WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 18 T/M 22 SEPTEMBER 2023

22 september 2023

Dit is nummer 678 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland met hierin de aftrap van het politieke seizoen op RTV Lansingerland, de prima resultaten van Verenigd Links tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer en de matige samenwerking tussen ons college en de provincie Zuid-Holland in voor beide partijen zeer belangrijke dossiers. Ook berichten wij over de actuele stand van zaken met betrekking tot duurzaam Lansingerland. We zijn aardig op weg maar er zijn nog heel wat stappen vooruit te maken. Op vrijdag 22 september bracht een delegatie van de raad een werkbezoek aan Bleiswijk. Ons fractielid Sonnie Biharie ging enthousiast met de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in deze kern in gesprek.

Cultureel centrum Het Web Bleiswijk

COLLEGE KOMT MET BEZUINIGINGEN IN BEGROTING 2024

Afgelopen week was de aftrap van het RTV Lansingerland programma ‘Het Raadhuis’ in het nieuwe politieke seizoen. Onze fractievoorzitter Hamid Azzouzi en wethouder Simon Fortuyn die beiden de gemeentefinanciën in hun takenpakket hebben, mochten het spits afbijten. Voor de liefhebbers die dit programma terug willen zien is hier de link Wethouder Fortuyn vertelde dat het college op dinsdag 26 september de meerjarenbegroting 2024-2027 zal aanbieden aan de raad. Het college komt daarin met bezuinigingsvoorstellen. Welke vertelde hij niet. Hamid Azzouzi beklemtoonde nog maar eens dat wat de PvdA-fractie betreft de zorg moet worden ontzien. Dat geldt ook voor voorzieningen ten behoeve van inwoners met een laag inkomen. Hamid benadrukte dat deze voorzieningen gezien moeten worden als investeringen voor de lange termijn. “ze dragen bij aan de kwaliteit van het leven en versterken de zelfredzaamheid van onze inwoners in kwetsbare situaties. Hierop bezuinigen is korte termijn denken. Achteraf krijg je als samenleving daarvoor een dure rekening gepresenteerd. Investeren in het sociale domein is investeren in de toekomst’. Zowel wethouder Fortuyn als Hamid Azzouzi zien de bouw van het nieuwe culturele centrum Casa Cadanza in Berkel centrum niet in gevaar komen. Voor de Partij van de Arbeid is Casa Cadanza een waardige lokale aanvulling voor Lansingerland. Een toegankelijk centrum waar inwoners van Lansingerland zich maatschappelijk en cultureel kunnen ontplooien.  Bovendien wordt  het centrum niet gefinancierd via de reguliere begroting maar ten laste van de forse financiële reserves die Lansingerland kent.

Mooi was de constatering van wethouder Fortuyn dat Lansingerland geen stikstofprobleem kent. De nieuwbouw op Wilderszijde (“de belangstelling voor een huis in de nieuwe Waterwijk is zeer groot”) en Bleizo-West komt hierdoor niet in gevaar.

Hamid herinnerde wethouder Fortuyn aan het raadsdebat over de Kadernota in juli waarin de raad ons amendement aannam om de begroting stevig te gaan verbouwen. “Onze fractie gaf toen aan dat het nodig is om, gelet op de in de kaderbrief gepresenteerde negatieve resultaten in de meerjarenbegroting, scherp te gaan begroten. Dat is mogelijk door via een systematische aanpak de lucht uit de op te stellen begroting 2024-2027 te verwijderen. Er moet dan over de hele linie intensief gekeken worden naar mogelijke ruimte in de begroting, waarbij in het bijzonder de vraag over nut en noodzaak van uitgaven aan de ambtelijke budgethouders gesteld moet worden. Dit heet een ‘zerobase operatie’. Deze operatie moet plaats vinden voordat de optie voor lastenverzwaringen en bezuinigingen bij het opstellen van de meerjarenbegroting 2024-2027 aan de orde komen. Zo kunnen we een deel van bezuinigingen voorkomen. Sinds 2007 is immers gebleken dat er aan het einde van het jaar telkens een overschot in de jaarrekening was waardoor bezuinigingen achteraf gezien minder noodzakelijk waren”.

Jammer is dat deze Zero-base operatie nog niet kan worden toegepast op de begroting 2024 die volgende week aan de raad wordt gepresenteerd. Waarschijnlijk is deze begroting dus nog niet voldoende in balans dus voorzichtigheid met betrekking tot nieuwe bezuinigingen is dus zeker geboden, vindt Hamid Azzouzi.

Dorpsstraat Bleiswijk

VERENIGD LINKS DOET GOEDE ZAKEN

Deze week boog de Tweede Kamer zich tijdens de Algemene Beschouwingen over de door het demissionaire kabinet gepresenteerde beleidsarme begroting voor 2024. De uitgavenkant van de rijksbegroting telt 434 miljard euro. Aan inkomsten wordt 403 miljoen euro ingeboekt. Een tekort dus van 30 miljard euro. Het demissionaire kabinet presenteerde een bescheiden pakket aan nieuw beleid. Volstaan werd met een bedrag van 2 miljard om te voorkomen dat het aantal inwoners dat in armoede leeft niet te laten stijgen van de ruim 800.000 van nu naar 1 miljoen in het komende jaar. Verlost van de coalitiedwang gingen de Tweede Kamerfracties energiek samen aan de slag om de gepresenteerde begroting fors te verbouwen. Aan het eind van het debat bleef de teller steken op maar liefst 4 miljard aan nieuw beleid. Dat is 1% van de totale rijksbegroting.

Onze fractie is erg blij met een op initiatief van de Verenigd Links PvdA-GroenLinks fractie om het minimumloon te verhogen. Het wettelijk minimumloon gaat per 1 januari met 1,7 procent extra omhoog. Nu ligt het wettelijk minimum sinds 2022 op 12,79 euro per uur. Dankzij deze verhoging gaat dat naar 13,50 euro. Omdat uitkeringen en AOW hieraan gekoppeld zijn, gaan ook die omhoog. Een verdere verhoging naar 14 euro zat er voor onze partij nog niet in. De ChristenUnie wil overigens het minimumloon nog verder verhogen, naar 16 euro.

Mooi zijn ook de stijging van de kinderopvangtoeslag, zodat de maximum-uurprijs voor de kinderopvang en de buitenschoolseopvang weer gaat aansluiten bij het daadwerkelijke te betalen bedrag. Ook het kindgebondenbudget wordt aangepast zodat deze toeslag pas wordt afgebouwd vanaf een hoger inkomen. Deze maatregelen zijn met name van belang voor de middeninkomens. Belangrijk is bovendien dat op initiatief van de ChristenUnie de geplande stijging van de tarieven van het openbaar vervoer niet doorgaan. Daar is een bedrag van 420 miljoen mee gemoeid. Verenigd Links stemde niet voor het VVD voorstel om de huidige korting op de benzineprijzen per januari 2024 te schrappen. Dat voorstel werd wel aangenomen. GroenLinks en PvdA vonden de dekking, die mede ten laste gaat van het Groeifonds, niet acceptabel. Het gaat weliswaar om een ‘fossiele subsidie’ maar ook om een stevige greep in het budget van lage en middeninkomens die niet zonder auto kunnen.

Nieuwe Historische Museum Bleiswijk

HET WRINGT TUSSEN COLLEGES LANSINGERLAND EN GEDEPUTEERDE STATEN

De samenwerking tussen de colleges van Lansingerland en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland loopt niet gesmeerd. En dat is een understatement. Als het gaat om belangrijke dossiers als het bouwen op Bleizo-West en de Berkelse Noordpolder, de bouw van windmolens op Bleizo-West of het gebied ten noorden van de A12 en de toekomst van de gevaarlijk N209 is er nauwelijks voortgang te constateren. Beide partijen verschuilen zich achter onderzoeksrapporten, eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden en tijdrovende procedures. Het duurt en het duurt maar. Slachtoffers zijn vooral de duizenden woningzoekenden in Lansingerland en onze regio. Het niet oplossen van de problemen met betrekking tot windmolens, N209 en Bleizo-West zet vooral hen in de kou. Dat roept veel maatschappelijke spanningen op. Gelukkig kennen we hier geen stikstofproblemen. Onze oproep aan beide colleges is om in een hoog tempo gezamenlijke oplossingen te gaan presenteren voor de grote uitdagingen waar provincie en gemeente nu voor staan. Duizenden woningzoekenden zullen jullie hiervoor dankbaar zijn!

Kerkstraat Bleiswijk

ER ZIT VOORTGANG IN BEREIKEN KLIMAATDOELEN 2030

Op de agenda’s van de raadscommissies van deze maand stond het actualiteiten over van juni 2023 over de stand van zaken met betrekking tot Lansingerland Duurzaam Dit 14 pagina’s tellende voortgangsoverzicht geeft een beeld van de talrijke kleine en grote stappen die Lansingerland maakt. Belangrijk is dat er bovendien ook veel meer vaart komt in de aanleg van de regionale warmterotonde die wordt gevoed door restwarmte van de Rotterdamse havens en door de glastuinbouw en ook door het boren naar aardwarmte. In buurgemeente Delft loopt op dit moment nog geen 15 kilometer van Lansingerland een ambitieus project waarin de TU het voortouw heeft. Als alles in bedrijf is, zal het Delftse project het equivalent van twintigduizend huizen verwarmen. In de praktijk gaat het om de hele TU- campus, plus het equivalent van tienduizend woningen in Delft. Delft heeft in totaal 53.000 woningen, om een hele stad met geothermie te verwarmen zijn dus meer projecten als deze nodig.

Ter vergelijking: een geothermieproject van de grootte als die in Delft zou in één klap 90% van alle woningen in Lansingerland verwarmen. Het overzicht Lansingerland Duurzaam laat zien dat er stappen vooruit gemaakt worden met het aanleggen van zonnedaken op onze bedrijventerreinen. Oudeland en Prisma zijn mooie voorbeelden. In onze gemeente wordt inmiddels 30% van onze elektriciteitsbehoefte dankzij de razendsnelle aanleg van zonnepanelen duurzaam opgewekt. Landelijk is dat nog 25%. Goed is dat ook woningcorporatie 3B-Wonen stap voor stap haar woningbestand voorziet van zonnepanelen. Daar zit ook vaart in.

Deze positieve ontwikkelingen vinden plaats tegen de achtergrond van het brede maatschappelijke debat over het snel afbouwen van fossiele subsidies. Dat zijn de symbolen volgens vele bezorgde Nederlanders van een falende klimaataanpak. Vlak voor Prinsjesdag publiceerde demissionair minister Rob Jetten (D66) de complete inventarisatie van al deze subsidies met daarin ook een overzicht van aan welke knoppen wel en aan welke knoppen niet gedraaid kan worden als het gaat om het beëindigen van deze subsidies. De inventarisatie komt uit op een totaal bedrag van 39,7 – 46,4 miljard euro door regelingen die leiden tot fossiele voordelen. Dit overzicht is hier te vinden en laat een uitgebreid beeld zien over de stand van zaken met betrekking tot de afbouw.

Dat schrappen van fossiele subsidies ook voor onze lokale economie grote gevolgen zal hebben, blijkt uit het voornemen van de regering om met ingang van 2025 het verlaagd tarief in de energiebelasting te schrappen. Dat gaat landelijk om 171 miljoen per jaar. De minister: “Voor verbruik van aardgas in de glastuinbouw geldt onder voorwaarden een verlaagd tarief in de eerste en tweede schijf van de energiebelasting. Deze verlaagde tarieven zijn geïntroduceerd om de belastingdruk op energie in de glastuinbouw gelijk te houden met de belastingdruk op energie in de energie-intensieve industrie. De glastuinbouw kent namelijk veel kleine energie-intensieve bedrijven, waardoor er een relatief hoog tarief voor energiebelasting wordt betaald. Als tegenprestatie heeft deze sector een CO2-kostenvereveningssysteem ingevoerd. Bij overschrijding van het CO2-plafond betalen de bedrijven voor de overschrijding”.

Maar voor Glastuinbouw Nederland wordt het door deze maatregel en ook andere maatregelen onrendabel om in ons land groenten en planten te telen, zo meldde deze brancheorganisatie aan regionale media Feit is dat de glastuinbouwsector één van de koplopers is bij het klimaatneutraal krijgen van de productieprocessen. Willen we deze mondiaal gezien zeer innovatieve en kennisintensieve sector de nek omdraaien? Dat achten wij niet wenselijk.

Volgens de minister kan vanwege internationale afspraken het kabinet vele fossiele subsidies, die gunstig zijn voor de betreffende sectoren, niet zomaar beëindigen. In totaal gaat het hierbij om zo’n 22 miljard euro.

Het voorlopige eindstation voor een klimaatneutraal Nederland is het jaar 2030. In dat jaar, zo schrijft de Klimaatwet voor, moet Nederland 55 procent minder broeikasgassen uitstoten dan veertig jaar eerder. Dat kan ook daadwerkelijk lukken als het mee zit. Dat meldde Binnenlands Bestuur op 20 september. Met de huidige harde plannen komt Nederland in 2030 namelijk uit op een broeikasgasreductie van 47 tot 57 procent. De Klimaat- en Energieverkenning van vorig jaar was minder optimistisch. Die rekende voor het jaar 2030 met een emissiereductie van 41 tot 52 procent. Maar daarna heeft het nu demissionaire kabinet een voorjaarspakket met extra klimaatbeleid opgesteld. Ook zijn in Brussel belangrijke besluiten genomen. Kortom, somberheid is volgens ons niet nodig, keihard samen blijven werken aan een klimaat neutraal Nederland zeker wel. Dat werkt echt!

Bomenbuurt Bleiswijk

Tot slot. Aanstaande dinsdagavond buigen vertegenwoordigers van de Lansingerlandse afdelingsbesturen en fracties van GroenLinks en PvdA zich over de campagne voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Woensdagavond is er een beeldvormende bijeenkomst  Donderdagavond is de maandelijkse raadsvergadering. Op de agenda staan onder meer de startnotitie voor de op te stellen omgevingsplannen Merenweg & Langevaart in Bleiswijk en ook moties naar aanleiding van het debat in de commissie samenleving over de uitvoering van de schuldhulpverlening. Heb een goede week!