WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 12 T/M 18 FEBRUARI 2022

19 februari 2022

Dit is nummer 619 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was de week waarin Kieskompas de digitale lucht in ging. De commissie Ruimte debatteerde tijdens een extra vergadering over raadsvoorstellen over het Masterplan Berkel Centrum Oost en ook over de Omgevingsvisie. Valmir Xhemaili benadrukte nogmaals de noodzaak om snel aan de slag te gaan met de N209 en de bouw van 6000 woningen op Bleizo-West. Het is trouwens maar de vraag of de Omgevingswet er echt gaat komen. Het nieuwe kabinet staat niet te popelen. Hamid Azzouzi was onze vertegenwoordiger tijdens het verkiezingsdebat van Ondernemend Lansingerland. Wethouder Van den Beukel heeft te maken met een forse rekenfout bij het opstellen van de begroting. Die fout levert vanaf 2023 paradoxaal genoeg waarschijnlijk een sluitende meerjarenbegroting op. Gelukkig blijven de bewonersvertegenwoordigers van Lansingerland en Schiedam meedoen aan het participatietraject dat moet leiden tot voorstellen voor een nieuw Luchthavenbesluit RTHA. Afgelopen week haakten de twee bewonersvertegenwoordigers van Rotterdam helaas af.

 

Huidige parkeerterrein Berkel Centrum Oost

 RAAD WIL GEEN PARKEERGARAGE IN BERKEL CENTRUM OOST

Een overgrote meerderheid in de raad wijst een door de PvdA-fractie voorgesteld onderzoek naar de haalbaarheid van een parkeergarage onder het parkeerterrein dat grenst aan de huidige Hergerborch af. Dat bleek op 14 februari tijdens een commissiedebat over het stedenbouwkundig Masterplan voor deze locatie. Dit Masterplan gaat aan het definitieve Omgevingsplan vooraf. De raad ziet meer in een opknapbeurt van het huidige parkeerterrein op maaiveld door toevoegen van meer groen en bomen. Bovendien steunt de commissie de omliggende supermarkten die een langdurige bouwput voor hun winkels niet zien zitten. Ook wordt gewezen op de hoge kosten van de bouw van een parkeergarage en op het gemis aan parkeerplekken tijdens de periode dat het huidige parkeerterrein een bouwplaats wordt voor de parkeergarage.

De commissie bevestigde hiermee de in oktober 2019 vastgestelde Nota van Uitgangspunten voor dit gebied. Voor de PvdA-fractie is dit een gemiste kans. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald,” gaf woordvoerder Petra Verhoef aan. “Natuurlijk is een parkeergarage duur, maar je krijgt veel meer parkeerplekken en laat ook ruimte voor een mooi, groen plein dat een prachtige verbinding vormt tussen het groene gebied rond de oude Dorpskerk en het aangrenzende AMG Schmidtpark. Zo maak je een prachtig verblijfsgebied voor recreanten en het winkelende publiek. Zeker met de nieuwe wijk Wilderszijde neemt het aantal bezoekers van het centrum in Berkel alleen maar toe.”

Petra stelde voor de bouwkosten voor de garage te betalen uit de pot met 100 miljoen Eneco-gelden die de gemeente nog te besteden heeft. “Parkeren tijdens de bouw van de garage kan op een tijdelijk terrein op de plek waar nu Hergerborch staat en waar straks 80 sociale huurwoningen komen. Door slim af te stemmen met de bouw van sociale huurwoningen op het aangrenzende Wilderszijde hoeft er absoluut geen stagnatie op te treden in de bouw van extra sociale huurwoningen”. Haar oproep om dit alsnog te onderzoeken haalde het niet. De rest van de raad houdt liever vast aan het nu eenmaal genomen besluit om géén parkeergarage te bouwen.

Hamid Azzouzi en lijsttrekker CDA (Van den Beukel) tijdens debat Ondernemend Lansingerland

VEEL MEER GEMEENTELIJKE AANDACHT VOOR ONZE ZZP’ERS

“Ruim 70% van de Lansingerlandse ondernemers is zzp’er maar de gemeentelijke betrokkenheid bij deze grote groep is veel te klein”. Dat stelde Hamid Azzouzi afgelopen donderdag tijdens een door Ondernemend Lansingerland georganiseerd druk bezocht verkiezingsdebat. Hamid gaf aan dat de gemeente met tal van economische sectoren overleg voert maar niet met de grote zzp-groep. Die hangt er maar een beetje bij. Dit moet anders, vindt Hamid. “Zzp’ers moeten zich, net als winkeliers, de glastuinbouwsector en horecaondernemers verenigen in een netwerk dat periodiek overleg voert met het gemeentebestuur. Zo komen knelpunten, wensen en ook ideeën veel beter voor het voetlicht. Zowel de zzp’er als de gemeente hebben hier baat bij”. Ook in Lansingerland zijn veel zzp’ers getroffen door de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis. Het financiële maatregelenpakket van het rijk was lang niet voor iedereen afdoende. “Onze gemeente moet, nu de pandemie afneemt, onderzoeken waar de nood het hoogst is en met oplossingen op maat komen. Denk maar aan schuldhulpverlening, extra financiële steun, schrappen van belastingen en vooral ook opdrachten”, gaf Hamid aan.

Het tonen van maatschappelijke betrokkenheid door het bedrijfsleven vindt de PvdA heel belangrijk. De gemeente moet dit zeker stimuleren. Dat kan volgens Hamid door als gemeente bij het doen van aanbestedingen goed te letten op duurzaamheid en ook op het werven van mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben. “Basisbanen zijn een prachtige oplossing voor mensen die anders kansloos zouden zijn op de arbeidsmarkt. Het scheelt de gemeente bovendien veel geld aan uitkeringen, voor armoedebestrijding en voor andere vormen van zorg. Juist in een tijd dat werkgevers hun vacatures niet meer kunnen invullen, ligt het voor de hand dat werkgevers ook deze groep in het vizier krijgen”, stelde Hamid. Volgens hem gaat het om een rendabele sociale investering die zowel financieel als sociaal baten oplevert.

De gemeente moet het bedrijfsleven ook financieel een handje helpen om te kunnen verduurzamen. Dat speelt vooral bij het midden en kleinbedrijf (MKB) dat de financiële ruimte mist om hierin te kunnen investeren. Hamid stelde voor om hiervoor een investeringsprogramma te ontwikkelen. “Duurzame investeringen verdienen zich terug dus hoeven de gemeente de kop niet te kosten. Bovendien draagt een klimaatneutraal lokaal bedrijfsleven er ook aan bij dat dat de gemeente de klimaatdoelen in 2040 kan halen. De gemeente kan ook kennis met het MKB delen en hen adviseren over klimaatneutraal ondernemen. Daar moet veel meer aandacht voor komen”.

In het sterk groeiende Lansingerland wordt mobiliteit een steeds groter probleem. Onze gemeente groeit naar 90.000 inwoners en kent een grote lokale economie en veel bedrijvigheid. “De alsmaar drukker wordende N209 baart de PvdA grote zorgen. We moeten voorkomen dat het vrachtverkeer dat de distributiecentra langs de A12 bedient, via de N209 en de nieuwe A16 Rotterdam naar het zuiden gaat rijden”, zo gaf Hamid aan. Volgens hem moet het doorgaand verkeer vanaf de A12 richting het zuiden óf de route via de verbrede A20 en A16 gaan volgen óf via de A4. “Waarom leggen we onder de N209 geen tunnel aan? Een goed voorbeeld is de Sijtwendetunnel in rijksweg N14 ten noorden van Den Haag”.  Volgens Hamid zal de bouw van goede huisvesting voor arbeidsmigranten in Bleiswijk ook bijdragen aan minder verkeersdruk. “Het scheelt heel veel woon-werkverkeer”.  Hamid bepleitte de spoedige komst van bushaltes voor lijn 173 langs de Laan van Mathenesse in Bleiswijk. “Hiermee maak je de WUR en de vele tuinbouwbedrijven voor medewerkers veel beter bereikbaar”.

Het is belangrijk dat de gemeente ondernemers als partners ziet en veel eerder en serieuzer betrekt bij het maken van plannen. Deze stelling werd door Hamid volmondig onderschreven. “De bouw van de vele distributiecentra op Oudeland en langs de A12 is menig ondernemer een doorn in het oog. Er is hierover nauwelijks overleg geweest. De ontwikkeling van andere bedrijvigheid dreigt door het ontbreken van bedrijventerreinen flink in het gedrang te komen”. Het was overduidelijk: de PvdA Lansingerland heeft hart voor kleine en grote ondernemers in Lansingerland!

Eindelijk 2de toegang tot Westpolder via Gouden Harplaan

WETHOUDER VAN DEN BEUKEL MAAKT FIKSE FINANCIELE UITGLIJDER

De inkomstenkant van de gemeentebegroting is voor 2022 liefst €1.2 miljoen te laag vastgesteld. Dit bedrag loopt de komende jaren op naar bijna €2.5 miljoen. Oorzaak van deze te lage vaststelling is een fout bij de opstelling van de begroting. Daarbij zijn inkomsten uit het gemeentefonds ten behoeve van het ‘Woonplaatsenbeginsel Voogdij 18+’ ten onrechte als kortingen geboekt. Dit gebeurde volgens onze fractiegenoot Hamid Azzouzi waarschijnlijk al bij het opstellen van de Kadernota 2022 in het voorjaar van 2021. Het is onze fractie een raadsel waarom dit pas nu, bij de presentatie van de cijfers van de zogenaamde decembercirculaire, aan het licht is gekomen. In de tussentijd verschenen immers nog de Meerjarenbegroting 2022-2025 en ook de bijgestelde begroting in het kader van de septembercirculaire. Tijd genoeg zou je zeggen om de gemaakte fout eerder te zien, te corrigeren en om de raad te informeren. De VVD-fractie stelde deze fout vorige week aan de orde tijdens de commissie Algemeen Bestuur. Ook deze fractie was “not amused”.

Deze fout sluit naadloos aan bij de gang van zaken rond het tot stand komen van de Kadernota, de Meerjarenbegroting en de septembercirculaire. Wij hebben er vele weekberichten aan gewijd. Rode lijn in de presentatie van de cijfers door wethouder Van den Beukel was steeds het ongunstiger voorstellen van de meerjarencijfers dan feitelijk het geval was. Door onze voortdurende inzet werd voorkomen dat volkomen onnodig fors werd bezuinigd op het sociale domein. Sterker nog, in het najaar 2021 bleek er voldoende financiële ruimte om een aantal grote organisatorische knelpunten in het gemeentelijke apparaat op te lossen. Deze wethouder maakt er een sport van om steeds met dreigende prognoses over de financiële toekomst van Lansingerland te komen. Hij voorspelt sombere jaren vanaf 2023 en voorziet nieuwe bezuinigingen. Maar wat is de realiteit nu deze fout boven water is gekomen?

Zoals het er nu naar uitziet, kan de nieuwe regering niet om de eis van de gemeenten heen om de tekorten in de Jeugdzorg te compenseren. Het recente coalitieakkoord spreekt weliswaar andere taal maar snijdt geen hout. De inkomsten uit het gemeentefonds groeien op weg naar 2025 met €2.4 miljoen terwijl het negatieve effect van een mogelijke herverdeling van het gemeentefonds, zo die al doorgaat, voor de periode beperkt blijft tot ongeveer €1 miljoen per jaar in 2024. Dit bedrag loopt in drie stappen op naar €45 euro minder per inwoner in 2026, dus €3 miljoen minder. Met enige creativiteit moet de gemeentebegroting ook dan sluitend te maken zijn. De PvdA-fractie betwijfelt of het geloofwaardig is dat Van den Beukel als demissionair wethouder de Kadernota 2023 gaat voorbereiden.

Driehoek Noordpolder Berkel

SNEL AAN DE SLAG MET KIESKOMPAS

Kieskompas Lansingerland doet het. Kijk maar op https://lansingerland.kieskompas.nl/nl/ Stap voor stap kom je natuurlijk vanzelf bij onze lijstrekker Petra Verhoef en haar sprankelende en divers samengestelde kandidatenteam uit. In het actuele politieke landschap dat Kieskompas laat zien, is de PvdA sociaaleconomisch gezien verreweg de meest linkse partij in de raad. Wij delen het vak links én progressief met GroenLinks (zij wat groener en wij wat linkser) en ook de ChristenUnie. In het vak rechts en conservatief is het dringen geblazen. VVD en Leefbaar 3B zijn verreweg de meest rechts-conservatieve partijen. Ook WIJ Lansingerland en het bij deze partij direct aanpalende CDA bevinden zich in dit blok. D66 ziet zich moederziel alleen terug in het blok rechts-progressief. Binnenlands Bestuur presenteerde afgelopen week een onderzoek naar de vraag waar lokale partijen precies in het politieke landschap staan. Lokale partijen beweren vaak dat zij onafhankelijk zijn, geen ideologie aan te hangen en dus niet vast te pinnen te zijn op de assen rechts/links en progressief/conservatief. De onderzoekers komen evenwel tot een andere conclusie: “Hun politieke positie? Net iets rechts van het midden”. Dit gaat in Lansingerland zeker op voor WIJ Lansingerland maar niet voor Leefbaar 3B. Die partij is in Lansingerland de meeste rechtse op de sociaaleconomische links-rechts as en iets minder conservatief dan de VVD. Het is trouwens maar de vraag of zij zich zelf ook zo zien.

 

Verkiezingsbord 2022 in Bergschenhoek

Beetje voorjaar in Berkelse Westpolder

Tot slot: aanstaande donderdagavond is de laatste raadsvergadering van deze bestuursperiode. Zaterdag 19 februari spraken wij over de toekomst van N209 en betaalbaar bouwen en wonen in Lansingerland met Gedeputeerde Anne Koning en Statenlid Willem Minderhout van de PvdA. Op zaterdagmiddag was een aantal kandidaten druk aan het flyeren in het winkelcentrum nabij de Oostersingel en de Planetenweg in Berkel. Maandagavond vindt er een bijzonder gesprek plaats in de Dorpskerk in Berkel centrum. De dominee van deze oude NH kerk heeft politieke partijen uitgenodigd om met hem in gesprek te gaan over “wat je als raadslid bezielt, wat je motivatie is en wat je drijfveren zijn om politiek actief te zijn”. Petra Verhoef doet hieraan mee. Wij gaan intensief aan de slag met onze straatacties. Vrijdagmiddag 25 februari zijn wij te vinden in de Bleiswijkse Leeuwerikstraat. We hopen dan te spreken met voorbijgangers, bezoekers van de Leeuwerik, van zorgcentrum De Tuinen en ouders van kinderen op de Anne Frankschool.

 Rotonde Klapwijkseweg-Gouden Harplaan wordt nu te krap

Schooltje in De Wildert Berkel maakt plaats voor sociale nieuwbouw