Dit is nummer 550 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Deze week begon met een beeldvorming over Wilderszijde op maandag, waarbij we een uitgebreide uitleg kregen over onderzoek naar omvang en locatie van commerciële voorzieningen, bereikbaarheid met auto, fiets en OV, parkeerruimte en een eventuele derde ontsluitingsweg. Voor een eerste digitale beeldvorming verliep het technisch goed: de fracties stelden hun vragen via e-mail (live of van tevoren). Het duurde wel lang, dus meer discipline is nog nodig. Minder en kortere vragen bijvoorbeeld. We berichten deze week over de door sommigen zo gewenste nulmeting van fijnstof rond RTHA, de keuzes die worden voorgesteld in prioritering van politieke agendapunten en de aanleg van Vlinderstrik II. In de openbare ruimte wordt hard gewerkt aan groen en rotondes, dat is fijn.
Leeuwenkuil in Bergschenhoek
HEEFT NULMETING FIJNSTOF RTHA NOG TOEGEVOEGDE WAARDE?
De stichting Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) vroeg begin april aan het ministerie van IenW om een ‘nulmeting’ van fijnstof uit te voeren vanwege het huidige beperkte vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Ook het Burgermeetnetwerk Lansingerland vraagt hierom. In reactie op deze vraag meldt de provincie Zuid-Holland bij monde van gedeputeerde Willy de Zoete (CU/SGP) dat “er standaard binnen (en buiten) de provincie volop wordt gemeten. DCMR Milieudienst Rijnmond heeft meetpunten in de regio staan voor de meeste relevante stoffen. Deze gegevens verzamelt het RIVM, die deze vervolgens via de website https://www.luchtmeetnet.nl verspreidt. Ook de geluidsmeetsystemen rondom RTHA (RANOMOS+) en rond Schiphol (NOMOS en Sensornet) zijn normaal in bedrijf”. Meetgegevens zijn volgens de provincie dus ruimschoots aanwezig.
Met betrekking tot RTHA meldt de gedeputeerde dat in november 2017 onderzoek is uitgevoerd naar ultrafijn stof. Dit werd gedaan in een periode waarin de luchthaven gesloten was vanwege baanonderhoud. De conclusies in 2017 waren:
- De bijdrage van ultrafijn stof (gecorrigeerd naar het vliegverkeer over het gehele jaar) van de luchtvaart in de direct omliggende woonwijken bedraagt circa 15%. De overige 85% van het ultrafijn stof komt van andere bronnen zoals wegverkeer en haven/industrie.
- De totale concentratie ultrafijn stof in de naastliggende woonwijk van Rotterdam The Hague Airport bedroeg circa 8.000 deeltjes per cm3. Dit is vergelijkbaar met een gemiddelde woonwijk in Nederland waarvan de concentratie tussen 8.000 en 9.500 deeltjes per cm3 ligt.
- De bijdrage aan ultrafijn stof van de luchtvaart bij de luchthaven is ongeveer de helft van eerdere schattingen op basis van berekeningen en meetgegevens verzameld bij Schiphol.
De gedeputeerde merkt ons inziens terecht op dat op dit moment niet alleen de luchtvaart, maar ook veel andere vaak significantere bronnen met betrekking tot de luchtkwaliteit, aanzienlijk in emissies teruggegaan zijn. Met name het wegverkeer is beduidend teruggelopen. “Vermindering van uitstoot geldt ook voor industrieën in binnen en buitenland. Hierdoor veranderen zowel de achtergrondconcentraties (veroorzaakt door emissies buiten de regio) als de emissies van andere lokale bronnen. Bovendien hebben ook weersomstandigheden invloed op de luchtkwaliteit. Het is daarom niet mogelijk om alleen effecten van de luchtvaart te meten”, aldus de gedeputeerde.
Van een échte nulmeting kan dan ook volgens onze fractie geen sprake zijn omdat ook de condities in de omgeving van de luchthaven ingrijpend anders zijn dan voor de coronacrisis. Denk maar aan veel minder verkeer op de A13 en N209/Doenkade en veel minder treinen op het HSL-spoor. Overigens speelde dit probleem ook in 2017. Bij de metingen van toen was het verkeer in de omgeving op het gewone, drukke niveau maar werd het beeld verstoord door de vele machines die op de luchthaven aan de slag waren. Wij vragen ons af of een nulmeting toegevoegde waarde heeft naast de DCMR metingen die permanent worden gedaan.
Uitgaan van een bijdrage van 15% van de totaal uitgestoten ultrafijn stof, zoals DCMR aangeeft, ligt voor de hand. Opmerkelijk is dat de uitstoot van ultrafijn stof in de omgeving volgens hen niet afwijkt van een gemiddelde woonwijk in Nederland. Wij zijn dan ook benieuwd of eventueel onderzoek van het Burgermeetnetwerk Lansingerland andere, wetenschappelijk gevalideerde, gegevens gaat opleveren.
De gedeputeerde ziet graag dat het Ministerie snel op de oproep van de BTV reageert. “Onze brief aan u zullen wij delen met het Ministerie. Daarbij zullen wij de minister vragen ons op de hoogte te houden van haar reactie aan de BTV”.
Leeuwenkuil in Bergschenhoek
Kastanjeboom Bergschenhoek centrum
VEEL DUURZAAMHEIDSPROJECTEN ON HOLD
In het weekbericht van vorige week (nummer 549) berichtten wij uitvoerig over het pakket aan maatregelen van bijna 20 miljoen dat het college wil nemen. In het kort ‘Raadsvoorstel financieel mandaat’ genoemd. Deze maatregelen hebben voor een beperkt deel te maken met de coronacrisis. In de commissie AB van 12 mei a.s. staat het raadsvoorstel Financieel mandaat crisismaatregelen op de agenda. Ter voorbereiding hierop is er een technische voorlichting in een beeldvorming op 7 mei. Een onderdeel van het door het college voorgestelde crisispakket is een routekaart. In deze routekaart worden alle door de raad te behandelen onderwerpen en te nemen besluiten op een rijtje gezet en voorzien van een label dat de mate van prioriteit aangeeft. Het gaat om zaken die om continuïteit vragen om ontwrichting in de samenleving te voorkomen, taken die wettelijk verplicht zijn en zaken die nu en op middellange termijn niet nodig zijn. Deze laatste wil het college on hold zetten en in september opnieuw beoordelen.
Onze fractie onderschrijft deze uit nood geboren aanpak. Crisisbestrijding heeft nu absolute prioriteit en er zullen keuzes moeten worden gemaakt vanwege vergadermomenten die zijn vervallen in de afgelopen 6 weken. Wat ons in de lijst on hold projecten opvalt, zijn de vele duurzaamheidsprojecten die er op staan. Transitievisie warmte, revolverend fonds duurzaamheid, biomassabeleid en beleid zonne-energie. Ook het toetsingskader met betrekking tot arbeidsmigranten en de woonvisie staan nu on hold. Onze fractie begrijpt niet waarom juist deze projecten on hold zijn gezet. Duurzaamheid en wonen zijn immers topprioriteiten tijdens deze bestuursperiode.
Inmiddels is aan alle fracties wel gevraagd om schriftelijk te reageren op de Routekaart, zodat de agendacommissie dit mee kan nemen bij opstellen van de agenda’s. Dat hebben wij afgelopen week dus gedaan. We weten niet wat dat betekent voor de agendering en misschien is een raadsdebat hierover toch noodzakelijk, bijvoorbeeld op 12 mei bij commissie AB.
Bij de agendacommissie hebben we nog twee andere zaken aangegeven: de PvdA zou graag met de commissie Ruimte een discussie hebben over de mogelijkheden voor planoptimalisatie (verdichting van bouwen), waartoe de Provincie Zuid-Holland pleit, op Wilderszijde en bouwlocaties in Bleiswijk. U las hierover al in ons weekbericht 549 van vorige week. Verder gaven we de agendacommissie mee dat het volgens ons wenselijk is om een hoorzitting (dus breed meningen ophalen) te houden rond behoeften aan sportaccommodaties in Lansingerland. Daarbij kunnen sportclubs zijn, maar ook experts op gebied van sporttrends et cetera. Een dergelijke brede beeldvorming zou moeten plaatsvinden vóór de commissievergadering die waarschijnlijk op 2 juli is.
Dorpstraat Bergschenhoek
De Kruin in Bergschenhoek
VLINDERSTRIK DEEL TWEE IN AANLEG
Wanneer je fietst, wandelt, skate, hardloopt of scootmobielt op het fietspad tussen de Bonfut/Wildersekade en station Rodenrijs zie je dat er volop gewerkt wordt in de nu nog vlakke Schiebroeksepolder tussen het Metrostation, de Wildersekade en de Doenkade/N209. Op dit Rotterdamse grondgebied wordt het tweede deel van de Vlinderstrik aangelegd. Het eerste deel ligt, zoals bekend, aan de andere kant van het metrospoor tussen de provinciale weg en de Bovendijk. Ook dit is een schitterend Rotterdams gebied in de voor- en achtertuin van Lansingerland. De hele Vlinderstrik is aangelegd met compensatiegeld vanwege de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Op de website van Natuurmonumenten is te lezen wat de Schiebroeksepolder allemaal te bieden heeft: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidpolder/nieuws/duizenden-bomen-en-struiken-geplant-de-schiebroekse-polder
Het nieuwe natuurgebied in de Schiebroeksepolder en Vlinderstrik wordt via een recreaduct over de A16 Rotterdam verbonden met het al bestaande Schiebroeksepark dat ligt tussen de Abeelweg en de Doenkade. Het bestaande Park de Polder op Wilderszijde grenst direct aan de Schiebroeksepolder nieuwe stijl. In het gebied tussen de N209 en de Bergweg Zuid op Lansingerlands grondgebied komt naast het tracé van de A16 Rotterdam nog een park: het Triangelpark met een fietspad dat het Annie MG Schmidtpark, het Schiebroeksepark en Park de Polder linkt aan het lage Bergsebos en de directe fietsroute naar Rotterdam centrum.
Wanneer je nu door dit rommelige gebied fietst of loopt, is het moeilijk om je voor te stellen hoe anders deze omgeving er over pakweg 10 jaar uit zal zien. Versnippering wordt dan samenhang. Een belangrijk deel van de kosten die voor de ontwikkeling van dit recreatiegebied, worden betaald uit de 100 miljoen euro die de Stadsregio beschikbaar stelde voor flankerend beleid bij de aanleg van de A16-Rotterdam. Het toen nog armlastige Lansingerland droeg hier in 2015 overigens nul euro aan bij. De nieuwe wijk Wilderszijde wordt in de toekomst dus omringd door prachtige parken en natuurgebieden.
Schiebroekse park en Vlinderstrik
Tot slot: Het meireces is in principe begonnen, maar alle fracties hebben zich bereid verklaard om wel ‘gewoon’ door te gaan. Zo zal er druk worden geoefend met de digitale vormen van vergaderen, het Presidium zal nog vergaderen op woensdagavonden en op 7 mei zal er een beeldvorming zijn over het door het college gevraagde financieel mandaat. Onze fractie hoopt echt dat het digitaal vergaderen goed van de grond komt en bespreking van zaken niet wordt uitgesteld vanwege de angst dat digitaal vergaderen langer duurt. Dat hoeft niet zo te zijn, als iedereen vergaderdiscipline betracht. Op 4 mei zal er een aangepast programma voor dodenherdenking zijn, dat in beeld wordt gebracht door RTV Lansingerland. Zorg goed voor uzelf en anderen!
Stille Dorpstraat Bergschenhoek
Saamhorigheid met vlaggen in Dorpstraat
Nog meer Leeuwenkuil
Rust bij de mooie regenboogzebra in Berkel
Leeg evenemententerrein in Berkel