WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 11 T/M 17 APRIL 2020

18 april 2020

Dit is nummer 549 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. De dreigende tariefsverhoging van de metro waarover wij in weekbericht 547 verontwaardigd berichtten lijkt nu van baan. Judith Bokhove (GroenLinks) wijst het voorstel in haar kwaliteit van wethouder Verkeer en Vervoer van Rotterdam af. Zij deed het voorstel zelf, als voorzitter van de Vervoersautoriteit van de Metropoolregio, maar vindt nu een hoger metrotarief niet gepast in deze tijd van coronacrisis. Formeel gaat de Metropoolregio erover, maar nu Rotterdam als grote speler niet mee gaat, lijkt deze tariefsverhoging in ieder geval voor 2021 van de baan. Wij gaan er wel vanuit dat voor het jaar 2021 een financiële oplossing wordt gevonden voor de financiering van de weekend-nachtmetro. Verder berichten we u in dit weekbericht over een voorstel van de provincie Zuid-Holland om per nieuwbouwlocatie méér huizen te bouwen, de roep van de PvdA om een noodregeling voor flexwerkers in het leven te roepen en een voorstel van ons college om een financieel mandaat te krijgen voor grote uitgaven gerelateerd aan uitvoering van de crisismaatregelen. Onze foto’s tonen deze week vooral Bleiswijk.

Molenweg in Rodenrijs

 PROVINCIE PLEIT VOOR BOUW EXTRA WONINGEN OP BESTAANDE NIEUWBOUWLOCATIES

De provincie Zuid-Holland presenteerde afgelopen woensdag een voorstel aan de gemeenten om meer woningen op bestaande nieuwbouwlocaties te gaan bouwen dan nu in de pijplijn zitten. Hieronder volgt het hele provinciale voorstel. De portefeuille wonen is in handen van Gedeputeerde Anne Koning (PvdA).

In Zuid-Holland is er een groeiend tekort aan (betaalbare) woningen. Tot nu toe spitst de discussie zich vooral toe op locaties van nieuwe plannen. Er wordt opgeroepen om weer in weilanden te gaan bouwen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Al decennia wordt er in Zuid-Holland met een lage dichtheid gebouwd van slechts 35 woningen per 10.000 m2. Een QuickScan van provincie Zuid-Holland laat zien dat er met planoptimalisatie van woningbouwplannen plek is voor mogelijk 30.000 extra woningen. De provincie gaat hierover in gesprek met gemeenten, zo berichtte zij afgelopen woensdag 15 april. We geven het hieronder in iets aangepaste vorm weer.

Om de mogelijkheden voor meer woningen per plan te onderzoeken, heeft de provincie een gemeentelijk projectbureau van een nieuwbouwlocatie in Zuid-Holland benaderd. De vraag daarbij was om uit te gaan van omgevingen met woningen, winkels en groen die aanzetten tot lopen, fietsen en openbaar vervoer, met een lagere parkeernorm (1 parkeerplaats per woning in plaats van 1,7 of zelfs vaak nog 2,4 per woning). En uit te gaan van een centrum-dorpse of stedelijke leefomgeving in plaats van het standaard rijtjeshuis.

Uit de QuickScan blijkt dat dit bij alle grotere plannen totaal al snel circa 90.000 extra woningen oplevert. Daarbij wordt uitgegaan van een zelfde aantal eengezinswoningen en alleen van koop. Bij meer appartementen, rug-aan-rug woningen en meer sociale woningbouw is nog extra verdichting mogelijk. Al zou het maar bij een derde van de plannen realiseerbaar zijn, dan levert dit nog steeds 30.000 woningen extra op. Dat zijn zo’n drie VINEX-wijken die niet gebouwd hoeven te worden. Zo behouden we meer groen en wordt optimaal gebruik gemaakt van publieke investeringen als infrastructuur, openbaar vervoer en diensten als politie, brandweer, ambulance, ophalen van vuilnis en riolering geoptimaliseerd. Bovendien geeft een hogere dichtheid meer draagvlak voor huisartsen, winkels, scholen en MKB.

De provincie heeft alle bekende woningbouwplannen tot 2040 geanalyseerd op dichtheid. Veel bestaande plannen hebben een lage dichtheid. Dat is een gemiste kans in een provincie waar de ruimte schaars is en er een groeiende vraag bestaat van kleinere huishoudens naar centrum-dorpse en stedelijke woonmilieus.

De huidige bouwtraditie is het gevolg van een aantal normen en patronen. Als we anders omgaan met de parkeernorm en meer prikkels in de grondprijssystematiek inbouwen, wordt planoptimalisatie haalbaar. En dat leidt tot versnelling van woningbouw, meer gewenste woonmilieus, een gezondere leefomgeving, minder sociaaleconomische segregatie, financiële verbetering van de grondexploitatie, meer woningen op de juiste locaties, verduurzaming van de mobiliteit en meer draagvlak voor (bestaande) voorzieningen in de buurt zoals openbaar vervoer, MKB, sport en scholen.

In Zuid-Holland is op korte termijn geen gebrek aan plannen, maar vooral aan realisatie. Het bouwtempo is, los van de problematiek rond de uitstoot van stikstof en PFAS-verbindingen, te laag vergeleken met de vraag. Planoptimalisatie zou de bouw dus kunnen versnellen. Allereerst doordat het bouwen van een huis met drie appartementen drie keer meer woningen oplevert in dezelfde tijd, dan een eengezinswoning. Ten tweede doordat planoptimalisatie meegenomen wordt in bestaande plannen. En ten derde doordat door een lagere parkeernorm en meer woningen dichter bij openbaar vervoer, de auto minder gebruikt wordt en er dus minder stikstof wordt uitgestoten.

Tot zover het bericht van de provincie Zuid-Holland. Onze fractie is heel benieuwd naar de reactie van het college van Lansingerland op dit voorstel. Het voorstel biedt perspectief voor de verdere ontwikkeling van Wilderszijde en ook van de alle in Bleiswijk gelegen gebieden rond station Lansingerland-Zoetermeer, Merenweg en Heulslootweg. De voordelen die de provincie schetst, komen ons overtuigend over. Er kan zo ook op onze locaties waarschijnlijk veel meer gebouwd worden.

Bovendien kan zo ook betaalbaar worden gebouwd voor groepen die nu in Lansingerland aan de zijlijn staan. Wij doelen op de mensen met een laag of middelinkomen die tijdens de coronacrisis van onschatbare waarde zijn gebleken voor onze samenleving. De mensen in de zorg, schoonmaak, openbaar vervoer, logistiek en distributie, onderwijs, reiniging en veiligheid. In Lansingerland bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van woningen momenteel liefst € 402.100. Veel en veel te hoog natuurlijk voor de mensen die onze gemeente overeind houden. Onze fractie zal het voorstel van planoptimalisatie zeker agenderen in de raadscommissie Ruimte. Het hele verhaal is te vinden op: https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/april-2020/planoptimalisatie-ruimte-zeker-30-000-extra/

Theater ’t Web in de bloesem

Mooi plaatje van de Leeuwerik

PVDA WIL NOODREGELING VOOR FLEXWERKERS

Wij zijn blij dat het initiatief van PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk om ook een noodregeling te scheppen voor flexwerkers, zoals uitzendkrachten, die hun werk verliezen maar geen recht hebben op een gewone uitkering, brede steun van de Tweede Kamer kreeg. Het gaat om tienduizenden flexwerkers die geen aanspraak kunnen maken op de WW of de Participatiewet omdat zij spaargeld hebben of een partner die wel inkomen heeft. De PvdA wil dat tijdelijk geen eisen voor de bijstand gelden voor drie maanden vanaf 1 maart, met uitzicht op verlenging van nog eens drie maanden indien dit nodig is.

Vaak kunnen uitzendbureaus geen aanspraak doen op de noodregeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) omdat zij niet altijd een omzetverlies van tenminste 20% hebben. Minister Wouter Koolmees van SZW stribbelde tijdens een debat met de Kamerleden tegen. Hij zei “dat het erg moeilijk wordt om voor ontslagen flexwerkers een inkomensregeling te bedenken die “uitvoerbaar en rechtvaardig is”. Koolmees heeft in de Kamer wel toegezegd erover te gaan nadenken, maar een simpele oplossing die eerlijk uitpakt, bestaat niet, zegt hij. “Ik krijg buikpijn bij de gedachte aan de uitvoerbaarheid, er zitten haken en ogen aan”. Binnen een week gaat het zeker niet lukken, vertelde hij aan de Kamer. Koolmees vindt (terecht) dat flexwerkers gewoon in dienst moeten blijven van de inlenende organisatie waardoor hun inkomen via de NOW gegarandeerd is.

Zie ook: https://nos.nl/artikel/2330440-inkomenssteun-flexwerkers-moeilijk-uitvoerbaar-zegt-minister-koolmees.html waar het gaat om noodregelingen ten behoeve van de loonkosten van seizoenbedrijven zoals de zwaar getroffen sierteelt in de glastuinbouw. Voor onder meer de sierteelt is door minister Schouten van Landbouw afgelopen week bovendien een bedrag van 650 miljoen euro beschikbaar gesteld om de inkomstenderving te compenseren. Zij krijgen 70% van de gemiste inkomsten.

Waterspeelplaats in Bleiswijk

COLLEGE WIL MANDAAT VAN RAAD VOOR GROTE CRISISUITGAVEN

Het college heeft de financiële risico’s die direct op onze gemeente afkomen in kaart gebracht. Het gaat deels om financiële risico’s die te maken hebben met de coronacrisis maar ook met andere tegenvallers. Het betreft een bedrag van maar liefst 19.3 miljoen euro dat ten laste van de algemene reserve wordt gebracht. Gelukkig is deze reserve goed op peil. Er zit nu 80 miljoen in waarvan dus ruim 60 miljoen zal overblijven. Bovendien is er nog een te verwachten opbrengst van 137.6 miljoen vanwege de verkoop van de Eneco aandelen. Onze gemeente zit nu nog goed bij kas.

Van de 19.3 miljoen gaat 5 miljoen naar een speciale reserve voor corona-crisismaatregelen (meer uitkeringen, kwijtschelding belastingen en leges en extra personeel). Nog eens 10.3 miljoen is bestemd om tegenvallende dividendinkomsten te compenseren. Het betreft de wegvallende jaarlijkse Eneco-dividenden (5 miljoen) en 5.3 miljoen in verband met lager uitvallende Stedin-dividenden. Deze twee wegvallende dividendinkomsten hebben niets van doen met de coronacrisis. Dit geldt ook voor de hogere uitgaven in het sociaal domein. Daarvoor is nog een 4 miljoen nodig voor de hogere kosten van de Jeugdhulp en de gevolgen van de door het Rijk opgelegde abonnementstarieven in de WMO, waardoor het beroep op voorzieningen als huishoudelijke hulp fors is gestegen.

Aan de Raad wordt voorgesteld om het college mandaat te geven om binnen het te verlenen budget van 19.3 miljoen nodig geachte uitgaven te doen. Wat de PvdA-fractie betreft is het begrijpelijk dat het college deze speelruimte zoekt. De coronacrisis uitgaven liggen voor de hand en wij waren al op de hoogte van de Jeugdhulp en WMO perikelen en de ontwikkelingen bij de Stedin en Eneco dividenden. Net als andere fracties hebben we nog een aantal technische vragen en het lijkt ons goed om er ook nog een bespreking over te hebben in de commissievergadering AB. Het is goed dat het college scenario’s gaat ontwikkelen die behulpzaam kunnen zijn bij het voortdurend kunnen bijsturen van de gemeentelijke financiën. De bestaande instrumenten Kaderbrief, Jaarrekening en Zomerbrief volstaan dit jaar niet meer of niet in de normale vorm. Het college wil de raad ten minste elke zes weken een update geven van de financiële stand van zaken en de ontwikkelingen die op ons afkomen. Gaandeweg moet zo duidelijk worden welk scenario het best past bij de dan geldende situatie en vooruitzichten. Deze scenario’s zijn gebaseerd op de door het CPB ontwikkelde modellen die gaan van licht naar zwaar waarbij het college nu nog uit gaat van het lichte scenario: een lichte recessie in 2020 met een herstel aan het eind van 2020. Laten wij het hopen!

Wat wij zeker niet hopen is dat, mochten er grote financiële tegenvallers ontstaan die tot structurele tekorten op de gemeentebegroting leiden, het instrument van bezuinigingen op de posten die on hold kunnen worden gezet (opschuiven van uitvoering of stopzetten van niet verplichte uitgaven) wordt los gelaten. Dit doet het Rijk immers ook niet. Van de Regering mag worden verwacht dat de gemeenten worden gecompenseerd in tekorten op hun begroting voor zover het negatieve financiële ontwikkelingen betreft die direct door de coronacrisis worden veroorzaakt. Samen moeten wij als overheden de komende periode financieel zien door te komen. Wat ook niet mag gebeuren, is dat er vertraging komt in onze bouwplannen. Dit zou een ramp zijn voor duizenden woningzoekenden en bovendien opnieuw een doodsteek voor de bouwsector betekenen. Wij wensen het college dus veel creativiteit en onorthodox denken toe en zullen als fractie hierin ook meedenken.

Bouwlocatie Happy Italy in AMG Schmidtpark

Tot slot: Op maandag 20 april is er een digitale beeldvormende avond over Wilderszijde (“een Masterplan in progress”), met speciale aandacht voor het parkeren in de nieuw te bouwen wijk. Verder zal er op donderdag een korte digitale raadsvergadering zijn met vooral hamerstukken. Rond een investeringsvoorstel in het Sociaal Domein zal er, op basis van een unaniem gesteund amendement ingediend door Leefbaar3B, alleen een hele korte bespreking zijn. Zorg goed voor uzelf en anderen!

De Landscheiding bij AMG Schmidtpark

Anne Frankschool in Bleiswijk

De Oosthoek in Bleiswijk mist de kinderen

Lijsterlaan in Bleiswijk

Eendendreef in Bleiswijk