WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 13 – 17 NOVEMBER 2023

17 november 2023

Dit is nummer 685 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was de week van de maandelijkse raadscommissievergaderingen waarin onze fractie vol aan de bak moest vanwege belangrijke voorstellen op het gebied van wonen. Ook is er opnieuw goed nieuws over het financiele ravijn waarin gemeenten in 2026 dreigen te storten. Wij feliciteren onze fractiegenote Sonnie Biharie van harte met de prachtige en drukbezochte Divali-Lichtjesfeest bijeenkomst op 11 november in Rehoboth Berkel waarvan zij de stralende initiatiefneemster was.

SNEL BOUWEN OP DRIE ZEER BELANGRIJKE LOCATIES

Op de agenda van de raadscommissies Ruimte en Samenleving van respectievelijk afgelopen dinsdag- en donderdagavond stonden drie belangrijke bouwprojecten die snel kunnen worden gerealiseerd maar die ook op weerstand van omwonenden stuiten. Wij berichtten hierover al uitvoerig in weekbericht 684  Het gaat om Huisvesting arbeidsmigranten Leeuwenhoekweg Bergschenhoek (cie Ruimte), Bouwen in de Driehoek Noordpolder (cie Ruimte) en Flexwoningen Noordpolder voor Oekraïners en voor spoedzoekers (cie Samenleving). Voor de beide eerste bouwplannen zijn er raadsvoorstellen. Over het bouwen van flexwoningen in de Berkelse Noordpolder vond een meningsvormend overleg plaats met de portefeuille houder. Dat is de burgemeester.

Een ruime meerderheid van de raad schaarde zich achter het raadsvoorstel om eindelijk te gaan bouwen in de Berkelse Driehoek. Dat gold ook voor de geplande verkeersontsluiting via de Smaragd in de Edelsteenwijk. GroenLinks en CDA gaven aan tegen te stemmen. Leefbaar 3B is op zich akkoord met bouwen in de Edelsteenwijk maar wil geen verkeersontsluiting via de Smaragd. L3B heeft echter geen alternatief voorgedragen bijvoorbeeld in de vorm van een amendement. Als er geen alternatief van collegezijde komt, zullen zij tegen stemmen. Opvallend was dat de woordvoerder van D66 aangaf dat er in coalitieverband afgesproken was om een keuze te maken. Kennelijk committeert Leefbaar 3B zich hier niet aan.

Bij monde van Nanno Scheringa gaf onze fractie aan blij te zijn met de bouw van 50 sociale huurwoningen. Wat onze fractie betreft mag het aantal betaalbare woningen hoger uitvallen dan het aantal dat nu in de pen zit. Voor hem gaat het hier om “Bouwen voor de buurt”. Wat de PvdA betreft krijgen buurtbewoners voorrang bij toewijzing. Wethouder Titia Cnossen gaf aan dat dit juridisch lastig ligt. Bekend werd deze week dat er in de Berkelse Noordpolder een brede groenzone is voorzien die loopt van het AMG Schmidtpark in de richting van de Noordeindseweg/Groenzoom. Die moet vastgelegd worden in de Groen-Blauwe visie die onderdeel wordt van de Omgevingsvisie. Het gaat om een grote strook van 1000 meter lengte en bijna 100 meter breedte. Dat is 10 hectare nieuw natuurgebied. Wie weet, wordt dit een mooie compensatie voor het wegvallen van de Driehoek als natuurgebied. Daar hopen we maar op!

Onze fractie ging bij monde van Valmir Xhemaili ook akkoord met het plan om arbeidsmigranten te gaan huisvesten aan de Leeuwenhoekweg in Bergschenhoek. Of dit plan een meerderheid in de raadsvergadering zal gaan halen, is nog onzeker. Het is een bespreekpunt. Op voorhand lijken GroenLinks en Leefbaar 3B tegen te zullen stemmen.

Hamid Azzouzi was onze woordvoerder tijdens het meningsvormende debat over het bouwen van flexwoningen in de Berkelse Noordpolder. Hij gaf aan dat wat de PvdA betreft dit plan goed aansluit bij de uitgangspunten die onze fractie vooraf geformuleerd heeft: voorzien in hulp aan ontheemden en mensen met een spoedvraag om huisvesting, deze vorm van noodopvang moet de bouwplannen van onze gemeente niet in de weg staan en er moet een goede burgerparticipatie zijn. Volgens Hamid is hiervan zeker sprake. Hij kon zich vinden in de voorstellen van de burgemeester, ook als het gaat om het verdere onderzoek naar de definitieve locatie en ontsluiting, het gaat immers om work in progress.  De burgemeester gaf aan dat deze ontwikkeling, gelet op de hoge grondprijzen in Lansingerland, best problematisch is. Volgens Hamid valt dit wel mee. “De jaarstukken 2022 lieten voordelen zien op de kosten van opvang van Oekraïners. Dat is overigens ook te zien bij veel andere gemeenten. Het is belangrijk om die overschotten te reserveren voor de toekomst ten gunste van de opvang”. Volgens de burgemeester wil de provincie vooralsnog wel meewerken aan de opvang van Oekraïners op deze plek  maar niet van spoedzoekers. Daar is nog heel wat duwen en trekken voor nodig. Een alternatieve plek is er helaas niet.

Lage Bergsebos in herfsttooi

VNG: POLITIEKE PARTIJEN ERKENNEN FINANCIELE ZORGEN GEMEENTEN

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB), die vandaag werd gepubliceerd, komt duidelijk naar voren dat partijen de financiële zorgen van gemeenten herkennen. Dat meldde de VNG op 8 november 2023.

Terecht, volgens VNG-voorzitter Sharon Dijksma: ‘Zonder gemeenten komt een nieuw kabinet niet uit de startblokken. Wie resultaten wil boeken op woningbouw, energietransitie, bestaanszekerheid of asielopvang heeft daarvoor gemeenten nodig. Daar horen ook middelen bij om dat te kunnen uitvoeren.’ Partijen geven hiermee gehoor aan de oproep vanuit gemeenten om te zorgen voor een eerlijke en stabiele financiering. Uit de doorrekening blijkt dat alle partijen de opschalingskorting willen afschaffen. De meeste partijen draaien een (fors) deel van de bezuinigingen op jeugdzorg terug. Daarnaast zorgt meer dan de helft van de partijen ervoor dat het tekort vanaf 2026 voor een groot deel wordt gedempt.

Dijksma: ‘Ik roep de partijen op dit na de verkiezingen vast te houden bij de coalitieonderhandelingen. Als de basis op orde is kunnen we het over de inhoud hebben in plaats van eindeloos gebakkelei over geld. Gemeentebestuurders willen niets liever dan problemen oplossen en staan te popelen om samen met een nieuw kabinet aan de slag te gaan.’

Volgens Dijksma betekent dit ook iets voor hoe de formatie wordt georganiseerd. Gemeenten en provincies moeten veel meer vanaf het begin betrokken worden bij het maken van plannen. Elke keer als dat niet gebeurt, stokt het namelijk in de uitvoering. Dijksma: ‘Samen aan de slag betekent ook samen plannen maken en niet van bovenaf opleggen. Dat is ook in het belang van een nieuw kabinet. Ik durf de stelling wel aan dat hoe meer wij betrokken worden bij de formatie, hoe succesvoller een nieuw kabinet zal zijn.’

In ons weekbericht 684 berichtten wij over ons politieke café van 6 november waarin het dreigende ravijn uitvoerig aan de orde kwam. Helder is dat het verkiezingsprogramma van GroenLinksPvdA zeer goed voorziet in dit dreigende financiele drama.

Binnenlands Bestuur meldde op 13 november dat het vertrouwen van raadsleden in Nederland in de nieuwe GroenLinksPvdA plannen het groots is. Raadsleden geven aan dat GroenLinks/PvdA  in haar verkiezingsprogramma het meeste oog heeft voor de financiële belangen van gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder 588 lokale volksvertegenwoordigers.

NIEUWE BESTEMMING EXPO A16 IN LAGE BERGSEBOS?

De Stichting Chabotmuseum, Stichting Plezier aan de Rotte en een kunstenaarscollectief hebben contact gezocht met de gemeente Lansingerland om de EXPO A16 te gebruiken als een museum en belevingscentrum. Dat berichtte het college afgelopen week aan de raad. Het college geeft aan dat dit, gelet op de omliggende woningen en de bestaande voorzieningen in het Lage Bergse Bos geen commerciële activiteit kan worden. Het gebouw en de functies dienen ook met het Recreatieschap Rottemeren te worden afgestemd. Voorwaarde vanuit de gemeente is in ieder geval dat er afspraken met één stichting worden gemaakt en dat er goed businessplan dient te worden opgesteld. Afspraak is dat het huidige belevingscentrum/ EXPO A16 of wordt overgedragen of wordt verwijderd. Er volgt een Stuurgroep-overleg vanuit de betrokken stichtingen. De uitkomst is nog niet helder, zegt het college.  Rijkswaterstaat is niet tegen het overdragen van het gebouw.

Onze fractie vindt dit een prachtig idee. De Expo A16 staat vlak bij de plek in Bergschenhoek aan de Rotte waar Chabot tot zijn overlijden in 1949 schilderde. Plezier aan de Rotte is een enthousiaste organisatie die de talloze mogelijkheden van het Rottemerengebied goed op de kaart zet. Een goed informatiecentrum op deze plek zal een aanwinst zijn.

A16 tunnel in Lage Bergsebos is nu geheel van grond voorzien

Tot slot. Zaterdag 18 november vindt u ons samen met onze vrienden van GroenLinks in de drie winkelcentra om te flyeren in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Maandagochtend, dinsdagochtend en woensdagochtend zijn wij te vinden bij de metrostations Rodenrijs en Westpolder en NS station Lansingerland- Zoetermeer. Vol verwachting klopt ons Rood Groene hart!. Aanstaande maandagavond is er een bijeenkomst van de Begeleidingscommissie Accountantscontrole  Heb een goede week en stem vooral aanstaande woensdag op de GroenLinksPvdA lijst onder leiding van Frans Timmermans!

Lage Bergsebos