WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 13 T/M 19 JUNI 2020

20 juni 2020

Dit is nummer 558 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Op woensdagavond presenteerde de rekenkamer van Lansingerland hun kritische rapport waaruit blijkt dat onze gemeente geen goed inzicht heeft in de precieze woonbehoefte van de ouderen in Lansingerland. Ook zijn de inspanningen onvoldoende om meer en beter woonaanbod te creëren, waaronder ook sociale huurwoningen voor ouderen. Bij het debat hierover op 2 juli bij commissie Samenleving informeren we u verder. Bij de raadsvergadering op donderdag stelde de raad alle reacties van onze gemeente op de begrotingswijzigingen 2020 van de belangrijke regionale samenwerkingsverbanden zoals GGD en Jeugdhulp Rotterdam Rijnmond en Bleizo-West vast. Maar deze week was vooral een heel verdrietige week: PvdA-lid Jan Fraterman is woensdag overleden.

Groenzoom

IN MEMORIAM JAN FRATERMAN (1948-2020)

Afgelopen woensdag kregen we van zijn echtgenote Joke het verdrietige bericht dat Jan is overleden. Jan was tientallen jaren lang een zeer actief lid in onze partij. Eerst voor de PvdA afdeling in Bleiswijk, zijn woonplaats, en sinds de herindeling in 2007 voor de PvdA Lansingerland. Tijdens de campagnes op straat, tijdens verkiezingsdebatten en afdelingsvergaderingen, als maker van spandoeken en als fotograaf bij tal van evenementen. Tijdens alle verkiezingscampagnes gedurende de laatste 13 jaar was hij samen met Joke altijd aanwezig en vol in actie met flyeren, de materialen verzorgen en met de kiezers in gesprek gaan. Op Jan konden wij als partij altijd een beroep doen. Legendarisch was zijn bijdrage aan onze winterse campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De PvdA voerde toen tijdens ijskoude, vroege ochtenduren actie voor de komst van een fietstunnel bij de Oudelandselaan met Jan en zijn spandoek voorop. In de aanloop naar de provinciale staten verkiezingen van 2019 was Jan de inspirator achter de PvdA actie voor een veilige N209. Zijn laatste werk voor onze afdeling was het maken van foto’s tijdens onze nieuwjaarsreceptie in januari. Zijn foto’s van PvdA bijeenkomsten en straatacties hebben door de jaren heen vaak in onze weekberichten gestaan. Wat was hij blij toen de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei 2019 de tweede partij in Lansingerland werd.

Jan was een warme man in de omgang, iemand die graag het debat aanging en nooit nee zei wanneer de afdeling voor de zoveelste keer een beroep op hem deed. Zeer belangstellend naar het wel en wee van anderen. Een echte sociaal democraat, wars van onrecht, heel betrokken bij mensen in de knel en overtuigd dat leren en kennis belangrijk is voor een kansrijke toekomst. Zijn lange staat van dienst bij het openbaar onderwijs in Bleiswijk straalde nog steeds van hem af. Vele inwoners van Bleiswijk hebben bij hem ooit in de klas gezeten.

Samen waren Joke en Jan voor ons decennia lang een stralend en vertrouwd koppel. Onafscheidelijk ten opzichte van elkaar en trouw aan de boodschap waar zij voor stonden. Vol vertrouwen in de toekomst en de kracht van mensen om het goede te doen. Fractie en bestuur van de PvdA Lansingerland zullen Jan ontzettend gaan missen. Om wie hij als mens was en om wat hij voor de PvdA deed. Zijn enthousiasme en geloof in de toekomst zullen ons blijven inspireren.

Wij wensen Joke, de kinderen en verdere familie heel veel sterkte toe. Jan heeft voor onze afdeling geschiedenis geschreven. Zo leeft Jan voort in ons allemaal.

Jan en Joke bedankt voor inzet verkiezingen 2018

Jan op de bres voor veilige passage voor fietsers

Campagne voeren bij rotonde Oudelandselaan

NIET VERDICHTEN MAAR VERDUNNEN OP WILDERSZIJDE

Wij komen nog even terug op ons verhaal in weekbericht 557 waarin wij onze wens voor dichter bouwen op nieuwe woningbouwlocaties zoals Wilderszijde toelichtten. We voelen ons gesteund in die wens door de provincie Zuid-Holland, die in april 2020 aan de gemeenten voorstelde om meer woningen op bestaande nieuwbouwlocaties te gaan bouwen dan nu in de pijplijn zitten. Zo kan het groeiende tekort aan (betaalbare) woningen worden ingelopen en hoeft er niet in weilanden te worden gebouwd. Al decennia lang wordt er in Zuid-Holland met een lage dichtheid van slechts 35 woningen per hectare gebouwd.

Het onderzoek van de provincie Zuid-Holland laat zien dat er in onze provincie via planoptimalisatie van woningbouwplannen plek is voor mogelijk 30.000 woningen extra. Dit zijn drie VINEX-wijken extra die niet gebouwd hoeven te worden. Zo behouden we meer groen, wordt optimaal gebruik gemaakt van allerlei publieke investeringen en is er meer draagvlak voor huisartsen, winkels, scholen en MKB, vindt de provincie Zuid-Holland.

In weekbericht 557 van vorige week meldden wij dat de raad niet zit te springen om verdichting. Alle partijen streven weliswaar naar de bouw van 3000 woningen op Wilderszijde en voelen best voor planoptimalisatie, maar 3000 is voor hen wel het maximum. Anders komen volgens hen het water en groen en het beoogde dorpse karakter in de knel. Hoger bouwen dan 15 meter moet een uitzondering zijn. Gekozen wordt voor versnellen en niet voor verder verdichten.

Wilderszijde telt 98 hectares netto. Onze fractie ging deze week na hoeveel woningen er, uitgaande van het door het college maximaal geachte aantal van 3000, per hectare zullen worden gebouwd. Dat zijn er 32 per hectare, 3 minder dus dan de lage dichtheid van 35 waar tegen de provincie in het geweer komt.

Minder bouwen dan 3000 woningen op Wilderszijde is dus precies het tegenovergestelde van wat de provincie wil. Er wordt niet verdicht maar juist verdund. En dan te bedenken dat het niet uitgesloten is dat het college bij de presentatie van het definitieve plan met een nog lager aantal dan 3000 komt. Het college verschuilt zich achter een nog niet beschikbare MER en richtlijnen vanwege het vliegverkeer. Die kunnen van invloed zijn op het bouwvolume.

Reden te meer dus voor andere fracties om het PvdA amendement te steunen waarin de 750 sociale huurwoningen worden zeker gesteld indien er minder dan 3000 huizen op Wilderszijde worden gebouwd. Dit amendement staat op de agenda van de raadsvergadering van 25 juni.

Bouw Wolfert Lansing vordert gestaag

TOCH GEEN VERTRAGING BIJ ONTWIKKELING VAN BLEIZO-WEST

Net als de provincie Zuid-Holland is ook onze gemeente een groot voorstander van het versnellen van de nieuwbouw op beschikbare bouwlocaties. De PvdA fractie was dus nogal verrast door de brief van het college van 29 mei waarin de colleges van Zoetermeer en Lansingerland berichtten dat door de coronacrisis beide gemeenten voorlopig geen verzoek om budget voorleggen aan de gemeenteraden om van start te gaan. Dit betekent een vertraging voor de ontwikkeling van Bleizo-West. De Gemeenschappelijke Regeling Bleizo heeft op basis van de huidige Grondexploitatie de kosten voor een jaar vertraging geraamd op circa 0,8 miljoen euro.

De PvdA fractie vroeg afgelopen donderdag tijdens een speciale raadsvergadering over onze gemeenschappelijke regelingen aan het college of dit niet anders kan. Want de beide colleges geven zo het verkeerde signaal aan de markt en aan de vele woningzoekenden. De vertragingen met betrekking tot Bleizo-West door de jaren heen zijn bovendien zo langzamerhand niet meer te tellen.

Wethouder Arends reageerde tot onze grote verrassing dat er geen sprake zal zijn van een vertraging. De inzet van 0.8 miljoen euro ten laste van de grondexploitatie Bleizo is juist bedoeld om een vertraging te voorkomen. Er kan nu gelijk gestart worden. In het najaar 2020 zullen de plannen voor de verdere ontwikkeling van Bleizo-West aan de raad worden voorgelegd. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Minder tevreden zijn wij over de cryptische manier waarop het college hierover richting raad gecommuniceerd heeft.

Station “Bleizo” met tegenwoordig rode bussen

Woningen voor ouderen in Berkel

25 SOCIALE HUURWONINGEN EXTRA IN DE BERKELSE MEERPOLDER

Het college kwam afgelopen week met het uiterst plezierige bericht dat zij in de Berkelse Meerpolder 25 grondgebonden sociale huurwoningen wil gaan realiseren. Deze woningen worden gebouwd op het laatste gemeentelijke grondgebied in de wijk. Dit ligt aan de Markermeerstraat, een zijstraat van de Oostmeerlaan, vlakbij de Noordeindseweg. Het college doet dit om invulling te geven aan regionale afspraken, iets te doen aan de groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen en tegemoet te komen aan de behoefte aan grondgebonden sociale huurwoningen.

“De locatie is geschikt om 25 grondgebonden sociale huurwoningen te realiseren. Uitgangspunt is dat het perceel met deze woningen naar buiten toe een goede uitstraling krijgt, passend in de omgeving en op het binnenterrein het grootste deel van het parkeren wordt opgelost. Bovendien worden de woningen nul-op-de-meter-woningen”, aldus het college.

Het bouwen van 25 sociale huurwoningen in plaats van de eerder geplande 20 koopwoningen betekent voor de gemeente € 879.000 minder aan opbrengsten. In de grondexploitatie van 2020 is hiermee al rekening gehouden.

Op Facebook vertelde wethouder Jan-Willem van den Beukel, die verantwoordelijk is voor het grondbedrijf, dat dit besluit “vanuit puur financieel oogpunt ‘onverstandig’ lijkt, omdat de gemeente daardoor bijna 9 ton minder krijgt voor de grond. Maar, als bestuur vinden we het belangrijk dat er een goede mix is van soorten woningen in heel Lansingerland en de wachtlijsten voor sociale woningen zijn nu echt te lang”.

Zo is het maar net, wethouder! Ook hier gaat sociale kwaliteit voor financiële kwantiteit. Met de komst van wethouder Van den Beukel lijkt er een andere, socialere bestuurlijke wind te zijn gaan waaien op het Gemeentehuis. De PvdA-fractie vindt dit een heel goed besluit, een besluit dat naar veel meer smaakt. Denk maar aan minstens 750 sociale huurwoningen op Wilderszijde!

 Wonen langs de Groenzoom

DRUKKE MAAND VOOR DE RAADSLEDEN

De leden van de Gemeenteraad hebben in de aanloop naar het zomerreces een drukke periode voor de boeg. Wij zetten de komende vergaderingen en belangrijkste agendapunten voor onze lezers op een rij. Alle bijeenkomsten worden live via internet uitgezonden. Natuurlijk zullen de komende weekberichten hier uitgebreid aandacht aan gaan besteden.

  • 23 juni: Beeldvormende avond over nieuwbouw in Berkelse Noordpolder;
  • 24 juni: Beeldvormende avond over Zomerrapportage 2020 en Jaarstukken 2019;
  • 25 juni: Raadsvergadering over Parkeerbesluit en Masterplan Wilderszijde;
  • 30 juni: Commissie Ruimte over Luchtvaartnota en bouwplannen in de Berkelse Noordpolder;
  • 1 juli: Commissie Algemeen Bestuur over meerjarenprogramma grondexploitaties, Zomerrapportage 2020 en Jaarstukken 2019;
  • 2 juli: Commissie Samenleving over Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs en rapport van rekenkamer ‘Kwetsbaar en uit beeld’;
  • 6 juli: Commissie Ruimte over het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte;
  • 8 juli: Beeldvormende avond met nog niet bekende thema’s en Begeleidingscommissie Accountantscontrole (waar Hamid Azzouzi in zit):
  • 14 of 15 juli: Beeldvormende avond over ‘Toekomstperspectief gemeente na corona’;
  • 16 juli: Afrondende raadsvergadering en afsluiting en begin van het zomerreces;

Op woensdag 9 september pakken de raadsleden de politieke draad weer op met een beeldvormende avond. Dan is het nog ruim 1.5 jaar te gaan tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De tijd vliegt!

Basisschool de Wilgenhoek in Berkel

Tot slot: Deze week dus op dinsdag en woensdag beeldvormende avonden zoals hierboven al gezegd. Donderdag besluit de gemeenteraad over het Masterplan Wilderszijde en het Parkeerbesluit. Ons amendement ligt klaar. Hiermee willen we de bouw van 750 sociale huurwoningen zeker stellen indien er minder dan 3000 huizen op Wilderszijde worden gebouwd. Heb een goede week!

Flink groter terras bij Dorpskerk in Berkel

 Idem in de Herenstraat in Berkel

Nog steeds rustig op station Lansingerland-Zoetermeer

Europese verkiezingen 2019: Jan en Petra