WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 25 T/M 31 MAART 2023

1 april 2023

Dit is nummer 663 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. De raadsvergadering van afgelopen donderdagavond was in 20 minuten afgelopen want er waren uitsluitend hamerstukken. Bij gebrek aan politiek nieuws berichten we dus over actuele zaken, zoals de voortdurende vraag naar huisvesting van arbeidsmigranten. Interessant ook is het RIGO-Lemon rapport dat laat zien hoe onze inwoners hun eigen gemeente beleven. Maar het vertelt maar het halve verhaal. Mooi nieuws is dat in de provincie Zuid-Holland de BBB samen met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks een ‘brede coalitie’ kan gaan vormen. Dat adviseerde verkenner Fred Teeven afgelopen woensdag. Samen hebben die partijen een meerderheid van de zetels: 30 van de 55. Twee informateurs gaan de voorkeursoptie nu verder uitwerken. Wij hopen van harte dat de voorkeursoptie er écht gaat komen en dat Anne Koning opnieuw onze Gedeputeerde voor Wonen en Ruimtelijke Ordening wordt.

Waterspeeltuin De Tuinen Bleiswijk

ECHT VAART NODIG IN HUISVESTING ARBEIDSMIGRANTEN

“De woonsituatie van veel arbeidsmigranten in het kassengebied is nog steeds onder de maat. De PvdA-fractie vindt dat de gemeente regisseur moet zijn bij de ontwikkeling van woonprojecten voor arbeidsmigranten. Maar de bal ligt ook bij de bedrijven (tuinbouw en distributiecentra) die de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun medewerkers goede woonruimte aan te bieden. We hopen dat initiatieven waar gemeente en bedrijven over praten nu eindelijke snel van de grond komen”. Dit meldden wij in weekbericht 630 van 14 mei 2022.

In oktober 2022 debatteerde onze raad over de aanbevelingen van de Rekenkamer in het rapport “Bouwen in beweging”. In weekbericht 643 schreven wij toen: “Belangrijk is ook de aanbeveling dat het college sturend en krachtig moet optreden als het gaat om het bouwen van huisvesting van de vele arbeidsmigranten die Lansingerland telt. Het gaat om maar liefst 1000 bedden extra. Te veel leunt het college nu nog achterover. Er zit geen vaart in de bouw terwijl de plannen vanuit de markt er liggen. De raad onderkent dit nu volmondig. Het college zélf moet er nog een beetje aan wennen”. Middels een motie, die wij toen ook mede-indienden, werd het college gemaand het toetsingskader ‘huisvesting flexwerkers in Lansingerland’ nog eens tegen het licht te houden.  Via een brief van 11 januari 2023 en beeldvorming op 23 februari is deze motie inmiddels afgehandeld.

Het college meldde in de brief dat er verschillende initiatieven lopen op en om terreinen van lokale ondernemers die zwaar leunen op arbeidsmigranten. “Voor vijf van deze initiatieven – goed voor ruim 750 bedden – is de locatie op basis van het Toetsingskader positief geacht en ligt het plan nu ter verdere (ruimtelijke) uitwerking en beoordeling bij de gemeente. Net als elk ander ruimtelijk initiatief dient dit zorgvuldig gedaan te worden.”

We hopen echt dat er in de praktijk nu snel wordt gebouwd voor arbeidsmigranten. Dat is hard nodig, dus hopelijk kan het college aandringen bij deze partijen om vaart te maken. Afgelopen week meldde de Rotterdamse wethouder Tim Versnel (VVD) in het AD Rotterdam dat deze stad officieel 39.000 EU migranten telt waarvan de meesten uit Polen of Bulgarije komen. Maar volgens hem ligt het werkelijke aantal minstens twee keer zo hoog. De wethouder signaleert de grote maatschappelijke nood waarin velen van hen verkeren en vindt dat de gemeentes waar veel EU-migranten werken, veel meer moeten doen om die mensen ook te huisvesten. Hij heeft groot gelijk!

Voorjaar in de Tuinen Bleiswijk

IS IEDEREEN WEL ZO TEVREDEN OVER WONEN IN LANSINGERLAND?

Om de beleving van leefbaarheid te meten heeft het onderzoeksbureau RIGO een instrument ontwikkeld met de naam Lemon (de leefbaarheidsmonitor). Met Lemon wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe leefbaar vinden bewoners hun eigen wijk of buurt? Waar liggen de verschillen tussen kernen, wijken of buurten? En hoe ontwikkelt de leefbaarheid zich door de jaren heen? In de gemeente Lansingerland is in 2007 voor het eerst een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Sindsdien is het onderzoek herhaald in 2011 en 2016. In het najaar van 2022 is een vierde vervolgmeting van dit leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. In een vragenlijst is aan een groep bewoners uit een selectie van wijken gevraagd een oordeel te geven over hun wijk met betrekking tot diverse leefbaarheidsthema’s. In totaal zijn er 4.800 respondenten benaderd, waarvan 1.534 respondenten de vragenlijst hebben ingevuld.

Een respons van circa 32%. Uit alle leeftijdsgroepen (mits boven de 18 jaar) zijn bewoners geënquêteerd. De meeste respondenten zijn tussen de 45 en 74 jaar oud. Dus weinig jonge mensen reageerden. Een ander voorbeeld dat er vooral uit bepaalde groepen is gereageerd: eigenaar-bewoners zijn oververtegenwoordigd in het onderzoek. Van de respondenten is 86% eigenaar-bewoner, tegenover 73% van de werkelijke verdeling naar eigendom van woningen in Lansingerland. De mensen die huren van een woningcorporatie zijn ondervertegenwoordigd. Het gaat om 11% van de respondenten, tegenover 19% van de werkelijke verdeling

Onze fractie vraagt zich af waarom er geen inwoners jonger dan 18 jaar zijn benaderd. Ook deze zeer grote groep heeft belangrijke wensen over de leefbaarheid voor hun generatie. Het feit dat vooral inwoners boven de 45 jaar hebben gereageerd, maakt dat het onderzoek sterk in het teken staat van de beleving van inwoners van middelbare en oudere leeftijd die bovendien in een koophuis wonen. Die kunnen op gespannen voet staan met de wensen van bijvoorbeeld jongeren en van mensen met een laag inkomen. Die zijn toch al niet goed in beeld in onze gemeente. Wij hechten dus niet veel waarde aan de resultaten uit dit rapport.

Het totaaloordeel van het RIGO-Lemon rapport is dat de bewoners van onze gemeente gemiddeld een 7,7 voor hun wijk geven. Daarmee is dit cijfer gelijk gebleven ten opzichte van de meting in 2016. RIGO: “Als we kijken naar de cijfers voor de afzonderlijke wijken, dan is te zien dat bijna alle wijken vergelijkbaar scoren met het gemiddelde voor de gemeente als geheel. De wijk Westpolder is de enige wijk die met een 8,2 significant hoger scoort dan het gemeentelijk gemiddelde. Dit cijfer is niet hoger ten opzichte van 2016. De bewoners van de wijk Bergschenhoek Centrum geven hun wijk het laagste cijfer, gemiddeld een 7,2. Dit is significant lager dan de gemeente als geheel. Het rapportcijfer is ook lager dan de rapportcijfers die de bewoners in 2011 en 2016 gaven aan hun wijk”.

Het gehele RIGO-Lemon rapport is hier te vinden.

Dorpskerk Bleiswijk

BASISBANEN OP AGENDA COMMISSIE SAMENLEVING

Aanstaande donderdagavond 6 april debatteert de raadscommissie Samenleving over ons bespreekstuk “Basisbanen kunnen perspectief bieden aan mensen in de bijstand”. Zie agendapunt 5a van de agenda. Op de Nederlandse arbeidsmarkt doen veel mensen niet mee. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders ontvangen een uitkering. Een deel van deze groep heeft, ondanks alle instrumenten, geen kans op een reguliere baan en blijft ook in de toekomst volledig afhankelijk van een uitkering. Dat kost de overheid geld en het is volgens onderzoek ook slecht voor het welzijn van deze mensen. Voor deze groep is een andere vorm van werk nodig. Ze kunnen daarmee een bijdrage aan de economie en de samenleving leveren en maken minder aanspraak op de gezondheidszorg. Ook de gemeente Lansingerland telt een aantal inwoners dat al jaren lang aangewezen is op een bijstandsuitkering terwijl additioneel werk in de vorm van basisbanen toch een mogelijk waardevol perspectief kan bieden.

Juist afgelopen week constateerde de VNG dat de bestaanszekerheid als grondwettelijke overheidszorg in een crisis verkeert. “Om een menswaardig bestaan veilig te stellen, moeten we het tij keren”. De VNG pleit voor een doorbraak en voor een lokale agenda bestaanszekerheid en roept maatschappelijke partners op daarover met de VNG het gesprek aan te gaan. Als basis voor het gesprek presenteerde de VNG het essay Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid (pdf, 941 kB). De VNG ziet werkzekerheid als een belangrijke pijler voor bestaanszekerheid. “Wanneer we werkzekerheid niet betrekken kunnen we wel inkomensprikkels geven om mensen te activeren, maar zullen ze nog niet aan de slag gaan omdat ze geen zekerheid hebben. Ook is het praktijk dat mensen liever deels in een uitkering blijven die zekerheid geeft dan in flexibele baantjes de terugvordering van toeslagen af te wachten”. Deze constatering sluit naadloos aan bij ons voorstel om ook in Lansingerland de komst van basisbanen serieus te onderzoeken. De PvdA-fractie is heel benieuwd hoe de andere fracties en het college op ons bespreekstuk gaan reageren. Voor onze woordvoerder Petra Verhoef vormt dit debat het mooie sluitstuk van haar ruim 9-jarige lidmaatschap van de gemeenteraad van Lansingerland. Op donderdag 20 april neemt zij tijdens de raadsvergadering officieel afscheid. Hamid Azzouzi volgt haar dan op als fractievoorzitter en gemeenteraadslid.

Nieuwbouw Berkel centrum-west schiet al aardig op

Tot slot: Komende week staat weer in het teken van de maandelijkse raadscommissievergaderingen. Opnieuw zijn de agenda’s mager ingevuld. Interessant is het bouwplan op de nu nog lege grond tussen de Noordeindseweg en de Markermeerstraat in de Berkelse Meerpolder. Daar zijn 67 huizen gepland waarvan 25 sociale huurwoningen (commissie Algemeen Bestuur). Op de agenda van de commissie samenleving prijkt donderdag ons bespreekstuk over de Basisbanen met Petra Verhoef voor de laatste keer in raadscommissieverband als onze woordvoerder.  Heb een goede week!

Oudelandselaan Berkel centrum

Zicht op nieuwbouw Berkel centrum vanaf Oudelandselaan