WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 28 MEI T/M 3 JUNI 2022

4 juni 2022

Dit is nummer 633 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was de week van een bijzondere raadsvergadering waarin het oude college afscheid nam en het nieuwe werd geïnstalleerd. Nog één keer stond de politieke schijnwerper vol op wethouder Kathy Arends (VVD) die haar wethouderschap succesvol afsloot met een unaniem genomen raadsbesluit over de nota van uitgangspunten voor de nieuwbouw in de Berkelse De Wildert. Deze nota wordt nu uitgewerkt in een bestemmingsplan. Een meerderheid van de raad steunde ook haar voorstel over de geactualiseerde Bodemnota en Bodemkwaliteitskaart. Een door GroenLinks en CDA ingediend amendement om de toetsingsnorm voor lood in woonwijken te handhaven op de landelijke norm van 210 mg/kg, anders dan de door onze regionale Milieudienst voorgestane norm van 300 mg/kg, haalde het niet. Wij danken Kathy Arends voor de vele jaren van plezierige samenwerking en wensen haar van harte veel succes toe in de toekomst!

Kathy Arends tijdens haar afscheidstoespraak

GEZAMENLIJKE RAADSREACTIE OP VPP ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

In weekbericht 632 gaven wij aan tevreden te zijn over het resultaat van het voorbereidende overleg met alle woordvoerders van de fracties in de raad over de op te stellen reactie op het Voorlopig Pakket Participatietraject (VPP) RTHA. Deze reactiebrief geeft een aantal duidelijke aandachtspunten voor het vervolgtraject, waaronder suggesties voor aanvullende hinder reducerende maatregelen voor het definitieve pakket. De brief doet recht aan alle kritische noten van de fracties bij de commissievergadering van 18 mei 2022 en vervangt volledig de conceptbrief die het college toen had voorbereid. De nieuwe reactiebrief rept niet alleen over geluid, maar ook over de luchtkwaliteit.

Deze reactiebrief is in de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond formeel vastgesteld door middel van een amendement op de eerdere door het college opgestelde conceptbrief. Op verzoek van de raad fungeerde Petra Verhoef als indiener van dit amendement. Zij gaf aan het belangrijk te vinden dat er serieus geprobeerd wordt om alle afgehaakte bewonersvertegenwoordigers weer om de tafel te krijgen. Volgens wethouder Simon Fortuyn is er een reële kans dat één van de Rotterdamse bewonersvertegenwoordigers dit inderdaad zal gaan doen.

Het door de raad unaniem aangenomen amendement inclusief de reactiebrief over het VPP is te vinden op: https://lansingerland.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/e3b749f3-7029-40d9-b612-a03e18a2bdf2 In de bij het amendement behorende brief wordt overigens niet gerept over een mogelijk onderzoek naar krimp van de luchthaven. De raad van Lansingerland volgt hiermee de lijn die ook de raad van Rotterdam afgelopen donderdagmiddag in meerderheid innam. De raad van Rotterdam nam wel een motie aan waarin het college de opdracht kreeg om de definitieve versie van het Participatietraject niet te ondertekenen “zijnde deelnemende partij” vanwege het ontbreken van Rotterdamse bewonersvertegenwoordigers in het participatieproces. Daarmee lijkt Rotterdam uit het participatietraject te stappen. Een heel andere aanpak dan serieus pleiten voor verbetermogelijkheden, zoals onze raad deed. Een andere motie in de raad van Rotterdam die opriep “om met Rotterdam The Hague Airport in gesprek te blijven om alle Rotterdamse belangen ten aanzien van de luchthaven zo goed mogelijk te borgen in een nieuw Luchthavenbesluit” werd ook aangenomen. Onze fractie is heel benieuwd hoe het nieuwe Rotterdamse college, dat waarschijnlijk uit Leefbaar, VVD, D66 en DENK zal bestaan, in de praktijk met deze motie om zal gaan. Het gaat dan met name om de feitelijke invulling van “met elkaar in gesprek blijven”. Niet uitgesloten is dat deze politieke soep veel minder heet zal worden gegeten dan deze afgelopen donderdag werd opgediend.

Rotterdam The Hague Airport

DEBAT OVER COALITIEAKKOORD “SAMEN VERANTWOORD VERDER”

De fractie van de PvdA Lansingerland feliciteerde afgelopen donderdagavond de fracties van WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B, D66 en Christen Unie van harte met hun coalitieakkoord. Petra Verhoef: “De aantredende wethouders wensen wij veel succes bij het bouwen aan Lansingerland in de komende vier jaar. Wat de PvdA-fractie betreft moet Lansingerland economisch sterker, socialer, inclusiever en duurzamer worden dan nu het geval is. Wij zullen met dat beeld voor ogen constructief oppositie blijven voeren. Met een akkoord op hoofdlijnen is er voldoende ruimte voor ons om u de komende 4 jaren te blijven inspireren met onze ideeën. Voorstellen van de kant van het college zullen we steeds met een open mind, maar kritisch, langs onze waarden en eigen speerpunten houden. Dit zijn onze kanttekeningen”:

Algemeen & financieel: Het coalitieakkoord 2022-2026 is erg globaal en bevat nauwelijks nieuwe ideeën. Het gaat vooral om “voortbouwen op en aan wat we al hebben. Niet stil zitten en behouden maar uitvoeren wat we eerder besloten hebben”. Maar juist in onzekere tijden, had de PvdA van dit akkoord een hoger ambitieniveau verwacht, met duidelijke uitspraken over waar dit college voor wil vechten. Sneller en meer betaalbaar bouwen bijvoorbeeld, zekerheid bieden aan mensen die te maken hebben met de nasleep van de coronacrisis (financieel en mentaal), het versterken van het vertrouwen in de lokale overheid en het terugbrengen van de grote kloof tussen arm en rijk. De term “gelijke kansen voor iedereen” missen wij in dit hele stuk. Er is geen sterk verhaal over hoe Lansingerland een inclusievere gemeenschap wordt, de LHBTI-gemeenschap wordt niet genoemd ondanks het stembusakkoord, en ook de doelen voor verduurzaming van onze gemeente zijn veel te zacht geformuleerd.

Een akkoord op hoofdlijnen laat beleefd politieke ruimte voor alle fracties en voor de inbreng van inwoners, maar geeft een kleurloze, besluiteloze start. Dit is een agenda van bestuurlijke prioriteiten voor de toekomst, maar geen leidraad voor het oplossen van urgente maatschappelijke kwesties in onze gemeente. De paar regels over de financiën zijn summier, maar rieken wel naar bezuinigen. Laat helder zijn: de PvdA zal zich blijven verzetten tegen snijden in het sociaal domein en het ambtenarenapparaat.

De PvdA-fractie vraagt zich af of er een nog collegewerkprogramma verschijnt en of het coalitieoverleg gaat vervallen nu er een akkoord op hoofdlijnen ligt. Daar komen we nog wel achter.

Samen besturen: Onze fractie is zeer benieuwd hoe het nieuwe college met de burgerparticipatie wil omgaan. Nieuwe regels en heldere kaders zijn noodzakelijk maar of die in de praktijk soelaas zullen bieden aan burgers die vinden dat hun persoonlijke belang in het geding is, is maar de vraag. “Gehoord worden is vaak het equivalent van gelijk krijgen” geworden. Het helder formuleren door raad en college van wat in concreto het algemeen belang is, is essentieel. Net als een gedegen beeldvorming door de raad die vooraf gaat aan de formele standpuntbepaling en besluitvorming. Gelukkig wordt hieraan gewerkt.

Rottebandreef Bergschenhoek

Wonen: Wat ons opvalt, is dat in het hoofdstuk “Een plek voor iedereen” gesproken wordt van “grote aandacht voor betaalbaar en seniorenwoningen”. Over sociale huurwoningen wordt nergens in het akkoord gesproken. Ook niet over “mensen met een laag of gemiddeld inkomen” Waarom niet? De PvdA juicht het wel toe dat m.b.t. Driehoek Noordpolder het besluit om al of niet te gaan bouwen wordt open gelaten.

Leefbare gemeente en wijken: “De wijkboa fungeert als smeerolie in de wijken”.  Wat de PvdA-fractie niet begrijpt, is waarom er gekozen is voor de versterking van de positie van de wijkboa als spin in het web en als aanspreekpunt in de wijken en niet voor de uitbouw van het jeugd en jongerenwerk en preventief voorkomen van escalatie van problemen in gezinnen?

Oog en oor voor de jeugd: Opvallend is dat in het coalitieakkoord wel gesproken wordt over het vergroten van het aantal ontmoetingsplekken voor ouderen maar niet over die voor jongeren. Het oude college had nog een lange lijst open staan van plekken waar mogelijk ontmoetingsplekken voor jongeren kunnen worden aangelegd. Bij gebrek aan politieke moed werd de besluitvorming hierover naar het nieuwe college verplaatst. Hoe zit dit?

Waardig ouder worden: Goed dat de coalitie nu eindelijk een pilot wil voor gratis OV voor ouderen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau.  Waarom zo’n regeling ook niet voor alle inwoners met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau?

Bereikbaar Lansingerland: “Wij realiseren tenminste één bewaakte fietsenstalling bij de Randstadrail”. De PvdA vindt dit veel te mager. Die ene fietsenstalling is er al bij station Westpolder. Er moet er dus zeker nog één bijkomen bij station Rodenrijs en ook in de drie winkelcentra. De zin “Ook onderzoeken we op basis van de huidige inzichten de noodzaak van heropening van de Noordeindseweg” is ons uit het hart gegrepen, zij het dat deze noodzaak er nooit is geweest.

Duurzaamheid: Het valt ons op dat bij duurzaamheid de coalitie de term “onderzoeken” te vaak gebruikt in plaats van de term “realiseren of regelen”. Inwoners hebben nu oplossingen nodig voor het verduurzamen van hun woningen en elektrische laden met eigen stroom. Veel gemeenten lopen voor op ons wat dat betreft. We hoeven het wiel niet uit te vinden. Wat de PvdA betreft: graag geen woorden maar daden bij duurzaamheid!

Glastuinbouw Wilgenlei Bleiswijk

Samenvattend sloot Petra Verhoef haar verhaal af met de conclusie dat “we van deze coalitie met flink wat PvdA-DNA erin hadden verwacht dat de nadruk veel meer zou liggen op de maatschappelijke urgentie, maar dat zien we niet terug in het akkoord. Voldoende werk aan de winkel dus voor onze fractie. U kunt op ons rekenen!”.

Een echt politiek debat werd het donderdagavond niet. Het meest kritisch over het coalitieakkoord was, zoals verwacht, de CDA-fractie. Hun programma wijkt het meest af van de in het akkoord geschetste hoofdlijnen van beleid als het gaat om bijvoorbeeld wonen, ruimtelijke ordening, groei van de gemeente en afvalscheiding. Het CDA miste visie en ook ambitie. Voor de VVD fractie gaat het om “een centrum-coalitie met haakjes naar links”. Deze partij ziet geen duidelijke keuzes en vraagt zich dus af of er werkelijk wel sprake is van een akkoord. GroenLinks en PvdA zitten er positiever in. GroenLinks sprak van een “uitgestoken hand”. Voor de PvdA zijn er zeker voldoende aanknopingspunten in het coalitieakkoord voor ons om onze succesvolle en inspirerende wijze van politiek agenderen de komende jaren voor te zetten.

Nanno 25 jaar PvdA’er!

NANNO SCHERINGA 25 JAAR PVDA LID

Afgelopen maandagavond overhandigde fractievoorzitter Petra Verhoef tijdens de fractievergadering de gedenkspeld van de PvdA voor het 25-jarige partijlidmaatschap aan onze fractiegenoot Nanno Scheringa. Ook afdelingsvoorzitter Gerard Bovens was hierbij aanwezig. Nanno, die toen in Zoetermeer kwam wonen, werd in november 1997 lid van de partij tijdens het kabinet Wim Kok I dat gevormd werd door PVDA, VVD en D66. De tijd van de zondagopening van winkels, vergaande liberaliseringen en bezuinigingen maar bijvoorbeeld ook verruiming van de mogelijkheid voor euthanasie. Juist de verruiming van persoonlijke keuzes in het leven sprak Nanno, die uit een overtuigd rood nest in Drenthe komt, zeer aan.

Molengang Bergschenhoek

Tot slot: Komende week is de maandelijkse raadscommissieweek. Dinsdag spreekt de commissie Ruimte over de woningbouwontwikkeling “Klein Berkeloo” op een weitje bij de Westersingel/Noordeindseweg in Berkel. Er moeten daar 25 betaalbare huizen komen. Het college geeft aan dat hiermee ook uitvoering gegeven aan de motie “Alle seinen op groen voor sneller bouwen in Lansingerland”.  Woensdag debatteert de commissie Algemeen Bestuur onder meer over de Jaarstukken 2021 (opnieuw een positief financieel resultaat) en de stand van zaken met betrekking tot de gemeentelijke grondexploitaties. Donderdag is het woord aan de commissie Samenleving. Interessant zijn de plannen voor integrale kindcentra en de actualisatie van de eerder vastgestelde nota integraal huisvestingplan primair onderwijs (IHP). Al onze fractieleden kunnen komende week dus lekker aan de bak. Heb een goede week!

Tunnelbak A16 Rotterdam