Dit is nummer 573 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! Een week van Raadscommissievergaderingen ligt achter ons. De fracties spraken uitgebreid over de uitgangspunten die we het college meegeven voor de woningbouwontwikkeling in Bleiswijk. Onze fractie wil graag nu al vastleggen dat er sprake zal zijn van ten minste 50% betaalbare woningen, dus sociale huur en middeldure huur- en koopwoningen. Verder bespraken we de verordening voor de Duurzaamheidslening waarmee huiseigenaren onder gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor de verduurzaming van hun huis. Lokale energiecorporaties krijgen een rol om te zorgen voor voldoende animo. En verder was er een lang debat over het rapport van de Rekenkamer ‘Belofte maakt schuld’, dat concludeert dat de gemeente Lansingerland onvoldoende doet om het aantal huishoudens met schulden naar beneden te krijgen. Bij schuld hoort een excuus, maar dat bood de wethouder niet aan.
Heulslootweg Bleiswijk
BOUWEN BIJ DE LANGE VAART EN MERENWEG IN BLEISWIJK
In april van dit jaar heeft de raad besloten om woningbouw in Bleiswijk mogelijk te maken die is afgestemd op de specifieke behoeften van de inwoners van deze kern en ook van de instroom van jonge gezinnen uit de regio. De hiervoor aangewezen locaties zijn Lange Vaart en Merenweg.
Via de Nota van Uitgangspunten stelt de raad een eerste kader voor de ontwikkeling van beide locaties. De volgende stap is het opstellen van een masterplan. Hierin wordt de hoofdstructuur van de nieuwe wijken vastgelegd. Na het masterplan volgt tenslotte het omgevingsplan.
De gemeente heeft op beide locaties grond in eigendom. Ook is er grond in bezit van particuliere eigenaren. Dit kan van negatieve invloed zijn op het tempo van de ontwikkeling. Het college is niet van plan is om zelf actief gronden aan te kopen.
In de Nota van Uitgangspunten is een percentage van 40-50% aan betaalbare woningen opgenomen. Hieronder valt ook de sociale woningbouw. Het coalitieakkoord hanteert nu nog een percentage van 20%. De provincie Zuid-Holland vindt dit veel te weinig en heeft in een brief van 10 november jl. nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de sociale woningbouwopgave van de gemeente Lansingerland, ook voor de regio. Zie hiervoor onze weekberichten 571 en 572.
Lansingerland kent nog steeds een eenzijdige woningvoorraad: hoofdzakelijk eengezinswoningen vanaf middeldure koop. Bleiswijk telt nu 4.806 woningen. Daarvan zijn 4.100 (85%) woningen eengezinswoningen. Van het totale aantal woningen zijn 3.200 (67%) woningen koopwoningen en 1.050 (22%) woningen zijn sociale huurwoningen De voormalige gemeente Bleiswijk telde relatief gezien veel sociale huurwoningen. Ere wie ere toekomt!
Uit een in 2019 uitgevoerd woningbehoefteonderzoek ‘Bleiswijk in beeld’ blijkt dat Bleiswijk vooral behoefte heeft aan gelijkvloerse woningen voor senioren en betaalbare woningen voor starters. Van dit woningtype is momenteel onvoldoende aanbod. Om het, volgens het college, krachtige verenigingsleven en de sterke sociale structuur in stand te houden, is het wenselijk om het woningaanbod ook te richten op de instroom van jonge gezinnen van buiten Bleiswijk.
Uit het woonbehoefteonderzoek voor Bleiswijk blijkt dat er tot het jaar 2029 behoefte is aan 400 voornamelijk gelijkvloerse woningen met een brede prijsvariëteit. Deze behoefte is vooral te vinden bij de doelgroep 50-plus. Van dit woningtype is momenteel onvoldoende aanbod. Het gaat hierbij om zowel eengezinswoningen als om appartementen. De inschatting is dat de locatie Lange Vaart ruimte biedt voor 200 woningen en de locatie Merenweg voor 500-700 woningen. Extra woningen voorzien dus vooral in de regionale behoefte.
Gezien de specifieke behoefte in Bleiswijk zou het niet meer dan logisch zijn om ook hoogbouw te gaan realiseren. Maar dit ligt gevoelig in Bleiswijk omdat dit het landelijke en dorpse karakter zou aantasten. Het college zegt naar aanleiding van het onderzoek: “Hoogbouw past volgens hen niet bij Bleiswijk, voor een goede inpassing in het gebied wordt gedacht aan 2 of 3 woonlagen. Goed voorbeeld van uitbreiding (benoemd door omwonenden) is bijvoorbeeld de wijk De Tuinen, waar ook enkele appartementsgebouwen zijn gebouwd”.
Tijdens de commissie Ruimte van afgelopen dinsdagavond stond het bouwen bij de Lange Vaart en de Merenweg op de agenda. Onze woordvoerder Valmir Xhemaili gaf aan dat de PvdA-fractie al 10 jaar voorstander is van bouwen bij de Merenweg en de Lange Vaart. Dit is goed voor de grote vraag naar woningen, de continuïteit van de voorzieningen in Bleiswijk en de lokale economie.
Hoogbouw De Tuinen
Vervolg bouwen in Bleiswijk
Valmir zei verder dat de PvdA-fractie er een voorstander van is om nu al vast te leggen dat er op de locaties Lange Vaart en Merenweg sprake zal zijn van ten minste 50% betaalbare woningen: sociale huur en middeldure huur- en koopwoningen. Hiermee wordt aangesloten bij de provinciale en regionale bouwprioriteiten.
Ook vroeg Valmir om te zoeken naar opties om nieuwbouwtempo omhoog te krijgen in Bleiswijk en de rest van Lansingerland. De coalitie wil in totaal 4000-7000 woningen bouwen, maar met een bouwtempo van maximaal 400-500 woningen per jaar gaat dat minstens 10-15 jaar duren. De PvdA-fractie vroeg zich af of snelle ontwikkeling van deze nieuwe wijken mogelijk is zonder actieve grondpolitiek. Actieve grondpolitiek draagt zeker financiële risico’s met zich maar biedt de gemeente grotere sturingsmogelijkheden en kan de snelheid van ontwikkeling stevig bevorderen.
De bouwlocaties Merenweg en Langevaart moeten samen ruimte gaan bieden aan maximaal 900 woningen. Hoogbouw kan dit aantal mogelijk vergroten. De PvdA fractie denkt dan aan appartementencomplexen van 4 tot 6 verdiepingen (15 meter), net als in de nieuwe wijk De Tuinen.
In de eindfase zal Bleiswijk ongeveer 3000 extra inwoners tellen. Dan zullen er ongeveer 16000 Bleiswijkers zijn. Dit vraagt om voldoende basisscholen, sportfaciliteiten en winkels. Valmir vroeg het college hier uitdrukkelijk rekening mee te houden.
De afhandeling van verkeer naar en van Bleiswijk wordt een stevig probleem door toename aantal inwoners maar ook door het steeds aantrekkelijker worden van het Rottemerengebied. Voor de ontsluiting van het nieuw te ontwikkelen gebied is de capaciteit van de aansluitingen aan de N209 bij de Hoekeindseweg en Heulslootweg vitaal. In de spitsperioden ontstaan er nu al files.
De N209 moet volgens de PvdA-fractie veel meer de status van lokale ontsluitingsweg krijgen en veel minder die van doorgaande provinciale weg. Anders loopt het helemaal vast. Betrokkenheid van de provincie en ook van het Recreatieschap bij de planontwikkeling is dus belangrijk. De PvdA zit als het om de N209 gaat als een bok op de haverkist. Alle zorgen staan hier op een rijtje: weekbericht 564.
De commissie Ruimte stemde in met de nota van uitgangspunten. Valmir kondigde voor de raadsvergadering van 17 december alvast een PvdA-amendement aan opdat er op de locaties Lange Vaart en Merenweg van meet af aan sprake zal zijn van minstens 50% sociale huur en middeldure huur- en koopwoningen. Wordt dus vervolgd!
Lange Vaart
Oude ketelhuis bij Lange Vaart
WETHOUDER VAN TATENHOVE VERWAARLOOST SCHULDHULPVERLENING
In weekbericht 568 van 1 november berichtten wij uitvoerig over het rapport van de Rekenkamer over de uitvoering van de schuldhulpverlening in Lansingerland. Die staat er slecht bij. Zie: weekbericht 568.
Kern van het verhaal van de Rekenkamer is dat “het zeer onwaarschijnlijk is dat de gemeente Lansingerland genoeg doet om het aantal huishoudens met schulden naar beneden te krijgen. Dat komt vooral omdat maar weinig Lansingerlandse schuldenaren worden bereikt met hulp. Bovendien heeft de gemeente nauwelijks informatie over het aantal inwoners met schulden, over de resultaten en de uitval van de hulptrajecten en over de cliënttevredenheid. Daarom kan ze vervolgens ook niet goed bijsturen als er iets mis gaat. Het onderwerp schuldhulp heeft te weinig bestuurlijke prioriteit gekregen in de gemeente”.
In Lansingeland gaat het om ongeveer 1200 huishoudens met problematische schulden. Volgens de Rekenkamer meldden zich slechts zo’n 180 Lansingerlandse huishoudens aan voor schuldhulpverlening en/of hulp bij schulden. “Dat betekent dat slechts 15% van de doelgroep hulp kreeg. Dit is, ook vergeleken met resultaten in andere gemeenten in de regio, heel erg weinig”.
Afgelopen donderdagavond boog de commissie samenleving zich over de bevindingen en adviezen van de Rekenkamer. Het college had zich intussen gehaast om vrijwel alle aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Valmir Xhemaili was onze woordvoerder tijdens het commissiedebat.
Valmir gaf aan dat de PvdA-fractie niet verrast is door de harde conclusie van de Rekenkamer. “Ons viel al eerder het gebrek aan sociale passie op als het gaat om armoede en schuld en nu toont ook dit rapport het gebrek aan bestuurlijke verantwoordelijkheid. Het past in een patroon dat wij al eerder signaleerden zoals het niet volledig in beeld willen of kunnen krijgen van het aantal kinderen dat in Lansingerland in armoede opgroeit en het blijven volharden in de ‘eigen kracht’ ideologie bij de WMO en Jeugdzorg. Dit is des te meer zorgelijk omdat de coronacrisis de vraag naar gemeentelijke (schuldhulp)hulpverlening de komende periode waarschijnlijk fors zal doen groeien. Te veel wordt uit gegaan van de zelfredzaamheid van mensen in de knel en te weinig van de zorgplicht van de gemeente”.
Hij vroeg aan verantwoordelijk wethouder Van Tatenhove ook of het college zicht heeft op de mogelijk ook in Lansingerland wonende slachtoffers van de Toeslagen affaire.
Wethouder Van Tatenhove bood geen verontschuldigingen aan over de falende schuldhulpverlening in onze gemeente. Ze beloofde wel beterschap. In januari 2021 staat een nieuwe versie van het beleidsplan voor de schuldhulpverlening met een uitvoeringsprogramma op de agenda van de raad. Hierin zijn de aanbevelingen van de Rekenkamer verwerkt. De wethouder onderstreepte dat er jaarlijks 90.000 euro nodig is om de schuldhulpverlening weer op de rails te krijgen. Dit geld is vooral nodig om de ambtelijke formatie nodig voor de uitvoering op peil te krijgen.
Duidelijk werd dat het college bijna alleen maar zicht heeft op mensen met problematische schulden wanneer zij een uitkering in het kader van de Participatiewet ontvangen dus al in beeld zijn. Van hen heeft 85% een laag inkomen tot 1x modaal. Hieronder zijn ook veel asielgerechtigden. Mensen met een hoger of hoog inkomen die schulden hebben worden dus niet bereikt.
De wethouder gaf aan geen weet te hebben van inwoners van Lansingerland die door de Toeslagen affaire in de knel zijn gekomen. Zij beloofde Valmir dit te zullen uitzoeken.
Zoals bekend (zie weekbericht 569 over het debat over de begroting 2021) is de PvdA fractie als enige groot voorstander van de versterking van de ambtelijke formatie. Een meerderheid van de raad is dit (nog) niet en overweegt zelfs bezuinigingen. Uitbreiding van de ambtelijke formatie ten behoeve van de schuldhulpverlening kan dus nog een dingetje worden.
Onze fractie is heel erg teleurgesteld in het falende optreden van wethouder Van Tatenhove in dit gevoelige dossier. Van haar had verwacht mogen worden dat zij de raad al veel eerder had geïnformeerd over de vastlopende schuldhulpverlening. Dit heeft zij niet gedaan. Excuses van haar kant aan de aan hun lot overgelaten inwoners waren passend geweest, maar zij bleef maar schetsen hoe erg het toch is om schulden te hebben. Inlevingsvermogen heeft ze wel, maar ze boekt jaar op jaar onvoldoende voortgang bij bestrijding van armoede en schulden. Opvallend is dat de raad haar hier mee weg laat komen.
Centrum Bleiswijk
R.K. kerk in Bleiswijk
MAXIMAAL 30 KM IN DE BEBOUWDE KOM, OOK IN LANSINGERLAND
De Tweede Kamer heeft eind oktober 2020 ingestemd met een motie van SGP en GroenLinks om binnen de bebouwde kom een standaardlimiet van 30 kilometer per uur in te voeren. Deze partijen hopen met het verlagen van de standaardsnelheid het aantal verkeersdoden te verminderen. Bij de nieuwe standaardlimiet van 30 kilometer per uur kunnen volgens de motie uitzonderingen gelden. Daarbij moet gedacht worden aan doorgaande wegen, als het tenminste veilig kan.
Eind november 2020 nam vervolgens de raad van Rotterdam unaniem een motie aan van dezelfde strekking. Het college werd door de raad verzocht om samen met de gebiedscommissies, wijkraden, wijkcomités en bewoners te inventariseren in welke straten een maximumsnelheid van 50 km per uur onveilige situaties oplevert. Deze inventarisatie moet in die straten leiden tot een plan voor het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Voorrang moet worden gegeven aan de meest onveilige straten en de straten waarbij de betrokkenheid van bewoners het grootst is. Een stap voor stap aanpak dus met grote betrokkenheid van de inwoners.
De door de Tweede Kamer en de raad van Rotterdam aangenomen moties sluiten goed aan bij één van onze PvdA Lansingerland-Top 10 prioriteiten. In ons verslag over het eerste halfjaar 2020 van 18 juli 2020 meldden wij dat het college van Lansingerland werkt aan een nieuwe versie van de Mobiliteitsnota. Door corona is dit vertraagd. Deze nota bevat onder andere een analyse van de huidige en te verwachten verkeersstromen en ook nieuwe maatregelen om in de huidige knelpunten te voorzien.
De PvdA-fractie is heel benieuwd hoe het college bij het opstellen van een nieuw mobiliteitsplan om zal gaan met de nieuwe landelijke 30 km norm in de bebouwde kom. Vijftig km in de bebouwde kom moet echt een grote uitzondering worden, ook op de gebiedsontsluitingswegen. Het ligt voor de hand om het Rotterdamse voorbeeld te volgen en dus eerst het oor te luisteren te leggen bij de inwoners. Op basis van hun verhalen kan een prioriteitenlijst gemaakt worden waarbij het natuurlijk ook nodig is om financiële prioriteiten te stellen. Want dat de stap voor stap overstap naar een 30 kilometer regime veel investeringsgeld zal gaan kosten, is absoluut zeker.
Poppetjesbrug in Bleiswijk
EXTRA NIEUWBOUWLOCATIES IN LANSINGERLAND ZIJN ECHT NODIG
Wanneer Lansingerland écht 7000 nieuwe woningen voor de regio en de eigen inwoners wil gaan bouwen, zijn er extra woningbouwlocaties nodig. De huidige locaties Wilderszijde, Westpolder, Rodenrijseweg/Bonfut, Driehoek Noordpolder, Hergerborch Berkel, Berkel winkelcentrum, Merenweg, Lange Vaart, station Lansingerland-Zoetermeer en een aantal kleinere plekken zoals de maalderij Treurniet in Berkel centrum en op de slooplocaties van 3B-Wonen in Berkel centrum zijn bij lange na niet voldoende om het aantal van 7000 woningen te halen. Kleinere bouwlocaties zijn er nog mogelijk langs de Noordeindseweg tussen de Herenstraat en de Oudelandselaan/Planetenweg in Berkel. De PvdA fractie schat dat er dan nog ruimte moet worden gevonden voor minstens 2000 nieuwe woningen.
Maar waar verder? De bouwgronden voor nieuwe woningen raken zo langzamerhand op. De PvdA-fractie vindt het hoog tijd om in beeld te krijgen welke locaties geschikt kunnen zijn voor nieuwbouw. Deze moeten vlakbij hoogwaardig OV liggen met voorzieningen in de nabijheid. Uiteraard moet de ontsluiting voor het auto- en fietsverkeer ook prima zijn.
Overleg met de provincie Zuid Holland en natuurlijk ook met de glastuinbouwsector is nodig om te onderzoeken of het huidige streekplan mogelijkheden biedt. Zo is er voor de glastuinbouw in onze gemeente 1000 hectares bestemd maar deze ruimte wordt in de praktijk nog steeds niet volledig benut. Wellicht zijn er, in het verlengde van de plannen voor de driehoek in de Berkelse Noordpolder, in het nu nog lege weiland tussen de Berkelse Edelsteenwijk en de tuinbouwbedrijven nabij de Benjamin Vermeerweg, nog kansen om woningen te bouwen.
Deze locatie ligt langs de huidige ZoRo-busbaan die in de toekomst een lightrail verbinding moet worden. De inpassingsproblemen die er nu zijn met de verkeersontsluiting van de driehoek Noordpolder kunnen wellicht via schaalvergroting worden opgelost.
Tot slot: De aankomende week buigen afgevaardigden van de fracties zich over de kandidaten die voor de vrijwilligersprijs zijn aangedragen. Altijd weer lastig, omdat Lansingerland zoveel bijzondere vrijwilligers kent en er veel sociale initiatieven zijn. Ook zijn er beeldvormingen over laadpalen en over de resultaten van het onderzoek naar scheiden en ophalen van afval. Dat dossier geeft in 2021 weer politieke reuring. Nog twee weken te gaan tot het kerstreces. Heb een goede week!
Plein herdenking 1940-45
Poppetjesbrug in vroegere tijden
Plaats, de straat in Bleiswijk met veel sociale huurwoningen