WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 15 T/M 21 APRIL 2023

22 april 2023

Dit is nummer 666 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Een weekbericht dat goeddeels in het teken staat van het officiële en feestelijke afscheid van Petra Verhoef als raadslid en van de installatie van Hamid Azzouzi als haar opvolger. Petra was ons raadslid sinds weekbericht 304 van maart 2014 en ook onze eindredacteur vanaf weekbericht 469 van maart 2018. Politiek nieuws was er deze week verder nauwelijks. Afgelopen woensdag was er een boeiende presentatie over mogelijke locaties voor de plaatsing van windmolens in onze gemeente. Een lastig dilemma waarover het laatste politieke woord nog niet is gezegd. Opvallend was een korte brief van het college over de opvang van asielzoekers. In weekbericht 665 spraken wij onze tevredenheid uit over de slagvaardige aanpak die tijdens een recente beeldvormende bijeenkomst werd gepresenteerd. Kennelijk is het college hiervan geschrokken gelet op de volgende passage “In plaats van een raadsvoorstel over randvoorwaarden voor opvang bieden wij u een brief aan. In deze brief schetsen wij een aantal varianten voor een mogelijke aanpak van de asielopgave”. Deze brief is geagendeerd in de raadscommissie Samenleving van 11 mei.

PvdA fractie voor de laatste keer samen met Petra

FEESTELIJK AFSCHEID VAN PETRA EN OFFICIELE BENOEMING VAN HAMID

Alsof het zo had moeten zijn, bood de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond ruimschoots tijd om van Petra Verhoef feestelijk afscheid te nemen. En dat deed de raad bij monde van raadsvoorzitter Pieter van de Stadt en van raadslid Marloes Draak volop. Pieter van de Stadt signaleerde in zijn toespraak dat de invloed van slechts één lid in de raad door de grote inzet en uitstraling van Petra, natuurlijk samen met haar fractie, veel verder reikte dan het bescheiden getal. Hij schetste haar als een actief en betrokken raadslid. “Je bent aardig, betrouwbaar en speelt geen spelletjes, een wijze van werken die de PvdA altijd groot maakte. Je bent een echte verbinder en die zijn in de praktijk zeldzaam. Je bent altijd goed voorbereid en je was er altijd. Bovendien durfde je kwetsbaar op te stellen als je iets niet wist of begreep. Je betrokkenheid bij de samenleving was groot”. Pieter stond stil bij haar nalatenschap “het Bonfutje”. “Die zal voor altijd aan de raad verbonden blijven. Het staat voor blijven strijden voor je zaak”. In zijn slotwoord onderstreepte hij het belang van het PvdA weekbericht: “dat is voor ons allemaal en ook voor het archief van onze gemeente van belang”.

Burgemeester Pieter Van de Stadt neemt afscheid van Petra

Bloemen van de burgemeester

Marloes Draak spreekt Petra toe namens de raad

Marloes Draak, lid van de VVD fractie, sloot zich hierbij aan. Voor haar is “Het Bonfutje” de breed ingeburgerde term voor je politieke zin doordrijven door er als raadslid steeds opnieuw weer over te beginnen. Zij ziet het weekbericht als een door velen gewaardeerd naslagwerk en een prestatie van formaat. Ze gaf vervolgens met een brede glimlach aan dat de door de PvdA gekoesterde overtuiging dat hun weekbericht de drijvende kracht achter heel het politieke handelen in Lansingerland is toch enigszins gerelativeerd moet worden. Marloes had een breed respect voor Petra’s inzet. “Je hebt laten zien wat je met één raadslid toch kunt bereiken. Je bent slim, vasthoudend, soms een tikkie drammerig en bent ook heel verbindend als het nodig is om raadsleden in beweging te krijgen om zich achter een raadsvoorstel te scharen. Bovendien ben je een lief mens en altijd belangstellend in het wel en wee van je collega’s. Zij dankte Petra namens de hele raad voor haar inzet en grote betrokkenheid.

Afscheidstoespraak van Petra

Afscheid van de raadszetel

In haar slotwoord dankte Petra raadsvoorzitter Pieter van de Stadt voor zijn mooie woorden en natuurlijk ook Marloes Draak voor haar prachtige speech. “Die deed mij wel wat, Marloes.  Je bent een bijzonder raadslid en daarom vond ik het fijn dat je toezegde om namens de raad tijdens mijn afscheid te spreken. Leuk ook dat jij en veel andere raadsleden vanavond in het rood gekleed zijn!” Hieronder volgt haar afscheidsspeech.

“Sommige mensen weten al vroeg dat ze politiek actief willen worden. Bij mij duurde dat een tijdje, ik was al eind veertig. Toen, in 2013, heb ik mij kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in Lansingerland. Sinds 2011 was ik lid van de WMO-raad (later opgegaan in de Adviesraad Sociaal Domein) van Lansingerland. Ik zag hoe groot de invloed van de lokale politiek was op het zorg- en welzijnsbeleid en heel langzaam wakkerde het politieke vuur aan in mij. Dat zag ik zelf toen nog niet, maar de toenmalige PvdA-wethouder, Ruud Braak, wel! Gelukkig maar, want ik had deze geweldige 9 jaren voor geen goud willen missen.

Hij attendeerde me op de PvdA-leergang lokale politiek, open voor iedereen, ongeacht politieke voorkeur. Ook mijn opvolger Hamid deed toen de leergang en we trokken veel samen op. Natuurlijk wilde ik mij kandidaat stellen voor de PvdA, niet voor een andere partij. In de lokale PvdA zag ik een partij die er voor iedereen wil zijn in Lansingerland, juist ook voor mensen met lage inkomens, mensen met een beperking, jonge en oude mensen. Een partij die in mijn ogen ver vooruit kijkt, grote uitdagingen wil oppakken en goed besef heeft van onze unieke positie hier in de regio. Een partij die zich goed laat informeren en ook anderen graag informeert. Ons politieke weekbericht is daar het levende bewijs van.

Als eerste vrouw op de verkiezingslijst kwam ik in maart 2014 met voorkeursstemmen samen met Gerard in de Gemeenteraad. Het voelde als een voorrecht om met hem samen raadslid te mogen zijn. Wat heeft hij, maar ook duo-raadslid Sam de Groot destijds, mij veel geleerd. Met Ingrid Tuinenburg vormden we een fijne fractie. Gerard had er toen al 8 jaar opzitten als raadslid. In 2018 nam ik het stokje van hem over.

Ik heb iets voor die politieke jaren moeten laten, maar er ook veel voor terug gekregen. Als Gerard voor mijn voordeur stond en met zijn fietsbel belde om naar de vergadering te gaan, een paar keer per week, dan lag onze jongste zoon al in bed en las mijn man Peter hem voor uit Pluk van de Petteflat, Otje of Niels Holgersson. Bij de Scheepsjongens van Bontekoe luisterden de twee oudste jongens natuurlijk mee. Een stuk van het gezinsleven ging op vele avonden en soms ook weekenden aan mij voorbij, maar ik bracht ook de spannende politieke verhalen – nou ja, dat vond ik – aan de eettafel. Ik kende de ins en outs in de gemeente, legde het afvalbeleid haarfijn uit, peilde bij de macaronischotel hun meningen over het belang van het zijn van een regenbooggemeente en klaagde over de verdwenen bushalte. De Bonfut, ja. Dat een Bonfutje nu in het vocabulaire van deze raad zit, vind ik geweldig. Een Bonfutje moeten jullie zien als een geuzennaam voor een politiek speerpunt dat veel mensen betreft en dat je daarom keer op keer weer op de agenda zet. Ik wens iedere fractie een Bonfutje!

Wie weet is mijn jongste zoon, nu bijna 18, door al die politieke praat aan tafel vorig jaar wel lid van de jonge socialisten geworden en stevig maatschappelijk betrokken. Tijdens de coronaperiode maakten de jongens het hele politieke circus binnenshuis mee, als ik vanachter mijn laptop in het zijkamertje politiek bedreef. “Mama, waarom zat je toch zo te schreeuwen gisteravond?”, vroeg de middelste zoon op een ochtend. Ik zei toen: “Jongen, dat was geen schreeuwen, dat is debat voeren met emotie! Politieke keuzes betekenen iets voor mensen in onze gemeente, daar voel ik iets bij!” En deze zoon heeft (nog) geen politieke ambities maar ik droom ervan dat hij betaalbare en duurzame huizen in onze gemeente helpt bouwen, na het voltooien van zijn studie bouwkunde.

Maar alle inzet, vele avonden weg, hebben me ook veel gegeven. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit heb mogen doen en kijk terug op een mooie periode. Met onze eigen fractie, maar ook als lid van een raad met vrijwel zonder uitzondering energieke en betrokken mensen. Ik ben trots op wat de PvdA-fractie in de loop der jaren heeft bereikt voor onze inwoners. We hebben een hele fijne fractie en dan is raadslid zijn nog leuker. Valmir en Hamid stonden mij bij in de afgelopen 5 jaar, en de ‘nieuwelingen’ Sonnie en Nanno sinds een jaar. Pas een jaar lang zijn jullie duo-raadslid, maar wat een energie en kennis zit er ook bij jullie. Dat valt anderen ook op. Ook mijn stap van de private sector naar de publieke sector werd door het raadslid zijn ineens voor de hand liggend en makkelijker. Ik dank aan mijn raadslid zijn misschien wel mijn huidige baan bij het Rathenau Instituut in Den Haag. En vanuit daar werd ook de stap naar directeur van het Voedingscentrum logischer. Bij zo’n mooie stap in je carrière moet je keuzes maken. Ik wil alle tijd kunnen stoppen in mijn nieuwe, uitdagende baan. Avond aan avond vergaderen is dan te veel.

Ik draag het rode stokje vol vertrouwen en met veel plezier over aan Hamid. Hamid, je kent onze speerpunten, je hebt er al 5 jaar veel aan bijgedragen. Nu kan je ze zelf ook verder uitdragen aan de burgers en er vorm aan geven naar eigen inzicht, samen met je fractie. Veel succes!

Raadszaal donderdagavond

Petra rondde af met het bedanken van een aantal mensen. “Ik begin dicht bij huis, gewoon thuis, bij Peter die mij meer dan 9 jaar ondersteunde bij mijn politieke ambitie, een groot deel van de taken overnam die we voorheen eerlijk hadden verdeeld, alle verhalen dagelijks aanhoorde of adviseerde. Natuurlijk onze zonen, die nooit klaagden als ik er niet was en op den duur ook meediscussieerden over de inhoud. Dan natuurlijk mijn lieve fractieleden die ik al eerder noemde. Heel veel dank ook aan Gerard, voor het zijn van mentor, vriend en bestuursvoorzitter. Veel dank ook aan de PvdA-bestuursleden, Marc, Erik en Sjaak en zeker ook de trouwe leden zoals Marijke, Greet, Joke, Jan, Raymond, Marry, Astrid, Ariane, Jef, Naushad, Alma, René en Loek. Wat een leuke, lieve, slimme mensen, van wie een aantal er helaas al niet meer zijn. Veel dank aan alle raadsleden voor hun collegialiteit, in het bijzonder de collega-fractievoorzitters, de voorzitters van de commissies, alle teamleden van de griffie (die ik enorm waardeer!), de burgemeester (klankbord en prima voorzitter van de raad), de wethouders door de jaren heen voor hun inzet, de keihard werkende ambtenaren, Sedigh, de bode (altijd alert!) die vandaag ook afscheid neemt, dames en heren van de catering en de aardige portiers, diverse burgerorganisaties en betrokken burgers die ons politiek voedden. En last but not least: de lokale radio, tv en kranten die ons vaak de ruimte geven om te vertellen waar de PvdA aan werkt en voor staat. Iedereen bedankt! Ik wens jullie veel goeds!”

Sedigh, bode & grote steun voor de raad, nam na 20 jaar ook afscheid

Na de bloemen voor Petra van de burgemeester en van ons lid van het afdelingsbestuur Sjaak van der Pluijm was het tijd voor de officiële benoeming van Hamid Azzouzi tot nieuw lid van de raad. Ook voor hem was er een groot applaus en bloemen van de burgemeester en ons afdelingsbestuur. De raad heette Hamid uit de grond van hun hart van harte welkom en dat deed hem en alle andere PvdA’ers natuurlijk heel goed.

Benoeming van Hamid door de burgemeester

Petra draagt het rode stokje over aan Hamid

Bloemen van Sjaak namens PvdA afdelingsbestuur

Tot slot: Ook in de lokale kranten De Heraut en Hart van Lansingerland was er volop aandacht voor de overdracht van het raadslidmaatschap van Petra naar Hamid. Nu is het de hoogste tijd om als PvdA-fractie in de nieuwe samenstelling even bij te komen van de inspanningen van de laatste maanden en van de emotie bij het afscheid van Petra en bij de benoeming van Hamid. Daarvoor krijgen we tijdens het meireces alle kans. Hamid was voor de eerste keer als fractievoorzitter afgelopen vrijdagavond te horen tijdens het Het Magazine van RTV Lansingerland (vanaf ongeveer 18.15 uur). De komende twee weken ligt het dus raadswerk stil. Op dinsdag 9 mei begint de maandelijkse raadscommissieweek. Weekbericht 667 verschijnt onder de nieuwe eindredactie van Hamid Azzouzi op zaterdag 13 mei. Ook hij gaat met zijn fractieteam weer geschiedenis schrijven. Heb zoals altijd een goede week!

Nieuwe samenstelling PvdA-fractie: Sonnie, Nanno, Hamid en Valmir

Tot ziens in Lansingerland!