21 juni 2013

PVDA FRACTIE AAN HET WERK: PERIODE 17 – 21 JUNI 2013

Dit alweer 22ste weekverslag in 2013, aflevering 273 sinds begin 2007, betreft de dingen die wij deden tijdens de afgelopen week. Het was de week waarin de Raad met een grote meerderheid de Kadernota 2013 vaststelde, minister Plasterk groen licht gaf aan de komst van de Metropoolregio, de Oranjewijk in Bergschenhoek samen op de schop gaat, er een politieke meerderheid is ontstaan voor de winkelopening op zondag en wij overleg voerden met de RET over de busverbinding Bleiswijk-Zoetermeer.

KADERNOTA 2013 DOOR DE RAAD VASTGESTELD

In ons weekverslag 18 en 20 berichtten wij over het debat over de Kadernota 2013 in de raadscommissie en onze inbreng daarbij. Zie https://lansingerland.pvda.nl/2013/05/24/pvda-fractie-aan-het-werk-periode-20-24-mei-2013/ en https://lansingerland.pvda.nl/2013/06/07/pvda-fractie-aan-het-werk-periode-3-7-juni-2013/

Afgopen donderdagavond was er het afrondende debat in de Raad. Gerard Bovens had namens onze fractie de volgende inbreng. “Tijdens de raadscommissievergadering van 14 dagen geleden hebben wij van de PvdA stil gestaan bij de beleidsmatige inbedding die gerealiseerd moet worden in het traject na besluitvorming over de Kadernota 2013. Wij constateerden toen dat om deze ingrijpende kanteling in handelen en denken te kunnen bewerkstelligen, veel meer nodig dan is deze Kadernota alleen. Deze Kadernota is wel een belangrijke aanzet. Het vraagt om een ingrijpende herbezinning op de rol van de overheid en de kracht van de samenleving en om een complete verbouwing van de bouw wereld. Anders denken moet ons uit deze immense balans crisis helpen. Ook in Lansingerland. Dat is wat de PvdA betreft de uitdaging en de boodschap voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en de nieuwe bestuursperiode vanaf maart 2014. Minister Plasterk van BZK stelde tijdens het recente VNG congres dat burgerparticipatie & burgerinitiatieven niet voldoende zijn. Wat hem betreft is de tijd rijp voor “overheidsparticipatie”. Daar sluiten wij ons graag bij aan. Een andere burger in een nieuwe tijd vraagt om een andere overheid. Wij van de PvdA willen de uitdaging hoe dit complexe concept in de praktijk handen en voeten te geven op korte termijn graag oppakken.

Het debat over de Kadernota in commissieverband en ook in de media was intensief en ook breed. Alle relevante inhoudelijke en strategische aspecten zijn inmiddels wel de revue gepasseerd. Ik beperk mij in onze PvdA bijdrage dan ook tot de losse eindjes van het eerdere commissiedebat. Wij zijn het eens met het college om de financiele effecten van de mei circulaire die een positief beeld laten zien van een kleine 2 miljoen euro in 2014 tot ruim 3 miljoen in 2017 nu nog niet te verwerken maar eerst de ontwikkelingen in de aanloop naar de Begrotingsbehandeling in november af te wachten. Op zich zien die er niet goed uit. Maar wij zullen een kaarsje opsteken om te bewerkstelligen dat deze positieve cijfers ook in november nog opgeld doen.

Het is goed om te constateren dat de bevindingen en adviezen in de verkorte begrotingsscan van het ministerie van BZK en onze provincie volledig aansluiten bij ons eigen gemeentelijke plan van aanpak. Wat opvalt, is dat geen van de drie referte gemeenten een Vinex gemeente is. Bovendien is Lansingerland een heel jonge gemeente. Bijna 32% van onze inwoners is jonger dan 22 jaar en dat heeft natuurlijk invloed op de gemeentelijke begroting. Een diepte scan is dus zeker nodig om de verschillen in uitgaven en inkomsten nader te verklaren. Daar wachten wij dus op. De verkorte begrotingsscan onderstreept nog eens de visie van ons college op de procedure die doorlopen moet worden om met vrucht een artikel 12 procedure te kunnen starten. Eerst als gemeente Lansingerland zelf veel huiswerk en zelfwerkzaamheid plegen en dan pas en als het dan nog echt nodig is aan de artikel 12 bel trekken, zo luidt het parool.

Wij hebben tijdens de commissievergadering aangegeven de inbreng van het CDA die nu de vorm van een amendement heeft gekregen weliswaar een constructieve & creatieve bijdrage aan dit debat te vinden maar de voorgestelde claim bij het rijk van 170 miljoen in de vorm van een renteloze achtergestelde lening strategisch en onderhandelingstechnisch niet handig te vinden en ook moeilijk realiseerbaar tegen de achtergrond van de huidige financiele problematiek van het rijk zelf. Hoezeer wij ook het door het CDA geschetste vertrekpunt onderschrijven als het om, tenminste, de medeverantwoordelijkheid van andere overheden gaat. Het is immers te verwachten dat een akkoord met Lansingerland als door het CDA beoogd vele gemeenten met soortgelijke problemen er toe zal bewegen om een dito claim in te dienen. Het aantal gemeenten met grex-problemen loopt nu snel op. Er is inmiddels een soort coming-out gaande, zo lijkt het. Het amendement van het CDA bevat overigens een prima historische verhandeling over hoe de besluitvorming in 1998 en voorgaande jaren over onze Vinex heeft plaatsgevonden. Heel informatief voor die inwoners die nog steeds ten onrechte denken dat  de voormalige 2B-gemeenten in kwestie zelf daar zo hun eigen ruimhartige invulling aan hebben gegeven. Wij hopen van harte dat het CDA het voorliggende besluit over de Kadernota desondanks zal ondersteunen. Dan blijft het CDA ook de komende maanden in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar goed in beeld als het om samen zoeken naar oplossingen gaat!

Door Leefbaar 3B is een motie over de bouw van 100 starterswoningen per jaar met de prijs van 140.000 euro ingediend die wij natuurlijk van harte ondersteunen. Natuurlijk mooi ingepast in gevarieerd gebouwde wijken. Wat ons betreft past deze motie perfect in het door het college ontwikkelde scenario “Markt gericht bouwen”. Een scenario dat wij zeker zullen ondersteunen omdat het past bij onze kijk op “anders bouwen” en onze drive om snel betaalbaar te gaan bouwen en daarmee een voorsprong in een voorzichtig ontluikende markt te realiseren. Wanneer je de komende jaren elk jaar 100 van deze starterswoningen bouwt, is de consequentie dat wij ook een groot aantal woningen in de prijscategorie van 220.000 euro gaan bouwen. En dan vervolgens maar hopen dat de vraag het geplande aantal van 300 per jaar fors gaat overschrijden. En dat wij ooit ook weer nog duurdere woningen zullen gaan bouwen. Wij zijn heel benieuwd hoe de projectontwikkelaars op deze motie zullen gaan reageren. Pakken zij deze kans of blijven zij, op kosten van de gemeenschap, achterover leunen in afwachting van tijden die misschien nooit meer zullen weerkeren. Wij van de PvdA scharen ons achter de motie die de toekomst van de Bleiswijkse Snip veilig stelt. Niet dat wij de indruk hadden dat die wat de portefeuillehouder betreft ooit echt ter discussie stond maar de maatschappelijke onrust die desondanks ontstond, maakt deze motie zeker nuttig.

Dat geldt ook de intentie van het dictum van de motie van de VVD over de mogelijke lastenverhoging in 2014. Over een aantal daarin geschetste overwegingen hebben overigens wij wel onze bedenkingen. Tijdens het commissiedebat gaven wij al aan dat “Toepassing van het profijtbeginsel en een eigen bijdragen systeem naar rato van het inkomen, zo lang het beleidsmatig & budgettair kan, betere instrumenten zijn dan een algemene lastenverhoging omdat er dan voor de inwoners niets te kiezen valt”. De motie sluit daarbij aan. Natuurlijk is deze motie ons inziens niet van toepassing op het wegwerken door het college van de lopende tekorten bij bijvoorbeeld de uitvoering van de WMO. Want eerst moet de eigen besparingsopgave binnen het betreffende portefeuille segment volgens afspraak gerealiseerd worden, daarna is pas een overheveling naar de algemene reserve aan de orde.

Maatregel 31 op pagina 29 van de Kadernota stelt een verhoging van de tarieven buitensport van 100.000 euro in 2015 en 200.000 euro in 2016 en verder voor. Wij vragen ons af waarom hier alleen de “buitensport” wordt genoemd en waarom er alleen wordt gesproken van een inkomstenverhoging ten bate van de gemeente. Zijn er geen andere opties mogelijk die misschien nader uitgewerkt kunnen worden? Denk maar aan het structureel effect van de BTW teruggave. Graag een reactie op beide vragen van de zijde van het college.

De PvdA fractie maakt zich zorgen over het schrappen van een bedrag van 500.000 euro uit het subsidiebudget. In het kader van het nieuwe subsidiebeleid was dit bedrag vooral bestemd om ingezet te worden bij het tegengaan van maatschappelijke problemen zoals huiselijk geweld en gezinnen en kinderen in de knel. Denk maar aan de te verwachten bezuinigingen in de aanloop naar de decentralisatie van de jeugdzorg. Ik weet dat dit  breed in de raad leeft. Onze vraag aan raad en college is om bij het debat over de begroting in november samen nog eens goed te kijken naar mogelijke oplossingen voor dit probleem. Wie weet vinden we dan alsnog een goede oplossing.

De PvdA fractie hoopt dat met de besluitvorming over de Kadernota 2013 er een heldere strategie voor handen komt die stap voor stap en in goede samenwerking met andere overheden zal gaan leiden tot structurele oplossingen voor onze financiele grond problemen. Van groot belang is dat wij de nieuwbouw door sterk vraaggericht te gaan bouwen overeind houden. Elke woning extra bovenop de geraamde 300 brengt ons dichterbij de oplossing.

En laten we hopen dat de inhoud van de Mei circulaire als het eenmaal november 2013 geworden is, nog steeds hetzelfde positieve elan uitstraalt. Tijdens de commissievergadering over de Kadernota begon ik, geïnspireerd door de CDA collega’s, in het Grieks. Nu eindig ik in het Grieks. “Cheir an cheiri, hoi summachoi!” Met andere woorden: “Hand in hand, kameraden!” Dan komen we er, samen in Lansingerland, best uit!” Tot zover het verhaal van Gerard.

De moties over de starterswoningen, het behoud van de Bleiswijkse Snip en het voorzichtig zijn met lastenverhogingen in 2014 werden met een grote raadsmeerderheid aangenomen. Dat gold ook de Kadernota 2013 in zijn geheel. Alleen CDA (claim van 170 miljoen bij het Rijk), D66 (raadsenquête naar de geschiedenis van ons grondbedrijf en vooral veel debat over de gevolgen van de bezuinigingen), GL en de fractie Neeleman stemden tegen. Het college kan nu hard aan de slag met de voorbereiding van de begroting 2014 en het verdere overleg met het Rijk over schatkistbankieren en de mogelijke opwaardering van onze stille reserves. Stel dat dit gaat lukken in combinatie met een toch ook in 2014 meevallend effect van de mei circulaire dan ziet het Lansingerlandse huishoudboekje er stap voor stap toch een stukje beter uit. Voor dit moment geldt vooral dat er een  breed gedeelde, stabiele politieke visie is over hoe het financieel strategisch verder moet met Lansingerland. En dat is pure winst. Zoals het er nu naar uit ziet gaat de huidige coalitie de rit gewoon afmaken. Gezien de positionering van CDA en D66 in dit debat zal het voor hen lastig worden om bij de begroting 2014 alsnog te gaan aanhaken. De politieke woestijn dreigt voor hen. Maar wie weet! We blijven hopen! (en ons best doen!)

Wij steunden een ludieke Christen Unie motie waarin onderzoek werd gevraagd om het bedrijfsrestaurant van het Gemeentehuis in de avonduren om te toveren tot een heus restaurant. Nergens in onze gemeente kun je de zon zo mooi zien ondergaan als op de vierde verdieping van het gemeentehuis. Het idee was om de “creatieve denkers” in te schakelen om dit onderzoek te doen. Helaas haalde de motie “Restaurant het Nieuwe Raadhuys” het niet. Een meerderheid in de raad bleek deze fase van creatief denken over multifunctionaliteit nog niet te hebben bereikt. Het was voor ons het enige smetje tijdens een verder politiek gezien uitermate productieve avond. De overigens wel weer lang (5 uur) duurde, een tijd die verzacht werd door de aanwezigheid van veel van onze eigen Leergang deelnemers en ook ons Kamerlid Astrid Oosenbrug.

Nieuwbouw Parkzoom 4

Nieuwbouw Parkzoom 4

BREDE SCHOLEN IN LANSINGERLAND

Wat is het toch met brede scholen in Lansingerland. In andere ons omliggende gemeenten wordt dit concept al jaren omarmt door gemeente, scholen en ouders maar bij ons wil het maar niet van de grond komen. Zien zij het verkeerd? Ziet de PvdA dit verkeerd?

Wij hebben er op aangedrongen om bij het bouwen van de nieuwe scholen in Berkel Westpolder dit concept toe te passen. Het aandringen hierop heeft tot resultaat geleidt. De basisschool de Gouden Griffel gaat in het schoolgebouw een combinatie aan met een BSO en ook de beide andere scholen werken nauw samen met een Bso organisatie. Dit is een mooie eerste stap maar ook niet meer dan dat.

Het is duidelijk dat er in de toekomst meer en meer van inwoners zelf gevraagd gaat worden en centrale voorzieningen zoals bibliotheek, ontmoetingsplekken voor ouderen, verengingen maar ook het consultatiebureau het met minder geld moeten doen vanwege de snel krimpende budgetten van de gemeente. De PvdA heeft hierbij als visie dat wanneer er meer gevraagd wordt aan de inwoners de gemeente hierbij wel moet faciliteren.

Niet als panacee voor alles, maar wel als een bijdrage aan de leefbaarheid van de wijken en ter ondersteuning van het zelforganiserend vermogen, kunnen brede scholen een bijdrage leveren. Het schoolgebouw is al een ontmoetingsplek in de wijk en deze plek en gebouwen kunnen breder ingezet worden door professionals en vrijwilligers naar de wijken te brengen in plaats van de ‘ dure’. gebouwen waar inwoners nu naar toe moeten die vaak ook maar een deel van de tijd gebruikt worden.

Is het realistisch om dit op een hele korte termijn te realiseren? Het antwoord is een ja en een nee. Ja het is mogelijk om op korte termijn samenwerking te stimuleren, organisaties elkaar te laten leren kennen. Helaas ook een nee. Organisaties zitten nu in gebouwen waar de organisaties niet zomaar vanaf kunnen, ofwel blijft de gemeente met hoge kosten zitten. Het is te voorzien, dat was bij andere gemeenten ook het geval, dat het gemeentebreed invoeren van een maatschappelijke brede school 10 jaar gaat duren.

Het is nu dus zaak deze visie te omarmen, vandaag te beginnen en vasthoudend uit te voeren.

Centrum Bergschenhoek op de schop

Centrum Bergschenhoek op de schop

SAMEN AAN DE SLAG IN DE ORANJEWIJK, ONZE DROOM WORDT WAAR!

Een passage uit een presentatie van 3B-Wonen: “De Oranjewijk bij de Julianalaan in Bergschenhoek is van oudsher een volkswijk. Nog altijd is er een sterke ons-kent-ons-sfeer.  Bewoners maken op straat of over de heg een gezellig praatje en tijdens voetbaltoernooien kleurt de wijk oranje. Maar het karakter van de wijk is de afgelopen jaren veranderd. Vanwege de vrij lage huren zijn de huizen ook aantrekkelijk voor mensen van buiten het dorp. Veel nieuwe bewoners houden er andere leefgewoonten op na en maken niet zo gemakkelijk dat praatje over de heg. Er is ook vaker sprake van overlast. Jongeren maken soms tot in de nacht lawaai en hangen rond op kinderspeelplaatsen. Er ligt regelmatig vuil op straat en de openbare ruimte oogt rommelig”. Tot zover het citaat van 3B-Wonen.

Samen met de bewoners is onze lokale corporatie aan de slag gegaan om er voor te zorgen dat het wonen in deze buurt de komende jaren aantrekkelijk blijft. De Oranjewijk was de afgelopen jaren bij de gemeente niet echt goed in beeld, zo is het beeld dat bewoners schetsen.  

Goed dus dat 3B-Wonen het eerste enthousiaste initiatief heeft genomen om samen met de bewoners het woon en leefklimaat te verbeteren, goed ook dat onze gemeente zich daar inmiddels bij aangesloten heeft. De komende jaren voeren de gemeente, 3B Wonen en de bewoners ruim 20 projecten uit. Met deze projecten maken ze de Oranjewijk veiliger, schoner en prettiger. De belofte dat dit ook echt wordt opgepakt, wordt officieel ondertekend door burgemeester Ewald Van Vliet , Frans Weterings (directeur 3B-Wonen) en een vertegenwoordiging van de bewoners van de Oranjewijk. Aanstaande zaterdag 22  juni om 13 uur is in de Oranjewijk deze officiële aftrap. Natuurlijk gaan wij als PvdA daar een kijkje nemen.

Feit is dat onze gemeente inmiddels veel beter dan in het verleden toegerust is om actief te gaan participeren in dit type burgerinitiatieven. Met onze wethouder Ruud Braak als verantwoordelijk wethouder voor de burgerparticipatie in de bestuurlijke frontlijn is de afgelopen twee jaar een stevige slag gemaakt. De initiatieven komen nu stap voor stap van de grond. De nieuwe aanpak van de Oranjewijk waarvoor de eerste credits beslist de bewoners en naar 3B-Wonen moeten gaan, is een volgende stap op weg naar een nieuwe tijd waarin inwoners en gemeentelijke overheid heel anders dan tot nu toe gebruikelijk dit soort vraagstukken zullen gaan oppakken. Onze PvdA droom van 2007 “Samen voor Lansingerland”, wordt stap voor stap nu werkelijkheid.

Meer over de actuele stand van zaken met betrekking tot de Burgerparticipatie op: http://www.de-heraut.nl/ Zie pgn. 13

Leeuwenkuil Bergschenhoek

Leeuwenkuil Bergschenhoek

WINKELS IN LANSINGERLAND TOCH OP ZONDAG OPEN

Het is te verwachten dat nog dit najaar de winkels in Lansingerland op zondagen hun deuren kunnen gaan openen. Afgelopen week maakte de Leefbaar 3B fractie bekend dat 6 van de 8 leden van deze fractie gebruik willen gaan maken van de nieuwe wetgeving die gemeentes de vrije hand zal gaan geven. Voor Leefbaar 3B is het standpunt over ja dan neen de winkels op zondag open op 18 juni een vrije kwestie geworden. Fractieleden kunnen naar eigen inzicht voor of tegen stemmen als er een voorstel op de raadsagenda komt. Afgelopen woensdag 19 juni maakte D66 bekend met een initiatief Raadsvoorstel te zullen komen. Het is de bedoeling dat dit voorstel in de raadsvergadering van oktober 2013 zal worden geagendeerd. Daaraan gaat in september een hoorzitting door de Raad vooraf waarin een ieder de gelegenheid zijn of haar zegje over dit thema te doen. Een hoorzitting door de raad is voor Lansingerland een nieuw fenomeen en goed passend bij onze ambities over burgerparticipatie.

Wij van de PvdA Lansingerland vinden all lang dat de winkeliers zelf moeten kunnen kiezen om al dan niet op zondag open te willen zijn. De nieuwe wetgeving maakt dit nu mogelijk. De gemeente Lansingerland moet dit in de toekomst niet meer belemmeren. In ons Verkiezingsprogramma 2014-2018 zal dit uiteraard ook opgenomen worden. Het huidige coalitieakkoord maakte tot op heden de zondagsopenstelling nog niet mogelijk. Toen wij in 2011 alsnog toetraden tot de coalitie hebben wij afgesproken deze oude, in maart 2010 gemaakte afspraak te zullen respecteren en dus in de huidige college periode geen eigen PvdA initiatieven te zullen ondernemen om deze zondagsopening toch te realiseren, mocht er in de raad alsnog een meerderheid ontstaan. Met name Leefbaar 3B en de Christen Unie hechten tot op heden zeer aan deze afspraak. Daarin is nu dus een verandering in gekomen. Natuurlijk hebben wij naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van D66 afgelopen week overleg gepleegd met de Christen Unie over onze stap om mee te gaan met dit initiatief voorstel.

De VVD, de grote meerderheid van Leefbaar 3B, GroenLinks, D66 en PvdA zijn in ieder geval voorstander van de zondagsopenstelling. Wat het CDA nu gaat doen, is nog niet bekend.

De 3B-Krant publiceerde op 19 juni het volgende artikel en had daarmee een mooie primeur.  http://www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/DBK/20130619/DBK_DBK-1-01_130619_1.pdf

RK Kerk in Leeuwenkuil Bergschenhoek

RK Kerk in Leeuwenkuil Bergschenhoek

MINSTER PLASTERK SCHEPT RUIM BAAN VOOR KOMST METROPOOLREGIO

Het kabinet maakt een einde aan de zogenaamde Wgr-plusregio’s, verplichte samenwerkingsverbanden die direct vanuit het Rijk worden gesubsidieerd. De huidige stadsregio Rotterdam waartoe ook Lansingerland behoort, is zo’n Wgr-plusregio. Vrijwillige samenwerking blijft mogelijk. De belangrijkste taak – verkeer en vervoer – wordt belegd bij de provincie. Dit versterkt de positie van het middenbestuur. Maar de verkeer- en vervoertaak van de plusregio’s Rotterdam, Haaglanden en Amsterdam gaat, vanwege de complexiteit in de grootstedelijke regio’s, naar twee vervoerregio’s: Amsterdam-Almere en Rotterdam-Den Haag. Het kabinet nodigt de betrokken gemeenten en provincies uit om de vervoerregio vorm te geven. De grote steden hebben zich bereid verklaard de provincies een betekenisvolle positie te geven in het bestuur van deze regio’s. Dit staat in het wetsvoorstel tot afschaffing van de plusregio’s dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) mede namens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (IenM) op 18 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dit besluit maakt de feitelijke oprichting van de Metropoolregio nu echt mogelijk. Het sluit aan bij de zinsnede “Vrijwillige samenwerking blijft mogelijk” in het persbericht van de minister BZK. De enorme bestuurlijke doorbraak als het om modern bottom-up besturen gaat, is nu bijna een feit. De verantwoordelijkheid voor verkeer en vervoer en de daarbij behorende budgetten gaat naar de vervoerregio Rotterdam-Den Haag die deze taak zullen gaan inbrengen in de nieuwe Metropoolregio. De Metropoolregio zal zich in eerste aanleg ook bezig gaan houden met de economische ontwikkeling in dit gebied. Met dit besluit is een einde gekomen aan de onzekerheid over het besluit of de Stadsregio’s daadwerkelijk opgeheven zouden gaan worden. Zie ook ons weekverslag 17 https://lansingerland.pvda.nl/2013/05/17/pvda-fractie-aan-het-werk-periode-13-17-mei-2013/  

OVERLEG MET RET OVER BUSLIJN 173 BLEISWIJK-ZOETERMEER

In ons weekverslag 21 van vorige week (https://lansingerland.pvda.nl/2013/06/14/pvda-fractie-aan-het-werk-periode-10-14-juni-2013/ ) berichtten wij over buslijn 173 die op de route vanaf Bleiswijk naar Zoetermeer Stadshart geen enkel Zoetermeers station aandoet. Wij werden daarover heel attent gebeld door een directie-adviseur van de RET. In het verleden reed snelbus 274 vanaf Bleiswijk in de spits inderdaad langs station Zoetermeer maar in de praktijk bleek dat het aantal reizigers vanaf Bleiswijk gering was. Bus 173 doet zowel Bleiswijk als de Kruisweg aan en bedient in Zoetermeer een aantal scholen en het Stadshart. Bovendien zorgt bus 173 bij de Kruisweg voor een overstapmogelijkheid op de bus naar Gouda. Door de RET is bij het opzetten van het nieuwe lijnennet geprobeerd om bus 173 ook langs een station te krijgen door een extra lus te laten rijden. Het probleem was dat de route dan ook zou moeten lopen langs de Oostweg richting A12 die zeer file gevoelig is. Om die reden en ook omdat daarbij de route lang en complex zou worden, heeft de RET er vanaf gezien. Onze zegsman was wel getriggerd door ons verhaal en zegde toe om, in afwachting van de komst van station Bleizo die de RET sowieso zal gaan bedienen, toch nog eens verder te zullen studeren op de mogelijkheden. Een nieuwe peiling van de vervoersbehoefte in Bleiswijk is daarbij natuurlijk van belang. Wij houden dit thema dus nog even warm!

TOT SLOT

Afgelopen maandag figureerden leden de Raad waaronder Gerard Bovens in de filmopname “Het Geheim van de Messenkoning” van basisschool De Kleine Kapitein die gehuisvest is in de Westpolder nabij station Westpolder. Voor onze wethouder Ruud Braak was er zelfs een heuse acteursrol weggelegd (zie foto). Meer over deze prachtige film die al op 17 juli in het Gemeentehuis in première gaat, is te vinden op http://www.dekleinekapitein.net/wp/ 

Volgende week maandagavond is er weer een fractievergadering, dinsdagavond een presentatieavond met informatie over de inventarisatie van de mogelijke drugsproblematiek in Lansingerland en donderdagavond is er de maandelijkse raadsvergadering met op de rol een aantal bestemmingsplannen en een nieuw burgerinitiatief dat in het teken staat van het behoud van het monumentale bruggetje in het Berkelse dijkje. Ook is er die week een vergadering van ons afdelingsbestuur.

Het citaat van de week is dit keer wat anders dan anders. Geen tekst maar beeld. Vorige week toonden wij in ons weekverslag 21 een paar foto’s van kunst in de Bergschenhoekse Vinex. Ellen Schurmann wees ons op de website pagina http://www.lansingerland.nl/internet/fietsen-recreatie_298/item/kunst-in-de-buitenruimte-van-lansingerland_33401.html die een mooi overzicht laat zien van de kunst in de buitenruimten van Lansingerland. Jammer genoeg groeit onze kunstvoorraad momenteel door geldgebrek niet of nauwelijks maar deze mooie fotoserie laat goed zien hoe zeer kunst kan bijdragen aan een plezierige leefomgeving.

Tot de volgende week!

Fractie PvdA Lansingerland, 21 juni 2013