COLLEGE WIL 132 FLEXWONINGEN BOUWEN IN BERKELSE NOORDPOLDER
Afgelopen donderdagavond besprak de raadscommissie Samenleving met Hamid Azzouzi als onze woordvoerder het voorstel van het college om ongeveer 132 flexwoningen te gaan bouwen in de Berkelse Noordpolder. Het college geeft aan dat dit een locatie is die geschikt is voor de bouw van deze flexwoningen. “Met omwonenden, pachter en grondeigenaar is veelvuldig overleg geweest over deze locatie en de wijze van ontsluiten. Deze gesprekken hebben voor het college geleid tot een voorkeursvariant. De locatie kan vanuit het noorden worden ontsloten voor autoverkeer, wat de Edelsteenbuurt ontlast. Daarmee is dit een kansrijke locatie om invulling te geven aan de gemeentelijke ambitie en maatschappelijke opgave”, meldt het college. Dat is goed nieuws want met name de ontsluiting per auto van en naar dit nieuwe buurtje was een heet hangijzer. Hiervan worden ongeveer 54 woningen bestemd voor de tijdelijke opvang van Oekraïners. Lansingerland heeft de ambitie om 300 mensen uit de Oekraïne tijdelijk op te vangen. In weekbericht 713 berichtten wij over het raadsbesluit om los hiervan ook nog eens noodopvang te gaan bieden voor 300 asielzoekers. De nieuwe opvanglocatie naast het Gemeentehuis is inmiddels al voor een belangrijk deel in gebruik.
Het college verwacht dat een deel van de bouwkosten door het rijk wordt vergoed. De overige woningen zijn bestemd voor spoedzoekers die staan te springen om huisvesting. Het is de bedoeling dat deze woningen in beheer komen van 3B-Wonen.
Via dit raadsvoorstel trekt het college de succesvolle lijn door die ingezet werd met de bouw van ook 132 flexwoningen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Dit project loopt volgens het college goed. Reden te meer om nu ook met een soortgelijk project aan de slag te gaan vlakbij de Driehoek Noordpolder waarvoor momenteel bouwplannen worden ontwikkeld. Het totale plan gaat 6.5 miljoen euro kosten. Gehoopt wordt op een rijksbijdrage van 2.6 miljoen. Omgerekend gaat de bouw van één woning dus slechts 50.000 euro kosten. Deze flexwoningen moeten op deze locatie 15 jaar blijven staan. De afschrijvingstermijn is hiermee in overeenstemming.
Op dit moment vinden er volgens het college nog gesprekken plaats met de provincie over het plaatsen van deze tijdelijke woningen in de Noordpolder. De provincie heeft nog geen akkoord gegeven. De formele toetsing door de provincie vindt plaats in de procedure voor de vergunning voor een zogenaamde buitenplanse omgevingsplan activiteit (BOPA). Onze fractie hoopt van harte dat de provincie zal in stemmen met de bouw van deze woningen. Eerder gaf werd door hen aangegeven dat er wel toestemming zal worden gegeven voor de tijdelijke opvang voor Oekraïners maar niet voor spoedzoekers.
Tijdens het debat hierover in de commissie samenleving gaf Hamid Azzouzi aan dit raadsvoorstel van harte te steunen. “Het is een unieke kans om snel woningen te bouwen voor de vele spoedzoekers de onze gemeente nu telt. De woningnood voor vele inwoners is schrijnend. Bovendien zorgen we zo voor goede tijdelijke opvang voor de ontheemden uit Oekraïne. Het college toont lef en dat wordt door onze fractie zeer gewaardeerd. Lansingerland heeft goede ervaringen met de bouw van flexwoningen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek en werd hiervoor zelfs genomineerd voor een prijs. Die lijn moeten we nu snel voortzetten. De PvdA fractie heeft veel waardering voor de wijze waarop college dit belangrijke en complexe dossier aanpakt”. Hoe ernstig de situatie inmiddels in Lansingerland is, blijkt wel uit dit verhaal van RTV Lansingerland.
Ook de fracties van PvdA, GroenLinks, D66 en Wij Lansingerland stemden in met het raadsvoorstel. Dit is nog geen raadsmeerderheid. Met name de fracties van ChristenUnie, VVD en CDA toonden zich kritisch over het financiele dekkingsplan voor deze nieuwbouw. De fractie van Leefbaar 3B wil zich tijdens hun fractieoverleg beraden op een definitief standpunt. Te verwachten is dat er tijdens de komende raadsvergaderingen een amendement zal worden ingediend om met name de financiele randvoorwaarden aan te scherpen en te verduidelijken dat het om een principebesluit gaat waarbij nog aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldaan (rijkssubsidie en provinciale goedkeuring) voordat het college metterdaad aan het bouwen kan slaan. Het debat wordt dus tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 september vervolgd. Onze voorzichtige inschatting is dat de doelstelling van dit raadsvoorstel het wel gaat halen, mede dankzij de heldere beantwoording van portefeuillehouder Pieter van de Stadt op de vragen uit de raad.
Busstation station Lansingerland-Zoetermeer
EINDE VAN HET 10 JARIG DEBAT OVER DE KNIP IN DE NOORDEINDSEWEG
De Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs is een historische uitvalsroute en deze is sinds 2012 afgesloten voor het autoverkeer ter hoogte van de Oostmeerlaan. Ten noorden van deze afsluiting is het kruispunt Noordeindseweg noord – Planetenweg – Oostmeerlaan vormgegeven als een rotonde met drie takken voor het autoverkeer. Deze rotonde is ten oosten van de watergang gelegd en ligt niet in de as van de Noordeindseweg.
In 2016 heeft de gemeenteraad van Lansingerland besloten dat de Noordeindseweg zuid opnieuw opengesteld moet worden voor het autoverkeer in noordelijke richting. De gelden, die hiervoor zijn gereserveerd (ruim euro 600.000) zijn in de begroting 2024 – 2027 vervallen, omdat de openstelling niet meer opportuun leek. Wel heeft de raad een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen een definitief onderzoek te doen naar de noodzaak van de heropenstelling van de Noordeindseweg in noordelijke richting.
Dit onderzoek is verricht door het bureau Goudappel en tijdens het zomerreces door het college gepubliceerd. De eindconclusie van bureau Goudappel is overduidelijk: “Openstelling van de Noordeindseweg in noordelijke richting is niet noodzakelijk: er worden met de openstelling geen grote knelpunten opgelost. Deze openstelling levert wel knelpunten op: door de geparkeerde auto’s kan het overige autoverkeer, dat in omvang toeneemt, hier niet passeren. Dit resulteert in wachttijden voor de auto’s en risico’s voor fietsers om de uitwijkende auto’s te passeren. In principe kan dit knelpunt worden opgelost door het parkeren op de rijbaan te reduceren of weg te halen of eenrichtingverkeer in te stellen op het hele wegvlak tussen Wilgenlaan en Oostmeerlaan gecombineerd met een fietsstrook in de tegenrichting. Tevens is de rijsnelheid op de Noordeindseweg een knelpunt”, aldus Goudappel.
Het college heeft inmiddels op basis van dit rapport besloten een streep te zetten door de aanleg van de knip. De raad werd hierover per brief op 10 juli geïnformeerd. Onze fractie kan zich voorstellen dat de druiven voor met name de Leefbaar 3B en de CDA fracties zuur zullen zijn. De knip in de Noordeindseweg was een belangrijk thema tijdens hun verkiezingscampagnes in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. De PvdA fractie zat er toen open in. Feiten moesten de doorslag bieden. Die zijn er nu. Dit politieke boek kan nu dus definitief dicht.
Rotte ter hoogte van nieuwe tunnel A16
LANSINGERLAND PROVINCIAAL KAMPIOEN ZONNEPANELEN
In Zuid-Holland spant Lansingerland de kroon met het hoogste aantal zonnepanelen op daken. Waar vorig jaar Hardinxveld-Giessendam nog nipt aan kop ging, hebben beide gemeenten inmiddels stuivertje gewisseld. In Lansingerland wekt ondertussen 48,9 procent van de woningen zonnestroom op, tegen 46,3 procent in Hardinxveld-Giessendam. In Maassluis nam het aantal huizen met zonnepanelen echter relatief gezien het sterkst toe. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan die begin september 2024 gepubliceerd werd door Dagblad010
“Naast Lansingerland en Hardinxveld-Giessendam zijn onder meer Goeree-Overflakkee, Pijnacker-Nootdorp en Kaag en Braasem gemeenten waar inmiddels meer dan 45 procent van de woningen eigen stroom opwekt. Het zijn logischerwijs vooral de meer stedelijke gemeenten, zoals Rotterdam, Den Haag, Schiedam, Delft en Leiden die wat achterblijven. Volgens Zonneplan valt dat te verklaren door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen in deze gemeenten. “Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of VvE, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is. De lagere score van deze gemeenten heeft vermoedelijk dus weinig met onwil te maken”, aldus een Zonneplan-woordvoerder”, aldus Dagblad010.
Begin juli 2024 publiceerde het college het halfjaaroverzicht over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoeringsagenda van “Lansingerland Duurzaam”. Die is, gelet op het grote belang hiervan, het lezen meer dan de moeite waard.
Het overzicht meldt dat “het college van burgemeester en wethouders in februari 2024 positieve adviezen heeft uitgebracht aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de aanvraag startvergunning Zoetermeer I, de aanvraag wijziging startvergunning Bleiswijk en de aanvraag wijziging startvergunning Bleiswijk 1b voor de winning van aardwarmte. In de Horti Science Visie is opgenomen dat we het aantal aardwarmtedoubletten willen laten groeien naar vijf à zes in 2030. Wij hebben hier als gemeente echter een beperkte invloed. Door advies uit te brengen op de aanvragen, hebben wij aangegeven hoe de plannen passen binnen de lokale en regionale plannen op het gebied van de warmtetransitie”.
Wethouder Michiel Muis was 22 mei aanwezig bij een boring naar aardwarmte aan de Petuniaweg in Bleiswijk. De locatie aan de Petuniaweg is bijzonder. Op dezelfde locatie werd namelijk in 2007 de eerste aardwarmte-installatie van Nederland gerealiseerd. De capaciteit van deze aardwarmtebron wordt naar verwachting zo’n 10 MW. De aardwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van kassen in de omgeving. De gemeente kijkt ook naar de kansen die aardwarmte biedt voor het verwarmen van woningen. En dan er is natuurlijk ook nog de aansluiting op het warmtenet. Jammer genoeg loopt de landelijke planvorming in dit dossier niet voortvarend genoeg en is er sprake van een forse vertraging. Blij zijn wij wel met het bericht dat 800 hectaren kassen van het gas af gaan. In dit bericht wordt Lansingerland expliciet genoemd.
Onze fractie steunt deze inzet van het college van harte. Het is ons nog steeds een raadsel waarom het college van Gedeputeerde Staten nog steeds de bouw van windmolens op Bleizo-West op de agenda wil houden terwijl onze gemeente via nieuwe aardwarmte en zonne-energie veel alternatieven kan ontwikkelen. Op Bleizo-West moeten écht duizenden sociale en betaalbare huizen gebouwd worden om aan de vraag vanuit Lansingerland en de Rotterdamse regio te voldoen.
Bouwlocatie Bleizo-West
HOE STAAT HET MET INVULLING VAN FINANCIELE TAAKSTELLING JEUGDHULP?
Op 1 februari 2024 stelde de raad het “Maatregelenpakket Jeugdhulp op weg naar de brede maatschappelijke opgave” vast. Dit was in de raad een hamerstuk maar volgde op een zeer uitgebreide discussie in de commissie op 18 januari 2024. Onderdeel van het maatregelenpakket was de toekenning van een incidenteel bedrag van € 750.000 voor de uitwerking van de taakstelling. Doel was te komen tot een structurele besparing. Afgelopen donderdagavond sprak de raadscommissie Samenleving naar aanleiding van een mede door onze fractie ingediend bespreekstuk over de vraag hoe het nu staat met de invulling van deze financiële taakstelling. Sonnie Biharie, onze woordvoerder, constateerde dat “we op de goede weg zijn. Het is belangrijk dat er goede hulp geboden wordt. Maar het realiseren van een nieuwe aanpak en het halen van de financiële taakstelling gaat niet ineens. We moeten niet alleen naar geld kijken. De toekomst en de belangen van jongeren en hun ouders staan voor ons centraal. We moeten als raad, los van de politieke kleur, zoeken naar oplossingen. Een sterkere lokale aanpak, meer preventie en bouwen aan integraal samenwerkende lokale jeugdteams moeten speerpunten zijn. Ook in dit dossier gaat onze fractie hand in hand met de GroenLinks fractie. Wethouder Leon Hoek gaf aan in te zetten op versterking van de lokale zorg, het opzetten van lokale teams en het verkorten van de wachtlijsten. Hij constateerde wel dat dit veel tijd nodig heeft. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het tempo waarin de financiële taakstelling kan worden gehaald. Knelpunt is nog wel dat een derde van de lokale huisartsen nog geen praktijkondersteuner heeft die zich bezig houdt met jeugdhulp. Te veel kinderen komen nu nog in de -dure- specialistische jeugdhulp terecht terwijl -goedkopere- lokale jeugdhulp zou kunnen voldoen. Voor Sonnie Biharie is het belangrijk dat het opleggen van eigen bijdragen niet haaks komt te staan op het uitgangspunt dat ‘elk kind de hulp krijgt die het nodig heeft’.
Vlinderstrik Rodenrijs met landend vliegtuig
Tot slot. Graag wijzen wij onze lezers op de Binnenhof lezing die Frans Timmermans pas geleden hield. De volledige tekst van zijn boeiende verhaal is hier te vinden. Onze fractie gaat een interessante periode tegemoet. In oktober verschijnt de meerjarenbegroting 2025-2028. Wij willen dan onze politieke lijn die wij begin juli 2024 schetsten tijdens het debat over de Kaderbrief 2025 doortrekken. Hopelijk komt ons college dit jaar toch nog tot een vergelijk met het provinciebestuur over bouwen op Bleizo-West. En dan is er natuurlijk de toekomst van de lokale en regionale jeugdhulp. Komende week is er slechts één raadsactiviteit: de vergadering van de begeleidingscommissie accountantscontrole waaraan Hamid Azzouzi meedoet. Zie hier de agenda. Heb een goede week!
Ommoordseveld bij de Rotte