WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 12 T/M 18 NOVEMBER 2022

19 november 2022

Dit is nummer 648 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Deze week vragen wij speciale aandacht voor de lokale sportverenigingen en door de gemeente gesubsidieerde organisaties voor wie mogelijk ook energiearmoede dreigt. In de landelijk pers werd namelijk bericht dat ruim een kwart van de amateursportclubs in Nederland overweegt de deuren komende winter deels of volledig te sluiten vanwege de torenhoge energiekosten. Verder schreven wij deze week een motie die ervoor moet zorgen dat de groep met een inkomen op modaal of juist erboven ook in aanmerking kan komen voor ondersteuning bij energiearmoede. We zijn van plan deze in te dienen in de raadsvergadering van 24 november. In diezelfde raadsvergadering zullen wij ook een amendement indienen om de plicht tot tegenprestatie in de Participatiewet te schrappen. Zover wij weten is deze plicht tot nu toe in de praktijk niet opgelegd. We stelden er nog een aantal technische vragen over.

Mooie wandeling door Bleiswijkse Zoom Zuid

PVDA LANSINGERLAND ROEPT SPORTVERENIGINGEN OP OM ZORGEN OVER ENERGIEREKENING TE MELDEN

Ruim een kwart van de amateursportclubs in Nederland overweegt de deuren komende winter deels of volledig te sluiten vanwege de torenhoge energiekosten. Vrijwel alle bestuurders van deze verenigingen maken zich er zorgen om, maar het kabinet laat sportclubs volgens de PvdA-fractie in de Tweede Kamer ‘aan hun lot over’. Dat meldde de nieuwszender RTL op donderdag 17 november. Volgens RTL hield de stichting Register van Verenigingsbestuurders (RVVB) een enquête onder bestuurders van ruim 1200 amateursportverenigingen. Daaruit blijkt dat 88 procent van de bestuurders zich zorgen maakt over de stijgende kosten door de energiecrisis en inflatie. De RVVB dringt er op aan maatregelen te nemen en bijvoorbeeld een noodfonds op te richten.

Tijdens het recente debat over de gemeentebegroting 2023 diende de Lansingerlandse PvdA-fractie samen met de CDA-fractie een motie in over de dreigende energiearmoede bij sportverenigingen en door de gemeente gesubsidieerde organisaties in Lansingerland. De PvdA-fractie gaf aan dat een aantal van deze organisaties de fors gestegen energiekosten niet geheel of gedeeltelijk kunnen compenseren via doorberekening aan hun deelnemers en leden. “Natuurlijk moet voorkomen worden dat sportverenigingen en andere organisaties in de problemen komen of leden noodgedwongen opzeggen door contributieverhoging. Maar het overzicht ontbreekt of er in de praktijk bij hen sprake is van energiearmoede. Daarom verzoeken wij het college om dit te inventariseren”, zei PvdA-fractievoorzitter Petra Verhoef toen. De motie vroeg het college om de Raad voor 1 januari 2023 een voorstel aan te bieden waarin een oplossing voor eventueel gesignaleerde knelpunten wordt gepresenteerd. Deze motie kreeg alleen steun van CDA en GroenLinks. De andere partijen in de raad vonden, net als het college, dat er voor de bestrijding van de energiecrisis bij de sport en de gesubsidieerde sector al genoeg gebeurt. Bovendien waren er geen problemen gemeld.

De PvdA-fractie wil van de sportverenigingen en andere gesubsidieerde maatschappelijke organisaties in onze gemeente vernemen of de door de RVVB geconstateerde problematiek ook in Lansingerland speelt. Petra Verhoef: “Informeer ons a.u.b. of uw vereniging nu al problemen heeft of dreigt te krijgen met het betalen van de energierekening. En hoe u dat denkt op te lossen. Mochten er ook in Lansingerland dergelijke problemen zijn, dan zullen wij dit aan de orde stellen in de gemeenteraad en met voorstellen komen voor een oplossing. Uw reactie kunt u mailen naar [email protected]”.

Bleiswijkse Zoom Zuid in herfsttooi

NIEUWE MOTIE OM ALSNOG NOODFONDS VOOR MIDDENINKOMENS IN TE STELLEN

Het college heeft naar aanleiding van een motie van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA op 20 oktober 2022 aan de raad toegezegd dat het voor medio november 2022 aan de raad een onderzoek zou doen toekomen met daarin een overzicht van de doelgroepen die door energiearmoede in financiële problemen zijn gekomen. Het zou daarbij volgens het college ook gaan om een onderzoek naar de situatie van inwoners met een inkomen boven 150% van het sociale minimum en ook naar de situatie van ZZP’ers. De indieners van deze motie, waarin het concrete verzoek om zo snel mogelijk een noodfonds van €800.000 ter beschikking te stellen voor inwoners die aantoonbaar door hogere energielasten in financiële problemen komen, hebben hierop te kennen gegeven hun motie in te trekken. Meer hierover staat in ons weekbericht van 16 t/m 21 oktober.

Het college heeft op 14 november 2022 een brief aan de raad gestuurd met als titel “Maatregelen ter ondersteuning van inwoners als gevolg van de energiecrisis”. Deze brief noemt alleen als maatregelen: “een eenmalige energietoeslag van €800,- in 2022 voor huishoudens met een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm” en “het beschikbaar stellen van tijdelijk individuele bijzondere bijstand voor energiekosten voor inwoners met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm, die kunnen aantonen dat ze door gestegen energieprijzen in de financiële problemen zijn gekomen”.

De brief vermeldt niets over het door het college toegezegde onderzoek met daarin een overzicht van de doelgroepen die door energiearmoede in financiële problemen zijn gekomen. De motie vroeg ook om het beschikbaar stellen van een noodfonds dat beschikbaar is voor alle huishoudens met acute betalingsproblemen en bovendien maximaal een verzamelinkomen van 1,5 keer een modaal inkomen zonder vakantiegeld (zijnde €57.000). Het college zet liever in op een generieke regeling met een lagere inkomensgrens terwijl onze motie uitdrukkelijk vroeg om een aanpak met maatwerk, ook voor hogere inkomens.

Wij vinden, samen met de fractie van de ChristenUnie, dat dit geen goede zaak is. Hiermee wordt het deel van onze inwoners dat volgens SchuldHulpMaatje en Humanitas extra risico loopt om in de gevarenzone van energiearmoede te komen – namelijk de groep met een inkomen op modaal of juist erboven – niet bereikt. Zonder onderzoek is de omvang van extra benodigd budget voor de groep met een inkomen op modaal of juist erboven lastig vast te stellen, maar met een bedrag van €250.000 kan op korte termijn maatwerk worden geboden.

De fracties van PvdA en ChristenUnie hebben voor de raadsvergadering van donderdag 24 november een motie vreemd aan de orde voorbereid waarin het college wordt gevraagd om:

  • Als aanvulling op het pakket als bedoeld in de collegebrief van 14 november 2022 alsnog een noodfonds ‘ondersteuning bij energiearmoede’ in te stellen;
  • De inkomensgrens om een bijdrage uit dit noodfonds te ontvangen te stellen op maximaal een verzamelinkomen van 1,5 keer het modaal inkomen zonder vakantiegeld (zijnde €57.000);
  • Met dit noodfonds maatwerk te verrichten voor inwoners die aantoonbaar door hogere energielasten in financiële problemen komen;
  • De hoogte van dit noodfonds vooralsnog te stellen op €250.000 met als dekking de algemene reserve;
  • De raad hierover een raadsvoorstel te presenteren ter besluitvorming in de raadsvergadering van 22 december 2022.

Inmiddels hebben we een constructief gesprek gehad met wethouder Hoek. Hij geeft aan wel degelijk oog te hebben voor de huishoudens met maximaal 1,5 keer het modaal inkomen die mogelijk in de problemen komen door hoge energierekeningen. Wie weet komt er richting de raadsvergadering van donderdag nog een reactie van het college die meer in lijn ligt met wat de oorspronkelijke motie beoogde. We zijn benieuwd.

Pekhuisbrug viert 25ste verjaardag

PLICHT TOT TEGENPRESTATIE KAN UIT VERORDENING SOCIAAL DOMEIN

De gemeente Lansingerland kan personen die recht hebben op een bijstandsuitkering in ruil daarvoor maatschappelijk nuttige activiteiten laten doen. Een tegenprestatie is van beperkte duur en omvang. Het mag geen werk zijn dat normaal gesproken betaald wordt. Andere voorwaarden die aan deze tegenprestatie worden gesteld zijn dat de activiteiten niet bedoeld zijn voor re-integratie op de arbeidsmarkt, dat ze aanvullend zijn op de reguliere arbeid in de organisatie waarin ze worden verricht en dat ze niet leiden tot verdringing. In de praktijk wordt de tegenprestatie in de gemeente Lansingerland niet opgelegd, zo meldde ook wethouder Leon Hoek tijdens de raadscommissievergadering. De doelgroep (geen korte afstand tot de arbeidsmarkt), duur (maximaal 13 weken) en het werkgebied voor een tegenprestatie zijn zeer beperkt.

Het re-integratiepakket dat de gemeente inzet moet volgens ons voldoende zijn om ook zonder tegenprestatie inwoners met een bijstandsuitkering in het kader van de Participatiewet toe te leiden naar betaalde of onbetaalde arbeid. Het gaat om scholing en training, participatieplaatsen, beschut werk, leerwerktrajecten, proefplaatsingen en wellicht in de nabije toekomst ook om basisbanen. De tegenprestatie toch achter de hand te houden voor het geval dat er zich een omstandigheid voor doet dat deze in een concrete situatie toch van pas kan komen, ligt niet voor de hand. Het beschikbare instrumentarium voor re-integratie biedt voldoende alternatieven. Paragraaf 6.3 van de verordening sociaal domein 2023 die over de tegenprestatie gaat, bevat volgens onze fractie overbodige lokale regelgeving en kan dus uit de verordening worden geschrapt. In de raadsvergadering van donderdag 24 november 2022 zullen wij hierover een amendement indienen.

In de aanloop naar deze raadsvergadering vroegen wij voor de zekerheid nog een schriftelijke reactie van het college op onder meer de vraag of de tegenprestatie ooit is opgelegd en zo ja, hoeveel keer. Daarbij ook de kwestie of er in de praktijk personen, die een bijstandsuitkering ontvangen, gevraagd worden voor onbezoldigde gemeentelijke taken van beheer en onderhoud. Dus zonder dat dit formeel wordt aangemerkt als tegenprestatie. De antwoorden op deze vragen hebben wij nog niet ontvangen.

Rottemeren bij Bleiswijk

Tot slot: Afgelopen week verscheen het eindproduct van het participatietraject rond het nieuwe luchthavenbesluit voor RTHA. Dit eindproduct is opgesteld door de door RTHA aangestelde procesbegeleiders en is te vinden op de website van het luchthavenbesluit (klik op ‘opgeleverde einddocumenten’). Wij komen hier de komende weken nog op terug, want op 8 december staat het op de agenda van de commissievergadering Samenleving.

Aanstaande donderdagavond is er de maandelijkse raadsvergadering met daarin op de agenda onze motie over het gemeentelijke noodfonds energiearmoede en ons amendement over het schrappen van de plicht tot tegenprestatie in de Participatiewet. Heb een goede week!

Vloot van Scouting Bleiswijk

Nesselanden vanaf Bleiswijk

Ruiters in Bleiswijkse Zoom Zuid