WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 18 T/M 24 DECEMBER 2021

24 december 2021

Dit is nummer 613 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! Helaas kregen wij geen meerderheid in de raad voor ons voorstel om de bouw van hofjeswoningen in het bestemmingsplan Wilderszijde op te nemen. Het college wil liever niet voorsorteren op type woningen voor senioren en verwacht dat de initiatiefnemers en projectontwikkelaars er wel uitkomen. We gaan het zien. Lansingerland gaat ook tijdelijke opvang bieden aan asielzoekers. Het bericht hierover van onze burgemeester viel helaas niet in goede aarde bij alle fracties. In dit weekbericht ook een verhaal over de mensen op onze kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

AMG Schmidtpark Noord

RAAD WEIGERT BOUW HOFJESWONINGEN IN BESTEMMINGSPLAN OP TE NEMEN

Afgelopen donderdag gaf de raad de definitieve klap op het raadsvoorstel over het Bestemmingsplan Wilderszijde. Daar moeten de komende jaren minstens 2700 huizen gebouwd gaan worden. Wat de PvdA fractie betreft worden dat er zeker 3000.

Lansingerland kent nog geen hofjeswoningen voor ouderen. Hofjeswoningen combineren comfortabel wonen met veel privacy met alle voordelen van samen wonen. De woningen zijn bedoeld voor ouderen die het plezierig vinden om elkaar te helpen, maar wel zelfstandig willen wonen. Het is immers geen woongroep.  Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen. Zo kan de hofjeswoning voor de gemeente ook besparen op de WMO uitgaven.

De ontwikkeling van Wilderszijde biedt uitstekende kansen om het concept hofjeswoningen ook in Lansingerland van de grond te tillen. In Lansingerland is er maatschappelijk initiatief om hofjeswoningen te gaan realiseren. Wij vinden het belangrijk dat de bouw van hofjeswoningen vroeg in het ontwikkelingsprogramma van Wilderszijde wordt opgenomen, zodat ook de initiatiefnemers er nog lang van kunnen genieten.

De PvdA-fractie diende dan ook met steun van de fracties van WIJ Lansingerland en GroenLinks tijdens deze raadsvergadering een amendement in waarin werd voorgesteld om het concept “hofjeswoningen” uitdrukkelijk op pagina 34 van het Bestemmingsplan te noemen en ook aan te geven dat het om een “snelle realisatie” moet gaan.

Ons amendement haalde het helaas niet. De coalitiefracties Leefbaar 3B, VVD, CDA en ChristenUnie stemden samen met de D66 fractie tegen. Hun argument was dat het vermelden van ‘hofjeswoningen’ niet in een bestemmingsplan past. Hun reactie was duidelijk geïnspireerd door het college dat stelde dat zij natuurlijk in het overleg met initiatiefnemers en projectontwikkelaars de bouw van dit type woningen zullen faciliteren maar dat het expliciet benoemen van hofjeswoningen in het bestemmingsplan niet past omdat het een woonvorm betreft. Het noemen van levensbestendige woningen kan echter weer wel want dan betreft het en speciale bouwtechniek. Met het amendement gaat de raad teveel op de stoel van de projectontwikkelaars zitten, meende wethouder Van den Beukel (CDA). Voor “sturen” voelt hij niet.

Voor ons was duidelijk dat de politieke wil er niet was om de hofjeswoningen expliciet te maken. En dus ging men spijkers op laag water zoeken. De tegenstemmers waren maar wat blij dat zij een veel algemenere motie van WIJ-Lansingerland, die wij overigens mede-indienden, konden ondersteunen waarin het college opgeroepen werd om vaart te zetten achter de bouw van ouderenwoningen op alle bouwlocaties in onze gemeente. Maar uit ervaring weten we dat oproepen tot sneller bouwen in Lansingerland weinig effect sorteert.

De PvdA fractie vraagt zich af wat de initiatiefnemers voor de bouw van hofjeswoningen van dit debat vinden. Vertrouwen zij erop dat het college zich actief sterk gaat maken voor de bouw van dit type woonvormen? De door het college vaak gebruikte term ‘faciliteren’ is immers mijlenver verwijderd van het ‘regisseren’ dat de PvdA voorstaat.

De coalitiepartijen en D66 konden zich ook niet vinden in een GroenLinks motie (met PvdA als mede-indiener) waarin het college gevraagd werd om nu al een locatie op Wilderszijde te reserveren voor de bouw van maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Voor het college is dat nog te vroeg omdat er pas vanaf 2025-2026 sprake kan zijn van decentralisatie van de rijksgelden ten behoeve van maatschappelijke opvang. Nu gaat het hele budget nog naar centrumgemeente Rotterdam. Volgens het college heeft Rotterdam momenteel geen gebrek aan maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen, wel aan beschermd wonen plekken. Onze conclusie is dat het college en de coalitie hun vingers liever niet willen branden aan dit gevoelige thema. Het dossier wordt een paar jaren opgeschoven totdat het rijk met haar decentralisatieplannen komt.

Landscheiding nabij Oostersingel Berkel

50 TIJDELIJKE OPVANGPLEKKEN VOOR ASIELZOEKERS IN LANSINGERLAND

Het kabinet heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond via een formele aanwijzing van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) opgedragen om 500 tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers te verzorgen. Dit omdat er een groot tekort is ontstaan aan opvangplaatsen in Nederland. In Rotterdam worden op vier locaties totaal 250 asielzoekers opgevangen. De eerste mensen kunnen tussen Kerst en oudjaar worden gehuisvest. In de regio wordt momenteel hard gewerkt aan de overige 250 opvangplaatsen. Ook Lansingerland is gevraagd om een bijdrage te leveren. Onze gemeente heeft zich bij monde van burgemeester Pieter van de Stadt gecommitteerd om 50 tijdelijke opvangplekken te realiseren voor een duur van 4 maanden met een uitloop naar maximaal 6 maanden. De asielzoekers zullen waarschijnlijk over ongeveer 5-6 weken gehuisvest worden in wooncontainers. De kosten van de opvang komen voor rekening van het rijk. Naast Lansingerland wordt er door Rotterdam nog aan 4 andere gemeenten in onze regio gevraagd om ieder 50 opvangplaatsen te regelen. Inmiddels heeft ook de gemeente Barendrecht zich bereid verklaard.

De PvdA-fractie is blij dat burgemeester Pieter van de Stadt zich onmiddellijk solidair heeft verklaard met zijn ambtsgenoot in Rotterdam. De uitvoering van deze formele aanwijzing is een bevoegdheid van de burgemeester. Draagvlak vanuit de gemeenteraad is geen vereiste maar voor de burgemeester natuurlijk wel zo plezierig.

Ironisch genoeg, verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol is van VVD huize, kwam de Lansingerlandse VVD-fractie met een statement waarin werd aangegeven dat de fractie “geschrokken en ontstemd is over de aanwijzing voor de noodopvang van asielzoekers. We zijn bezorgd over de risico’s en worden als politiek buiten spel gezet. Juist dit soort zaken moet je zorgvuldig regelen, niet gehaast’. De fractie van Leefbaar 3B wil de burgemeester steunen bij het uitvoeren van deze regeringsopdracht, maar vindt het onacceptabel dat de gemeenteraad buiten spel is gezet door de regering. Zoals wel vaker verwijst deze lokale partij naar ‘falend regeringsbeleid’: “Falend beleid met wederom verstrekkende uitvoeringsconsequenties die onze inwoners zullen moeten slikken in opdracht van de verantwoordelijk minister en staatssecretaris.” De rest van de Lansingerlandse gemeenteraad wacht rustig af tot de burgemeester ons verder informeert. Vast net als wij blij dat er snel en ongetwijfeld zorgvuldig wordt gehandeld door onze gemeente.

Pontje in het Huijgenspark Berkel centrum

PVDA KANDIDATENLIJST AFSPIEGELING VAN HET NIEUWE LANSINGERLAND

De kandidatenlijst waarmee de PvdA Lansingerland de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 ingaat, is bekend. De leden van deze partij gingen op 14 december tijdens een digitale ledenvergadering unaniem akkoord met de voordracht van het afdelingsbestuur die zich hierbij liet adviseren door een speciale kandidatencommissie. Lijsttrekker is opnieuw Petra Verhoef uit Bergschenhoek. Zij staat in de startblokken voor haar derde periode als raadslid en was ook fractievoorzitter tijdens de bijna afgelopen raadsperiode. Plaats twee is voor Hamid Azzouzi uit Bleiswijk die nu raadscommissielid is. Dit geldt ook voor Valmir Xhemaili uit Bleiswijk die op de derde plaats staat. De volgende drie kandidaten zijn allen nieuwkomers: Nanno Scheringa uit Berkel en Rodenrijs op de 4de , Sonnie Biharie uit Bergschenhoek op de 5de en Silvester Heijdemann uit Berkel en Rodenrijs op de 6de plaats. Zij deden allen mee aan de succesvolle Leergang Lokale Politiek die de PvdA Lansingerland in het voorjaar 2021 alweer voor de vijfde keer organiseerde.

De PvdA-lijst telt in totaal 20 namen. Lijstduwers zijn de oud-burgemeester van Bleiswijk, Jaap Wolf en ons voormalige raadslid en Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug. Zij is nu voorzitter van COC-Nederland. Een eervolle plek is er ook voor het voormalige Rotterdamse Deelgemeente raadslid Greet Wijs uit Berkel en Rodenrijs.

Afdelingsvoorzitter Gerard Bovens is blij met de lijst “Onze kandidatenlijst vormt een prachtige afspiegeling van de moderne, inclusieve samenleving. De top drie kandidaten hebben hun gezamenlijke kracht tijdens de afgelopen vier jaar meer dan bewezen. Lees hun veel gelezen weekberichten er maar op na. De teller staat nu al op 613. Bovendien hebben wij als PvdA met deze groep alle kennis en kunde in huis om in te spelen op de complexe dossiers waar de Lansingerlandse raad de komende jaren voor staat”.

Bovens kenschetst de PvdA Lansingerland als een brede volkspartij die zich links van het politieke midden bevindt. “Wij richten ons op álle inwoners die het belang zien van sociale, economische en duurzame verandering en die zich aangetrokken voelen door onze enthousiaste, innovatieve en inclusieve uitstraling. De PvdA Lansingerland is er echt voor iedereen!”

Twee zetels zijn volgens Gerard Bovens zeker haalbaar maar hij mikt op drie zetels. “Wij willen graag een wethouder leveren, liefst die voor Bouwen en Wonen. Een belangrijk beleidsterrein waarop wij de afgelopen jaren met resultaat al bergen werk hebben verzet. Petra Verhoef is onze uitstekende kandidaat hiervoor”.

Tegelijk met de kandidatenlijst stelden de PvdA leden ook het verkiezingsprogramma 2022-2026 vast. Deze heeft als titel: “Mensen weer centraal in Lansingerland”. Dit programma wordt op 28 december gepubliceerd op onze website.

V.l.n.r.: Silvester, Sonnie, Valmir, Petra, Hamid en Nanno.

Tot slot: het kerstreces is aangebroken. Onze fractie gaat even ademhalen na de grote drukte van de afgelopen maanden. En natuurlijk gaan wij ook ons voorbereiden op onze flitsende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Ons campagneplan is klaar en het campagneteam staat in de startblokken.

Weekbericht 614 verschijnt op zaterdag 15 januari 2022. Wij wensen al onze lezers van harte mooie feestdagen en alvast een goed begin van 2022 toe!

Noteer alvast onze traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 17 januari 2022 om 20 uur in partycentrum ’t Manneke in uw agenda. Dan is de flitsende aftrap van onze campagne. We hopen van harte dat COVID dan geen roet meer in het eten gooit!

Parkzoom 1 Bergschenhoek

 

Rondweg Bergschenhoek