WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 8 – 12 APRIL 2024

12 april 2024

Dit is nummer 702 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Onze berichtgeving gaat over de maandelijkse raadscommissieweek. Belangrijk voor ons waren het debat in de commissie Ruimte over het bouwen van 20 woningen aan de Westersingel vlakbij het winkelcentrum in Berkel, de debatten in de commissie Algemeen Bestuur over het integraal veiligheidsbeleid, de al 7 jaar lang durende lijdensweg om zwembad De Windas van het gas af te krijgen en ook het debat in de commissie Samenleving over de Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor twee leden van onze fractie was afgelopen woensdag een feestelijke dag. Zij vierden Eid al Fitr, het Suikerfeest.

Molen aan de Molenweg in Rodenrijs

20 WONINGEN ERBIJ LANGS DE BERKELSE WESTERSINGEL

Het aantal voor woningbouw in Berkel en Rodenrijs nog beschikbare ruimten wordt steeds kleiner. De Westpolder is nu bijna volgebouwd, de uitbreiding van Berkel winkelcentrum is binnenkort gereed en er wordt nog volop gebouwd nabij de Naardermeerstraat in het noorden van de Meerpolder. De nieuwbouw op het terrein van de voormalige maalderij op de hoek van de Laan van Romen en de Rodenrijseweg zit in de pen, net als die in de Driehoek Noordpolder en bij de Wildert in Berkel centrum. Dan is Berkel en Rodenrijs vrijwel volgebouwd tenzij er nog planontwikkeling gaat plaatsvinden met betrekking tot de Noordpolder die nu nog een agrarische bestemming heeft. In totaal moeten er in heel Lansingerland nog zo’n 10.000 huizen worden gebouwd waarvan ruim 3000 sociale huurwoningen en een gelijk aantal betaalbare koopwoningen. Een voor onze fractie keiharde doelstelling. Belangrijke bouwlocaties zijn Wilderszijde in Bergschenhoek en Merenweg, Langevaart en Bleizo-West in Bleiswijk. Dan groeit Lansingerland stap voor stap naar ongeveer 90.000 inwoners tegen de bijna 70.000 van nu.

Afgelopen dinsdag sprak de raadscommissie Ruimte over het bestemmingsplan met betrekking tot de bouw van 20 woningen langs de Westersingel, een locatie tussen de Vogelaarstraat en het winkelcentrum. Het plan bestaat uit het realiseren van 20 woningen, bestaande uit 5 sociale huurwoningen, 5 middel dure koopappartementen en 10 vrije sector koopwoningen gericht op senioren. Eind juni 2022 stelde de raad de nota van uitgangspunten voor deze nieuwbouw vast. Het verslag over dit debat is te vinden in ons weekbericht 637  Onze woordvoerder Nanno Scheringa ging akkoord met het bestemmingsplan. Wat de PvdA fractie betreft wordt het een hamerstuk op de agenda van de komende raadsvergadering.

Bergboezem op slot vanwege broedseizoen

GASLOOS ZWEMBAD: EEN AL ZEVEN JAAR DURENDE LIJDENSWEG

Afgelopen woensdag sprak de raadscommissie Algemeen Bestuur over een door de fractie van GroenLinks ingediend bespreekstuk over het zwembad De Windas dat, ondanks een in 2017 door de raad aangenomen motie om een plan te maken voor een gasloos zwembad, het nu nog vele jaren gaat duren voordat dit eindelijk gerealiseerd is. Fractielid Menno Duk van GroenLinks zette zijn belevenissen sinds 2017  in dit dossier uitgebreid op een rijtje. Het resultaat is schrikbarend, zoals zonneklaar uit zijn liefst 10 pagina’s tellende feitenrelaas blijkt. Voorlopig eind van het liedje is dat het college best wil en ook een investeringskrediet beschikbaar heeft maar momenteel compleet vast zit omdat Stedin door netcongestie niet de noodzakelijke netcapaciteit kan leveren om een gasloos zwembad te realiseren, zo blijkt uit deze recente collegebrief

Ons fractielid Sonnie Biharie roemde de bevlogenheid en vasthoudendheid van Menno Duk. “Hij heeft laten zien dat jarenlange grote politieke inzet nut heeft”. Sonnie gaf aan dat er weinig te veranderen is aan hoe het tot nu gelopen is. “Het is nodig om de huidige urgentie nu vast te houden”. Zij gaat er vanuit dat de wethouder deze urgentie nu ook scherp op het netvlies heeft staan. Wethouder Simon Fortuyn zegde toe dat hij voortaan 2x per jaar aan de raad een voortgangsrapportage zal sturen. “Het gaat om een complex verhaal met veel vallen en opstaan. Het duurt allemaal veel te lang en het heeft zeker wel mijn prioriteit gehad maar de markt bleek niet in staat om deze ingewikkelde klus te klaren. En daar kwam de huidige netcongestie nog eens overheen”. Wij onderschrijven de visie van GroenLinks woordvoerder Manon van Splunter dat “het gasloos maken van De Windas ook bijdraagt aan de prijs voor de toegang tot het zwembad. Zo houden we zwemmen ook voor mensen met een laag inkomen betaalbaar”.

Oudeland nabij de Molenweg Rodenrijs

 SAMEN VOOR EEN VEILIG LANSINGERLAND

Dit is de titel van het nieuwe plan integraal veiligheidsbeleid 2024-2027 dat afgelopen woensdagavond werd besproken in de raadscommissie Algemeen Bestuur. De afgelopen maanden is de raad via beeldvormende bijeenkomsten goed meegenomen bij de voorbereiding van deze nota. Het plan gaat uit van deze prioriteiten:  leefbare, veilige en krachtige wijken, zorg en veiligheid, digitale veiligheid en ondermijning.  Onze woordvoerder Nanno Scheringa deelde de gestelde prioriteiten en benadrukte dat de concrete maatregelen uitgewerkt moeten worden in een uitvoeringsplan. “Een veilig Lansingerland is met name heel belangrijk voor onze kwetsbare inwoners. Vaak hebben die het meeste last van een onveilige leefomgeving. Het opkomen voor mensen in de knel heeft prioriteit voor de PvdA fractie. Daarom steunen wij deze kaders stellende nota van harte. Het effect van het veiligheidsbeleid is goed af te lezen uit de cijfers die laten zien hoe inwoners hun eigen wijken beleven. Die moeten zeker op het huidige hoge niveau blijven. Goed ook dat er ook aandacht is voor onze digitale veiligheid”, zo gaf Nanno aan. “Voor de PvdA-fractie is preventie belangrijker dan repressie. Deze nota biedt voor ons zeker voldoende aanknopingspunten. Wij zijn heel benieuwd naar de uitvoeringsmaatregelen die het college nu voorbereidt”.

Voor de PvdA is deze nota een hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 25 april. Ons Tweede Kamerlid Barbara Kathmann, die de digitale veiligheid in haar portefeuille heeft, onderstreepte deze week bij BNR Nieuws nog maar eens dat de Kamer veel meer moet doen aan onze digitale veiligheid. In de periode 2012-2017 had Astrid Oosenbrug de digitale veiligheid als PvdA Tweede Kamerlid in haar portefeuille.

Theetuin aan de Rodenrijseweg nabij de Bovendijk

EEN VEILIG THUIS VOOR IEDEREEN IN LANSINGERLAND

De door de raad vastgestelde Samenlevingsvisie geeft aan dat dat onze gemeente bijdraagt aan de bestaanszekerheid, de gezondheid en de kansengelijkheid van onze inwoners. Met behulp van de Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling 2024-2027 “Samen de cirkel doorbreken” wil onze gemeente werken aan een veilig thuis voor al onze inwoners. Om dit te bereiken, wil de gemeente bijdragen door de inzet van passende hulpverlening zoals opvang en hulp voor slachtoffers van huiselijk geweld, hulp en ondersteuning op financieel gebied en GGZ-hulp voor jeugd en volwassenen. “We komen tot passende hulpverlening door een brede, gezinsgerichte aanpak, waarbij altijd oog is voor de veiligheid in huishoudens. Alhoewel we de afgelopen jaren aspecten van de aanpak hebben verbeterd, zoals een betere samenwerking tussen ketenpartners en de inzet van ervaringsdeskundigen, blijft huiselijk geweld en kindermishandeling een omvangrijk probleem waarvan we maar een klein deel goed in beeld hebben” meldt het college. Over heel 2023 zijn in Lansingerland 280 meldingen bij Veilig Thuis gedaan door professionals of inwoners. Dit zijn per kwartaal 97 meldingen per 100.000 inwoners in Lansingerland. Dat zijn er best veel!

De raadscommissie Samenleving boog zich afgelopen donderdagavond over het raadsvoorstel met betrekking tot deze Regiovisie. Valmir Xhemaili was onze woordvoerder. “De Regiovisie moet uitgewerkt worden in een uitvoeringsplan dat toegesneden is op de concrete problematiek in onze gemeente. Belangrijk is om deze problematiek integraal aan te pakken in samenwerking met bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen en welzijnsinstellingen. De samenstelling van de lokale hulpverleningsteams is van groot belang”. GroenLinks fractielid Selgei Gabin wees op het belang van preventie, voorlichtingscampagnes – zoals een voor iedereen toegankelijke website- en ook van trainingsprogramma’s. “Zo werken we gericht aan onze lokale bewustwording”. Wethouder Leon Hoek zegde toe het uitvoeringsprogramma aan de raadscommissie voor te leggen.   Ook de Adviesraad Sociaal Domein adviseerde over deze Regiovisie. Hun advies is hier te vinden. Het raadsvoorstel wordt een hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van eind april.

Bovendijk vlak bij Ackerdijkseplassen

Tot slot. Volgende week woensdagavond 17 april 2024 zijn er beeldvormende bijeenkomsten in het gemeentehuis over de gemeentelijke opgave jeugdhulp ‘Hoe zorgen we voor de juiste hulp voor kinderen die deze nodig hebben” en ook over het beleid ten aanzien van integrale kindercentra. Deze zijn via deze link te volgen. Ook op 17 april zet de provinciale Statencommissie Energie het debat voort over de mogelijke plaatsing van windmolens op Bleizo-West. Gedeputeerde Berend Potjer zal dan reageren op vragen die Statenleden tijdens een eerder debat aan hem stelden. Zie hierover ons weekbericht 699 van 22 maart 2024.  Het debat is te volgen via Provincie Zuid-Holland (notubiz.nl) en begint om 10.00 uur. Heb een goede week!

Sluisje bij de Berkelse Zweth

Brug over de Zweth