WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 26 JUNI T/M 2 JULI 2021

3 juli 2021

Dit is nummer 597 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! We kunnen verheugd melden dat de Woonvisie 2021-2025 van Lansingerland inhoudelijk een stuk in onze richting is geschoven, al moeten we rond huisvesting van arbeidsmigranten alert blijven. Minder blij zijn we met het doorzetten van de bezuinigingen rond de Beleidsaccenten Sociaal Domein: volgens onze fractie is dit onwenselijk en bovendien onnodig. We sloten deze week ook onze Leergang Lokale Politiek feestelijk af en zijn blij met de enthousiaste reacties van de deelnemers.

Bouwput A16 in Lage Bergsebos

 PVDA LANSINGERLAND BLIJ MET NIEUWE WOONVISIE 2021-2025.

“Lansingerland wil iedereen een plek kunnen bieden. Dit betekent dat we de komende jaren extra aandacht hebben voor de lage- en middeninkomens én senioren”. Dit is de belangrijkste boodschap van de nieuwe Woonvisie die afgelopen dinsdag op de agenda van de raadscommissie Ruimte stond. Tijdens een eerder debat in maart 2021, toen de concept versie van de Woonvisie werd besproken, waren wij nog lang niet tevreden. De PvdA-fractie vond dat de prioriteiten niet scherp genoeg geformuleerd waren. Zie weekbericht 586: WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 20 T/M 26 MRT 2021 – PvdA Lansingerland Inmiddels is het tij volledig gekeerd. College en raad hebben inmiddels een aantal flinke stappen gezet in de richting die onze fractie al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 voorstaat, vertelde onze woordvoerder Valmir Xhemaili tijdens het debat.

Volgens de Woonvisie is er tot 2040 behoefte aan 4.160 eengezinswoningen en ruim 4.170 gelijkvloerse woningen. De behoefte tot 2040 aan sociale huurwoningen is 2.145, verdeeld in 770 eengezinswoningen en 1.375 gelijkvloerse woningen. Daar komen de extra sociale huurwoningen die in het kader van de regionale ‘Meer evenwicht’ aanpak nodig zijn nog eens bovenop. Volgens de provincie Zuid-Holland gaat het in totaal om 3.262 nog te bouwen sociale huurwoningen. Ruim 1000 meer dus dan de behoefte die de Woonvisie aangeeft.

Omdat er in Lansingerland, met inbegrip van de bouwlocatie Bleizo-West bij station Lansingerland-Zoetermeer, ruimte is voor de bouw van maar liefst 11.000 woningen kan aan de vraag van de provincie naar meer sociale huurwoningen worden voldaan. Het college spreekt over 25-30% sociale huurwoningen op Bleizo-West. Voor Lansingerlandse maatstaven een absolute doorbraak. De gemeente Lansingerland groeit de komende 20 jaar tot 90.000-100.000 inwoners, verspreid over 4 kernen en 2 buurtschappen (Kruisweg en Rotte), constateerde Valmir Xhemaili tevreden. De VVD-fractie in de raad van Lansingerland moet hier, anders dan hun partijgenoten in Provinciale Staten, nog erg aan wennen. Zie: VVD Provincie Zuid Holland – Woningbouw in Bleizo-West blijft optie dankzij VVD

Dus 50% sociaal, betaalbaar en bereikbaar bouwen is voortaan de norm in Lansingerland. Het raadsbesluit over het bouwen op Wilderszijde, waarmee de PvdA-fractie via een amendement met steun van de hele raad geschiedenis schreef, is nu de leidraad voor het bouwen in Lansingerland in de komende decennia. Zie weekbericht 596: WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 19 T/M 25 JUNI 2021 – PvdA Lansingerland Goed ook dat er veel aandacht is voor senioren, starters, lage- en middeninkomens, woonwagenbewoners, arbeidsmigranten, asielgerechtigden en mensen met en woon-zorgvraag. Het totale plaatje is aardig compleet.

De PvdA-fractie is blij dat de komende 10 jaar het aantal woonwagens in Lansingerland wordt uitgebreid. Ook voor deze groep inwoners is de woningnood groot en de wachttijden op een woning veel te lang. De Woonvisie zegt daarover: “Vanuit de woonwagengemeenschap Meerweg gaat het om ca. 10-15 woonwagens. Voor de woonwagengemeenschap Bosland gaat het om ca. 3 woonwagens. Het ligt voor de hand deze uitbreiding te koppelen aan de twee reeds bestaande woonwagenlocaties Meerweg en Bosland. Voor Bosland loopt hiervoor op het moment van schrijven een project”. Hopelijk komt hier nu eindelijk vaart in.

Minder tevreden zijn wij met de passage over de aanpak van het wonen voor arbeidsmigranten. Het college houdt de boot nogal af met betrekking tot hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van  de huisvesting van deze doelgroep. Het college ziet het huisvesten van arbeidsmigranten als belangrijk onderdeel van de economische opgaven en specifiek de Horti Science en logistieke sector. “We treden hierbij faciliterend op, waarbij de markt het initiatief heeft”, zegt het college. Wat de PvdA-fractie betreft gaat het college hier veel meer sturend in optreden. De CDA-fractie ging hierin met ons mee. Wij zien het grote belang voor de buurgemeenten die door de grote woonbehoefte van arbeidsmigranten met een enorme druk op hun eigen woningvoorraad en op de sociale cohesie in de betreffende wijken kampen. Wij zullen het raadsvoorstel op dit punt dan ook zeker gaan amenderen tijdens de raadsvergadering van 15 juli 2021.

Bouwput A16 in Lage Bergsebos

Horeca en speeltuin in Lage Bergsebos

 Veel geluidsoverlast door bouw Rotte-tunnel deze zomer voor omwonenden

 ONNODIGE BEZUINIGINGEN OP BELEIDSACCENTEN SOCIAAL DOMEIN

Vorig jaar november bij het debat over de begroting 2021-2024 werd de PvdA-fractie al geconfronteerd met bezuinigingen in het sociale domein, waaronder op de door de gemeenteraad in 2017 vastgestelde ‘Beleidsaccenten Sociaal Domein’. Met deze accenten werd het mogelijk om extra inspanningen te verrichten ten behoeve van een aantal belangrijke sociale thema’s, die heel zorgvuldig door de verschillende fracties samen waren geselecteerd.

Het college is er zo overtuigd van dat de veerkracht in de samenleving is vergroot, dat het durft te snijden in het sociaal domein, waaronder de beleidsaccenten. Het gaat om een bedrag van €255.000 dat structureel op de meerjarenbegroting wordt bezuinigd.

Wij waren in november 2021 tijdens het begrotingsdebat de enige fractie die integraal de belangrijkste bezuinigingen in het sociaal domein wilde terugdraaien via dekking uit een stijging van de OZB. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, vinden wij. Zie ons weekbericht 569: WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 31 OKT T/M 6 NOV 2020 – PvdA Lansingerland

De andere fracties wilden die bezuiniging wel invoeren, maar vonden het geen pas geven om te gaan bezuinigen op het sociaal domein zonder eerst een evaluatie van de mogelijke gevolgen. Daarom kwam de coalitie met het voorstel om de bezuinigingen ‘Beleidsaccenten Sociaal Domein’ pas in 2022 in te laten gaan om tijd te hebben voor een grondige evaluatie van de accenten. Dit voorstel heeft de PvdA-fractie niet gesteund.

Op 21 april 2021 kregen Petra Verhoef en Valmir Xhemaili, tijdens een summiere beeldvormende bijeenkomst van de raadscommissie Samenleving, de uitkomsten van de “grondige evaluatie” van de beleidsaccenten. In de uit raadscommissieleden bestaande werkgroep ‘beleidsaccenten’ is gesproken over wat er per accent wel en niet bereikt is maar er is niet inzichtelijk gemaakt wat de impact is van eventueel bezuinigen. Voor 2019-2021 was nog €963.000 beschikbaar en in 2022 nog maar €708.000, dus €255.000 minder. Maar, vroeg Petra Verhoef zich af, hoe maak je keuzes wanneer je de maatschappelijke gevolgen niet kent? Via de welbekende kaasschaaf? Die info ontbrak in april 2021 volledig.

Ten behoeve van het debat van afgelopen donderdagavond ontving de raadscommissie van het college een summiere brief van 2,5 kantje met een bijlage van krap twee pagina’s. Deze collegenotitie munt uit door nietszeggendheid en gebrek aan onderbouwing. Dit werd nog eens extra duidelijk door de inspraak van de voorzitter van Humanitas Lansingerland die zich beklaagde over het zonder enige vorm van vooroverleg stop zetten van de financiering van hun eenzaamheid-coördinator. Een functionaris die nota bene op verzoek van het college zélf werd aangesteld.

Humanitas beschreef in niet mis te verstane woorden wat het schrappen van deze functionaris voor de inzet en organisatie van vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, gaat betekenen. Het gaat om slechts ruim €30.000 per jaar. Treurig is dat het college, met wethouder Van Tatenhove voorop, geen enkel overleg met de betrokken maatschappelijke organisaties heeft gevoerd. Met wie heeft deze wethouder trouwens het afgelopen jaar eigenlijk gesproken? In ieder geval ook maar nauwelijks met de sportclubs, zo weten wij.

Petra Verhoef gaf aan dat de raad voor 2022 beter kan afzien van bezuinigingen op de beleidsaccenten. Zij verwees naar de visie van de PvdA-fractie over de Kadernota (zie hiervoor verderop in dit weekbericht). De andere fracties waren nog lang niet zo ver. Zij willen met elkaar overeenstemming bereiken over hoe het bezuinigingspakket van €255.000 euro kan worden ingevuld. Daar doet de PvdA zeker niet aan mee.

Duidelijk is dat de beleidsaccenten die in het teken staan van jongeren en ook van schuldhulpverlening door hen zullen worden ontzien. Ook de voorgenomen bezuiniging op de eenzaamheid-coördinator van Humanitas lijkt van de baan. Er was stevig verzet van de CDA-fractie. Leefbaar 3B voelde wel voor een onderzoek naar de gevolgen van deze bezuiniging. Daarom moet deze subsidie in ieder geval voor 2022 worden verlengd.

De PvdA-fractie zal tijdens de raadsvergadering van 15 juli de financiële Zomerrapportage 2021 amenderen om te zorgen dat de bezuinigingen van de baan zijn. Ons voorstel zal zijn om de uitgaven voor deze beleidsaccenten gewoon te verwerken in de uitgaven. Een sluitende gemeentebegroting 2022-2025 moet een definitieve oplossing gaan bieden.

Polderhuis Bergschenhoek

 Dierenparkje bij de Leeuwenkuil

 SPANNENDE FINALE VERWACHT VAN DEBAT OVER KADERNOTA 2022

Aanstaande donderdagavond 8 juli is het afrondende raadsdebat over de Kadernota 2022. In weekbericht 596 kondigden wij aan tijdens dit debat een amendement in te zullen dienen om het raadsvoorstel grondig aan te passen. Ons voorstel is om de uitgangspunten (alles behalve de ombuigingsvoorstellen van het college) van de Kadernota vast te stellen en de besluitvorming over de bezuinigingsvoorstellen en ook de verhoging van OZB te verdagen naar november 2021 bij de behandeling van de meerjarenbegroting 2022-2025. Dit in de verwachting dat er dan veel meer zekerheid is over de vraag of de nu nog incidentele bijdrage van het rijk in de tekorten in de jeugdzorg door de provinciale toezichthouder als een structurele beschouwd mag worden. Dan kan de Raad nog voor 15 november 2021 een sluitende begroting bij de provincie indienen.

Afgelopen week berichtte de minister BZK aan de gemeenten om welke concreet bedrag het gaat. Gingen wij er in Lansingerland in eerste instantie nog vanuit dat het om ruim €1 miljoen ging, volgens de minister van BZK gaat het met €4.006.193 (4 miljoen, jawel!) om aanzienlijk meer. De minister tekent hierbij aan dat het voorlopig nog om een incidentele bijdrage gaat: “Een nieuw kabinet zal moeten besluiten over de structurele financiën en noodzakelijke aanpassingen aan het jeugdhulpstelsel om de jeugdzorg in de toekomst effectief en beheersbaar te houden. De uitspraak van de Commissie van  Wijzen dient daarbij als zwaarwegende inbreng. In de tussentijd zal ik met de VNG en het IPO in gesprek blijven over het toezicht op de begroting 2022”.

De PvdA-fractie rekent er, bij monde van onze financiële specialist Hamid Azzouzi, op dat er hierover mogelijk de komende week al uitsluitsel komt. De raad van Zoetermeer nam hier afgelopen week tijdens hun debat over de Perspectiefnota (Kadernota) een voorschot op: Deze raad besloot om “In afwachting van de nadere duiding over het structureel maken van nu nog incidentele rijksvergoedingen m.b.t. tekorten jeugdzorg, geen aanvullend dekkingsplan voor 2022-2026 voor te bereiden, zodat op dit moment nog geen sprake is van een voorstel voor een sluitende begroting 2022-2026”. Het AD Zoetermeer berichtte hier deze week over: Voorlopig wil Zoetermeer niet bezuinigen, ondanks tekorten | Zoetermeer | AD.nl

De strijdlust die het gemeentebestuur van Zoetermeer ten opzichte van het Rijk uitstraalt, moet de fractie van Leefbaar 3B zeer aanspreken. Tijdens het raadscommissiedebat riep hun fractievoorzitter Don van Doorn de andere fracties op zich steviger te verzetten tegen het voor de gemeenten funest uitpakkende financiële Rijksbeleid. Ook zijn fractiegenoot Johan Philippens trok bij het debat over de Beleidsaccenten Sociaal Domein weer fel van leer tegen het Rijk. Het wordt een super spannend debat bij onze Kadernota!

 Achter de RK-kerk in Bergschenhoek

 Bergschenhoek de Ackers

 VEEL ENTHOUSIASME OVER PVDA LEERGANG 2021

Afgelopen maandagavond was de laatste bijeenkomst van onze jubileum leergang. In zalencentrum Rehoboth reageerden wij op de vragen die de deelnemers nog hadden en evalueerden wij gezamenlijk de afgelopen vijf bijeenkomsten. Er was veel waardering voor het programma en voor de uitvoering van de leergang. Een groot deel van de deelnemers gaf aan van plan te zijn om politiek actief te willen gaan worden. De komende maanden moet duidelijk worden hoe precies. De organisatoren van de 5de editie sinds 2006 kijken met veel plezier terug. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal de PvdA zoals gebruikelijk weer met een sterke kieslijst komen, de organisatie voor onze campagne staat nu al volop in de steigers en er is een zeer enthousiaste groep leden beschikbaar die gaan werken aan een sprankelend verkiezingsprogramma”, zei PvdA Lansingerland afdelingsvoorzitter Gerard Bovens. Hij ziet dan ook vol vertrouwen uit naar zijn 5de campagne sinds 2006 in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Zie ook: https://www.herautonline.nl/debat-hoogtepunt-van-pvda-leergang-over-lokale-politiek

Bergschenhoek de Ackers

Tot slot: De laatste twee politieke weken voor de zomer gaan in. Het debat rond de Kadernota 2022 a.s. donderdag lijkt het meest spannend te gaan worden. Gaan de andere fracties instemmen met de voorgestelde bezuinigingen, misschien met her en der een amendement, en gaan ze maatschappelijke onrust die dat geeft voor lief nemen? Korten op zaken als groenonderhoud en het sociale domein, en verhogen van de OZB? Of gaan ze mee met ons amendement, hetgeen administratief voor de organisatie minder rompslomp geeft en lef richting het Rijk uitstraalt? We gaan het zien! Heb een fijne week!

Winkelcentrum Bergschenhoek

Mand met bloemenpracht in centrum Bergschenhoek

Dierenweide in de Leeuwenkuil

Groen wonen in centrum Bergschenhoek