WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 21 T/M 25 AUGUSTUS 2023

25 augustus 2023

Dit is nummer 675 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. In het nawoord bij ons laatste weekbericht dat op vrijdag 6 juli 2023 verscheen, berichtten wij dat ons volgende weekbericht op vrijdag 15 september zou verschijnen. De afgelopen vakantieperiode zorgde echter voor veel nieuws. Daarom dit extra  weekbericht in de aanloop naar het nieuwe politieke seizoen. In ons vorige weekbericht 675 zetten wij onze resultaten van het eerste half jaar van 2023 uitgebreid op een rijtje. Goed om nog eens te lezen in de opmaat naar een nieuw politiek seizoen!

Treurniet locatie Berkel centrum

TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN OP 22 NOVEMBER 2023

Een paar uur na het verschijnen van ons weekweekbericht 675 trok de coalitie de stekker uit het Kabinet Rutte IV. Twee dagen later besloot minister-president Mark Rutte na de Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar te zijn als lijsttrekker voor de VVD. De Tweede Kamer verkiezingen worden gehouden op woensdag 22 november. Een voor de gemeente Lansingerland vertrouwde datum want het was op 22 november 2006 dat er, tegelijk met Tweede Kamerverkiezingen, ook gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden die in het teken stonden van de herindeling van de voormalige 3B-gemeenten tot de nieuwe gemeente Lansingerland. Attje Kuiken werd toen voor de eerste keer lid van de landelijke PvdA fractie.

Na een digitale ledenraadpleging besloten de landelijke besturen van GroenLinks en PvdA op 17 juli met een gezamenlijke lijst de aanstaande verkiezingen in te gaan. Liefst 91,8 procent van de deelnemende GroenLinks-leden stemde voor en 87,9 procent van de PvdA’ers. 64,7 procent van de PvdA leden heeft gestemd.

De landelijke besturen van PvdA en GroenLinks droegen op 11 augustus Frans Timmermans voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er waren geen andere kandidaten. De leden van de twee partijen mochten vervolgens over de lijsttrekker stemmen. De uitslag van de stemming op 22 augustus was duidelijk. Hij kreeg 91,8 procent van de stemmen. Aan de raadpleging deden een kleine 38.000 mensen mee. Dat is 51,5 procent van de stemgerechtigde leden van de twee partijen. Geen slechte opkomst zo midden in de zomervakantie.

Volkskrant op 23 augustus: “Bij PvdA en GroenLinks kunnen we ontzettend goed gelijk hebben. We zijn wat minder goed in gelijk krijgen. Daar heb je macht voor nodig”.  Met die boodschap maakte Timmermans dinsdag de rood-groene achterbannen duidelijk waar het de komende verkiezingen om draait. Een ander klimaatbeleid, een eerlijk armoedebeleid, een nieuwe bestuurscultuur: dat kun je alleen maar bereiken als je aan de knoppen zit. Einde citaat Volkskrant. Wat ons betreft is die boodschap een schot in de rood-groene roos. Zijn pleidooi om op deze manier ook de middengroepen te bereiken is ons uit het hart gegrepen.

Wat opvalt, is dat van de 9 PvdA Tweede Kamerleden die in maart 2021 aantraden een groot aantal te kennen heeft gegeven niet meer terug te willen komen: Lilianne Ploumen, Khadija Arib, Henk Nijboer en Attje Kuiken.. Wij zijn benieuwd of Tweede Kamerleden zoals Barbara Kathmann en Kati Piri, waarmee wij in het verleden vaak samenwerkten, bereid zijn om opnieuw op de kieslijst te gaan staan. Wij hopen dat van harte.

Onze fractie is blij dat bestuurs- en fractieleden van GroenLinks Lansingerland en PvdA Lansingerland sinds mei van dit jaar intensief met elkaar in gesprek zijn over onze samenwerking. Dat gebeurt in een positieve en open sfeer. Er is zoveel dat ons bindt. Op korte termijn zullen de afdelingsbesturen van beide partijen besluiten over het samen campagne voeren in de aanloop naar 22 november. Met nog nauwelijks drie maanden te gaan voor de verkiezingsdag worden het nog drukke en spannende weken!

Uitbreiding Berkel winkelcentrum

LANSINGERLAND DOET HET GOED ALS HET OM GEZONDHEID EN BREDE WELVAART GAAT

Begin augustus werd bekend dat de gemeente Lansingerland het goed doet als het om de door de inwoners ervaren gezondheid gaat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, die zijn geanalyseerd door gezondheidsplatform Voeding en Fitness. In de gemeente Lansingerland beoordeelt 76.6% procent van de inwoners hun gezondheid als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. In de provincie Zuid-Holland doen alleen de gemeenten Midden Delfland en Teylingen het ietsje beter. Koploper in Nederland is de gemeente Bloemendaal waar 80% van de inwoners hun gezondheid als goed of zeer goed beschouwen. Feit is dat de mate van door inwoners ervaren gezondheid in zeer belangrijke mate samenhangt het de hoogte van het inkomen van de inwoners. Die is in Lansingerland relatief hoog. En dat terwijl onze gemeente is gelegen in een drukke regio vol bedrijvigheid, met veel wegverkeer en een vliegveld in de onmiddellijke nabijheid. Volgens Longfonds.nl – Gezonde lucht is de luchtkwaliteit in onze gemeente wisselend goed en matig.

Ook als het om de brede welvaart gaat behoort Lansingerland tot de top van Nederland. Alleen in de provincies Gelderland, Drenthe en Overijssel is er een bescheiden aantal gemeenten die het nog beter doet dan Lansingerland. Dit gegeven sluit goed aan bij de resultaten van het in 2022 gehouden RIGO onderzoek naar de leefbaarheid in Lansingerland.

Westpolderplein

VNG ADVISEERT TOT NIET-SLUITENDE BEGROTING VANAF 2026

Om een signaal af te geven aan het rijk adviseert de VNG haar leden om financiële tekorten duidelijk zichtbaar te maken in de begroting. Dat meldde Binnenlands Bestuur op 14 juli. De VNG heeft in een brief aan haar leden geadviseerd om geen sluitende begroting te maken voor de jaren vanaf 2026. Deze uitzonderlijke maatregel is volgens het bestuur nodig omdat de gemeentelijke financiën onvoldoende zijn voor het uitvoeren van het huidige takenpakket.

Concreet stelt de VNG dat gemeenten niets anders moeten doen dan een realistische begroting indienen voor de komende jaren. ‘Baseer deze op het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities uit uw coalitieakkoord en geschatte mee- en tegenvallers. Naar verwachting zullen de meerjarenramingen 2026 en 2027 dan duidelijk tekorten aangeven.’

Het bestuur van de VNG erkent dat het een uitzonderlijk advies is. Het is echter besproken in het landelijk Vakberaad Gemeentefinanciën van de provinciale toezichthouders, en zij herkennen het standpunt van de VNG. Het Interprovinciaal Overleg en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in kennis gebracht, aldus Binnenlands bestuur.

Onze fractie is heel benieuwd of het college van Lansingerland dit advies van het VNG bestuur deelt. Momenteel werkt het college aan de voorbereiding van de Meerjaren begroting 2024-2027. In ons weekbericht 674 berichtten wij dat een meerderheid van de raad op voorhand bezuinigingen in het sociaal domein niet te wil uitsluiten. Dat betreuren wij zeer. Wel ging de raad mee met een PvdA motie waarin het college gevraagd werd om bij het opstellen van de begroting te gaan werken met de zero-base methode. Onze fractie is er van overtuigd dat er nog heel wat lucht in de huidige begroting zit. Jammer genoeg ziet het college pas kans om deze methode bij de voorbereiding van de begroting 2025 te gaan toepassen. Interessant wordt wat de september-circulaire van het Rijk onze gemeente nog gaat bieden.

Wonen in de Westpolder in Berkel

FLEX-BOUWEN IN DE BERKELSE NOORDPOLDER

Op 28 juni reageerde het college op schriftelijke vragen van de CDA fractie over de Noordpolder en de locatieverkenning LOO2. Dat is een locatie nabij de Noordeindseweg in Berkel noord waar mogelijk ontheemden uit de Oekraïne gehuisvest via flexwoningen kunnen gaan worden.  Volgens het college “klopt het dat in het reguliere ambtelijke overleg op 2 mei 2023 met de provincie een plantoetser heeft aangegeven dat de bouw van flexwoningen in de Noordpolder strijdig is met de provinciale omgevingsverordening. En dat passendheid van een locatie in hun ogen een criterium zou moeten zijn. In 2022 heeft Provincie Zuid-Holland de Noordpolder als locatie aangeboden als geschikte locatie in plaats van Bleizo. Daarbij werd aangegeven dat deze locatie intern in Gedeputeerde Staten besproken is. Hierdoor is de verwachting gewekt dat de provincie bereid is om aan deze locatie mee te werken. Op basis van die suggestie is de locatie meegenomen. Formeel heeft de provincie pas in de fase van vergunningaanvraag een rol, maar vooruitlopend hierop is er al vroegtijdig contact en afstemming over de locatieverkenning geweest”.

De inhoud van deze passage verraste ons. Dat de Noordpolder voor het provinciebestuur fungeert als een soort wisselgeld voor bouwen op Bleizo-West was ons niet bekend. Wij kunnen ons niet herinneren dat het college dit al eerder aan de raad heeft medegedeeld. Onze  fractie  gaat hierover  buigen en  zal dit in de kaak stellen.

Groenzoom

TAAKSTELLING HUISVESTING ASIELGERECHTIGDEN LEVERT PROBLEMEN OP

De taakstelling voor de  huisvesting asielgerechtigden levert dit jaar veel hoofdbrekens op. Vorig jaar moest onze gemeente 103 statushouders huisvesten terwijl tot 2021 de taakstelling tussen de 40 en 80 bedroeg. De taakstelling voor 2023 bedraagt 176 te huisvesten statushouders en is dus flink groter dan voorgaande jaren. Begin juli 2023 waren nog maar 47 van deze 176 statushouders gehuisvest. Daarbij komt volgens het college dat een verhoogde inzet van vrijkomende sociale huurwoningen ten behoeve van asielgerechtigden het voor reguliere woningzoekende nog moeilijker maakt om een sociale huurwoning te verkrijgen. “3B Wonen heeft in 2022 ca. 17% van de vrijkomende woningen toegewezen aan statushouders. Landelijk bedraagt dit percentage gemiddeld 5-8% (dit zal wel hoger uitvallen voor 2023). Mocht 3B Wonen willen voldoen aan de taakstelling van 2023 dan zou ze zo’n 29% van de vrijkomende woningen moeten toewijzen aan statushouders”.

Het college meldt dat het “goed is om te weten dat in Lansingerland de beschikbaarheid van sociale huurwoningen relatief laag is vanwege het lage percentage sociale huurwoningen binnen de woningvoorraad. Met bovenstaande in achtneming concluderen wij dat een verhoogde inzet van vrijkomende sociale huurwoningen geen optie is”. Naast de inzet van vrijkomende sociale huurwoningen en ook flexwoningen is er door het college ook een eerste verkenning gedaan naar andere maatregelen ten behoeve van de taakstelling. “Uit het overzicht komt naar voren dat er op dit moment niet een maatregel is die eenvoudig is door te voeren met significant effect voor 2023 of voor op de lange termijn. Wel is het belangrijk dat er verder onderzoek wordt uitgevoerd om tot maatregelen te komen om de taakstelling te kunnen behalen”, aldus het college.

Onze fractie deelt de door het college geformuleerde zorg. Terecht geeft het college aan dat een belangrijk deel van de problematiek wordt veroorzaakt door het in het verleden opgelopen grote achterstand in de bouw van sociale huurwoningen. Daar zijn nu de reguliere woningzoekenden en de asielgerechtigden samen de dupe van. Voorkomen moet worden dat deze groepen tegen elkaar uitgespeeld  worden. Het populisme loert om de hoek. De recente geschiedenis leert dat de oplossing dan vaak gezocht wordt in het niet actief politiek meewerken aan de huisvesting van asielgerechtigden en met nadruk te kiezen voor de eigen inwoners. Dat vinden wij niet acceptabel. Wat ons betreft zet ons college alle zeilen bij om snel op diverse locaties flexwoningen te gaan bouwen en vooral de nieuwbouw van vele sociale huurwoningen op met name Bleizo-West te starten. Dat moet in goed samenspel tussen onze gemeente, 3B-Wonen en het provinciebestuur toch op korte termijn mogelijk zijn?

Lage Bergsebos met rechts tracé A16

Tot slot. In dit zomeroverzicht brengen wij een brief van het college dd. 13 juli 2023 over windenergie onder de aandacht van onze lezers. Wat opvalt, is dat zowel het provinciebestuur als ons college zich intussen stevig ingegraven hebben. Dat gaat natuurlijk niet opschieten, zeker gezien de gezamenlijke belangen die er zijn en de absolute noodzaak om nu snel knopen door te gaan hakken. Als het gaat om de keuze tussen de bouw van windmolens en de bouw van duizenden nieuwe sociale en betaalbare huur en koopwoningen kiezen wij voor bouwen van huizen. Interessant in dit verband is een verhaal in Binnenlands Bestuur over hoe de  energietransitie in de dertig energieregio’s (RES) verloopt en wat de stand van zaken in de complexe regio Rotterdam-Den Haag is. Woensdagavond waren er twee beeldvormende bijeenkomsten met betrekking tot Inclusie en uitvoeringsplan schuldhulpverlening.  Weekbericht 676 verschijnt op vrijdag 15 september tenzij er eerder spannend politiek nieuws te melden is. Heb een goede week!

Tunnelbak A16 in Lage Bergsebos is bijna ingepakt

Nieuw wandelpad in Lage Bergsebos