WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 11 – 15 DECEMBER 2023

15 december 2023

Dit is nummer 689 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was in Lansingerland wederom een rustige politieke week met alleen de uitgestelde vergadering van de raadscommissie Ruimte van afgelopen maandagavond en de beeldvormende bijeenkomsten die afgelopen woensdagavond plaatsvonden. Voor politieke opwinding moesten we tijdens de afgelopen week vooral in Den Haag zijn. Natuurlijk berichten wij hierover.

Skiheuvel Hoge Bergsebos

PvdA FRACTIE INBRENG IN DE RAADSCOMMISSIE RUIMTE

De raadscommissie Ruimte vergaderde over een kredietaanvraag van het college om het beschikbare budget met 1.8 miljoen euro met betrekking tot de ingrijpende renovatie van het woonwagencentrum Bosland in Bergschenhoek op te hogen. Op de huidige woonwagenlocatie Bosland staan zes woonwagens en ook opstallen ten behoeve van hobby en/of bedrijfsactiviteiten van de twaalf bewoners. Het huidige woonklimaat voldoet niet aan de regelgeving. Het doel van het college is ompassende huisvesting met respect voor de woonwagencultuur en een goed woonmilieu voor de woonwagenbewoners te realiseren, conform wet- en regelgeving. Tevens wil het college een uitbreiding van zes naar acht woonwagens mogelijk maken. Met dit voorstel doet het college de eerder aangenomen “Motie Bewoners betrekken bij toekomstbestendig en leefbaar maken Bosland” af. Ook is er sprake van vervuiling in de bodem die gesaneerd moet worden. De volgende stap is het voorbereiden en uitvoeren van het inrichtingsplan. In dit krediet voorstel wordt aan de raad om ophoging van het krediet gevraagd. Onze woordvoerder Valmir Xhemaili kon zich goed vinden in het collegevoorstel. Hij onderstreepte nogmaals het grote belang van de voorgenomen ingrijpende renovatie van dit centrum en prees wethouder Simon Fortuyn voor zijn betrokken en actieve aanpak. Hij deed een beroep op de bewoners om toch vooral eensgezind samen te werken. Dit werd door vele fracties in de raad gedeeld. Mogelijk dat er met name van de zijde van de CDA fractie in de raad nog een amendement gaat komen. Zij hadden vraagtekens over de onderbouwing van het aan de raad aangevraagde krediet. Voor onze fractie is het een hamerstuk in de raad van 21 december.

Valmir Xhemaili was ook onze woordvoerder bij de behandeling van het raadsvoorstel over het vaststellen van het bestemmingsplan Urban Logistics Campus (ULCA12). Het bestemmingsplan voorziet in de herontwikkeling van het bedrijventerrein Urban Logistics Campus (voormalige Greenery in Bleiswijk) overeenkomstig het Masterplan ULCA12 dat vastgesteld is bij raadsbesluit van 22 september 2022. Met de vernieuwing, zoals beschreven in het Masterplan, wordt beoogd het bedrijventerrein Klappolder een sterke impuls van vernieuwing en schaalvergroting te geven. Dit onder andere door het herontwikkelen van de huidige bebouwing naar een nieuw, toekomstbestendig logistiek bedrijventerrein. De aanpassing van het geldende bestemmingsplan is onder meer nodig vanwege een groter te bebouwen oppervlakte van het terrein en een, voor een gedeelte van het terrein, toegelaten hogere bouwhoogte. Valmir onderstreepte het belang voor de werkgelegenheid in onze gemeente en zag goede kansen om op dit moderne bedrijventerrein aan de slag te gaan met basisbanen.

Valmir waardeerde de duurzame inrichting van de Urban Logistics Campus als het gaat om de opvang van regenwater en het inzetten van zonne-energie. Punt van aandacht is voor hem wel de verkeersveiligheid en dan vooral die van fietsers. Natuurlijk is ook de capaciteit van de aanpalende N209 een voorwerp van zorg. Voor onze fractie is ook dit voorstel een hamerstuk in de raad van 21 december.

Het raadsvoorstel met betrekking tot de Omgevingswet: de Omgevingsvisie 2.0 is niet als hamerstuk naar de raad gegaan. Dit is voornamelijk te wijten aan de noodzakelijke rol van de raad in het proces. Het college heeft dat beschreven in een begeleidende brief maar het dat komt niet als beslispunt terug en staat ook niet in de uitgangspunten aangegeven. Dit voorstel wordt technisch geamendeerd  om er voor te zorgen dat de rol van de raad in het besluit wordt meegenomen. Onze woordvoerder Nanno Scheringa heeft al aangegeven dat onze fractie het amendement van Leefbaar 3B ter zake zal steunen.

Rottekade nabij Hoge Bergsebos

NIEUWE PRESTATIEAFSPRAKEN OVER BOUW SOCIALE HUURWONINGEN

De Huurdersvereniging Lansingerland meldde in haar recente Nieuwsbrief dat op zij op 13 december 2023 de prestatieafspraken tussen gemeente, in onze gemeente actieve woningcorporaties en de Huurdersvereniging Lansingerland tekenen. “Over het verloop van de overleggen kunnen we tevreden zijn. De inhoud van de prestatieafspraken komt aan onze wens, bouwen van meer sociale nieuwbouwwoningen, tegemoet: 307 in de komende twee jaar, met de intentie om het aantal te verhogen als hiervoor de mogelijkheden zich voordoen”.

Het college meldt hierover op haar website dat “Naast de afspraken die we gezamenlijk maken over de prestaties van de aankomende twee jaar, we terug kijken op twee jaar met mooie resultaten op het gebied van sociale woningbouw. In 2022 leverden we het Palet op, met 25 appartementen. In 2023 realiseerden we 132 flexwoningen aan de Sporthoeklaan voor spoedzoekers en mensen uit Oekraïne. Aan de Julianastraat en Prins Bernardlaan vervingen we vijftig woningen voor 37 eengezinswoningen en 36 appartementen (73 woningen totaal). Ook nam 3B Wonen 74 woningen van ASB over, in de sociale huur en middenhuur. Én, we sloten het jaar af met de overname van 23 woningen van Wooninvest, waardoor deze woningen behouden blijven voor de sociale huur”.

Het college geeft voorts aan dat “Aankomend jaar er weer mooie ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van maatschappelijke en volkshuisvestelijke thema’s. De nieuwe prestatieafspraken, voor de jaren 2024 en 2025, bieden hiervoor een belangrijke basis. Gezien de schaarste aan sociale woningen krijgt het toevoegen daarvan de eerste prioriteit. Naar verwachting starten we begin 2024 met de bouw van 25 woningen aan de Markermeerstraat en met de bouw van 20 sociale huurwoningen in de wijk Wilderszijde in Bergschenhoek”.

Wat onze fractie opvalt, is dat de Huurdersvereniging spreekt over het bouwen in de komende twee jaren van minimaal 307 sociale huurwoningen maar dat dit aantal in de gemeentelijke berichtgeving niet voor komt. Hier blijft voor 2024 de teller vooralsnog hangen op maar 45 extra sociale huurwoningen. De opdracht voor onze gemeente om de komende jaren ruim 3200 sociale huurwoningen te gaan bouwen is gigantisch. Daar horen jaarlijkse bouwprogramma’s bij die in de lijn zijn van deze grote uitdaging. Die ambitie spreekt niet uit de gemeentelijke berichtgeving. Graag horen wij van verantwoordelijk wethouder Michiel Muis hoe het precies zit.

Ommoordseveld nabij de Rotte

SAMEN MET GROENLINKS MEEDOEN AAN EUROPESE VERKIEZINGEN?

Afgelopen week konden de leden van PvdA en GroenLinks stemmen op de vraag of GroenLinks en de PvdA volgend jaar samen zullen deelnemen aan de Europese verkiezingen. De leden hebben in grote meerderheid voor gezamenlijke deelname gekozen. Maar liefst 87,4% van de deelnemende leden koos voor een gezamenlijke kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma bij GroenLinks. Bij de PvdA stemden 87,9% voor. In totaal hebben 13.745 leden bij GroenLinks en 13.794 leden bij de PvdA hun stem laten horen. De samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA heeft een grote aantrekkingskracht. GroenLinks is sinds de verkiezingen voor het eerst over de 40.000 leden heen. En dit jaar groeide het ledenaantal van de PvdA met bijna vierduizend, de grootste toename in 45 jaar. In Lansingerland tellen PvdA en GroenLinks samen ruim 130 leden.

Nieuwe GroenLinksPvdA fractie in Tweede Kamer

Winterse Rottemeren Bleiswijk

ACHTERSTAND BIJ TAAKSTELLING HUISVESTING STATUSHOUDERS

De gemeente Lansingerland loopt fors achter bij het halen van de taakstelling met betrekking tot de huisvesting van statushouders. Dat blijkt uit het overzicht huisvesting vergunninghouders (peildatum 01.12.2023) van de Rijksoverheid. Hieruit blijkt dat de gemeente Lansingerland op deze datum 58 te huisvesten statushouders achter loopt. Landelijk gaat het om liefst bijna 10.000 nog te huisvesten mensen. Gelet op dit hoge aantal is het niet vreemd dat er grote problemen zijn ontstaan bij de doorstroming vanuit de opvanglocaties in Ter Apel en Budel.

Lansingerland doet het overigens redelijk goed als het gaat om de noodopvang van asielzoekers en de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Dagblad Trouw publiceerde afgelopen week een kaart (zie hieronder) van de Nederlandse gemeenten die al dan niet meewerken aan de opvang van asielzoekers en die dus feitelijk vooruit lopen op de komst van de nieuwe Spreidingswet. De kaart laat ook zien of er een grote achterstand is bij de huisvesting van statushouders.

De Spreidingswet is al door de Tweede Kamer vóór de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november aangenomen en zal volgende week besproken worden in de Eerste Kamer. Gezien alle politieke ophef van afgelopen week en gelet op de samenstelling van de Eerste Kamer ziet het er niet naar uit dat deze belangrijke wet in werking zal treden. De nieuwe rechtse coalitie in spe wil eerst een stop op de instroom van asielzoekers alvorens met een Spreidingswet aan de slag te gaan. Het bestuur van de VNG en het bestuur van het IPO, de koepel van Provinciebestuurders reageerden deze week woedend. Die eisen de onmiddellijke vaststelling van de Spreidingswet.

Gelukkig is Lansingerland op deze kaart geen probleem-gemeente. Die zijn vooral te vinden in Zuidoost Brabant, Utrecht, Overijssel en Gelderland.

Rest ons een eerste reactie op de nieuwe landelijke rechtse koers. Niet zozeer het aantal aanmeldingen om voor asiel in aanmerking te komen is volgens ons het probleem (die is al jaren redelijk stabiel) maar het niet structureel op peil willen houden door kabinet en COA van de centrale opvangcapaciteit. Bovendien is er in ons land een schreeuwend gebrek aan huurwoningen als gevolg van het meer dan een decennium lang gevoerde kabinetsbeleid om toch vooral dit type huizen niet te bouwen. Tenslotte ontbrak het kabinet de guts om alle gemeenten te verplichten om een steentje bij te dragen om opvang te realiseren. Ironie van dit alles is dat juist politiek rechts Nederland, dat jarenlang gefaald heeft om de huidige problemen te voorkomen, nu politieke sier pleegt. En dit over de hoofden van vluchtelingen en van de talloze Nederlanders die om een betaalbare woning zitten te springen. Voorspelbaar is dat ook de beloofde inzet van de rechtse coalitie in spe om Nederland op slot te doen voor de instroom van asielzoekers zal falen. Al die kiezers die nu voor BBB, VVD, PVV en NSC stemden worden in feite voor de gek gehouden. Meer over de opvang van asielgerechtigden is hier te vinden.

TE WEINIG PARKEERPLEKKEN OP BERKEL CENTRUM OOST?

De Raad ging in februari 2022 akkoord met het Masterplan Berkel Centrum Oost. Het gebied waarop nu Hergerborch staat en daar omheen. Wij berichtten toen dat wij geen parkeerterrein willen op de plek waar zich nu een kaal parkeerterrein bevindt, maar een ondergrondse parkeergarage met een mooi, groen plein erboven. Dat was tegen het zere been van de raad. Onze toenmalige fractievoorzitter Petra Verhoef gaf destijds in een stemverklaring aan voor het Masterplan te zullen stemmen, maar zei wel “Het niet in overweging houden van een parkeergarage is een gemiste kans, zeker als straks Wilderszijde volgebouwd is. Natuurlijk behoud ik mijn recht voor om bij verdere uitwerking van de plannen op de bouw van een parkeergarage terug te komen”.

Inmiddels zijn wij bijna twee jaar verder en ligt het ontwerpbestemmingsplan nu ter inzage Daaruit blijkt dat er 450 parkeerplekken op het maaiveld voorzien zijn waarvan er maar 4 bestemd zijn voor mensen met een beperking. Dat lijkt ons zeer aan de krappe kant. Op parkeerterreinen met openbaar toegankelijke gebouwen wordt voor zover wij weten aanbevolen om 5% van de parkeerplaatsen aan te wijzen als algemene gehandicaptenparkeerplaats, in andere gevallen is dit 2%. Het rijk blijkt geen beleid hierover te hebben vastgesteld, de aanleg van deze parkeerplaatsen is een volledige autonome bevoegdheid van gemeenten. Onze fractie vraagt zich af waarom het ontwerpbestemmingsplan maar zo weinig parkeerplekken voor mensen met een beperking bevat. Natuurlijk zullen wij hierop terugkomen tijdens de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan in commissie en raad maar wij kunnen ons voorstellen dat het college zélf dit percentage op voorhand gaat aanpassen.

Doorkijkje in Rottemerengebied

Tot slot. Aanstaande donderdagavond is de laatste raadsvergadering van dit jaar. Daarna begint het kerstreces. De agenda voor de raad is hier te vinden. Heb een goede week!

Bomenlaantje in Hoge Bergsebos Bleiswijk