WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 10 T/M 16 DECEMBER 2022

17 december 2022

Dit is nummer 652 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Afgelopen week berichtte het college de raad dat er nog geen steeds provinciaal groen licht is voor het bouwen op Bleizo-West. Politiek was het een rustige week. Woensdagavond was er een beeldvormende bijeenkomst voor de commissie Samenleving over het thema ‘Vitaal ouder worden’. Sonnie Biharie en Nanno Scheringa deden daar namens onze fractie aan mee. Verder in ons weekbericht: de gemeente Tilburg is, net als Rotterdam en Groningen, enthousiast aan de slag gegaan met het scheppen van basisbanen voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden. Onze fractie wil dat ook onze gemeente dit goede voorbeeld gaat volgen. Waar wachten we eigenlijk op? En noteert u alvast de datum van onze Nieuwjaarsreceptie op 23 januari. We organiseren dan een debat over de belangrijke groene zones in en om Lansingerland.

Nieuwbouw 3B-Wonen Bernardlaan Berkel centrum

NOG STEEDS GEEN AKKOORD OVER BOUWEN OP BLEIZO-WEST

Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de colleges van Lansingerland en Zoetermeer hebben nog geen overeenstemming bereikt over het bouwen van 4000-6000 vooral sociale en betaalbare woningen op Bleizo-West. Dat blijkt uit een brief van het provinciebestuur aan de beide colleges van 8 november 2022 en uit een brief van het college van Lansingerland aan de raad van 13 december 2022. Opvallend is dat het een maand duurde voordat het college de brief van de provincie naar de raad doorstuurde. Dat is niet de eerste keer. We vragen ons af waarom het college hier een gewoonte van maakt.

Volgens Gedeputeerde Staten hebben Lansingerland en Zoetermeer nog steeds niet gezorgd voor voldoende onderbouwing van hun bouwplannen. Wanneer deze onderbouwing op korte termijn alsnog wordt aangeleverd en deze ook aan de eisen van de provincie voldoet, is Gedeputeerde Staten toch bereid om het huidige provinciale omgevingsbeleid voor Bleizo-West aan te passen. Dat zal moeten gebeuren voor het zomerreces van 2023.

De college van Lansingerland constateert in de brief aan de raad “dat er nog veel ruimte zit tussen de positie van de gemeenten enerzijds en GS anderzijds. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat er al voldoende informatie beschikbaar is om tot een gedegen afweging te komen. De gemeenten onderzoeken, mede met betrokkenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, hoe het verschil van mening kan worden overbrugd. De inzet van een onafhankelijk adviseur is hiervoor een mogelijke oplossing.”

Belangrijke pijnpunten voor de provincie zijn de noodzakelijke verplaatsing op Bleizo-West van geplande windmolens, het wegvallen van het op die plek voorziene bedrijventerrein en het standpunt van de provincie dat bouwen van woningen op Bleizo-West, gelet op al ruime hoeveelheid beschikbare woningbouwlocaties, niet strikt nodig is. Momenteel loopt er nog een onderzoek naar een andere geschikte locatie voor de bouw van windmolens op Prisma/Bleizo/Overbuurtsche Polder.

Volgens het college van Lansingerland is Bleizo-West opgenomen in het gemeentelijke woonbod ten behoeve van het Regioakkoord van de regio Rotterdam dat naar verwachting in december 2022 door de woonregio zal worden ondertekend. Het college van Lansingerland ziet dit als een belangrijke stap vooruit ten behoeve van de provinciale besluitvormingsprocedure. Een andere mogelijkheid is om bovenregionaal de behoefte aan nieuwe woningen uit te wisselen. De provincie vindt dat Bleizo-West nog voor 2030 een substantiële bijdrage moet leveren in de betaalbare woningbehoefte maar ziet hierover, gezien de omvang, aard, status, en situering van de locatie en alle complexe vraagstukken die hiermee samenhangen, de nodige hoofdbrekens.

De provincie acht het wel mogelijk om op korte termijn tijdelijke huisvesting te realiseren. De provincie staat positief tegenover vormen van flexwonen op locaties zoals Bleizo-West die nog wachten op ontwikkeling naar hun definitieve functie. Ook moet duidelijk worden dat Bleizo-West een goed leef- en woonklimaat krijgt gezien de directe aanwezigheid van een autosnelweg, spoorbaan en hogesnelheidslijn. Ook moet Bleizo-West goed gaan aansluiten op de naast gelegen gebieden. Het gaat om gezonde en veilige routes naar (dagelijkse) voorzieningen en het zorgen voor de duurzame bereikbaarheid van de nieuwe woningen en bedrijven. De provincie is bang dat de daaraan verbonden kosten niet kunnen worden afgedekt door de grondexploitaties of ten koste zal gaan van sociale en betaalbare huizen en vraagt dus om harde garanties.

In de brief van het college aan de raad komt de volgende passage voor: “Ten slotte vinden er op 15 maart 2023 provinciale verkiezingen plaats. Van tevoren is niet te voorspellen welke gevolgen de verkiezingen zullen hebben voor de ontwikkelingen rondom Bleizo. Het vormt echter wel een natuurlijk moment voor het bepalen van (nieuwe) prioriteiten. Beide gemeenten spannen zich in om het belang van realisatie van het Ontwikkelperspectief onder de aandacht te brengen van alle betrokken partijen”. Zinspelen op mogelijk andere politieke verhoudingen na de Statenverkiezingen zet volgens de PvdA-fractie onnodig druk op bestaande bestuurlijke verhoudingen. Dat vinden wij niet handig.

Voor projectwethouder Simon Fortuyn, die de ontwikkeling van Bleizo-West in zijn portefeuille heeft, blijft dit dossier dus een grote uitdaging. Duidelijk is dat de provincie zeker wil bewegen in de richting van de vraag van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer maar dat ook hun bewegingsruimte beperkingen telt. Zo is de vraag naar vestigingslocaties voor bedrijven aan de noordrand van Rotterdam zeer groot. Dat de provincie geen woningbouwplannen voor de lange termijn wil maar panklare plannen voor 2030 is ook een reële vraag. Pluspunt is dat de provincie geen problemen heeft met het bouwen van tijdelijke flexwoningen op deze locatie. Maar over de doelgroepen voor deze woningen worden Lansingerland en Zoetermeer het op hun beurt niet eens. Kortom, het hele Bleizo-West verhaal valt of staat volgens ons met bestuurders die soepel en diplomatiek met elkaar door één deur kunnen en die het vertrouwen over en weer uitstralen dat Lansingerland eindelijk minstens 60% sociaal en bereikbaar zal gaan bouwen. In gesprek blijven met begrip voor elkaars ruimte op het bestuurlijke speelveld is in ieder geval hartstikke belangrijk.

Onze fractie is een groot voorstander van bouwen op Bleizo-West. Deze locatie moet snel een enorme impuls gaan betekenen voor sociaal en betaalbaar bouwen. Voorwaarde is wel dat er daar dan minstens 60% sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen gebouwd gaan worden. Vooral nieuwe huizen voor starters zijn voor ons belangrijk en ook de snelle bouw van flexwoningen.

Huijgensplantsoen Berkel dorp

OOK LANSINGERLAND KAN PRIMA BASISBANEN REALISEREN

In ons verkiezingsprogramma 2022-2026 met als titel ‘Mensen weer centraal’ staat dat Lansingerland eindelijk serieus werk zou moeten maken van het creëren van basisbanen voor mensen die onder de Participatiewet vallen en geen kans meer hebben om een plaats op de reguliere arbeidsmarkt te verwerven. Belangrijke uitgangspunten die we daarbij noemen, zijn dat minimaal het minimumloon wordt betaald, de cao van de overheid met goede scholingsmogelijkheden, andere secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioensopbouw gelden en de basisbaan niet tot verdringing van werkgelegenheid leidt. Ook het verkiezingsprogramma van het CDA Lansingerland bevatte een pleidooi voor basisbanen.

Afgelopen week berichtte Binnenlands bestuur dat de gemeente Tilburg gaat experimenteren met basisbanen: op maat gemaakt werk voor mensen die al langere tijd werkloos zijn. In aanloop naar een breder experiment beginnen op korte termijn al vijf Tilburgers met een basisbaan. “Voor veel inwoners is een betaalde baan op de arbeidsmarkt die er nu is, niet mogelijk”, zegt wethouder Esmah Lahlah (arbeidsparticipatie, GroenLinks). “Maar met de goede begeleiding en onder de juiste omstandigheden leveren zij een belangrijke bijdrage voor onze stad en ervaren zij kans op bestaanszekerheid. Een bijdrage die de stad waardeert en die inwoners vooral ook de kans biedt om weer mee te doen op de werkvloer én om zelf een inkomen te verdienen.”

Lahlah wil volgens Binnenlands Bestuur in 2025 minimaal 50 basisbanen gerealiseerd hebben. Als ‘opmaat’ naar een bredere pilot beginnen in het voorjaar van 2023 alvast de eerste vijf ‘basisbaners’. De deelnemers krijgen een contract voor twee jaar. De kosten worden geschat op zo’n €200.000, die uit het fonds ‘Talentontwikkeling’ worden gehaald.

Onder andere de gemeenten Groningen en Rotterdam hebben al pilots met basisbanen opgezet. Drie van de vier landelijke coalitiepartijen – D66, CDA en ChristenUnie – namen in 2021 de basisbaan op in hun verkiezingsprogramma’s, maar tot nu toe zijn er op rijksniveau nog geen plannen om basisbanen te creëren, constateert Binnenlands Bestuur. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid raadde begin 2020 al aan om de basisbaan het sluitstuk van de sociale zekerheid te maken.

In de jaren 2020 en 2021 bracht het college van Lansingerland het uitkeringsbestand in beeld met het nieuwe vaardigheden– en motivatieprofiel. Dit is onderdeel van het uitvoeringsplan ‘Werken Werkt’. Deze profielen geven inzicht in wie onze bijstandsgerechtigde inwoners zijn en op welke gebieden ondersteuning nodig is om te komen naar (een vorm van) werk. Hierdoor kan het college werkzoekenden gerichter aan het werk helpen.

Het moet volgens onze fractie nu dan ook mogelijk zijn om te bepalen welke uitkeringsgerechtigden potentieel in aanmerking komen voor een basisbaan. In 2021 telde onze gemeente 603 uitkeringsgerechtigden. De instroom was dat jaar 139 personen, waarvan 26 statushouders. De uitstroom was 149 personen. Wij denken dat er via de basisbanen goede kansen op werk kunnen worden gecreëerd voor bijvoorbeeld statushouders. Hun aantal in het totale bestand loopt van jaar tot jaar op en dat is sociaal en maatschappelijk gezien een zeer slechte zaak. De PvdA-fractie zal de noodzaak van Basisbanen in Lansingerland in het voorjaar 2023 via een bespreekstuk in de raadscommissie Samenleving agenderen. Ook het college wil in 2023 onderzoeken of het bestaande re-integratieaanbod dekkend is. Wij denken dus van niet.

Berkel centrum nieuwbouw schiet al aardig op

VOORAANKONDIGING NIEUWJAARSRECEPTIE PVDA LANSINGERLAND

De PvdA Lansingerland organiseert elk jaar een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst die in het teken staat van een gemeentelijke actualiteit en waarbij iedereen van harte welkom is. Het afdelingsbestuur en de fractie willen tijdens deze bijeenkomst via een flitsend debat speciale aandacht vragen voor de belangrijke groene zones in en om Lansingerland, dit mede in het kader van de komende Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen. Natuurlijk is er weer een gezellige borrel. Noteer dus alvast de datum en de plaats voor onze nieuwjaarsbijeenkomst in je agenda:  maandag 23 januari vanaf 20 uur in partycentrum ’t Manneke aan de Leeweg in Berkel Westpolder. Binnenkort publiceren we het precieze programma. Kom je ook? Ook je familieleden, buren en vrienden/vriendinnen, ook als ze geen PvdA lid zijn, zijn van harte welkom!

Bouw Alluvium Berkel centrum bereikt hoogste punt

GEEN OVERSCHRIJDING GELUIDSRUIMTE RTHA IN GEBRUIKSJAAR 2021-2022

‘Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is het afgelopen gebruiksjaar 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022 binnen de vergunde geluidsruimte gebleven. Dit heeft de luchthaven op 14 november jongstleden gemeld aan de Inspectie Leefomgeving en Transport’. De website Luchtvaartnieuws.nl berichtte afgelopen week dat in een eerder bericht RTHA aangekondigd had dat er sprake was van een dreigende overschrijding. Deze heeft niet plaatsgevonden. De baansturing, die vanwege aanhoudende noorden- en oostenwind sinds mei 2022 was ingesteld, heeft volgens RTHA goed gewerkt. Aan het einde van het gebruiksjaar kon de luchthaven het baangebruik weer normaal noemen.

Luchtvaartnieuws.nl meldt ook dat RTHA daarnaast, als aanvullende maatregelen, het stoppen van (her)uitgifte van slots en grootlesverkeer heeft ingesteld. Verder hebben er in 2022 ruim 1600 commerciële vliegbewegingen minder plaatsgevonden in vergelijking met 2019, voor corona. De spoedeisende diensten zijn dit gebruiksjaar 37 procent (inclusief nachtstraffactor) meer gaan vliegen in vergelijking met 2019. Omdat er meer spoedvluchten in de nacht plaatsvonden, telden deze zwaarder mee in de geluidsberekeningen. Dit komt door een straffactor die geldt voor nachtvluchten.

In juni 2022 nam de raad van Lansingerland nog unaniem een motie aan waarin aangegeven werd dat de voltallige gemeenteraad van Lansingerland zich op het standpunt stelde dat de overlast voor omwonenden door RTHA zeker niet mag toenemen en dat de totale geluidsruimte niet mag worden overschreden. De raad ging er toen vanuit dat RTHA voor 2022 in het kader van de huidige omzettingsregeling voor dit jaar nog maar een beperkte capaciteit in geluidsruimte over had. Er was toen grote angst dat RTHA als overloopluchthaven voor Schiphol zou worden gebruikt waardoor extra vliegverkeersdruk zou ontstaan wat zou leiden tot overschrijding van de vastgestelde geluidsruimte. Dat blijkt dus achteraf niet het geval geweest te zijn. Daar is de PvdA-fractie blij mee.

Zicht op Oudelandselaan Berkel centrum

Tot slot: Volgende week donderdag is de laatste raadsvergadering van dit jaar. Dan sluit  onze fractie een bewogen politiek jaar af. Daar staan wij natuurlijk in ons laatste weekbericht van volgende week bij stil. Dat is dan alweer het 39ste weekbericht van dit kalenderjaar. Heb een goede week!

Westersingel Berkel centrum