Dit is nummer 576 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! In dit weekbericht zetten wij op een rij welke thema’s het komende jaar naar verwachting op de agenda van de raad komen te staan. De politieke opstart na het kerstreces was rustig, met alleen een presentatie over de stand van zaken rond de geluidbeperkende voorzieningen in Lansingerland.
Wilgen knotten in Park de Polder (oudejaarsdag)
DIGITALE NIEUWJAARSBIJEENKOMST OP 18 JANUARI
Maandagavond 18 januari 2021 vanaf 20 uur is de traditionele PvdA Lansingerland Nieuwjaarsbijeenkomst. Dit jaar vanwege Corona jammer genoeg niet in ’t Manneke in de Berkel Westpolder maar digitaal via een Zoom-verbinding. Barbara Kathmann, nu nog wethouder voor de PvdA in Rotterdam en top-kandidaat voor de Tweede Kamer bij de verkiezingen op 21 maart 2021 en Petra Verhoef, fractievoorzitter PvdA Lansingerland, zullen samen de feestelijke aftrap doen. Zij zullen beiden een vooruitblik geven op wat het nieuwe jaar volgens hen gaat bieden. Hierna is er volop mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan.
Wilt u meedoen, meldt u dan aan via een mailbericht naar [email protected] Vervolgens ontvangt u van ons de link voor deze Zoom-bijeenkomst. Uiteraard zijn ook niet-PvdA leden zoals elk jaar van harte welkom om mee te doen!
Tot maandagavond 18 januari!
Fietspad Park de Polder Bergschenhoek
WAT STAAT ER IN 2021 OP DE AGENDA VAN DE GEMEENTERAAD?
Vorige week publiceerden wij ons halfjaaroverzicht augustus – december 2020. Onze fractie informeerde de vele lezers over wat wij in de tweede helft van 2020 hebben gedaan. In dit weekbericht zetten wij op een rijtje welke thema’s het komende jaar naar verwachting op de agenda van de raad komen te staan. Het jaar 2021 is het laatste volledige jaar van deze raadsperiode. In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De 5de in de prille geschiedenis van de gemeente Lansingerland.
Afvalinzameling: De raad moet een besluit nemen hoe in de toekomst het huishoudelijke afval zal worden opgehaald. Blijft het huidige systeem bestaan of wordt Diftar geïntroduceerd? Of nog een andere variant? Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel restafval aangeboden wordt. Hoe meer afval een burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Afval scheiden is dan natuurlijk goed voor de portemonnee. Een andere optie is nascheiden waarbij de verschillende soorten afvalstroom pas ná het ophalen worden gescheiden. Aan al deze systemen zitten voor- en nadelen. Om een beeld te krijgen van wat hierover onder de inwoners leeft, is er een enquête gehouden. De overall mening tendeert naar het Diftar systeem.
Accommodatieplan sport: Met de ontwikkeling door het college van het nieuwe accommodatiebeleid voor de sportverenigingen gaat het weinig voortvarend. Op ons initiatief wil de Raad een beeldvormende bijeenkomst organiseren om helder te krijgen hoe de behoeften bij de binnen- en buitensportverenigingen zich verhouden tot het te verschijnen accommodatieplan. Natuurlijk moeten de sportverenigingen van dat plan wel tijdig kennis kunnen nemen. Het college heeft naar aanleiding van een door Leefbaar 3B aangevraagd debat in oktober nog wel extra onderzoek gedaan, onder andere naar de opties van een vierde sportpark en ondersteuning van prestatiesport. Of de forse vertraging in het besluitvormingsproces de moeite waard zal zijn geweest, moet blijken in het voorjaar van 2021.
Evaluatie Beleidsaccenten WMO: De evaluatie van de 10 beleidsaccenten bij het beleidsplan sociaal domein 2018-2022, ‘Versterken van veerkracht’, staat op de agenda van de raadscommissie Samenleving van 14 januari. In weekbericht 577 van volgende week meer over de stand van zaken over deze beleidsaccenten.
Nota schuldhulpverlening: Het college presenteert dit jaar een nieuwe versie van de nota Schuldhulpverlening. Eind 2020 was er veel te doen over een onderzoek van de Rekenkamer waaruit bleek dat wethouder Ankie van Tatenhove ernstig in gebreke was gebleven als het gaat om het bereiken van inwoners met een schuldenproblematiek.
Wonen: Dit wordt een spannend jaar voor het bouwen van woningen. Er liggen nog allerlei uitdagingen. Interessant wordt hoe het college en raad zullen omgaan met de eis van het provinciebestuur om 3262 extra sociale huurwoningen te gaan bouwen in het kader van het scenario ‘Meer evenwicht’. Tot op heden gaat het college uit van 1070 nieuwe sociale huurwoningen. In de loop van dit jaar verschijnt het bestemmingsplan Wilderszijde. Dan moet duidelijk worden hoeveel huizen er daar precies gebouwd gaan worden. De PvdA hoopt op 3000 waarvan 750 sociale huur en 750 betaalbare huur- en koopwoningen, maar het lijkt erop dat het bij 2600 woningen blijft.
In het eerste kwartaal wordt de beslissing van de minister Binnenlandse Zaken verwacht op de aanvraag in het kader van de Woningbouw impuls voor 11 miljoen subsidie ten behoeve van de bouw op Wilderszijde. Dit jaar komt vrijwel zeker ook het Masterplan voor de nieuwbouw op de locaties Merenweg en Lange Vaart in Bleiswijk. Verwacht mag ook worden dat er dit jaar voortgang wordt geboekt in de bouwplannen bij station Lansingerland-Zoetermeer en in de Berkelse Noordpolder. Een verdere inventarisatie van potentiële bouwlocaties is trouwens heel erg nodig, gezien de wens van het college om 4000-7000 huizen te gaan bouwen.
Wildersekade in de mist
Wilderszijde vanuit Park de Polder
Mobiliteitsplan: Het college geeft aan dat dat de ontwikkeling van een nieuwe versie van het Mobiliteitsplan Lansingerland vertraagd is door corona. Goede burgerparticipatie tijdens het voorbereidingstraject is nu niet goed mogelijk. Onze gemeente zit te springen om een nieuw Mobiliteitsplan dat sterk in het teken staat van de verkeersveiligheid, duurzaamheid en openbaar vervoer. Op het gebied van de verkeersveiligheid zijn er grote uitdagingen. Denk maar aan maximaal 30 km voor alle verkeer binnen de bebouwde komen, de gevaarlijke en niet duurzame N209 en de vraag of de nieuwe rotondes op de Boterdorpseweg en Oudelandselaan wel echt helpen.
Voortgang uitvoeringsprogramma Lansingerland Duurzaam: Ook dit jaar verschijnt er een tussenevaluatie van dit belangrijke programma. De vraag is of het college de ambitie om in 2020 zo’n 500 nieuwe en bestaande huizen van aardgas los kan krijgen. Ook de komst van een warmterotonde en de aansluiting op het regionale warmtebedrijf is van groot belang. Komt er écht een warmteleiding met restwarmte van de Rotterdamse havenindustrie over oost of west? Ook belangrijk: de definitieve Regionale Energie Strategie (RES) in de regio Rotterdam-Den Haag zal RES in juli 2021 moeten verschijnen.
Kaderbrief en begroting: Spannend wordt of college en raad in staat zullen zijn om, zonder ingrijpende bezuinigingen, de meerjarenbegroting 2022-2025 sluitend te krijgen. Op zich staat Lansingerland er zeker niet slecht voor. Veel hangt af van de hoogte van de bijdrage uit het Gemeentefonds en een mogelijke extra compensatie voor de gestegen kosten van de uitvoering van de WMO. De PvdA is een tegenstander van bezuinigen op het gemeentelijke apparaat. Gezien het feit dat de OZB hier onder het landelijke gemiddelde ligt, is het wenselijk eerst naar een OZB verhoging te kijken. In 2021 moet de raad ook een besluit nemen over de inzet van de 136 miljoen ontvangen Eneco gelden. Een deel moet worden besteed ter compensatie van het niet meer ontvangen van het jaarlijkse Eneco dividend.
Uitvoeringsplan Regenboog gemeente: Het college komt dit jaar met een uitwerking van het door ons geïnitieerde raasbesluit over de toetreding van Lansingerland tot de groep Nederlandse Regenboog gemeenten.
Invoeringsplan Wet Inburgering: De invoering van de nieuwe wet Inburgering is helaas met een jaar vertraagd. In 2021 moet het college met een voorstel komen over hoe deze nieuwe wet in onze gemeente handen en voeten moet krijgen.
Organisatieontwikkeling gemeentelijke apparaat: Het gemeentelijke apparaat moet sterker worden als het gaat om het inspelen op en omgaan met de grote strategische vraagstukken waar Lansingerland voor staat. Dit belangrijke ontwikkelingsproces gaat ook in 2021 door.
Chillplekken voor jongeren: Omdat omwonenden protesteerden, heeft het college vorig jaar het plan om op een aantal plekken in Lansingerland speciale chillplekken voor jongeren in te richten, teruggenomen. In 2021 verschijnt dit belangrijke plan opnieuw op de agenda.
Nieuwbouw Wolfert Lansing zo goed als klaar
Flexibel openbaar vervoer: Interessant wordt hoe de coalitie en college om zullen gaan met hun plan om flexibel openbaar vervoer voor ouderen binnen onze gemeente te introduceren. Tot op heden lijkt dit kansloos. Flexibel OV zou in de plaats moeten komen van het idee om gratis OV voor ouderen met een laag inkomen te realiseren, iets waar de PvdA fractie een grote voorstander van is.
15% minder uitkeringen: Volgens het collegeprogramma zou er aan het eind van deze bestuursperiode (2022) sprake moeten zijn van 15% minder bijstandsuitkeringen. Dit doel zal, mede door corona, waarschijnlijk niet gehaald worden. Nieuwe projecten om de re-integratie van werkzoekenden te bevorderen buitelen over elkaar heen. De effectiviteit is zeer discutabel. De PvdA is voorstaander van de komst van een klein experiment Basisbanen in Lansingerland, net als onlangs in Rotterdam is gestart.
Holland Railterminal: Dit door voormalig CDA wethouder Albert Abee zo gekoesterde project bij het spoor te hoogte van Bleiswijk is inmiddels op een zijspoor terecht gekomen. Het college is geen voortrekker meer.
Armoede onder kinderen: De PvdA fractie hoopt van harte dat wethouder Ankie van Tatenhove in 2021 eindelijk alle kinderen die in Lansingerland in armoede opgroeien in beeld krijgt. Zo kunnen ook zij gebruik gaan maken van de brede ondersteuningspakketten die er zijn.
Cultuurhuis Berkel: Hopelijk wordt er dit jaar stevige stappen gezet die er toe moeten leiden dat het nieuwe Cultuurhuis in de uitbreiding van Berkel centrum er echt gaat komen. Wie weet wordt dit jaar de eerste paal geheid. Dit zou een enorme opkikker betekenen voor het culturele klimaat in met name Berkel en Rodenrijs.
Toekomst woonwagencentrum Bergschenhoek: Door de verhuizing van het Afvalbrengstation ontstaat er ruimte voor een grondige renovatie en ook uitbreiding van het huidige woonwagencentrum. Dit moet in goed overleg met de bewoners van dit centrum gebeuren. In 2021 moeten er stappen vooruit worden gezet.
Verbeteren kwaliteit oppervlaktewater glastuinbouw: Met de emissie van vervuild water door de glastuinbouw gaat het de goede kant op. Het oppervlaktewater wordt steeds minder verontreinigd door wettelijk toegestane gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. In 2027 moet deze uitstoot teruggebracht zijn naar nul. De laatste loodjes zijn het zwaarst maar zoals het er nu naar uitziet, gaat de glastuinbouwsector de nul emissie in 2027 echt halen. Zo voldoet ook onze regio aan de Europese en nationale Kaderrichtlijnen voor water. In de loop van 2021 verwachten wij een update over de actuele stand van zaken.
Participatie “Gewoon doen”: Met de gemeentelijke burgerparticipatie blijft het tobben geblazen, ook in 2021. Te veel discussies over regels en procedures en te weinig over de bestuurscultuur en het zijn van een betrouwbare en open overheid.
Nieuw luchthavenbesluit: In 2021 zal er door de directie van Rotterdam The Hague Airport bij de minister IenW een aanvraag indienen voor een nieuw luchthavenbesluit. Momenteel loopt op initiatief van RtHA ter voorbereiding van deze aanvraag een uniek cocreatieproces waaraan tal van stakeholders uit de omgeving, waaronder ook het college van Lansingerland meedoen. RtHA moet uitgroeien tot een 100% CO2 neutrale luchthaven en een landelijke proeftuin voor de CO2-neutrale luchtvaart in de toekomst.
Corona: Hopelijk zal het coronavirus in de loop van dit voorjaar onder controle zijn. Dan ontstaat er een nieuwe uitdaging over hoe de economische en sociale schade die door de corona-pandemie is veroorzaakt op te vangen. De crisis is dan zeker nog niet voorbij. Het college zal precies in kaart moeten brengen wat de situatie is voor de Lansingerlandse ondernemers, onderwijsinstellingen, culturele instellingen, zorgverleners en inwoners in de knel en wat hieraan te doen is. Denk maar aan adequate schuldhulpverlening en psychosociale hulpverlening. De PvdA fractie verwacht een integraal plan van de beoogde gemeentelijke aanpak.
Dorpstraat Bergschenhoek
Tot slot: De komende week staat in het teken van de maandelijkse raadscommissievergaderingen. Dinsdag bespreekt de commissie Ruimte de Prestatieafspraken 2021 tussen gemeente, corporaties en huurdersvereniging Lansingerland en woensdag staat in de commissie Algemeen Bestuur de aanwending van de verkoopopbrengst Eneco op het programma. De commissie Samenleving debatteert aanstaande donderdag over de verordening sociaal domein 2021, de evaluatie van de beleidsaccenten bij ‘Versterken van veerkracht’ en de tussenevaluatie op de visienota onderwijs 2017-2025. Heb een goede week!
Gemeentehuis aan de achterkant
Gemeentehuis zijvleugel
Oud Verlaat
Rotte tussen Bergschenhoek en Bleiswijk
Zicht op kassen Wilgenlei Bleiswijk vanaf de Rotte
Rotte bij Bergschenhoek
Doorkijkje vanaf Smitshoek naar Polderhuis Bergschenhoek
Sint-Willibrorduskerk bij Leeuwenkuil