe woningen per jaar worden niet gehaald. Er vanuit gaande dat er nog zeker zo’n 7000 woningen gebouwd moeten gaan worden moet het tempo echt flink omhoog.

Het debat spitste zich sinds dit najaar toe op het aantal sociale huurwoningen dat Lansingerland gaat bouwen in de nieuwe wijk Wilderszijde. Hier moeten 3000 nieuwe woningen komen. Het college houdt open hoeveel hiervan tot de categorie sociaal gaan behoren. Het spreekt van 750-1000 sociale en middenhuur woningen. De PvdA zet in op tenminste 750 sociale huurwoningen. Er is nog overleg gaande met de provincie en het ministerie van BZK over het definitieve aantal, een rijksbijdrage, de infrastructuur en de wijze waarop sneller kan worden gebouwd. Onze fractie heeft er vertrouwen in dat er op Wilderszijde minstens 750 sociale huurwoningen (25% van 3000) gebouwd gaan worden.

Voor de PvdA fractie is het bouwen van voor een ieder betaalbare woningen dichtbij het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer zeker bespreekbaar. In 2020 moeten de raden van Zoetermeer en Lansingerland hierover een besluit nemen. Andere nieuwe mogelijke woningbouw locaties zijn de driehoek in de Berkelse Noordpolder, het gebied langs de Bleiswijkse Merenweg en langs de Heulslootweg, ook in Bleiswijk. Hier moeten weloverwogen besluiten over worden genomen, omdat de bouwlocaties raken aan allerlei groen of er effecten zijn voor de nabij gelegen wijken. De PvdA verwacht dat Lansingerland door blijft groeien naar 80.000-90.000 inwoners in 2040.

Nieuwbouw Westpolder Berkel

Duurzaamheid was het afgelopen jaar het tweede belangrijke thema. In juli werd de nota Lansingerland Duurzaam door de raad vastgesteld. De PvdA-fractie is blij dat het college zich onze kritiek op de weinig ambitieuze aanpak in het verleden heeft aangetrokken, niet meer aan de zijlijn blijft staan, intensief gaat samenwerken met de regio en het (financiële) ambitieniveau heeft opgeschroefd. Voor onze fractie is het belangrijk dat duurzaamheid bereikbaar en betaalbaar voor iedereen wordt. Het wordt een hele uitdaging om in kaart te brengen hoe de warmtevoorziening ‘nieuwe stijl’ in alle wijken kan worden gerealiseerd. Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe wijk Wilderszijde op een collectief warmtenet wordt aangesloten. Dat komt door de aanhoudende problemen met het Rotterdamse warmtebedrijf. Wethouder Abee blijft vertrouwen houden in het warmtenetwerk. Volgens hem kan het niet bestaan dat we in Lansingerland niet aan de warmteleiding worden aangesloten, linksom of rechtsom. Alleen dan kan warmtevoorziening in de toekomst mogelijk worden gemaakt voor huishoudens en glastuinbouw.

In oktober stond de Regionale Energie Strategie (RES) op de agenda. De RES is een instrument om te komen tot regionale keuzes en samenwerking voor onder andere de opwekking van duurzame elektriciteit en een goede energie-infrastructuur. Het omvat de strategie die de RES-regio hanteert om lokale en regionale energiedoelstellingen te bepalen en te halen, met 2030 als horizon en een doorkijk naar 2050. Onze fractie vindt dat de documenten van de RES die bij het agendapunt waren bijgevoegd een goede inventarisatie geven van toekomstige duurzame energiebronnen, al blijft het nog wat abstract.

Een uitdaging is ook het vaststellen van maatregelen om de CO2 uitstoot door het verkeer fors terug te brengen. Lansingerland wil in 2050 zelf 25% duurzame elektriciteit gaan opwekken. Dit wordt een hele klus zonder de beschikbaarheid van zonneweiden en windmolens.

Bergboezem Rodenrijs

Herstel van de gemeentelijke financiën vormde het derde belangrijke thema. De schatkist is de komende jaren goed gevuld terwijl de financiële reserves meer dan voldoende zijn. Het is goed om te zien dat de meerjarenbegroting sluitend is, met zelfs nog enige financiële ruimte. Het schuldenpakket loopt verder snel terug. De schuldquote voldoet aan de richtlijnen van de provincie. De algemene reserve is gevuld met maar liefst 100 miljoen.

En dan hebben nog niet eens rekening gehouden met de aanstaande verkoop van de Eneco aandelen in 2020. Dit zal waarschijnlijk 138 miljoen gaan opleveren. Wat de PvdA betreft wordt dit geld meerjarig vastgezet in een speciaal fonds om onze (sociale) infrastructuur (wegen, fietspaden, cultuur- en sportvoorzieningen, groen) te versterken en om gericht te investeren in duurzaamheidsprojecten. Extra aandacht moet er hierbij zijn voor mensen met een laag inkomen en voor lagere grondprijzen om sociale huurwoningen te kunnen bouwen. En natuurlijk moeten er de nodige miljoenen opzij worden gezet om het toekomstige gemis aan jaarlijkse dividenden te compenseren. De PvdA voelt er niet voor om een deel van de verkoopopbrengst in te zetten voor schuldaflossing. Het pakket aan langlopende leningen, afgesloten om gronden te verwerven voor de woningbouw en bedrijventerreinen, bedraagt in 2020 ruim 150 miljoen. Volgens de begroting loopt dit in 2023 terug naar 53 miljoen door als gemeente veel sneller grond te verkopen. Voortijdig leningen aflossen gaat bovendien gepaard met boetes. Kortom, schulden aflossen met geld van de Eneco opbrengsten is uit oogpunt van soliditeit van onze begroting onnodig en kost bovendien hoogst waarschijnlijk geld.

Zorgen zijn er vanwege de stijgende lijn van de kosten in het sociaal domein. Ook in Lansingerland spelen hogere uitgaven in het sociale domein dan voorzien. Vooral op het terrein van de jeugdzorg zijn er grote financiële knelpunten. Voor de zorg ten behoeve van jongeren met een beperking werd dit jaar 6.5 ton meer uitgegeven dan begroot. Ook het aantal persoonsgebonden budgetten voor jeugdhulp (PGB’s) stijgt met 4.8 ton per jaar. Volgens het college worden deze in Lansingerland relatief vaak gebruikt omdat veel ouders specifieke wensen hebben voor de ondersteuning van hun kinderen. In de Verordening Sociaal Domein 2020 zijn de tarieven hiervoor verlaagd naar landelijke gemiddelden. De specialistische jeugdzorg in regionaal verband vraagt tenslotte om een extra gemeentelijke bijdrage van 4.7 ton per jaar waardoor er in totaal een tegenvaller van ruim 1.5 miljoen ontstaat. Tot op heden is onze gemeente in staat om deze knelpunten in het financiële meerjarenbeeld te verwerken zonder voor tekorten komen te staan. Er wordt gewerkt aan het binnen de perken houden van de kosten, zonder de jeugd met een zorgvraag te kort te doen.

Opening Tolpoort Meerhek

JUBILEUM WEEKBERICHT EN VERKIEZINGEN VAN 2019

Het nieuwe jaar 2019 begon feestelijk met het verschijnen van ons 500ste weekbericht. Wij schreven hiervoor de vertelling “Zomaar een mooie zomerdag in Lansingerland 2030”. Het vertelt het verhaal van de mensen die hier dan zullen wonen en werken.  Petra Verhoef zei bij het uitkomen van de vertelling: “Wat we met dit boekje hebben gedaan, daar is een mooie term voor: “futuring”. Als politicus of bestuurder zal je altijd een toekomstbeeld, een wensbeeld moeten hebben van de samenleving. Je visualiseert wat je dan bereikt hebt voor de inwoners. Wat heb je gedaan om daar te komen, wat hebben anderen gedaan met jou of voor jou? Welke hindernissen heb je moeten nemen? Wat was de grootste succesfactor? Als je dat helder hebt, kun je je doelen beter bereiken”. Onze positieve kijk op de toekomst is hier te lezen: 500ste-jubileum-weekbericht.

Petra bood de vertelling aan burgemeester van de Stadt aan

In het voorjaar van 2019 vonden er maar liefst drie verkiezingen plaats. Die voor Provinciale Staten, Waterschappen in maart en voor Europa in mei. Natuurlijk gingen wij de straat op en hielden wij een tweetal verkiezingsdebatten die veel media-aandacht kregen. In het kader van de Provinciale Statenverkiezingen hielden wij in maart een debat over de veilige toekomst van de N209. Voor de korte termijn is de komst van een fietstunnel bij Bleiswijk centrum belangrijk. Het ziet er naar uit dat deze er gaat komen. Momenteel loopt er een studie waar deze tunnel precies moet komen. Ook wordt gewerkt aan het bouwen van geluidschermen. Voor de langere termijn speelt het debat over wat we in de toekomst met deze gevaarlijke weg aan moeten. Met de komst van steeds meer bedrijvigheid langs de A12 en de aanleg van de A16 Rotterdam dreigt het verkeer alleen maar te gaan toe nemen. Wat de PvdA betreft moet onderzocht worden of de N209 omgevormd kan worden van een doorgaande provinciale weg naar een gemeentelijke gebiedsontsluitingsweg met een lagere maximum snelheid dan nu het geval is. Voordeel: veel minder verkeer, lagere geluidsbelasting, geen grote scheiding tussen de kernen Bleiswijk en Bergschenhoek en nieuwe kansen om het gebied langs de N209 opnieuw te ontwikkelen. De Raad van Lansingerland en het college staan nog niet te trappelen dus het wordt een kwestie van volhouden. Dat zijn we wel gewend.

Samen met de nieuwe PvdA Statenfractie gaan wij hier de komende jaren hard mee aan de slag. Wij zijn blij dat Anne Koning de Gedeputeerde Wonen, Ruimtelijke Ordening, Sport en Recreatie is geworden. Leo Bruijn, met wie wij tijdens de campagne optrokken, werd de nieuwe PvdA fractievoorzitter van de Statenfractie.

De Europese verkiezingen werden ook in Lansingerland een groot succes voor de PvdA. Met 13.5% van de uitgebrachte stemmen werd de PvdA, na de VVD, de tweede partij in Lansingerland. De PvdA liet met 2734 stemmen het CDA nipt en FvD ruim achter zich en droeg zo bij aan de liefst 6 zetels die de PvdA in het Europese parlement inmiddels bezet. Stel je voor dat wij deze 13.5% ook halen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Dat zijn dan 4 zetels in de nieuwe raad. In de aanloop naar de verkiezingen organiseerden wij begin mei het debat “Zeker zijn van Europa, ook in Lansingerland” waaraan PvdA kandidaat Kati Piri, Evert Hamblok van Koppert Biological Systems en Petra Verhoef deelnamen.

Ons debat over een veiligere N209

Debat met Kati Piri over Europa

Valmir op de bres voor Europa

MOBILITEIT MAAKTE GROTE STAPPEN IN GOEDE RICHTING

Ook onze lokale en regionale infrastructuur maakte een stevige stap vooruit. In maart startte de aanleg van de nieuwe A16-Rotterdam, in mei was de officiële opening van station Lansingerland-Zoetermeer en was het doortrekken van de buslijnen 170 & 173 naar dit station een feit. Vanaf 15 december is de rijtijd voor bus 173 tussen Bleiswijk en het station aanzienlijk beperkt (ruim 10 minuten) en geldt er tijdens de spitsuren een 10 minutenfrequentie. Minpunt is dat bus 173 voortaan om Bleiswijk centrum heen rijdt en buurtschap Kruisweg vanuit Bleiswijk niet meer per bus bereikbaar is. Hierover is geen inspraak geweest. In 2022 moet volgens het college de fietshellingbaan aan de zuidzijde van het station gereed komen. Hiermee ontstaat een prachtige doorgaande fietsroute Rotterdam-Lansingerland- Zoetermeer-Leidse regio. Nu moeten fietsers nog met de station lift omhoog om het fietspad over de A12 te bereiken. Aan de Zoetermeerse kant is al zo’n hellingbaan.

Begin juli werd het laatste in Rotterdam gelegen deel van het fietspad over de Landscheiding van verlichting voorzien. Het hele 10 km lange fietspad tussen station Rodenrijs en station Lansingerland-Zoetermeer is nu verlicht. De PvdA-fractie heeft er jarenlang voor geknokt en nu is het eindelijk zover. En ‘onze’ (we stelden het al voor in 2014) weekend nachtmetro E bleek een groot succes en wordt dan ook door de Metropoolregio en RET voortgezet.

Tijdens de zomermaanden werden de rotondes op de Boterdorpseweg en Klapwijkseweg opnieuw ingericht. Een miljoenenoperatie. Alle rotondes werden voor zowel het langzame als het snelverkeer overzichtelijker gemaakt. Of dit in de praktijk ook meer veiligheid en minder ongelukken gaat opleveren, zal de tijd moeten leren. Gelet op de gigantische intensiteit van het verkeer en de eerste berichten over ongevallen is het maar de vraag of de bouw van een fietstunnel bij in ieder geval de kruising Klapwijkseweg-Oudelandselaan, zoals de PvdA-fractie nog steeds wil, geen veel betere oplossing is. Dit thema is dus nog lang niet van de politieke agenda verdwenen.

Helaas is er nog steeds geen concreet zicht op de start van de aanleg van geluidsisolerende maatregelen langs het HSL-tracé. Dit loopt nu al 10 jaar en de co-realisatie aanpak (met het college veel te veel aan de zijlijn) levert onvoldoende op. De aanstaande (deels nachtelijke) test ritten van het nieuwe Intercity materieel zorgen ervoor dat de komende 2 jaar geen sprake kan zijn van het aanbrengen van de langverwachte extra geluidschermen ter hoogte van de Berkelse noordpolder. Omwonenden zijn boos over de nachtelijke testritten. Er loopt een bezwaarprocedure. De brede maatschappelijke wens om meer per snelle trein en minder per vliegtuig Europa te doorkruisen zorgt intussen voor een stevig maatschappelijk dilemma dichtbij huis want meer treinen laten rijden geeft ook lawaai.

Natuurlijk blijft er nog het nodige te wensen over: het doortrekken van bus 170 vanaf Rodenrijs via Rotterdam the Hague Airport naar Schiedam CS, de vertramming van de ZoRo-buslijn, de terugkeer van de roemruchte bushalte Bonfut (ons verzoek aan het bestuur van de Metropoolregio om de halte in ere te herstellen werd niet gehonoreerd) en gratis OV voor AOW gerechtigden met een laag inkomen. Wij gaan er vanuit dat er in 2020 eindelijk een positief voorstel van het college zal komen. Het politieke vooruitzicht is gunstig. Bovendien verwachten wij dat het college, samen met de Metropoolregio, met een voorstel zal komen om de kernen van een dichter maatwerk-OV te voorzien.

 Zijn aangepaste rotondes wel veiliger?

Opening station Lansingerland-Zoetermeer was hoogtepunt

MAATSCHAPPELIJK DEBAT OVER KOMST GROTE BEDRIJVEN (‘DOZEN’)

Er dreigt een tekort aan nieuwe bedrijventerreinen aan de noordkant van Rotterdam. De verkoop van percelen op Oudeland en Bleizo gaat zeer voorspoedig. Mooi voor de gemeentekas maar ook een zorg voor de toekomst. Een regionaal debat over aan welk type bedrijvigheid we in de toekomst de voorkeur willen gaan geven is nodig. Blijven we ‘dozen’ bouwen voor distributiecentra of kiezen we voor bedrijven met een hogere toegevoegde waarde voor de werkgelegenheid, duurzaamheid en economische innovatie? Ook in Lansingerland is het maatschappelijke debat hierover begonnen. Omwonenden van Oudeland zijn niet blij met de grote grijze dozen die voor hun neus verschijnen.

Begin december berichtte wethouder Abee enthousiast over de verkoop van maar liefst 93.000 m2 grond op het bedrijventerrein Oudeland. Een oppervlakte van bijna 19 voetbalvelden. Het bedrijf Fource Logistics gaat er een enorm distributiecentrum voor auto-onderdelen vestigen. Eerder dit jaar kondigden Zalando en Jumbo aan naar Lansingerland te komen om daar distributiecentra te gaan bouwen. Zalando is goed voor 1500 banen en Jumbo voor 1000 arbeidsplaatsen.

Vorige maand was nog niet helder in hoeverre Zalando en Jumbo arbeidsmigranten zullen gaan werven. De onlangs door de raad vastgestelde nota over de huisvesting van arbeidsmigranten ten spijt, beschikt onze gemeente over te weinig huisvestingsmogelijkheden om deze werknemers passende huisvesting te bieden. Het college geeft de voorkeur aan kamergewijze bewoning in het buitengebied. Ook (tijdelijke) kleinschalige nieuwbouw(woonunits) op de percelen van glastuinbouwbedrijven zijn een optie. Nieuw is de keuze voor de bouw van grootschalige woonunits op gemeentegrond of op grond van ontwikkelaars. Het college: “Deze keuze vraagt nog om een concretisering van het ontwikkelkader om te inventariseren welke locaties geschikt zijn”. Dit ontwikkelkader moet nog worden ingevuld zodat nog steeds niet helder is hoe het college samen met de betrokken bedrijven de nieuwe arbeidsmigranten zal gaan huisvesten. Wordt deze lijn ook toegepast op Zalando, Jumbo en andere bedrijven? Feit is wel dat Lansingerland nu voor een forse uitdaging staat. Gelet op het grote aantal arbeidsmigranten dat omliggende steden zoals Rotterdam, Den Haag, Vlaardingen en Schiedam huisvest, mag verwacht worden dat onze gemeente zelf voor de benodigde huisvesting zal gaan zorgen. De PvdA-fractie zal – net als in 2019 – de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en het college houden aan het snel komen met een pakket aan maatregelen. Wat ons betreft is het college veel te passief als het gaat om het zorgen voor goede huisvesting en arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten.

Herstel regenboogzebra Berkel centrum

ALERT BLIJVEN IN HET SOCIALE DOMEIN

Betrekkelijk stil bleef het op het sociale domein. Het afgelopen jaar waren er weinig nieuwe ontwikkelingen behalve dat het Rijk extra geld beschikbaar stelde om het tekort op de jeugdzorg te compenseren. Menig raadscommissievergadering viel uit. De Participatiewet werkt niet. Dit bleek uit een in november gepubliceerd rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Deze wet trad op 1 januari 2015 in werking met als doel een inclusieve arbeidsmarkt te creëren. De invoering van de wet zou het voor werkgevers makkelijker moeten maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. De Participatiewet verving de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. De invoering van de Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen, zoals met de wet beoogd, zo berichtte het SCP. De onthutsende conclusies van het SCP verrassen onze fractie niet. Wij signaleren het al jaren. De Lansingerlandse praktijk laat zien dat de kansen op werk voor de traditionele groep mensen in de bijstand en voor mensen met een beperking er niet of nauwelijks op vooruit zijn gegaan. We kwamen er in december achter dat nog maar één persoon in Lansingerland dit jaar een beschutte werkplek heeft gekregen, terwijl onze gemeente per jaar zeven personen een plek zou moeten aanbieden.

De PvdA-fractie is een voorstander van de komst van basisbanen voor iedereen die op de gewone arbeidsmarkt niet of nog niet aan de slag kan. De sociale werkvoorziening moet in ere worden gesteld. Waar het op aankomt, is een sociale en betrokken uitvoering van wetgeving waarbij de kansen van mensen centraal staan en waarbij de regelingen hulpmiddelen zijn. Nu is het meestal andersom. Uitkeringsgerechtigden worden stelselmatig gewantrouwd door de uitvoerders van de wet. Alleen gemeenten die een intensieve relatie met mensen in de bijstand aangaan, die vertrouwen wekken, hun bureaucratie minimaliseren en er keihard voor gaan, hebben succes. Een ingrijpende cultuurverandering is nodig en maar weinig gemeenten hebben dit door. Dit levert grote maatschappelijke schade op.

De arbeidsmarkt regio Holland Centraal waartoe Lansingerland behoort telt slechts 5% arme mensen. Armoede wordt steeds meer het probleem van statushoudende vluchtelingen. Bij het vinden van banen komen zij er nog steeds bekaaid van af. Het lukt het college nog niet om succesvolle integratieprojecten te ontwikkelen die deze mensen écht kansen bieden om mee te doen in onze samenleving. Het is maar de vraag of de nieuwe inburgeringswet (in 2021 worden de gemeenten eindelijk verantwoordelijk voor de integratietrajecten en de maatschappelijke begeleiding) hier veel aan gaat veranderen, al stemde de beeldvormende avond hierover ons best positief.

Ook de armoede bij mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid (voormalige Wajongers met beperkte arbeidsgeschiktheid), kinderen, ouderen en alleenstaanden vraagt grote aandacht. Onze fractie bepleit al langer de terugkomst van gesubsidieerde arbeid voor deze groepen die anders kansloos zijn op de moderne arbeidsmarkt.

In het welvarende Lansingerland bleef het aantal arme kinderen gelijk: 4.5%. Zoals bekend probeert onze fractie al jaren lang wethouder Van Tatenhove (ChristenUnie) er toe te bewegen om alle arme kinderen in Lansingerland in beeld te krijgen. Het gaat hier om zo’n 800 kinderen die lang niet allemaal bij de gemeente bekend zijn. Tot op heden is dit niet gelukt. Het college neemt de regietaak niet op zich. Het verwijst slechts naar hulpverlenende instellingen, sportverenigingen en scholen die contact hebben met deze kinderen en als ambassadeurs optreden. Een sluitend totaal overzicht helpt de gemeente om alle gezinnen die in armoede leven te helpen met het beschikbare voorzieningenpakket (bijzondere bijstand, sportfonds, cultuurfonds en fondsen via de stichting Leergeld. In april 2019 noemde VVD staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kinderarmoede onacceptabel. Zij wil dat het percentage kinderarmoede naar nul gaat. Binnen drie jaar moet 70% van deze doelgroep in beeld zijn. Uitgangspunt is dat alle kinderen moeten meedoen in de samenleving, ongeacht hun thuissituatie.

Er was 11 oktober op het plein voor het Gemeentehuis van Lansingerland geen ceremonie bij het hijsen van de Regenboogvlag vanwege Coming Out Day. Het college vond het niet meer nodig om hier dit jaar en de komende jaren met een korte plechtigheid bij stil te staan. De afgelopen 4 jaar vond deze ceremonie, waarbij raadsleden en andere belangstellenden aanwezig waren, wel plaats. Het initiatief voor het gezamenlijk hijsen van de regenboogvlag werd in 2014 genomen door de D66 en PvdA-fracties in de raad van Lansingerland. Volgens het college wordt voortaan afgezien van een ceremonie omdat dit ook niet gebruikelijk is bij het hijsen van vlaggen voor andere maatschappelijke doelen.

Onze fractie was boos over dit besluit. “Het college geeft met haar besluit een volstrekt verkeerd signaal af. Voorkomen van maatschappelijke uitsluiting en ervoor zorgen dat iedereen er in Lansingerland bij kan horen, zijn bestuurlijke topprioriteiten. Waarom een eind maken aan zo’n belangrijke plechtigheid voor de LHBTI’s in onze gemeente?” vond Petra Verhoef die hierover samen met de GroenLinks fractie schriftelijke vragen aan het college stelde. De PvdA diende in de raadsvergadering van oktober een motie in om de ceremonie weer in ere te herstellen. De raad stelde zich, op de ChristenUnie na, in haar geheel achter de motie. In oktober 2020 is er dus weer een vlagceremonie bij het Gemeentehuis.

Wij vroegen ook aan het college waarom Lansingerland niet behoort tot de groep van 53 Regenboog gemeenten? Op 12 oktober 2018 hebben 53 Regenbooggemeenten een intentieverklaring getekend met het ministerie van OCW waarmee zij de ambitie uitspreken om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken. Antwoord van het college: “Tot op heden heeft het college geen standpunt ingenomen om wel of niet regenbooggemeente te willen zijn. Vaak is het op initiatief van de gemeenteraad, een betrokken wethouder, of een burgerinitiatief dat een gemeenten ervoor kiest om Regenbooggemeente te worden. In Lansingerland heeft dit zich nog niet voorgedaan”.

Een “betrokken wethouderheeft zich kennelijk tot op heden nog niet laten zien. Dit zegt het college dus over zichzelf. De PvdA zal in 2020 samen met GroenLinks via een bespreekstuk in de raadscommissie met voorstellen komen om zowel Regenbooggemeente te worden als om lokaal beleid te gaan ontwikkelen ten einde de positie van LHBTI’s in Lansingerland te versterken.

Opening plein Herenstraat was feestelijk

WAT VERDER OPVIEL IN 2019

De PvdA heeft zich jarenlang ingezet voor de herplaatsing van het carillon en de bijbehorende wachter in het winkelcentrum van Berkel. In april werd het nieuwe plein bij de Herenstraat waarop het carillon nu staat, feestelijk geopend. De raad nam in juni een principebesluit voor de bouw van het Berkelse Cultuurhuis dat moet verrijzen in het nieuw te bouwen deel van het Berkelse winkelcentrum. Begin 2019 moet het definitieve raadsbesluit vallen. Dit cultuurhuis van een mooie ‘boost’ geven aan cultuur, onderwijs en ontmoeting in Lansingerland, maar de afweging van kansen en risico’s met een aantal onzekere factoren blijft natuurlijk lastig. Dit jaar startte de bouw van de uitbreiding van het Berkelse winkelcentrum. De Berkelse gemoederen werden vanaf de zomerperiode stevig bezig gehouden met de standplaats van een bloemenkiosk. Deze moest na het gereedkomen van het plein bij de Herenstraat van zijn oude stek verdwijnen. Wat opviel was het uiterst onhandig opereren van het college.

Helaas zijn er in 2019 nog onvoldoende stappen genomen om te komen tot een nieuw afvalbeleid dat moet leiden tot het terugdringen van het aantal kilo’s restafval per inwoner in Lansingerland. In 2020 wordt er hopelijk een wijs besluit genomen over afvalverzameling door de raad van Lansingerland. Het is heel belangrijk dat ook de wensen van de burgers hierin goed worden meegenomen. Wellicht kan het werk van de Argumentenfabriek (de mooie digitale Argumentenkaart Afvalscheiding voor gemeenten) de inwoners en de raad van Lansingerland een handje helpen om goede keuzes te maken over de methode van verzamelen van afval. Feit is volgens de Argumentenfabriek wel dat nascheiden van papier, glas en GFT niet mogelijk is. De PvdA-fractie zal dit verhaal goed bestuderen.

Het jaar 2019 zit er weer op. Het was voor onze fractie een heel intensief jaar. Stap voor stap voeren wij ons verkiezingsprogramma “Zeker zijn van een sociaal Lansingerland” uit. Klein in aantal in de gemeenteraad maar groot als het om agenderen, beïnvloeden en informeren gaat. Het PvdA Lansingerland weekbericht is uniek in Nederland. In 2020 zullen wij weer samen met ons afdelingsbestuur, onze leden en onze netwerkpartners keihard verder werken aan het realiseren van onze idealen. Wat ons betreft staat niemand aan de kant in Lansingerland. Op naar de inclusieve en voor ieder veilige samenleving dichtbij huis!

Tot slot: We zijn begonnen aan het kerstreces. We wensen u allemaal fijne feestdagen en veel goeds voor het jaar 2020. We hopen velen van u te ontmoeten op 20 januari om 20 uur bij onze nieuwjaarsbijeenkomst bij ’t Manneke in Berkel en Rodenrijs. Gedeputeerde Anne Koning en Hanneke Vliet Vlieland van 3B Wonen zullen onze gastsprekers zijn over het onderwerp bouwen van woningen. Onze fractievoorzitter Petra Verhoef neemt natuurlijk deel aan dat gesprek. Ons volgende weekverslag kunt u verwachten in het weekend van 18 en 19 januari 2020, na de commissieweek.

Foto van fractie en bestuur die prijkt op onze nieuwjaarskaart

Gedeputeerde Anne Koning en Petra houden goed contact

Lokaal, provinciaal, bestuur, leden en fractie: samen doen!