WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 18 T/M 24 SEPT 2021

25 september 2021

Dit is nummer 601 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! We werden deze week goed geïnformeerd over de o zo belangrijke nieuwe Mobiliteitsvisie en rondden het vervolg van de commissievergadering Ruimte af. De (duo)-raadsleden brainstormden over mogelijke bestedingen van de Enecogelden met een checklist bij de hand en de toekomst van Lansingerland voor ogen. We bleven in de feeststemming over ons jubileumweekbericht en plaatsten op Prinsjesdag een oproep in De Heraut: Stop de Woningnood in Lansingerland!, geheel in lijn met het actuele landelijke debat over de toekomst van de volkshuisvesting. In dit weekbericht informeren we u ook over een amendement bij de Omgevingsvisie, de financiële situatie in Lansingerland en ‘het schild voor de zwakken’.

Oude beuken langs de Wilderskade.

BOODSCHAP PRINSJESDAG GAAT HAND IN HAND MET ONS 600STE WEEKBERICHT

Op de dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in de Tweede Kamer verscheen in De Heraut onze advertentie met als kop “Stop de woningnood in Lansingerland” (zie onder dit bericht). Wij benadrukten hierin dat de  woningnood in Lansingerland groot is, zeker onder jongeren en starters. “De komende jaren moeten er hier minstens 5000 betaalbare huizen worden gebouwd. De PvdA Lansingerland knokt hier al jaren voor. En eindelijk met succes. Hoe wij de woningnood bestrijden en op welke manier wij ons inzetten voor een sociaal, duurzaam en solidair Lansingerland, kun je elke week lezen in onze weekberichten. Die verschijnen al sinds 2007 met actuele informatie over wat er in de Lansingerlandse politiek speelt en wat dat voor inwoners betekent. Zaterdag 18 september publiceerden we ons 600ste weekbericht. De PvdA informeert niet alleen in verkiezingstijd maar ook elke week in de vier jaren daarna”, zo gaf onze advertentie aan. Ons 600ste weekbericht staat op: https://lansingerland.pvda.nl/nieuws/weekbericht-pvda-fractie-11-t-m-17-sept-2021

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen was er veel aandacht voor de toekomst van de volkshuisvesting in ons land. Opvallend was dat ook in liberale kringen deze term werd gebruikt en niet de tot voor kort gangbare term “woningmarkt”. Belangrijk is dat de verfoeide verhuurdersheffing, die voor het komende jaar €1.4 miljard moet opleveren, direct teruggebracht wordt met een half miljard. Dat zal corporaties meer ruimte moeten bieden om in sociale nieuwbouw te gaan investeren. Zo op het oog is een meerderheid van de Tweede Kamer er voorstander van om de hele verhuurdersheffing te gaan schrappen. 3B Wonen krijgt zo meer armslag om de ongeveer 3000 sociale huurwoningen te gaan bouwen waar Lansingerland en de regio om zitten te springen. Slechts 7% van de in Lansingerland jaarlijks beschikbaar komende sociale huurwoningen gaan overigens naar asielgerechtigden die uit de AZC’s komen. Dit percentage komt overeen met de landelijke 5-10% die demissionair minister-president Rutte noemde. Sociaal en betaalbaar bouwen kreeg tijdens de APB top prioriteit, net als het klimaat, veiligheid, lagere energierekening, bestrijding van armoede en loonsverhoging in de zorg en het onderwijs. Het begin is er!

Kantoor van 3B Wonen: hard werken aan meer sociaal bouwen.

PVDA WIL AANDACHT VOOR TOEKOMST N209 IN OMGEVINGSPLAN 1.0

In ons 600ste weekbericht gaven wij aan dat we de aan de raad gepresenteerde Omgevingsvisie 1.0 nog niet compleet vinden. Tijdens het debat in de commissie Ruimte op 14 september deden wij een aantal aanvullende suggesties waaronder ook over de toekomst van de N209.

De druk op de N209 zal de komende jaren sterk gaan toenemen. Met de komst van de A16 Rotterdam in 2025 ontstaat er een directe verbinding tussen de A12 en de A16 richting Zuid Nederland. De verkeersveiligheid op de N209 is nu al problematisch terwijl deze weg voor de vele fietsers tussen Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk al jaren een gevaarlijke barrière vormt. De beoogde nieuwbouw in Bleiswijk en Bergschenhoek zal de druk op deze weg nog eens extra doen toenemen. De omgeving van de N209 krijgt steeds meer te maken met geluidsoverlast en het slechter worden van de luchtkwaliteit. De N209 vormt bovendien een lelijke scheiding tussen Bergschenhoek en Bleiswijk. De omvorming van de N209 tot een lokale gebiedsontsluitingsweg kan grote kansen bieden voor de gebiedsontwikkeling langs deze weg. Met de komst van de A4 Den Haag-Benelux tunnel, de nieuwe A16 Rotterdam en de aanstaande verbreding van de A20 bij Nieuwerkerk vermindert de noodzaak om de N209 tussen de Groendalseweg in Bleiswijk en de Ankie Verbeek Ohrlaan in Rotterdam de status van provinciale weg te laten behouden. Het nieuwe rijkswegennet in onze regio kan dit gemis zeker opvangen. Het noord-zuidverkeer moet over dit rijkswegennet worden geleid en niet over de N209.

Het is daarom belangrijk om in de Omgevingsvisie 1.0 een passage op te nemen waarin wordt aangegeven dat er een maatschappelijk en bestuurlijk debat over de toekomst van de N209 als provinciale weg nodig is. De wens voor zo’n grote ingreep in onze lokale en regionale verkeersinfrastructuur hoort in de Omgevingsvisie 1.0 zeker thuis. De PvdA-fractie zal daarom tijdens het raadsdebat op 30 september hierover een amendement indienen.

Nieuwe fietsenstalling station Rodenrijs in aanbouw.

Waterkraan bij station Rodenrijs.

Rodenrijsezoom

A.M.G. Schmidtpark

LANSINGERLAND KOERST AF OP SLUITENDE MEERJARENBEGROTING

“Het rijk voorzag dit voorjaar in de meicirculaire nog een daling van het gemeentefonds na 2022. De Miljoenennota bevat wat dat betreft goed nieuws voor de gemeenten: in plaats van een daling de komende jaren, stijgen de accressen tot 2025”, berichtte Binnenlands Bestuur op Prinsjesdag.

Volgens Binnenlands Bestuur is er voor alle jaren na 2022 volgens de op die dag uitgebrachte septembercirculaire 2021 sprake van een opwaartse bijstelling van het accres. “Vooral volgend jaar stijgt het fors. Het geraamde accres 2022 is ten opzichte van de meicirculaire 2021 met ruim een half miljard euro –  583,263 euro om precies te zijn – opgeplust en komt daarmee voorlopig uit op 5,04 procent. Die opwaartse beweging geldt ook voor de jaren erna: + 2,3 procent in 2023, + 2,3 procent in 2024, + 3,2 procent in 2025 en + 3,2 procent in 2026”, aldus Binnenlands Bestuur.

De PvdA fractie is heel benieuwd hoe dit bericht gaat uitpakken voor Lansingerland. Wij gaan er vanuit dat de voorzichtige koers die het college tot op heden vaart in de aanloop naar de gemeentebegroting 2022-2025 kan worden bijgesteld.

Afgelopen juli gaven wij tijdens het debat over de Kadernota aan dat bezuinigingen onder meer op het sociaal domein volstrekt onnodig waren omdat de nu nog incidentele extra bijdrage van het rijk in de tekorten op de jeugdzorg structureel mogen worden meegenomen in het meerjarenbeeld. Lansingerland kan volgens ons zeker een sluitende begroting presenteren. Maar het college blijft tegenstribbelen, zo bleek uit hun recente reactie op onze schriftelijke vragen. Kern van hun verhaal: “Je weet maar nooit wat voor financieel slecht weer we dit najaar nog mogen verwachten”. De schriftelijke vragen en antwoorden zijn hier te vinden: schriftelijke vragen

Zoals het er volgens de berichtgeving in Binnenlands Bestuur naar uitziet kan een mogelijk tegenvallende uitkomst van de septembercirculaire nu ook geschrapt worden. We gaan dus voor 2022 in ieder geval voor een sluitende begroting. Na het vormen van een nieuw kabinet wordt het effect van de Algemene Uitkering op de meerjarenbegroting van Lansingerland duidelijk. De door Leefbaar 3B gehanteerde leus “Better safe than sorry”, waardoor er voor 2022 nu al ingrijpende bezuinigingen voor het sociaal domein dreigen en vele inwoners zich zorgen maken over hun sociale voorzieningen, zal binnenkort een loze leus blijken te zijn. Deze partij en andere coalitiepartijen in Lansingerland hebben bezuinigingen zo ongeveer tot hun bestaansrecht verheven. Hoogste tijd dus voor nieuwe politiek!

Nieuwe fietspad Berkelsedijkje is open…

…alleen de fietsbrug ontbreekt nog.

“HET SCHILD VOOR DE ZWAKKEN”

Op Prinsjesdag tweette CDA Wethouder Jan-Willem van den Beukel: “Verschrikkelijk: de overheid niet als ‘schild voor de zwakken’, maar als veroorzaker van onnoemelijk veel ellende in de levens van mensen. Tot op de dag van vandaag. Terecht dat het kabinet hierop gevallen is”. Een persoonlijke ontboezeming die onze fractie van harte onderschrijft. Waar hij als wethouder en ook als nieuwe lijsttrekker van het CDA Lansingerland (waarmee wij hem van harte feliciteren) heel veel aan kan doen, is dat er op dit punt ook in Lansingerland veel te verbeteren valt. Denk maar aan het raadsdebat over de schuldhulpverlening waarin vele inwoners die diep in de schulden zitten in de kou kwamen te staan en ook de debatten over de uitvoering van de Participatiewet. Daaraan kan nog heel wat worden verbeterd als het gaat om een mensvriendelijke aanpak. En laten wij ook niet de voorgenomen bezuinigingen op het sociale domein vergeten en de omstandigheid dat het college nog steeds niet alle kinderen die in Lansingerland in armoede opgroeien in beeld heeft weten te krijgen. Ook voor hen zou de gemeentelijke overheid “het schild voor de zwakken” moeten zijn. Voortdurend een beroep blijven doen op de kracht van maatschappelijke organisaties die met hun vrijwilligers voor mensen in de knel op de bres springen, biedt geen soelaas meer. Een krachtige, betrouwbare en solidaire gemeentelijke overheid is meer dan ooit nodig om al onze inwoners gelijke kansen te bieden op een zekere en veilige toekomst. Onze fractie gaat het (verkiezings)debat met Jan-Willem van den Beukel hierover graag aan. En met de anderen ook!

Gemeentehuis met doorkijkje naar Wolfert Lansing.

Tot slot: Wat staat ons deze week te wachten? Op dinsdag is er een rondleiding bij Horti Science Park dat deze week 15 jaar bestaat. Op woensdag staat de digitale toegankelijkheid van onze gemeente centraal in een beeldvormingsavond. De gemeenteraadsvergadering op donderdag heeft een aantal belangrijke agendapunten, waaronder het Accommodatieplan Sport 2021-2030, het toetsingskader voor bestemming Enecogelden en de Omgevingsvisie. Bij het debat over het Accommodatieplan (een derde termijn van het afgebroken debat in juni) handhaaft onze fractie samen met anderen het amendement over ‘oog houden bij ruimtelijke plannen voor een vierde sportpark of buitensportlocatie’. Bij de Omgevingsvisie komen we met een Amendement rond de toekomst van de N209, zoals we al berichtten. Heb een goede week!

Het nog groene deel van de Schiebroekseweg

Schiebroekseweg

Nieuwe verbinding Wildersekade-Schiebroekseweg

Buren van het gemeentehuis.

Kerkstraat-Dorpstraat (vanaf Smitshoek) in Bergschenhoek.

Oude kastanje bij hoekje Julianalaan-Dorpstraat, Bergschenhoek.

Kunst op de Kruin in Bergschenhoek.