TRADITIONELE WETGEVING FRUSTREERT KOPPERT’S BIOLOGISCHE GEWASBESCHERMING

14 augustus 2020

Nodeloos ingewikkelde nationale en Europese wetten zijn voor Koppert Biological Systems een forse sta in de weg bij het ontwikkelen van biologische gewasbeschermingsmiddelen en van innovatieve toepassingstechnieken. Dit bleek op 11 augustus tijdens een werkbezoek dat PvdA Tweede Kamerlid William Moorlag op initiatief van de PvdA Lansingerland bracht aan de hoofdvestiging van Koppert in Rodenrijs. Hij is woordvoerder economische zaken, klimaat, landbouw, natuur en voedselveiligheid.

Volgens het team van Koppert is de regelgeving voor de toelating van duurzame biologische gewasbescherming nog steeds dezelfde als voor de traditionele chemische gewasbescherming. Bij instituten die toelating van duurzame gewasbeschermingsmiddelen moeten beoordelen ontbreekt vaak kennis. Met toelatingsprocedures zijn zo maar 10 jaren gemoeid. Hetzelfde doet zich voor bij de ontwikkeling van technische toepassingsmethodes. Via de inzet van drones die op 6 meter hoogte vliegen kunnen de biologische oplossingen snel en gericht zorgen voor de duurzame bescherming en stimulering van gewassen op grote landbouwgronden. Sensoren zorgen daarbij voor een gigantische hoeveelheid data over de mogelijke aanwezigheid van plantenziektes en storingen in de groei. Bestaande luchtvaartwetgeving verbiedt in Nederland en veel andere landen evenwel de inzet van deze drones. Dan wordt noodgedwongen teruggegrepen op veel minder doelmatige technieken.

Koppert deed een dringend beroep op het PvdA Kamerlid om snel nationale en Europese wetten die de snelle doorbraak van biologische gewasbescherming in de weg staan, op de schop te nemen. De nieuwe indeling van het luchtruim kan ook wettelijke ruimte bieden voor drones die zorgen voor duurzame landbouwmethoden.

William Moorlag onderschreef de door het Koppert team gesignaleerde knelpunten. Hij beloofde zich in de Tweede Kamer hard te maken voor de komst van wetgeving die de komst van duurzame gewasbescherming stimuleert in plaats van frustreert. Ook voor de PvdA fractie in het Europees Parlement en voor Eurocommissaris Frans Timmermans is een belangrijke taak weggelegd. Hij is immers belast met de uitvoering van de ambitieuze Green Deal. Petra Verhoef, fractievoorzitter van de PvdA Lansingerland, ziet ook een rol voor het college en de gemeenteraadsfracties: “College en Gemeenteraad moeten gezamenlijk een beroep doen op de Regering, de Europese Commissie en op alle fracties in de Tweede Kamer en in het Europese Parlement om deze problematiek hoog op de politieke agenda’s te krijgen. Dit past uitstekend in het ambitieuze duurzaamheidsprogramma dat Lansingerland voorstaat. Ik neem hiervoor graag het initiatief”.

Van links naar rechts: Kees Stolk (Koppert), Willem Ravensberg (Koppert), Petra Verhoef (PvdA), William Moorlag (PvdA), Francien van Epen (Koppert) en Raymond Tans (PvdA)

William Moorlag, PvdA Tweede Kamerlid

De PvdA Lansingerland besteedde al eerder uitgebreid aandacht aan deze problematiek. In het kader van de Europese Verkiezingen organiseerden wij op 2 mei 2019 een debat waaraan Europa parlementariër Kati Piri, fractievoorzitter Petra Verhoef en Evert Hamblok van Koppert deelnamen. Zie: https://lansingerland.pvda.nl/nieuws/weekbericht-pvda-fractie-27-april-t-m-3-mei-2019/

Evert Hamblok (Koppert), Petra Verhoef en Kati Piri (PvdA)