WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 10 T/M 16 JULI 2021

17 juli 2021

Dit is nummer 599 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! We sloten het laatste raadsdebat voor het zomerreces mooi af met het, op initiatief van de PvdA-fractie, uitspreken van dank en waardering aan de ambtelijke organisatie en de raadsgriffie. Tijdens de lastige coronaperiode, die helaas nog niet over is, kon de raad steeds een groot beroep op hen doen en zo hebben we een sociaal, ruimtelijk, economisch en financieel sterke toekomst van Lansingerland kunnen zekerstellen. Ook zijn we blij dat in de raadsvergadering met een fikse meerderheid aan stemmen ons amendement bij de Woonvisie werd aangenomen om de gemeente Lansingerland regisseur van woningbouw voor arbeidsmigranten te laten zijn in plaats van facilitator. Vooral fijn ook voor de arbeidsmigranten zelf! We rapporteren in dit weekbericht ook nog over het ‘staartje’ van het debat rond de Kadernota 2022. Waarover overigens de lokale pers ook ruim berichtte.

Pekhuisbrug Bleiswijk

COLLEGE WORDT REGISSEUR VOOR WONEN ARBEIDSMIGRANTEN

Vorige week kondigden wij al aan om tijdens het afsluitende raadsdebat over de Woonvisie een wijzigingsvoorstel/amendement in te dienen waardoor het college scherper gaat sturen op de ontwikkeling van huisvesting van arbeidsmigranten. Want dit is heel erg nodig, zo bleek ook uit een bericht in het AD Rotterdam van 15 juli: https://www.ad.nl/rotterdam/oplopende-frustraties-rond-huisvesting-arbeidsmigranten-in-lansingerland~a7436a96/

De Woonvisie zegt: “Wij zien het huisvesten van arbeidsmigranten als belangrijk onderdeel van de economische opgaven en specifiek de Horti Science en logistieke sector. We treden hierbij faciliterend op, waarbij de markt het initiatief heeft”.

Dit sluit aan bij het beleidsplan ‘Huisvestingsbeleid arbeidsmigranten’ dat op 3 oktober 2019 door de raad is vastgesteld en uitwerking kreeg via het toetsingskader dat in 2020 van kracht werd. Daarin wil de gemeente Lansingerland via een multidisciplinaire samenwerking met de glastuinbouwsector en uitzendbureaus koploper en voorbeeld zijn voor de regio.

Tot de hoofdpunten van beleid in het beleidsplan behoort ook het faciliteren van huisvesting. Het gaat om bedrijfswoningen, plattelandswoningen en woningen op percelen van derden (gemeentegrond, beleggers, ontwikkelaars en particulieren). Het toetsingskader uit 2020 moet ervoor zorgen dat er geen geïsoleerde enclaves ontstaan en er een zorgvuldige stedenbouwkundige weging plaats vindt.

Sinds 2019 is de druk om voor kwalitatief goede, veilige en betaalbare huisvesting voor arbeidsmigranten te zorgen verder opgelopen. Lag het accent in het beleidsplan ‘Huisvestingsbeleid arbeidsmigranten’ vooral bij de glastuinbouw, inmiddels zijn er vele distributiecentra in Lansingerland operationeel met een forse stijging van het aantal arbeidsmigranten als gevolg. De sociale misstanden in onze grote buurgemeenten stapelen zich op. Onveilige woonsituaties, onttrekken aan de woonruimten door huisjesmelkers en het ontstaan van sociaal instabiele woonbuurten zijn aan de orde van de dag. Het aantal arbeidsmigranten zal stijgen van zo’n 200.000 nu naar zo’n 600.000-700.000 in 2040.

Het valt dus sterk te betwijfelen of het college kan volstaan met een faciliterende aanpak als het om het bieden van kwalitatief goede en betaalbare woonruimte voor arbeidsmigranten gaat. ‘Faciliteren’ betekent ‘ondersteunen, behulpzaam zijn’. Hierbij ligt dus het initiatief altijd bij een derde partij, zoals een uitzendorganisatie of een projectontwikkelaar. Een te magere invulling van het ‘koploper willen zijn’, vindt de PvdA fractie.

Gelet op het grote sociale en economische belang en de te verwachten grote groei van het aantal arbeidsmigranten in de komende 20 jaar ligt het voor de hand om als gemeente voor een regisserende rol te kiezen. Regisseren betekent: actief ontwikkelingen volgen, voortdurend knelpunten signaleren, marktpartijen en overheden samenbrengen om voor oplossingen te zoeken en/of initiatieven stimuleren wanneer de markt het niet oppikt en sturen & prioriteren als het om ruimtelijke ontwikkelingen gaat (bouwlocaties). Dan ben je pas écht koploper.

Ons amendement dat de door het college beoogde faciliterende aanpak vervangt door een regisserende wijze van werken werd afgelopen donderdagavond door een meerderheid van de raad aangenomen. We dienden het in samen met de fracties van Leefbaar 3B, CDA, WIJ Lansingerland en GroenLinks.

Wethouder Kathy Arends sputterde tegen. Zij gaf aan dat er nu al sprake is van een “faciliterende-plus aanpak”. Een regisserende rol kost meer ambtelijke inzet dus meer geld. Zij gaf aan de strekking van het amendement weliswaar te delen maar vond het beter om een intensievere aanpak te regelen via het uitvoeringsplan. De fracties van VVD, D66 en ChristenUnie gingen hierin mee. Petra Verhoef gaf aan dat eventuele meerkosten aan de orde zullen komen bij het debat over de meerjarenbegroting 2022-2025. Ze vond het belangrijk dat juist de Woonvisie heel duidelijk zou zijn over het regie nemen. Dan is van meet af aan duidelijk dat het anders moet.

Voor het amendement stemden de fracties van Leefbaar 3B, CDA, WIJ Lansingerland, GroenLinks en natuurlijk PvdA. De andere fracties steunden de wethouder. De fractie van Leefbaar 3B kondigde aan het door het college afgewezen plan om op de hoek van de Violierenweg en Laan van Mathenesse in Bleiswijk 265 woonplekken voor arbeidsmigranten te gaan bouwen te zullen agenderen voor de raadscommissie Ruimte in september. Dat vond Petra Verhoef een heel goed idee.

De PvdA-fractie is blij dat het college nu écht aan de slag moet gaan om er voor zorgen dat er voldoende woonruimte voor arbeidsmigranten in Lansingerland gebouwd wordt. Met alleen maar faciliteren ben je er niet. Er moet voldoende grond beschikbaar zijn en de gemeente moet intensief gaan volgen hoe de vraag naar en het aanbod van huisvesting zich ontwikkelt. Zo nodig moet er in overleg met bedrijven en projectontwikkelaars bijgestuurd gaan worden. Het college moet ook in dit dossier als een bok op de haverkist gaan zitten. Natuurlijk zal onze fractie de nieuwe aanpak van het college intensief gaan volgen.

Zicht vanaf Pekhuisbrug naar Rottemeren

Wandelen in de Bleiswijkse Zoom

DEBAT OVER KADERNOTA KRIJGT EEN NOG EEN STAARTJE DOOR PVDA

Eén dag nadat de Raad op 8 juli besloten had om €2.5 miljoen om te gaan buigen om de meerjarenraming 2022-2025 sluitend te krijgen, berichtte de VNG in een filmpje dat zij een akkoord had bereikt met de minister BZK en IPO (koepel van provinciebesturen) over het als structureel beschouwen van de incidentele rijksbijdrage die de gemeenten hebben ontvangen om hun tekorten bij de uitvoering van de jeugdzorg af te dekken. Voor Lansingerland gaat het om ruim €4 miljoen. BZK, VNG en IPO spraken af dat de €1.3 miljard die dit jaar als compensatie voor de tekorten voor Jeugdzorg aan de gemeenten wordt uitgekeerd (iets meer dan €4 miljoen voor Lansingerland) in 2022 voor 100% als structurele uitkering en in de jaren daarna voor 75% als structurele uitkering in de meerjarenbegroting mag worden opgenomen. Dit betekent dat het  financiële tekort dat voor Lansingerland dreigde, nu volledig is afgedekt. Wij berichtten hier al uitgebreid over in ons weekbericht 598: https://lansingerland.pvda.nl/nieuws/weekbericht-pvda-fractie-3-t-m-9-juli-2021/. U kunt er meer over lezen op de site van de VNG.

Op donderdag 8 juli besloot een meerderheid van de raad, met de stemmen van PvdA, WIJ Lansingerland en GroenLinks tegen, om de Kadernota 2022 vast te stellen met inbegrip van een ombuigingspakket. Die meerderheid van de raad wees, mede op advies van het college, een amendement (zie A2021-018 Lansingerland – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)) af dat op initiatief van de PvdA fractie was ingediend om nu nog geen bezuinigingen in het meerjarenbeeld te verwerken maar te wachten tot de meerjarenbegroting die in november 2021 wordt vastgesteld. De PvdA-fractie wist dat de afspraken van BZK, VNG en IPO op 8 of op 9 juli openbaar zouden worden en stelde dit tijdens het debat over de Kadernota uitdrukkelijk aan de orde. Dit signaal werd echter door het college en door de meerderheid van de raad genegeerd.

We vroegen ons daags na het debat af hoe het toch kon dat ons college tot de avond van 8 juli niet leek te weten van het op handen zijnde akkoord. Dan had de wethouder daarover kunnen berichten en was het debat misschien heel anders gelopen. We stelden daarom schriftelijke vragen aan het college (raadsvragen, Artikel 37) via de griffie:

  1. Was het college voor aanvang van de raadsvergadering van donderdagavond 8 juli 2021, waarbij de Kadernota 2022 met ombuigingen werd vastgesteld, bekend met de door BZK, VNG en IPO op 9 juli gepubliceerde afspraak dat de €1.3 miljard die dit jaar als compensatie voor de tekorten voor Jeugdzorg aan de gemeenten wordt uitgekeerd (iets meer dan €4 miljoen voor Lansingerland) in 2022 voor 100% als structurele uitkering en in de jaren daarna voor 75% als structurele uitkering in de meerjarenbegroting mag worden opgenomen?
  2. Zo ja, waarom is de raad hierover niet direct bij aanvang van of tijdens de vergadering geïnformeerd?
  3. Zo neen, waarom is er in de dagen voorafgaande aan het raadsdebat geen contact geweest met BZK, VNG en/of IPO over de stand van zaken met betrekking tot de gemaakte c.q. te maken afspraak, terwijl de PvdA fractie al enkele weken berichtte dat er op 8 of 9 juli uitsluitsel zou komen? Of is dit contact er wel geweest?
  4. Moet de raad nu wachten tot de Begroting 2022-2025 om te zien wat de effecten op de gemeentefinanciën zijn en in het bijzonder wat dit betekent voor de ombuigingen vastgesteld in de Kadernota 2022? Of wordt de raad eerder hierover geïnformeerd?
  5. Is het college bereid om de inwoners van Lansingerland te informeren over de snelle verbetering van de gemeentefinanciën waardoor er vooralsnog geen bezuinigingen en/of lastenverhogingen aan de orde zijn?
  6. Zo ja, op welke termijn?

De PvdA fractie is heel benieuwd naar de reactie van het college. Het laatste woord is over deze kwestie nog niet gezegd, dat is duidelijk.

We komen ook nog even terug op de motie van Leefbaar 3B “Geen geld, geen Zwitsers” die het college ‘naar de geest’ op 8 juli steunde. We berichtten daar vorige week uitgebreid over. Die motie was echt over the top en ging veel verder dan de motie van gemeente Zoetermeer (“Zonder geld geen gemeenten”) die ons college op 16 juni 2021 tijdens het VNG congres steunde om het kabinet de wacht aan te zeggen. Het dictum van die motie luidde namelijk:

Draagt het VNG bestuur op om indien:
a) Voor de jaren 2021 en 2022 er geen extra middelen van het Rijk komen om de tekorten – van
de jeugdzorg (1,7 miljard per jaar) plus de andere tekorten die de VNG inmiddels heeft
onderkend zoals o.a. veroorzaakt door de aanzuigende werking van de Wmo – terug te
dringen, en
b) Bij de kabinetsformatie niet daadwerkelijk wordt geregeld
– dat de gemeenten structureel over voldoende middelen kunnen beschikken via het
gemeentefonds, en dat de gemeenten sturingsmogelijkheden en bevoegdheden krijgen die bij
hun taken en verantwoordelijkheden passen,
– dat wordt geregeld dat gemeenten nooit meer in een situatie terecht kunnen komen waarbij wel
de taken, maar niet de middelen bij de gemeenten terecht komen

Over te gaan tot de volgende maatregelen, waarbij het bestuur de ruimte krijgt om op basis van de
actualiteit naar bevind van zaken te handelen:
1. Indien het gestelde onder a) in het najaar van 2021 niet is geregeld niet meer met het kabinet
te overleggen over nieuw beleid (en voor de ALV in het najaar met een nader voorstel te
komen),
2. Indien het gestelde onder a) en b) niet is geregeld voor het einde van het jaar, alle overleggen
tussen VNG en Rijk op te schorten, dus ook al het reguliere overleg over al lopende zaken,
3. Indien het gestelde onder a) en b) in het voorjaar van 2022 niet heeft geresulteerd in én
voldoende geld én aandacht van de regering en de Tweede Kamer, dan over te gaan op het
‘teruggeven’, niet uitvoeren en niet meer aanpakken van nieuwe taken, zoals bijvoorbeeld …
(volgorde nog nader te bepalen op voorstel van de VNG in de ALV van juni 2022)

Druk bij het Elysium

Oudelandselaan

Tussen Hogeland en Meerpolder

LANSINGERLAND ONTBREEKT IN TOP 100 MKB VRIENDELIJKSTE GEMEENTEN

MKB-Nederland reikt eens in de twee jaren de prijs voor de meest MKB-vriendelijke gemeente uit. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de zesde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter MKB-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo’n 20.000 ondernemers meegewerkt. Alle gemeenten worden onderzocht en krijgen een plek op de ranglijst. Maar omdat MKB-Nederland een positieve prikkel wil geven, publiceert zij uitsluitend de bovenste 100. Zie: https://www.mkb.nl/mkb-vriendelijkste-gemeente-van-2020-2021

In deze top 100 komt de gemeente Lansingerland niet voor. Kennelijk komen de daden van wethouder Kathy Arends (VVD) die economische zaken in haar portefeuille heeft door de Lansingerlandse ondernemers niet erg gewaardeerd. Natuurlijk kunnen wij hierover als fractie schriftelijke vragen stellen maar het zou het college sieren wanneer zij zelf een reactie geeft over de lage plek op de MKB-ranglijst. Ongetwijfeld kan zij de raad dan ook berichten op welke plek in de ranglijst waarop Lansingerland precies is terecht gekomen.

Oostmeerlaan Berkel en Rodenrijs

Tussen Meerpolder en Groenzoom

VEEL WAARDERING VOOR AMBTELIJKE ORGANISATIE EN GRIFFIE

 Afgelopen donderdagavond diende de PvdA-fractie een motie in om de waardering van de raad uit te spreken voor de inzet van de ambtelijke organisatie en de griffie. Dit gebeurde vlak voor de afsluiting van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Alle fracties in de raad steunden de PvdA motie.

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad heeft op de samenleving in het algemeen, maar ook zeker op de leden van de ambtelijke organisatie en de raadsgriffie. De leden van de gemeenteraad hebben tijdens deze periode een groot beroep op hen gedaan, als het gaat om de advisering en ondersteuning bij het zeker stellen van een sociaal, ruimtelijk, economisch en financieel sterke toekomst van Lansingerland. Het afgelopen jaar zijn, mede dankzij hun grote inzet, onder vaak moeilijke arbeidsomstandigheden, belangrijke besluiten genomen op het gebied van wonen, duurzaamheid, sociaal domein, mobiliteit, dienstverlening, onderhoud, infrastructuur, economie en financiële stabiliteit. Lansingerland is, in goede bestuurlijke samenwerking met regio, rijk en provincie, een gemeente die daarom vol vertrouwen de toekomst in kan gaan. Kritiek wordt in de hectiek van de dag vaak sneller wordt gegeven dan complimenten en uitingen van waardering. Het begin van het zomerreces 2021 is een prachtig moment om complimenten te geven.

De raad sprak veel waardering uit aan alle medewerkers van de ambtelijke organisatie en de medewerkers van de raadsgriffie van de gemeente Lansingerland voor hun buitengewone inspanningen onder moeilijke omstandigheden in de afgelopen tijd. Burgemeester Pieter van de Stadt beloofde om de dank en de waardering ook naar alle ambtenaren over te brengen. De voorzitter van de Werkgeverscommissie van de raadsgriffie, Nelleke Bouman, beloofde hetzelfde te doen richting de griffieleden. Die overigens ook al glunderden in de vergadering tijdens het aannemen van deze motie. Dik verdiend, vinden wij!

Groenzoom

Tolpoort Groenzoom

Tot slot: De (duo)raadsleden genieten tot en met de eerste week van september van het zomerreces. Voorlopig dus even geen weekberichten van de PvdA-fractie. Ons 600ste jubileum weekbericht verschijnt op vrijdag 16 september. Een week eerder, op 9 september, publiceren wij onze terugblik op de eerste 7 maanden van 2021. Wij zullen dan onze politieke successen nog eens op een rijtje zetten. Dat is al een aardig lijstje. Heb een fijne zomervakantie!

Rozenverkoop bij Stropersweg/Kleihoogt

N470 nabij Kleihoogt

Groenzoom

 Zwarteweg in Berkel en Rodenrijs

Opvallende fiets in fietsenstalling RtHA

 Zwembad de Windas