WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 11 T/M 17 MAART 2023

18 maart 2023

Dit is nummer 661 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was de week van de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen en ook van de maandelijkse raadscommissievergaderingen. Met de waarschijnlijk 15 zetels van de PvdA-GroenLinks combinatie in de nieuwe Eerste Kamer, waarvan één extra verdiend is door de PvdA, zijn wij natuurlijk blij. Samen zijn PvdA en GroenLinks in onze provincie goed voor 16.6% van de stemmen en daarmee virtueel de grootste partij in de Provinciale Staten.

Blij zijn wij met de afgelopen dinsdag door wethouder Michiel Muis getekende Realisatieagenda Wonen Regio Rotterdam. Met deze Realisatieagenda gaat de regio Rotterdam voor de bouw van ongeveer 100.000 woningen. Lansingerland levert daarvoor een grote bijdrage en tekent voor ruim 11.000 woningen, waarvan 5.000 woningen op Bleizo-West. Liefst 30% van deze woningen zijn sociale huurwoningen en 20% betaalbare huur- en koopwoningen. De nieuwe Realisatieagenda voor onze gemeente vormt een kroon op de inzet van onze fractie tijdens de afgelopen jaren. Het resultaat komt één op één overeen met onze doelstellingen.

Stemmen in de Cultuurfabriek in Bergschenhoek

GEMENGDE GEVOELENS OVER VERKIEZINGSUITSLAG

De nieuwe gezamenlijke PvdA-GroenLinks fractie in de Eerste Kamer wordt met 15 zetels net niet de grootste. Niet de VVD maar nieuwkomer BBB overtreft de linkse combinatie met  één of misschien zelfs wel twee zetels. De verkiezingsuitslag in Lansingerland viel voor onze partij tegen. In 2019 koos nog 5.5% van de kiezers voor de PvdA. Afgelopen woensdag liep dit percentage terug naar 4.7%. GroenLinks deed het lokaal beter. Zij gingen van 6.7% naar 7.9% en werden daarmee de vijfde partij in Lansingerland. Hun winst kwam grotendeels bij de PvdA vandaan. We feliciteren de collega’s van GroenLinks. De PvdA verkiezingsuitslag past in het beeld van de afgelopen jaren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kreeg de PvdA 4.9% van de stemmen en bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 slechts 3.2%.

De Volkskrant signaleerde afgelopen vrijdag dat GroenLinks het beter doet dan de PvdA in sterk stedelijke en zeer stedelijke gebieden. Op het platteland doet onze partij het iets beter. Lansingerland hoort inmiddels tot de sterk verstedelijkte gebieden. Bovendien telt onze gemeente heel veel jongeren. Dat bij elkaar opgeteld verklaart waarschijnlijk de winst van GroenLinks ten opzichte van de PvdA in onze gemeente. Samen vertegenwoordigen PvdA en GroenLinks in Lansingerland 12,6% van de provinciale stemmen. In Zuid-Holland liefst 16.6%. Daarmee zouden zij samen de grootste fractie in Zuid-Holland zijn.

Wij zijn heel benieuwd hoe de coalitievorming in Zuid-Holland gaat verlopen. Wat zetelaantal betreft is een coalitie volledig over rechts mogelijk. Dat zou zeer spijtig zijn voor de PvdA en GroenLinks die hebben afgesproken om samen op te trekken tijdens de coalitieonderhandelingen. We hopen dat het politieke pragmatisme van de PvdA daarbij helpt om bruggen te slaan. Wij zien Anne Koning, de lijsttrekker van de PvdA in Zuid-Holland, natuurlijk graag terug als Gedeputeerde. Zij heeft haar sporen in het dossier van nieuwbouw en ruimtelijke ordening gedurende de afgelopen vier jaar immers ruimschoots verdiend.

Greet Wijs, bijna 90 jaar en nog steeds superactief PvdA’er!

KALME RAADSCOMMISSIEWEEK

De afgelopen week stond voor ons ook in het teken van de maandelijkse raadscommissievergaderingen. Opnieuw waren de agenda’s van de drie commissies erg bescheiden. Precies een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen is de productie van raadsvoorstellen van het college in de richting van de raad nog steeds erg mager. We lichten de belangrijkste agendapunten eruit.

De raadscommissie Ruimte boog zich over een bespreekstuk van Leefbaar 3B en CDA over de bouwplannen in de Berkelse Noordpolder. De beide fracties vinden woningbouwplannen vaststellen, zonder van te voren te weten hoe de verkeersontsluiting gerealiseerd wordt, een door het college gekozen verkeerde volgorde. Dus, eerst overeenstemming over een goede verkeersontsluiting en daarna de woningbouw plannen, is hun voorstel. Zij wilden weten of andere fracties dat ook vinden. Bij monde van Valmir Xhemaili steunde onze fractie de integrale benadering die het college voorstaat. Leefbaar 3B en CDA vinden het ook jammer dat de raad bij dit participatieplan niet direct is betrokken, maar slechts wordt geïnformeerd. Deze teleurstelling werd door Valmir niet gedeeld. “De aanpak van het college is volledig in overeenstemming met de nieuwe Omgevingswet. Bovendien is snelheid gezien de eisen die de provincie stelt aan de planvorming noodzakelijk en heeft het college de voorbereidingen voor de burgerparticipatie zorgvuldig op de rails gezet”.

Sociale nieuwbouw in stijl in Berkel centrum

Nanno Scheringa was onze woordvoerder bij het Beleidskader Zonne-energie dat op de agenda van de raadscommissie Algemeen Bestuur stond. In de gemeentelijke duurzaamheidsvisie met de titel “Lansingerland duurzaam” van juli 2019 is de ambitie vastgelegd om 25% van ons elektriciteitsverbruik lokaal op te wekken. Het Beleidskader Zonne-energie levert hieraan een bijdrage. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er met de volgende vier focusgebieden potentie is om ruim 19% van ons toekomstige elektriciteitsverbruik op te wekken met zonne-energie: zon op daken, zon op waterbassins, zon langs infrastructuur en zon op parkeerplaatsen. Nanno onderschreef de door het college voorgestelde aanpak. Te verwachten is dat de technologie om zonne-energie op te vangen en om te zetten in elektriciteit de komende jaren snel zal toenemen. Zonnepanelen worden steeds efficiënter. Bovendien komen er flexibele folies (siliciumfilms) op de markt die zonne-energie kunnen opvangen op plekken die niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Daarmee kan het percentage dat lokaal aan zonne-energie kan worden opgewekt fors omhoog. Belangrijk is dat zonne-energie gekoppeld wordt aan nieuwe vormen van energieopslag via batterijen. De nieuwe generatie ijzerstroombatterijen moeten een doorbraak betekenen voor een langere energielevering. Het is goed om bij het verder ontwikkelen van het Beleidskader Zonne-energie rekening te houden met de implementatie van nieuwe vormen van energieopslag.

Nieuwbouw Berkel centrum bij het Versplein

Bij de commissie Samenleving reageerde Sonnie Biharie namens de PvdA-fractie op een bespreekstuk van ChristenUnie over de grotere financiële bijdrage die gemeenten aan de GGD Regio Rijnmond zullen moeten afdragen, omdat het Rijk onvoldoende financiële middelen ter beschikking stelt. Dat laatste vindt onze fractie zorgelijk, zo gaf Sonnie aan. Zij benadrukte dat we vooral budget richting activiteiten rond het Lokaal Preventieakkoord in Lansingerland moeten laten vloeien, omdat we daarmee gericht kunnen voorzien in de behoeftes van onze inwoners. Onze fractie zou graag zien dat onze gemeente subsidie bij het Rijk aanvraagt via het Gezond Actief Leven Akkoord. Wethouder Cnossen zit gelukkig ook op die lijn. In 2023 zal het college een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het ondersteuningsbudget dat beschikbaar is voor gemeenten voor het bevorderen van sport en bewegen, cultuurparticipatie en gezondheid/gezond leven en preventie (een ‘SPUK-aanvraag’). Binnenkort wordt de stand van zaken toegelicht in een raadsinformatiebrief.

De commissie Samenleving boog zich met Petra Verhoef als onze woordvoerder ook over de aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport ‘Zorg om kosten, onderzoek kostenbeheersing Wmo’. Het commissiedebat ging vooral over de vierde aanbeveling van de Rekenkamer waarin de Rekenkamer adviseerde om toch vooral alert te blijven op potentiële besparingsmaatregelen. “Maak daarbij altijd een zorgvuldige afweging tussen de kostenbesparing en neveneffecten. Verken in ieder geval de volgende maatregelen: afschalen van (zware) vormen van begeleiding naar lichte maatwerkvoorzieningen of algemene voorzieningen, gerichte toetsing van omvangrijke casussen bij herindicatie. inrichten van een algemene voorziening voor thuisondersteuning en versobering van Wmo-vervoer”.  Voor Petra Verhoef is de speelruimte om Wmo-kosten te beheersen erg klein. Misschien dat de nieuwe landelijke regeling voor afschaling van ondersteuning met huishoudelijke hulp aan hogere inkomens wat soelaas kan bieden. Maar dat speelt pas in 2025. Petra riep het college op om te voorkomen dat kwetsbare burgers in de knel komen wanneer er in de toekomst Wmo-besparingen op de gemeentelijke uitgaven aan de orde komen. Daar moet de raad uitdrukkelijk bij betrokken worden.  Het college nam deze aanbeveling van de Rekenkamer alsnog in zijn geheel over waardoor het raadsvoorstel een hamerstuk in de raadsvergadering van 30 maart zal worden. Volgens wethouder Cnossen is besparen zeker geen doel op zich maar het is altijd goed om grip te blijven houden op de kostenontwikkeling.

 

Dorpskerk Berkel centrum

LANSINGERLANDS REGENBOOGAKKOORD NIET SERIEUS GENOMEN

Onze fractie mistte in het werkprogramma van het college een passage over de uitwerking van het op 1 maart 2022 door alle fracties (vlak voor de verkiezingen) overeengekomen lokale Regenboogakkoord waarin vastgelegd is dat de gemeente een inclusief beleid voert met aandacht en zorg voor alle LHBTIQA+ personen, samen met scholen, politie, zorginstellingen en andere maatschappelijke partijen. In het akkoord stond – en daar gaat het om – dat het college na de verkiezingen concrete voornemens zou neerleggen in een actieprogramma (!) met een gegarandeerd budget. LHBTIQA+ personen en belangenorganisaties worden hierbij betrokken.

Petra Verhoef vroeg tijdens de rondvraag (vanaf 2:42:30, kijkt u vooral even terug) in de commissie Samenleving van 9 februari 2023 naar de stand van zaken. Die werd gegeven door wethouder Titia Cnossen. Wethouder Cnossen gaf toen aan dat het Regenboog-stembusakkoord meegenomen zal worden in een ‘quick scan’ in het kader van de op te stellen Samenlevingsvisie maar dat het tot op heden nog niet zo ver is gekomen vanwege ambtelijke drukte en onderbezetting.

Afgelopen week kregen wij van het college een brief waarin bevestigd werd dat het college het Regenboogakkoord niet apart wil uitwerken. Er komt een quick-scan die in beeld moet brengen waar extra inzet voor specifieke doelgroepen door de gemeente nodig is om tot een ‘inclusieve samenleving’ te komen. Het college heeft de doelgroep, naast LHBTIQA+ personen, verbreed met anderstaligen, mensen met een handicap, mensen die analfabeet zijn en mensen van verschillende etnische en religieuze achtergrond. “Met deze Quickscan krijgen we een goed overzicht van onze brede inzet op dit thema in beleid en uitvoering en daarmee kunnen we afwegen waarop extra inzet nodig is”, vindt het college. Dát er voor LHBTIQA+ personen extra inzet nodig is, gaf het gezamenlijk getekende Regenboogakkoord al aan. Kennelijk is ons college daar niet van overtuigd. Met het presenteren van de uitkomsten van de quick-scan denkt het college ook te voldoen aan uitvoering van de PvdA-motie ‘Lansingerland ook Regenbooggemeente’ uit 2020. Niet te geloven.

Voor de PvdA fractie is het klip en klaar dat het college het unaniem door de fracties ondertekende Regenboogakkoord en de motie uit 2020 niet serieus neemt. Dat stelt ons zeer teleur. Wij hadden gehoopt dat dit college onze lokale LHBTIQA+ community eindelijk in de schijnwerper zou zetten.

Tussen Rottemeren en Hoge Bergsebos

Tot slot: Volgende week woensdagavond is er bij Anthura in Bleiswijk een beeldvormende bijeenkomst over het warmtenetwerk in de glastuinbouw.  Ook is er in de Raadszaal een bijeenkomst over ‘Vitaal ouder worden’. Onze fractie bereidt zich voor op het aanstaande vertrek op 20 april van Petra Verhoef en de benoeming van Hamid Azzouzi als nieuw raadslid en fractievoorzitter. Heb een goede week!

Nieuwe patatzaak op komst in Berkel centrum