WAT KAN VERENIGD LINKS IN NIEUWE TWEEDE KAMER VOOR LANSINGERLAND BETEKENEN?

27 oktober 2023

UITNODIGING VOOR POLITIEK CAFÉ OP MAANDAG 6 NOVEMBER 20 UUR IN GEMEENTEHUIS

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 6 november organiseert Verenigd Links Lansingerland, het nieuwe samenwerkingsverband van GroenLinks en PvdA in onze gemeente, een Politiek Café waarin gedebatteerd wordt over de vraag wat het landelijke verkiezingsprogramma van Verenigd Links kan betekenen voor de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in Lansingerland. Ook in onze gemeente is de woningnood groot, zitten vele jongeren te springen om een betaalbaar huis en daalt het vertrouwen in de lokale overheid omdat zij hun ambitie om snel en betaalbaar te gaan bouwen in de praktijk niet waar maakt. Van gelijke kansen voor iedereen is nog lang geen sprake. In het rijke Lansingerland groeien vele kinderen in armoede op. Het door alle politieke partijen in 2022 getekende Regenboogakkoord wordt door het college nog steeds niet uitgevoerd. Het tempo waarin de gemeente Lansingerland werkt aan klimaatproblemen is veel te laag. Zo is er nog lang geen zicht op snelle aansluiting van huizen, glastuinbouw en bedrijfspanden op een regionaal warmtenet. De meerderheid in de gemeenteraad verwerpt een nieuw parkeerbeleid waarin de auto veel minder centraal staat dan in het verleden. In Lansingerland is de komende jaren nog veel te doen.

Barbara Kathmann is voormalig PvdA raadslid en wethouder in Rotterdam, sinds 2021 lid van de Tweede Kamer en nu opnieuw kandidaat Kamerlid. Zij was lid van de Parlementaire Enquêtecommissie Groningen en is woordvoerder Sociale Zaken & Werkgelegenheid. De ontwikkelingen in Lansingerland zijn haar goed bekend. David Rietveld uit Den Haag, die voor GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamer is, zal samen met Barbara Kathmann de aftrap van het debat doen. David Rietveld heeft jarenlange ervaring in onder meer de Gemeenteraad van Den Haag.

Marko Ruijtenberg, fractievoorzitter GroenLinks Lansingerland, en Hamid Azzouzi, fractievoorzitter PvdA Lansingerland, zullen vervolgens vanuit hun lokale ervaringen op hun verhalen reageren. Daarna volgt een uitgebreid debat met de aanwezigen in de zaal over wat zij voor de toekomst van ons land en van onze gemeente belangrijk vinden.

Gespreksleider tijdens dit Politieke Café is Karim Amghar. Hij is TV-programmamaker, auteur, docent en  debatvoorzitter en woont in Bleiswijk.

Het Politiek Café van Verenigd Links Lansingerland wordt gehouden op maandag 6 november in de Raadszaal van het Gemeentehuis in Lansingerland. Het debat begint om 20 uur. Iedereen is natuurlijk van harte welkom!