WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 6 T/M 10 DECEMBER 2021

12 december 2021

Dit is nummer 611 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! De lange raadscommissievergaderingen van afgelopen week leverden veel nieuws op. Hoogtepunt was dat alle fracties aangaven te zullen instemmen met het bestemmingsplan Wilderszijde. Minder tevreden was onze fractie met de door het college voorgestelde nieuwe lokale ondersteuningsregeling voor bedrijven en inwoners die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en niet kunnen terugvallen op de regelingen die de Rijksoverheid aanbiedt. De raad kan zich vinden in de eerste aanpassing van de gemeentebegroting. De extra inkomsten uit de septembercirculaire zijn verwerkt en het college wil een uitbreiding van het gemeentelijke apparaat om een aantal belangrijke knelpunten op te lossen. De nieuwe raad wordt dan wel opgezadeld met het ontstane financiële tekort vanaf 2023 op onze gemeentebegroting. We beraden ons nog op een amendement of motie om dit eleganter op te lossen. Zie hierover ook ons weekbericht van vorige week. Natuurlijk is er deze week ook weer nieuws over de N209. Wat blijkt is dat er nog steeds geen geïntegreerde aanpak is van de N209 knelpunten. Niet te geloven na al die jaren tobben!

Kunstwerk bij Heulslootweg Bleiswijk

NOG STEEDS GEEN STRUCTURELE AANPAK KNELPUNTEN N209

Er is nog steeds geen structurele samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Lansingerland als het gaat om de oplossingen van de vele knelpunten met betrekking tot de N209. Dit blijkt uit de antwoorden die wij van het college kregen op de schriftelijke vragen die wij op 6 november stelden. De PvdA-fractie wilde van het college weten of er bij de aanpak van de knelpunten met betrekking tot de N209 sprake is van een integrale aanpak, bijvoorbeeld via een gemeentelijke projectorganisatie of via intern periodiek overleg. Ook vroegen wij of er in het bestuurlijke contact met de provincie gestructureerd overleg aanwezig is, bijvoorbeeld via periodiek overleg of een andere vorm van geregelde afstemming. Ook van belang is of er sprake is van periodiek overleg tussen de gemeente en het Bewonerscomité N209.

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Lansingerland voeren volgens ons college alleen maar overleg op projectbasis. Per project is er een geregelde overlegstructuur Het gaat om projecten als de realisatie van geluidschermen, modelonderzoeken verkeerseffecten A16 Rotterdam, verbeteringen aan kruising N209 en Klappolder, verkeersveiligheid en doorstroming op de N209, fietsveiligheid op fietspaden rond de N209, ontsluiting van woningbouw Bleiswijk op de provinciale weg en de afstemming van werkzaamheden. Er is volgens het college nog geen integrale verbinding tussen de projecten. “Vanuit Lansingerland is dit wel de wens, en daarop zetten wij ook stappen”, schrijft het college.

Het college berichtte ons dat de bestuurders elkaar niet structureel spreken over de N209. Wel is er bij gelegenheid contact. “Op 21 januari 2022 staat een werkbezoek gepland van gedeputeerde Zevenbergen aan de N209. Daarbij pleit Lansingerland voor een integrale aanpak van alle opgaven op en rond de N209. De samenhang tussen de diverse opgaven vraagt daar om. Eerder dit jaar informeerden wij u over onze lobbyinsteek voor een betere en prettige N209”. Volgens het college is er sprake van geregeld overleg met het Bewonerscomité N209 door zowel gemeente als provincie.

Wij zijn erg verbaasd dat wethouder Simon Fortuyn, die de N209 al bijna 8 jaar in zijn portefeuille heeft, er tot op heden nog niet in geslaagd is om met de provincie stevige afspraken te maken over een geïntegreerde aanpak met betrekking tot de oplossing van de N209-knelpunten. De lijst met pijnpunten liegt er immers niet om. En dit is al jaren het geval. Het college zegt dat er geregeld overleg met het Bewonerscomité N209 is. Wij zullen dit bericht uiteraard bij dit comité gaan verifiëren.

Goed bericht deze week is dat de aanbesteding van de geluidschermen langs de N209 in Bergschenhoek in volle gang is. “Naar verwachting is eind januari de definitieve gunning aan de aannemer. Het geluidsscherm en het fietspad worden dan gebouwd in de eerste drie kwartalen van 2022. Het vierde kwartaal vindt de aanplant van groen en bomen plaats en kan het geluidsscherm definitief worden opgeleverd”, aldus het college in een brief aan de raad. Nog niet bekend is wanneer de geluidschermen ter hoogte van Bleiswijk precies geplaats gaan worden. Volgens het college zit er schot in de voorbereidingen en is er begin december een bewonersbrief in Bleiswijk bezorgd.

Onze vragen en de collegeantwoorden zijn te vinden op: Aanpak knelpunten N209 Lansingerland – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Terbregge langs de Rotte

 RAAD AKKOORD MET BESTEMMINGSPLAN WILDERSZIJDE

Afgelopen dinsdag debatteerde de raadscommissie Ruimte over het raadsvoorstel over het Bestemmingsplan Wilderszijde. Daar moeten de komende jaren minstens 2700 huizen gebouwd gaan worden. Wat de PvdA fractie betreft worden dat er zeker 3000. Of dit echt gaat lukken hangt af van de projectontwikkelaars en bouwers die deze nieuwe wijk gaan bouwen. Dankzij de inzet van de PvdA-fractie wordt er op Wilderszijde 50% sociaal, betaalbaar en bereikbaar gebouwd, de helft hiervan in de categorie sociale huur. Hoe meer woningen er dus op Wilderszijde gebouwd gaan worden des te meer sociale, betaalbare en bereikbare huizen er zullen verrijzen. Wanneer er 2700 huizen worden gebouwd gaat het om 675 door 3B-Wonen te realiseren sociale huurwoningen. Bij 3000 loopt de teller op naar 750.

In de convenant prestatieafspraken 2022-2023 die het college onlangs met de corporaties 3B-Wonen en Havensteder en ook met de Huurdersvereniging Lansingerland afsloot, staat dat “deze partijen zich committeren aan het volkshuisvestelijk beleid van de gemeente Lansingerland en bijdragen aan de bouwopgave van ca. 11.000 woningen tot 2040 waarvan ca. 2700 sociale huurwoningen”.  En: “De gemeente spant zich in om met privaat- en publiekrechtelijke middelen bij gebiedsontwikkeling de in de Woonvisie beoogde doelen, zoals o.a. minimaal 25-30% als aandeel sociale huur, 25 jaar blijvend sociaal, het gewenste programma (verhouding eengezinswoningen en gestapelde woningen, typologieën en gewenste gbo’s) en de rol van 3B Wonen als first supplier en Havensteder als second supplier t.b.v. sociale segment te borgen.”

De 2700 sociale huurwoningen die nu in de pen zitten, zijn een lager aantal dan de 3200 die de provincie Zuid-Holland op het verlanglijstje heeft staan maar een aanzienlijke stap vooruit vergeleken met de pakweg 1000 die het college een jaar of drie geleden voor ogen had. Wat ons opvalt in dat convenant is dat er met instemming van het college gesproken wordt van “minimaal 25-30% als aandeel sociale huur”. Dus 25% is geen keiharde norm meer. De 20% waarover het coalitieakkoord 2018-2022 repte, zijn nu gelukkig geschiedenis. Dit biedt een perfect uitgangspunt voor het sociaal bouwen in Bleiswijk, Bergschenhoek Wolfend, Bleizo-West en de Berkelse Noordpolder. Daar heeft onze fractie een aardig rood steentje aan bijgedragen!

De start van de bouw van Wilderszijde vormt het begin van nieuwe tijden waarin er eindelijk gebouwd gaat worden voor iedereen, ongeacht de inhoud van de portemonnee. En waarin er prachtige kansen ontstaan om te gaan bouwen voor de buurt. Rekening houdend met de precieze wensen van senioren en starters op de woningmarkt uit Lansingerland die zitten te springen om een huis.

Aanleg tunnelbak A16 in buurtschap Rotte

PROVINCIE LEGT BOM ONDER BOUW BLEIZO-WEST (2)

In weekbericht 610 meldden wij dat het college van Gedeputeerde Staten voorlopig een streep zet door het plan om op Bleizo-West 4000-6000 woningen te gaan bouwen. Onze fractie vond deze brief van begin november op de website van de provincie Zuid-Holland. Opvallenderwijs heeft het college niet de moeite genomen om de raad onmiddellijk te informeren over dit provinciale besluit. De fractie van WIJ Lansingerland las hierover in ons weekbericht en stelde afgelopen woensdag -met ons medeweten- tijdens de rondvraag van de commissie Algemeen Bestuur aan het college de vraag waarom zij deze belangrijke ontwikkeling in het weekbericht van de PvdA moesten lezen en niet door het college tijdig waren geïnformeerd. Het college draaide hier bij monde van wethouder Kathy Arends (VVD) omheen. “Het college heeft komende week overleg met het college van Gedeputeerde Staten en wil dan horen wat de provincie precies van Lansingerland en Zoetermeer verlangt. Zelf zitten we ook met veel vragen. Daarna informeren we de raad”. Over het niet direct informeren van de raad, geen woord.

De CDA-fractie gaf aan blij te zijn met het standpunt van de provincie omdat zij een vierde kern Bleizo West absoluut niet zien zitten. Over de positie van wethouder Jan-Willem van den Beukel, tevens CDA wethouder en voorzitter van hun verkiezingsprogramma schreven wij in ons weekbericht 610 van vorige week.

Rotte bij buurtschap Rotte

LOST VOORSTEL GEMEENTELIJK CORONASTEUNFONDS PROBLEMEN OP?

Het college wil een lokaal steunfonds instellen voor bedrijven en kwetsbare inwoners die door de coronamaatregelen in de problemen zijn gekomen. De gemeenteraad besloot hiertoe tijdens de vaststelling van de Kadernota 2022-2025. Dit steunfonds is een aanvulling op het grote financiële maatregelenpakket dat de rijksoverheid heeft ingesteld. Soms vallen bedrijven en kwetsbare inwoners echter tussen de wal en het schip. Terecht dus dat het college met een aanvullende regeling wil komen om voor lokale oplossingen te zorgen voor bedrijven en inwoners die anders het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Afgelopen woensdagavond brainstormde de raadscommissie Algemeen Bestuur met het college over een voorstel hoe die regeling eruit kan gaan zien. Tot zover het goede nieuws.

In de begroting 2022-2025 is hiervoor een eenmalig bedrag van €500.000 in 2022 vrijgemaakt. Het college denkt aan vermindering van de OZB voor bedrijven in de knel en aan het verhogen van het budget van de bijzondere bijstand om kwetsbare inwoners te helpen. Per aanvraag is maximaal €7500 beschikbaar. De apparaatskosten om deze regeling uit te voeren komen ten laste van het beschikbare budget en vormen volgens het college ongeveer 20% van dat budget.

Petra Verhoef vond dat het geld van dit fonds juist niet verdeeld moet worden via een ingewikkelde subsidiestructuur. Zij betwijfelt ook of de gemeente echt helder heeft wie de ondernemers en kwetsbare mensen zijn die langdurige gevolgen van de pandemie ondervinden. “Ga daar eerst maar eens achteraan. En geef een speciaal team van ambtenaren de vrijheid om de schrijnende gevallen, die niet op de Rijsondersteuning kunnen terugvallen, naar eigen inzicht met een creatief en warm hart te helpen.”

Bedrijven in de knel hebben vaak weinig tot niets aan een vermindering van de OZB. Verhogen van het budget van de bijzondere bijstand is boekhoudkundig vooral voor de gemeente zelf interessant. En de stap moeten maken naar bijzondere bijstand wil je mensen eigenlijk het liefst besparen. De regeling gaat bovendien gepaard met een grote lijst aan eisen waar je als aanvrager aan moet voldoen. Het budget van €500.000 is ook best klein gelet op de enorme financiële reserves die Lansingerland bezit.

Petra Verhoef hield dan ook een warm pleidooi voor een regeling waarin de burgers en bedrijven echt centraal staan. “De gemeente moet in gesprek gaan met de bedrijven en mensen die door de coronacrisis in de knel zijn geraakt. Kijk samen met hen wat de problemen precies zijn en probeer dit dan op te lossen. Laat je menselijke gezicht zien en duik niet afstandelijk achter de regeltjes!” Wethouders Van den Beukel en Cnossen hadden hier, net als de meeste fracties, wel oren naar.

De PvdA-fractie is benieuwd hoe de definitieve regeling eruit gaat zien.

Kale en stille Groenzoom

Tot slot: Volgende week is een belangrijke week voor de PvdA Lansingerland. Aanstaande dinsdagavond is onze digitale Algemene Ledenvergadering waarin ons verkiezingsprogramma en ook onze kieslijst door de leden worden vastgesteld. De dag erop komt ons grote campagneteam digitaal bijeen om de puntjes op de i te zetten van ons campagneplan. De beeldvormingen van die avond over de Samenlevingsvisie en bouwen in Bleiswijk kijken we later terug. Maandagavond is er de voortzetting van de raadscommissie Ruimte met een aantal agendapunten die de Omgevingswet betreffen. Op donderdagavond werken we met de andere fracties aan het Kieskompas voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Heb een goede week!

Groenzoom in december licht

 

 Info centrum A16 is gewoon open!