WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 25 APRIL T/M 1 MEI 2020

3 mei 2020

Dit is nummer 551 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. In de eerste week van dit meireces vergaderde het Presidium, om te oefenen, met het digitale vergadersysteem waarmee we in de week van 11 mei drie vergaderingen van de raadscommissies zullen doen. De agenda’s daarvan zijn inmiddels gepubliceerd, kijk maar op https://www.lansingerland.nl/agenda/. Op donderdagavond nam onze fractievoorzitter deel aan de bestuursvergadering, die voor het eerst digitaal was. Dat verliep perfect. Ons weekbericht gaat over luchtkwaliteit in de Provincie Zuid-Holland, de vertraagde nieuwbouw van winkelcentrum Berkel, een corona-update en nog een kort bericht over Wilderszijde. Ons bespreekpunt over verdichting van bebouwing komt in juni op de agenda van de raadscommissie Ruimte.

Bleiswijk in bloei

LUCHTKWALITEIT STEEDS BETER MAAR WE ZIJN ER NOG LANG NIET!

Zuid-Holland ademt schonere lucht, berichtte Gedeputeerde Staten van onze provincie afgelopen dinsdag. “De luchtkwaliteit in Zuid-Holland gaat er langzaam maar zeker op vooruit. Metingen uit 2018 laten zien dat de lucht sinds 2008 flink schoner is geworden. Het provinciebestuur wil nog meer gezondheidswinst boeken en gaat voor een verdere verbetering van de luchtkwaliteit, zoals afgesproken in het Schone Lucht Akkoord”.

Het persbericht van de provincie meldt verder dat de verbetering van de luchtkwaliteit blijkt uit de jaarlijkse voortgangsrapportage die op 21 april door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Deze rapportage is gebaseerd op landelijke meetgegevens uit 2018 van het RIVM, provinciale metingen door DCMR en op berekeningen. Uit de metingen blijkt dat de concentratie fijnstof – met name vanuit wegverkeer, industrie en huishoudens – in de periode 2008-2018 met 20% is gedaald. In dezelfde periode daalde de concentratie stikstofdioxide – vooral van wegverkeer en industrie – met 21%. Op twee locaties – beide in Rotterdam – werd de grenswaarde voor stikstofdioxide nog overschreden. De gemeente heeft voor deze knelpunten een aanvullend maatregelenpakket vastgesteld.

“Het is fijn om te zien dat onze inspanningen voor schonere lucht hun vruchten afwerpen”, zegt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Gezond en veilig). “Maar er is nog steeds werk aan de winkel, want Zuid-Holland is een drukke en bedrijvige provincie. Dat biedt veel kansen en daar zijn we trots op. Tegelijk willen we dat je hier gezond en veilig kunt wonen. De concentraties schadelijke stoffen in onze lucht moeten dus verder omlaag.”

In januari 2020 ondertekende Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra namens de provincie Zuid-Holland het Schone Lucht Akkoord. Doel van dit akkoord is om de gezondheidsschade door luchtvervuiling uiterlijk in 2030 te halveren ten opzichte van 2016.

Tot zover het persbericht. Onze fractie deelt het standpunt van de provincie dat de concentraties schadelijke stoffen in de lucht verder moeten worden teruggebracht van harte. Wat het afgelopen decennium is bereikt, smaakt naar meer. Weliswaar blijven de concentraties fijnstof en ultra fijnstof overal in Zuid-Holland binnen de wettelijke grenswaarden (ook bij het meetpunt in Overschie bij de A13 en de luchthaven) maar de huidige luchtkwaliteit voldoet zeker nog niet aan de hoger liggende WHO-advieswaarden, zo blijkt uit de Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit in Zuid-Holland 2020 Dit moet beter, vindt de PvdA fractie.

Het DCMR meetpunt luchtkwaliteit bij Overschie/A13/Rotterdam The Hague Airport (RTHA) biedt historische en actuele informatie over de luchtkwaliteit nabij de A13 in Overschie en is ook voor de leden van Provinciale Staten direct in te zien op: https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten?station=NL01491&component=FN

Ook de luchtvaart in onze regio moet een grote bijdrage gaan leveren aan schonere lucht en minder lawaai. De provincie spreekt hier opvallenderwijs in het persbericht niet over. Wij doen dat wel in dit weekbericht. Onze fractie gaat voor een klimaatneutrale luchthaven en voor klimaatneutrale luchtvaart. Het RTHA van fossiele brandstof moet als nationale proeftuin stap voor stap plaats maken voor de klimaatneutrale Rotterdam The Hague Innovation Airport. Een initiatief uit 2019 van het college van Rotterdam en de directie van RTHA met steun van de Koninklijke Schiphol Group en vele kennisinstituten. De provincie Zuid-Holland is in de persoon van Adri Bom-Lemstra lid van het Bestuurlijk overleg RHIA dat geïnitieerd is door de gemeente Rotterdam. Ook het college van Den Haag, het ministerie IenM, Innovation Quarter en TU Delft zijn vertegenwoordigd in deze commissie.

Het wie, wat, hoe en wanneer is te vinden op: https://stichtingrhia.nl/ Kerosine maakt in de toekomst plaats voor synthetische brandstof en voor elektriciteit. Hybride vliegen is in ontwikkeling. Veel minder herrie en veel lagere uitstoot van (ultra-) fijnstof dan anno 2020, dat vinden wij een mooi vooruitzicht. Met de inzet en kennis van velen kan in het komende decennium een goede stap vooruit gemaakt worden. De ontwikkeling van duurzaam vliegen is de technische en maatschappelijke uitdaging voor de komende jaren. De Rotterdamse luchthaven is daarmee aanjager voor nieuwe banen, voor onderwijs en technische innovatie. Een knooppunt van duurzame mobiliteit. Veel mensen werken hard om deze droom te verwezenlijken.

Er bestaat een persoonlijke link tussen de PvdA Lansingerland en de stichting RHIA. Oud-fractievoorzitter en huidig afdelingsvoorzitter Gerard Bovens is namelijk met steun van het college van Rotterdam en de directie van de luchthaven medio 2019 lid geworden van de Raad van Toezicht van de stichting RHIA. Onze fractie laat zich graag op de hoogte houden door hem en kan zo constructief meedenken over duurzaam vervoer door de lucht.

Heel leeg bij de Rotterdamse luchthaven

Mooie abri bij station Lansingerland-Zoetermeer

MEER EN ANDERS BOUWEN OP WILDERSZIJDE IS EEN SERIEUZE OPTIE

Vorige week berichtten wij dat de PvdA graag met de commissie Ruimte een discussie wil hebben over de mogelijkheden voor planoptimalisatie (verdichting van bouwen), waartoe de Provincie Zuid-Holland pleit, op Wilderszijde en bouwlocaties in Bleiswijk. U las hierover al in ons weekbericht 549. We dienden het bespreekstuk een dag of 10 geleden in bij de agendacommissie. Ons bespreekpunt wordt geagendeerd samen met het masterplan Wilderszijde bij de vergadering van de raadscommissie Ruimte in juni. Ruim voor die tijd zullen we het nog duidelijk onder de aandacht van de fracties brengen. Het college zal het bespreekstuk van tevoren van een reactie voorzien. De ontwikkeling van Wilderszijde moet wat ons betreft, als het gaat om de fasering en duurzaam, geluidsarm en sociaal bouwen, hand in hand gaan met de plannen voor een klimaatneutrale luchtvaart en luchthaven, zoals wij hiervoor in dit weekverslag beschreven. Voordat Wilderszijde klaar is zijn we zo 10-15 jaar verder. Dan is de verduurzaming van de luchtvaart ook vele stappen verder.

Ons pleidooi om de verdichtingsplannen van de provincie toe te passen op Wilderszijde, dus meer en andere typen huizen te bouwen dan de 3000 die het college maximaal voorstaat, vonden wij terug in een bericht dat inwoner Joost Smits onlangs aan de Raad stuurde. Een citaat uit zijn verhaal: “Verder was ik gecharmeerd van het idee van gestapelde bouw i.p.v. die dorpse huisjes, ooit verzonnen eind vorige eeuw, die met de huidige regelgeving óf te duur óf niet uitvoerbaar zullen blijken. Met blokken gestapelde bouw zijn bijvoorbeeld woningen te creëren rond een atrium waar de herrie van buiten wordt weggehouden. Nog afgezien van dat klimaatneutraal wonen veel rendabeler is als woningen dichter bij elkaar staan en gemeenschappelijke voorzieningen kunnen gebruiken. Gestapelde bouw is geen synoniem voor goedkope woningen of maatschappelijke achterstanden. Bedenk dat dit soort bouw ook geschikt is voor woningbouw op Bleizo en daarom het onderzoeken waard.
Bovendien is er provinciaal het verzoek om bouwplannen te verdichten. Vooral Wilderszijde is zo’n voorbeeld van een lage dichtheid. Dat is een gemiste kans in een provincie waar de ruimte schaars is en er een groeiende vraag bestaat van kleinere huishoudens naar centrum-dorpse en stedelijke woonmilieus”.

De PvdA fractie vindt zijn voorstel dik de moeite waard om serieus te onderzoeken. Wij zullen het dan ook zeker betrekken bij het debat in de raadscommissie Ruimte over de verdichting van bouwen.

Bouw winkelcentrum Berkel centrum

NIEUWBOUW WINKELCENTRUM BERKEL LICHT VERTRAAGD

De gemeente heeft meer tijd nodig voor het bouwrijp maken van de gronden van de uitbreiding van het winkelcentrum aan de westzijde van Berkel centrum. De werkzaamheden verlopen over het algemeen voorspoedig, maar vragen in de praktijk meer aandacht en tijd dan voorzien, meldt de gemeente. Zij verwacht het bouwrijp maken in mei 2020 af te ronden. Oorspronkelijk had dit werk al in maart afgerond moeten zijn. De ontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum is voor de eerste fase van het project, bestaande uit woningen, parkeerplaatsen en winkels, volop bezig met de verkoopvoorbereiding. Een deel van het project wordt verkocht aan een belegger en een ander deel aan particulieren. Dit vergt volgens de gemeente meer tijd dan gedacht. Dit geldt ook het contracteren van de aannemer. De onderhandelingen met de aannemer zijn gaande. De verwachting is dat de bouw in het vierde kwartaal van 2020 kan starten. De ontwikkelaar werkt momenteel een nieuwe totaalplanning uit voor het centrumplan. Deze planning zal ook inzicht geven in het moment waarop het Cultuurhuis opgeleverd kan worden.

In het inrichtingsplan voor de openbare ruimte (vastgesteld in december 2019) is ook het Westerwater meegenomen. Dit deel van het bestaande centrum grenst aan de nieuwbouw en krijgt een upgrade in de vorm van nieuwe bestrating, meubilair en groen. Deze herinrichting stond gepland voor de maanden juni t/m september 2020. De achterliggende gedachte hiervan was dat het Westerwater gereed zou zijn, voordat de ontwikkelaar in oktober start. Daarnaast was, in overleg met de ondernemers, bewust gekozen voor de vakantieperiode.

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen vanuit het kabinet vragen volgens het college om een heroverweging van de planning. “De ondernemers zitten momenteel al in zwaar weer. Het openbreken van de bestrating en het uitvoeren van werkzaamheden in deze periode zou nog een extra beproeving zijn. En in het geval de coronamaatregelen worden afgezwakt en bijvoorbeeld horecagelegenheden en terrassen weer open mogen in de zomermaanden, willen wij ze deze mogelijkheid niet ontzeggen. In overleg met de winkeliersvereniging, ondernemers en de beheerder van de winkels in het Westerwater hebben we daarom besloten de werkzaamheden in het Westerwater uit te stellen tot minimaal begin 2021. De maanden november en december (Sinterklaas en Kerst) zijn immers ook zeer belangrijk voor de ondernemers”, zo meldde het college aan de raad. Onze fractie denkt dat dit een wijs besluit is.

Berkel Meerpolder

Tennisbanen TOGB in Berkel, nu nog stil

WEKELIJKSE UPDATE VAN COLLEGE OVER CORONA IN LANSINGERLAND

Het college informeert de raad wekelijks uitgebreid over de gevolgen van het coronavirus in Lansingerland. Onze fractie stelt deze informatie zeer op prijs omdat het een goed beeld geeft van de praktische problemen die op dit moment spelen en van de wijze waarop het college hiermee omgaat. Hier volgt een greep uit de onderwerpen in het weekoverzicht.

Het college bericht dat de week na het Paasweekend rustig verliep. “In het algemeen houden inwoners zich aan de maatregelen en zoeken zij beperkt de buitenruimte op voor recreatie. Het recreatiegebied blijft wel druk met fietsers en wandelaars, maar bezoekers houden 1,5 meter afstand. Er zijn geen georganiseerde groepen wielrenners en ook op de dagcamping zijn geen recreanten. De boa’s treffen nog wel regelmatig (kleine) groepen jongeren aan. Zij krijgen een waarschuwing of een boete”. Tijdens de periode 8 tot 22 april werden er 24 bekeuringen uitgedeeld, kregen 21 mensen een officiële waarschuwing en 82 mensen een gewone waarschuwing.

Vanaf 29 april mogen jongeren tot 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten gaan sporten. Gemeenten hebben de regie gekregen over de toepassing en uitwerking van deze versoepeling. Op dit moment brengt het college in overleg met sportverenigingen, scouting en commerciële aanbieders in beeld op welke wijze verenigingen invulling willen geven aan de nieuwe situatie. Specifiek aandachtspunt hierbij is het bereiken van niet-leden en van kwetsbare kinderen. Het college wil nadrukkelijk kwetsbare kinderen en kinderen die normaal nooit sporten, de groep die niet ‘automatisch’ profiteert van de versoepelde regelgeving, in beeld krijgen. Onze fractie waardeert deze inspanningen zeer. Het is erg belangrijk dat al deze kinderen in beeld komen. Dit kan ook helpen bij de armoedebestrijding in de toekomst.

Ook wordt er hard nagedacht over de heropening van de scholen en kinderopvang op maandag 11 mei. Daar zit heel wat aan vast als het om veiligheid, organisatie van het onderwijs en afstemming gaat. De onderwijs en kinderopvangbesturen geven aan dit zelf aan te kunnen en de hulp van de gemeente (nog) niet nodig te hebben.

Er hebben op 22 april al ongeveer 690 zelfstandig ondernemers uit Lansingerland een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)-regeling bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen Rotterdam (RBZ) dat voor Lansingerland de regeling uitvoert. Een deel hiervan moet het RBZ nog behandelen (ongeveer 225 aanvragen). En ook hiervoor geldt dat dit aantal verder kan stijgen afhankelijk van hoe lang de maatregelen verder verlengd worden.

Onze fractie ziet uit naar de periode waarin de raad gezamenlijk ook van gedachten kan wisselen over langetermijnoplossingen voor de economische malaise waarin veel inwoners dreigen terecht te komen.

Tot slot: Morgen zullen we de ceremonie voor dodenherdenking in Lansingerland volgen via RTV Lansingerland. Op 7 mei is er een digitale beeldvorming over het raadsvoorstel Financieel mandaat crisismaatregelen. De fractie zal deze week nog vergaderen over de agenda’s van de goed gevulde commissieweek van 11 mei. Ook zullen we een uitgebreid voorstel indienen bij de agendacommissie om als raad een hoorzitting/rondetafelgesprek te organiseren met de sportverenigingen, zodat zij kunnen reageren op het concept Accommodatieplan Sport 2020-2030. Zorg goed voor uzelf en anderen!

Veiling in Rodenrijs, plek van laatste tragische oorlogshandelingen in mei 1945

 Stil Station Rodenrijs

Langs de Landscheiding in Rodenrijs

Bleiswijkse fles, oase voor hardlopers