WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 8 – 12 JULI 2024 (Aflevering 713)

13 juli 2024

RAAD GAAT AKKOORD MET NOODOPVANG VOOR 300 ASIELZOEKERS

Vlak voor het zomerreces is er nu toch duidelijkheid. De gemeenteraad ging er afgelopen donderdagavond mee akkoord om de capaciteit van de nieuwe noodopvanglocatie op Wilderszijde (Tobias 2) te verhogen van 200 naar 300 opvangplekken. 18 van de aanwezige 30 raadsleden stemden voor dit voorstel. Het raadsvoorstel is hier te vinden. De fracties van Leefbaar 3B en VVD stemden tegen. Het voorstel van het college om de huidige crisisnoodopvanglocatie (Tobias 1) tot 1 januari 2025 te laten staan en het aantal opvangplekken te verhogen van 50 naar 60 opvangplekken, haalde het wat onze fractie betreft helaas niet. Het door WIJ Lansingerland ingediende amendement om dit voorstel te schrappen, haalde ook 18 voorstemmers, zij het in een andere samenstelling. Voor dit amendement stemden de fracties van WIJ, Leefbaar 3B, CU en D66. Tegenstemmers waren de PvdA, GroenLinks, VVD, CDA en Voor Lansingerland.

Zoals bekend moet Lansingerland in het kader van de Spreidingswet 446 opvangplekken realiseren. Daarom wil het college op korte termijn starten met een breed en integraal onderzoek naar locaties in de gemeente die mogelijk geschikt zijn voor opvang en (tijdelijke) huisvesting van meerdere doelgroepen zoals asielzoekers, Oekraïense ontheemden, statushouders en spoedzoekers. In weekbericht 705 van 17 mei 2024 berichtten wij uitvoerig hierover.

In weekbericht 711 vertelden wij over het debat in de raadscommissie Samenleving dat aan het raadsdebat van afgelopen donderdagavond vooraf ging. Tijdens dit commissiedebat liepen de politieke meningen fors uiteen en hield een aantal fracties de politieke kaarten nog aan de borst. “Met het raadsvoorstel zullen de fracties van D66, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA zeker instemmen. Dit wordt ook van de fractie van WIJ Lansingerland verwacht, zij het dat zij zich nog beraden over een amendement. Nog niet duidelijk is wat de CDA fractie en ook de VVD fractie gaat doen. De CDA fractie blijft maar vragen stellen en de VVD fractie wil eerst fractieoverleg”, zo gaven wij toen aan.

Onze fractie heeft WIJ Lansingerland opgeroepen om de sociale lijn die deze fractie liet zien bij het debat over de kaderbrief door te trekken en hun amendement in te trekken, zodat extra noodopvang mogelijk blijft voor 60 vluchtelingen. Dit leverde helaas geen gehoor op. D66 heeft toen noodgedwongen het WIJ-amendement gesteund om definitieve besluitvorming hierover tijdens dit debat door te laten doorgaan. Want de raad kwam in een situatie terecht waarin dreigde dat de stemming die avond gestaakt moest worden wanneer het aantal uiteindelijke stemmen over het amendement gelijk bleef. Dat had een onaanvaardbare uitstel van besluitvorming betekent. Er moest dus een noodgedwongen compromis worden gesloten ten koste van 60 noodopvang plekken. Dat betreuren we zeer!

Onze fractie is blij met het besluit van de CDA fractie om toch akkoord te gaan met het raadsvoorstel om voor 300 asielzoekers noodopvang te bieden op Wilderszijde. Onze woordvoerder Hamid Azzouzi: “Ik ben blij dat het toch gelukt is om als raad in meerderheid te besluiten om akkoord te gaan met het college voorstel om het aantal noodopvangplekken te verhogen tot 300. Het is heel goed dat onze gemeente de Spreidingswet loyaal uitvoert”.

Wel kwam de CDA fractie met een motie waarin het college verzocht werd “om zich bij het integrale onderzoek naar locaties voor de huisvesting van asielzoekers, Oekraïners, statushouders en spoedzoekers in eerste instantie te baseren op goede ruimtelijke ordening volgens de kaders van onze Omgevingsvisie”. Deze motie werd door de raad unaniem aangenomen. Deze motie geeft richting aan het zoeken door het college van nieuwe noodopvang opvanglocaties. Want er moet nu door het college nog een plek(ken) voor de noodopvang voor nog eens 146 asielzoekers gevonden worden.

Onze fractie spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop het college dit politiek gevoelige dossier heeft opgepakt. Belangrijk politiek feit is dat de gemeente Lansingerland dus loyaal gaat uitvoeren. Afgelopen vrijdag zijn de eerste 200 noodopvangplekken officieel door wethouder Leon Hoek open gesteld. Het persbericht hierover is hier te vinden.

Brug Rottemeren gebied Bleiswijk

KORTE TERUGBLIK OP HET EERSTE HALFJAAR 2024

Onze fractie is niet ontevreden met wat de afgelopen zes maanden bereikt is. Hoogtepunt voor ons was het debat over de Kaderbrief 2025. Zoals het er nu naar uitziet, zullen er geen bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn om de gemeentebegroting voor 2025 sluitend te maken. Minpuntje was dat ons amendement waarin stond dat taken en voorzieningen die bedoeld zijn voor de meest kwetsbare inwoners aangewezen worden als laatste optie bij eventuele bezuinigingen, het net niet haalde. Zie hiervoor ons weekbericht 712

Zorgen zijn er over het realiseren van de bouwplannen op Bleizo-West. Het overleg hierover met het provinciebestuur ziet nog steeds muur vast. Dat geldt ook het veiliger maken van de N209.

Onze fractie hoopt dat we er als raad in slagen om het komende halfjaar oplossingen te vinden voor de grote knelpunten in de uitvoering van de jeugdzorg.

Blij zijn wij met de samenwerking met GroenLinks Lansingerland. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen de afdelingen van GroenLinks en van PvdA in Lansingerland met een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma campagne gaan voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. Daarna zal GroenLinks-PvdA als één fractie met naar wij hopen minstens 4 fractieleden in de nieuwe raad aan de slag gaan.

Rottemeren

Tot slot. Wij kregen een antwoord van het college op onze raadsvragen over de overlast van de padelbanen in Bleiswijk. Belangrijk is het antwoord op onze vraag 5 waarin het college aangeeft dat “Wij er niet voor hebben gekozen om de geluidsnorm voor padel op te rekken, wij zijn juist voornemens om beperkende maatregelen voor het gebruik van de padelbanen op te leggen om te borgen dat binnen de normen wordt gebleven. De indruk kan gewekt zijn door de inspreker bij uw raadsvergadering d.d. 30 mei dat we de norm zouden versoepelen omdat LTV aangeeft in een brief aan haar leden dat de speeltijden verruimd worden. Dit laatste klopt, omdat LTV zichzelf striktere gebruiksbeperkingen had opgelegd in de avonduren dan noodzakelijk om te voldoen aan de landelijke norm. De beperkingen die aan padel worden opgelegd om te voldoen aan de normen betreffen zgn. gedragsvoorschriften. Voor fysieke ingrepen (zoals het overkappen of andere geluidbeperkende bouwwerken) geldt een ruimtelijk toetsingskader, en een vergunningplicht voor de activiteit Bouwen. Fysieke maatregelen zoals het overkappen van banen kunnen we niet afdwingen”.  

Bedankt en fijne zomer! Wij willen onze achterban hartelijk bedanken voor hun voortdurende steun en betrokkenheid. Dankzij jullie vertrouwen en inzet kunnen wij blijven werken aan een rechtvaardig en sociaal Lansingerland. Wij wensen jullie een hele fijne zomerperiode toe en kijken ernaar uit om jullie na de zomer weer te zien.

Onze fractie gaat er nu even tussenuit.  Ons weekbericht 714 zal verschijnen op vrijdag 6 september 2024. In dit weekbericht meer over onze plannen voor het tweede deel van 2024. Wij wensen al onze lezers van harte een mooie zomerperiode toe!

Ritme van drie, Rottemeren