Dit is nummer 650 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Tijdens de algemene ledenvergadering op maandag ging onze fractie uitgebreid in gesprek met de leden. Dat was nuttig en gezellig. Deze week is er politiek nieuws over het gemeentelijke steunpunt Toeslagenaffaire dat goed van start is gegaan. Minder tevreden zij wij over de informatievoorziening van het college aan alle inwoners met energiearmoede over de mogelijkheden om financiële steun te krijgen. Begin volgende week krijgt onze fractie hopelijk reactie op onze vraag hoe het college in zal gaan op de vraag van de Commissaris van Koning om vóór 1 januari te berichten of Lansingerland mee wil werken aan de langdurige huisvesting van 150 asielzoekers. Dan kunnen de fracties dit bespreken bij de commissievergadering Algemeen Bestuur of Samenleving. Mooi is het verhaal van minister Carola Schouten dat ook zij kiest voor een Participatiewet waarin mensen centraal staan.
Bleiswijkse Zoom
PVDA ROEPT VERENIGINGEN MET HOGE ENERGIELASTEN OP OM ZICH TE MELDEN
In weekbericht 648 publiceerden wij een oproep aan sportclubs, muziekverenigingen en organisaties op het gebied van het sociaal domein, die door de snel gestegen energieprijzen in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen, zich bij onze fractie te melden. Het wekelijkse radioprogramma Het Magazine van RTV Lansingerland besteedde hier afgelopen vrijdagavond aandacht aan, net na 18 uur. Eerder stond onze oproep al in de Heraut en Hart van Lansingerland. De radioverslaggever vroeg zich af of zo’n actie hier eigenlijk wel nodig is “Waren er lokaal eigenlijk wel signalen dat er problemen zijn?” Hamid onderstreepte dat de sport in landelijke media uitgebreid de noodklok had geluid dus waarom zou dit in onze gemeente niet spelen? “Heel veel sportclubs kunnen in Nederland hun energierekening niet meer betalen. Hoe het er in Lansingerland precies bij staat, weten we eigenlijk niet. Toen wij samen met het CDA tijdens het begrotingsdebat in november een motie indienden waarin wij het college opriepen daar snel onderzoek naar te doen, kregen wij een lauwe reactie. De motie kreeg geen meerderheid. Toen zijn wij zelf maar aan de slag gegaan”.
De interviewer vroeg of de PvdA al reacties had gekregen. Hamid bevestigde dit. “Een aantal sportclubs zit goed bij kas en kon zich in het verleden grote investeringen in duurzaamheidsmaatregelen veroorloven. Daarmee is het energiegebruik nu gelukkig sterk verminderd bij hen. Dat gebeurde overigens zonder steun van de gemeente. Maar er zijn zeker clubs die het moeilijk gaan krijgen. Geld dat eigenlijk bedoeld is om direct in te zetten voor de leden, moet nu besteed worden om de energierekening te betalen. Een hogere contributie is dan niet te vermijden. Vergeet niet dat ook de coronaperiode de sportclubs ook de nodige financiële zorgen heeft opgeleverd door bijvoorbeeld sterk verminderde kantine-inkomsten”.
Hamid Azzouzi vindt dat onze gemeente, geholpen door de gestegen rijksinkomsten, het komende jaar voldoende bij kas zit om noodlijdende clubs zo nodig bij te staan. “Onze oproep loopt nog steeds. Wij vragen sportclubs en ook muziekverenigingen en andere culturele organisaties en organisaties op het gebied van het sociaal domein om zich met spoed bij ons te melden. Dat kan via [email protected] Begin volgend jaar zullen wij de resultaten van onze oproep publiceren en vervolgens agenderen in de raadscommissie Samenleving”.
Grondwerk voor bouw flexwoningen Sporthoeklaan Bergschenhoek
GEMEENTELIJK STEUNPUNT TOESLAGENAFFAIRE OP STOOM
Tijdens het in december 2020 gehouden debat over de schuldhulpverlening in Lansingerland gaf de toenmalige wethouder Van Tatenhove aan geen weet te hebben van het aantal inwoners van Lansingerland dat door de Toeslagenaffaire in de knel was gekomen. Dat de wethouder dit destijds niet wist, verbaasde ons toen zeer. Vele gemeenten waren al geruime tijd bezig om gedupeerde inwoners op te sporen en met raad en daad ter zijde te staan. Wij dienden toen een unaniem door de raad gesteunde motie in waarin het college aangespoord werd om snel in beeld te krijgen hoe groot de problematiek in onze gemeente precies was. Tot dan toe waren er 33 huishoudens bij de belastingdienst in beeld maar nog niet bij de gemeente. Ook beloofde de wethouder dat er een gemeentelijk steunpunt zou komen. Dit is inmiddels gelukkig gebeurd.
Tijdens een beeldvormende bijeenkomst voor de commissie Samenleving bleek afgelopen woensdagavond dat op dit moment bij dit steunpunt 44 gedupeerde ouders en 185 potentieel gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire in beeld zijn. Tenminste 10 en maximaal 12 kinderen hadden in de periode 2015-2021 te maken met een samenloop van een jeugdbeschermingsmaatregel en jeugdhulp. Best hoge aantallen dus. Het Steunpunt is bedoeld voor brede ondersteuning aan ouders, helpt bij het kwijtschelden en betalen van publieke schulden, ondersteunt bij het indienen van de aanvraag voor kwijtschelding van private schulden, helpt in het contact met de Belastingdienst, creëert een ontmoetingsplek voor gedupeerden en werkt ook aan de nazorg.
Ons fractielid Hamid Azzouzi vroeg zich af wat het college geleerd heeft van deze affaire. “De huidige, goede aanpak kwam pas van de grond na veel druk vanuit de raad. Dat moet het college te denken geven bijvoorbeeld als het gaat om mensen met een bijstandsuitkering die, zonder dat de gemeente dit weet, zwaar in de financiële problemen zitten. De aanpak van de schuldhulpverlening is immers nog niet helemaal op orde”. Sonnie Biharie vroeg zich af hoe het staat met de uithuisplaatsingen van kinderen. Zij kreeg het antwoord dat de gemeente indien nodig klaar staat om te helpen. Daarbij krijgt Lansingerland steun van een landelijk ondersteuningsteam. Er wordt hulp geboden op alle leefgebieden. Die hulp kan nog vele jaren doorlopen. Blijft voor onze fractie toch de vraag of onze gemeente deze grote uitdaging met de beschikbare, beperkte formatieve inzet wel aankan. Onze zorg is dat dit hele project valt en staat met de inzet van vrijwilligersorganisaties die momenteel toch al onder grote druk staan. We verwachten van het college dat het direct aan de bel trekt als meer capaciteit nodig is.
Rotte in de mist
WAAR BLIJFT DE GEMEENTELIJKE INFORMATIE OVER STEUN AAN INWONERS MET ENERGIEARMOEDE?
Vol verwachting keken we afgelopen donderdag uit naar de wekelijkse digitale nieuwsbrief van de gemeente voor haar inwoners. Daarin stond veel nieuws over het spreekuur van de afvalcoaches met wethouder Muis, de gladheidsbestrijding door de gemeente en de mogelijkheid om je in te schrijven voor de duurzaamheidsbrief. Maar er werd met geen woord gerept over de forse uitbreiding de gemeentelijke aanpak van de energiearmoede. In de vorige weekberichten berichtten wij hier uitgebreid over. Dat vindt onze fractie erg jammer. Gezien de grote ernst van de situatie ligt het toch voor de hand dat het college de informatievoorziening hierover direct ter hand had genomen. De gemeentelijke website meldt nu alleen nog de mogelijkheid van een energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Onze fractie roept het college op om onmiddellijk met een intensieve informatiecampagne te starten om alle inwoners die te maken hebben met energiearmoede te wijzen op het brede financiële hulpverleningsaanbod dat de gemeente nu biedt.
Oude kastanje in Bergschenhoek is weer kaal
NOG GEEN ANTWOORD OP VRAGEN OVER ACUTE OPVANG 150 ASIELZOEKERS
In weekbericht 649 van de vorige week berichtten wij dat de Commissaris van de Koning het college op 25 oktober 2022 een verzoek stuurde om met spoed te zoeken naar locaties binnen de gemeente Lansingerland waar asielzoekers langdurig kunnen worden opgevangen. Voor de gemeente Lansingerland is dit volgens het college, dat hierover op 23 november (dus een maand later) een brief naar de raad stuurde, een forse extra opgave, die neer komt op ongeveer 150 plekken voor langdurige opvang. Onze gemeente heeft een relatief korte tijd om te voldoen aan het gestelde verzoek. De brief van de Commissaris van de Koning spreekt van een gemeentelijk besluit vóór 1 januari 2023. Petra Verhoef vroeg tijdens het vragenuurtje in de raad waarom de raad pas na een maand geïnformeerd werd over het dringende verzoek van de Commissaris om voor 1 januari 2023 uitsluitsel te geven op zijn vraag naar huisvesting van 150 asielzoekers. Kan de gemeente Lansingerland, mede gelet op de aanstaande komst van de Spreidingswet, eigenlijk wel weigeren om positief in te gaan op het dringende verzoek van de Commissaris? Ook vroeg zij of het college bereid is om, gezien de komst van de Spreidingswet, nu al vooruit te denken en het realiseren van opvang voor 150 asielgerechtigden in onze gemeente te onderzoeken. Tenslotte vroeg zij hoe de raad, de inwoners en de maatschappelijke organisaties die begeleiding bieden bij dit proces betrokken worden.
Wethouder Leon Hoek (WIJ Lansingerland) excuseerde zich toen voor de te late brief. Namens het college zegde hij toe dat de vragen die Petra Verhoef namens de fractie stelde op korte termijn door het college schriftelijk worden beantwoord. Het lijkt erop dat dit begin volgende week gaat gebeuren. We zullen dit onderwerp nog op de agenda van de raadscommissievergadering Algemeen Bestuur of Samenleving proberen te krijgen. Over ruim 3 weken is het immers al 1 januari 2023.
Groenzoom
MENS EINDELIJK CENTRAAL IN PARTICIPATIEWET
Het moet voor mensen in de bijstand aantrekkelijker worden om mantelzorg te verlenen, giften te ontvangen of te werken naast de uitkering, vindt het kabinet. Dit meldde Binnenlands Bestuur afgelopen maandag. Ook moeten bijstandsgerechtigden de mogelijkheid krijgen om de verplichtingen rondom maatschappelijke participatie zelf vorm te geven. In een brief aan de Tweede Kamer geeft verantwoordelijk minister Carola Schouten verdere invulling aan haar plannen om de Participatiewet te hervormen. “Ik wil de balans weer terugbrengen in de Participatiewet door de mens centraal te stellen, meer ruimte te bieden voor maatwerk en uit te gaan van vertrouwen.”
Mensen met een bijstandsuitkering mogen elk jaar tot €1200 aan giften ontvangen zonder dat dat invloed heeft op de hoogte van hun uitkering. Ze hoeven die giften ook niet te melden bij de gemeente. Het giftenbeleid wordt nu door elke gemeente apart vastgesteld. In Lansingerland is een vrijlating van €1200 dankzij een PvdA-motie van juni 2021 gelukkig al staand beleid. Ook de regels voor bijverdienen en het geven van mantelzorg worden versoepeld De minister wil begin 2023 met een conceptwetsvoorstel komen waarin de wijzigingen worden opgenomen. De maatregelen zouden dan per juli 2024 ingaan.
In weekbericht 649 meldden wij dat ons college als het om de verplichte tegenprestatie in de bijstand gaat op dezelfde toer zit als de minister: “Wij kiezen ervoor om de tegenprestatie niet actief op te leggen aan onze bijstandsgerechtigden. De tegenprestatie is het uiterste middel om in te zetten als er geen sprake is van medewerking aan participatie. De ervaring is dat de inwoners met een inkomensondersteuning zich inzetten als vrijwilliger, mantelzorger of deelnemen aan een traject gericht op arbeidsparticipatie. Daarbij staat de tegenprestatie haaks op de visie op de dienstverlening van de gemeente, namelijk het denken in mogelijkheden en kansen”.
Winkelcentra voortaan fietsvrij
Tot slot: Komende week is de maandelijkse raadscommissieweek. Alweer de laatste van dit politieke jaar. De raadscommissie Ruimte gaat dinsdagavond niet door bij gebrek aan agendapunten. Een unicum in de geschiedenis van onze gemeente. De commissies Algemeen Bestuur en Samenleving gaan wel door. Op de agenda van Algemeen Bestuur staan onder meer de tarieven voor de gemeentelijke leges en belastingen voor 2023. Ook staat de aanpassing van onze lokale APV en informatie over de stand van zaken met betrekking tot de opvang van Oekraïners op de agenda. De commissie Samenleving buigt zich over het Eindverslag Participatietraject RTHA. In weekbericht 649 zetten wij de hoofdlijnen van dit eindverslag op een rijtje:
Noteer alvast in je agenda: de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de PvdA Lansingerland vindt plaats op maandagavond 23 januari 2023. Gedeputeerde Anne Koning, die Wonen en Ruimtelijke Ordening in haar portefeuille heeft, zal dan de aftrap doen voor het provinciale verkiezingsjaar 2023. Wonen, ruimtelijke ordening, groene gebieden, schoon water en een duurzame samenleving zijn voor Lansingerland topthema’s voor de komende jaren. Verdere informatie volgt nog. Iedereen is van harte welkom! Heb een goede week!
Groenzoom
Mist nabij Hoge Bergsebos en Rotte in Bergschenhoek