WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 22 T/M 26 MEI 2023

26 mei 2023

Dit is nummer 668 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Deze week is er nieuws over de Raadsvergadering van afgelopen donderdag, over het voorstel van het college aan de raad om voor 300 asielzoekers noodopvang te gaan organiseren en natuurlijk ook over het afscheid van Petra Verhoef tijdens onze ledenbijeenkomst.

Hoge Bergsebos

COLLEGE STELT RAAD VOOR OM 300 ASIELZOEKERS OP TE VANGEN

In weekbericht 667 berichtten wij dat het college goed op weg is om de noodopvang voor 300 asielzoekers te gaan regelen. Tijdens de raadscommissie Samenleving van 12 mei bleek er een redelijk draagvlak te zijn voor deze noodopvang voor een periode van 1-3 jaar. Heikel punt was toen wel of het college de héle raad gaat meekrijgen. Dat vereist een stevige onderbouwing in het raadsvoorstel, zo gaven wij toen aan.

Afgelopen week stuurde het college een brief naar de raad waarin zij stelde dat het belangrijk is om als gemeente zoveel als mogelijk is regie op te pakken en te houden. “Dat doen we door nu proactief te handelen en het (vooralsnog uitblijvende) wettelijke kader niet af te wachten”. Het college van B&W heeft besloten om een noodopvangvoorziening te realiseren op een kavel ten behoeve van tijdelijke voorzieningen in het project Wilderszijde (kavel direct achter het gemeentehuis). De aangewezen locatie Wilderszijde voorziet volgens het college in belangrijke randvoorwaarden die eerder door de gemeenteraad zijn gesteld voor de opvang van vluchtelingen, zoals bijvoorbeeld de kleinschaligheid en de nabijheid van maatschappelijke voorzieningen die aantrekkelijk zijn voor de doelgroep gezinnen, zoals de tijdelijke basisscholen. Op de aangewezen locatie kan snel gerealiseerd worden omdat de gemeente eigenaar is van de grond en omdat de kavel op dit moment nog niet bebouwd is, te beginnen met de herhuisvesting van de huidige crisis-noodopvanglocatie Tobias. Er zijn tekeningen gemaakt die laten zien dat er genoeg ruimte is voor in ieder geval meerdere schoolgebouwen en een noodopvanglocatie voor asielzoekers. Om snel te kunnen voorzien in deze noodopvanglocatie besluit het college om het bouw- en woonrijp maken van de kavel enkelvoudig te gunnen, meldt het college aan de raad.

Het college geeft in de brief ook informatie over de randvoorwaarden waaraan in het kader van de besluitvorming door de raad moet worden voldaan. “Naast het besluit over het realiseren van opvang op Wilderszijde, doet het college ook een voorstel voor randvoorwaarden over onder andere de duur, het aantal asielzoekers, maatschappelijk middenveld en het participatieproces. Het college vindt deze randvoorwaarden belangrijk voor de uiteindelijke realisatie van de noodopvang. Tijdens de commissievergadering op 8 juni 2023 bespreekt uw commissie het raadsvoorstel over de randvoorwaarden”.

Onze fractie maakt uit deze brief op dat de Raad op donderdag 29 juni een besluit moet nemen over het raadsvoorstel Wij zijn heel blij met de snelle stappen die het college sinds de raadscommissievergadering van 12 mei heeft genomen. Het is goed dat Lansingerland een voorschot neemt op het inwerking treden van de Spreidingswet. Wij hopen dat de staatsecretaris en de Tweede Kamerfracties in staat zullen zijn om er een werkbare wet van te maken die recht doet aan de noodzakelijke solidariteit tussen de betrokken overheden en ook snel de druk op de landelijke ketel wegneemt.

Onze fractievoorzitter Hamid Azzouzi lichtte ons standpunt toe in Lansingerland Actueel van RTV Lansingerland van vrijdag 26 mei. De PvdA steunt de brede en snelle aanpak van het college waar het gaat om de crisis- en noodopvang van asielzoekers, de opvang en huisvesting in flexwoningen van Oekraïners en de begeleiding en huisvesting van statushouders van harte.

Varen in het Hoge Bergsebos

RAADSVERGADERING BIEDT GEEN VERRASSINGEN

Afgelopen donderdagavond was de maandelijkse raadsvergadering. Op de agenda stonden door een aantal fracties aangekondigde moties en amendementen met betrekking tot het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van ouderenwoningen op de locatie De Snip in Bleiswijk centrum en de Visie op de Burgerparticipatie. Voor onze fractie waren het hamerstukken, zo berichtten wij in ons weekbericht 667 Hamid Azzouzi stemde tegen een VVD, CDA, Leefbaar 3B en GroenLinks motie om “de Welstandscommissie te vragen bij de beoordeling en advisering van de omgevingsvergunning voor de Snip, met name aandacht te geven aan het passend zijn in het dorpse karakter van de entree van het dorpscentrum van Bleiswijk”. Voor de PvdA fractie spreekt het vanzelf dat de Welstandscommissie dit doet. Het raadsvoorstel haalde het met alleen de stem van Leefbaar 3B’s Leon Erwich tegen omdat hij vond dat het voorliggende plan sowieso niet voldeed aan het door hem verlangde dorpsachtige karakter.

Bij de behandeling van agendapunt visie Burgerparticipatie  stemde Hamid ook tegen een VVD en CDA motie om in het uitvoeringsplan een bijlage op te nemen met toetsingscriteria. Hij ging er vanuit dat het college zelf best in staat is om ook zonder een motie in het uitvoeringsprogramma hieraan voldoende aandacht te besteden. Behalve deze beide fracties steunde alleen de eenmansfractie ‘VOOR Lansingerland’ deze motie. Een amendement van WIJ Lansingerland om de naam van de Visie op Burgerparticipatie te veranderen haalde het ook niet. Een nipte meerderheid in de raad waaronder ook de PvdA fractie stemde tegen.

De raad heeft de visie Burgerparticipatie “Samen Besturen” vastgesteld. Alleen de VVD heeft tegen dit voorstel gestemd. De vaststelling van de visie Burgerparticipatie beschouwt de PvdA fractie als een goede stap richting het herstellen van het vertrouwen van onze inwoners.

Afscheid van Petra Verhoef door Gerard Bovens

PVDA LANSINGERLAND NAM AFSCHEID VAN FRACTIEVOORZITTER PETRA VERHOEF

De leden van onze afdeling namen afgelopen maandagavond tijdens een goedbezochte en zeer geanimeerde bijeenkomst in het Polderhuis in Bergschenhoek afscheid van onze fractievoorzitter Petra Verhoef. Ook werd haar opvolger Hamid Azzouzi van harte welkom geheten. Afdelingsvoorzitter Gerard Bovens schetste in zijn verhaal de enorme verdienste die Petra de afgelopen 10 jaren voor de PvdA en ook voor Lansingerland heeft gehad. “Stap voor stap en een beetje geholpen door de veranderende tijdsgeest zag je kans om voor de PvdA Lansingerland belangrijke thema’s op de agenda te krijgen. Denk maar aan de schuldhulpverlening die hier zwaar onder de maat is, de eigen kracht in de sociale zekerheid die plaats maakte voor gelijke kansen, het hijsen van de Regenboogvlag bij het gemeentehuis op Coming Outday, je inzet voor kinderen die in armoede opgroeien en je strijd tegen energiearmoede en een veilige N209. En laten we ook de opvang van vluchtelingen niet vergeten. Je zat ook bovenop de gevolgen van de toeslagenaffaire voor onze inwoners. Jouw pleidooi voor de komst van Basisbanen was een prachtige afronding van je raadslidmaatschap. Sleutelwoorden en de rode lijn waren altijd: de inclusieve en solidaire samenleving.

Betaalbaar wonen was de afgelopen jaren een centraal thema. Je kreeg het stap voor stap voor elkaar dat onze gemeenteraad die in het verleden wars was van sociale woningbouw en 20% sociale huur wel prima vond, zich inmiddels inzet voor 30%. Daar komen de betaalbare koopwoningen nog eens bovenop. Het totaal aantal te bouwen woningen groeide van zo’n 4000-7000 zo’n vijf jaar geleden naar liefst 11.000 in 2023 waarvan 3.200 geplande sociale huurwoningen.

Dat deed je allemaal in de raad met een vriendelijke en tot samenwerking uitnodigende uitstraling. Er werd goed naar je geluisterd. Je verhalen werden teruggelezen in de weekberichten. Pas bij je afscheid op 20 april kwam ik er écht achter wat een grote impact het PvdA weekbericht voor vele raadsleden heeft.

Wat prachtig is, is dat je de fractie met Hamid Azzouzi als je opvolger en ook met Sonnie Biharie, Nanno Scheringa en Valmir Xhemaili, in perfecte staat hebt achter gelaten. Zij staan klaar voor de toekomst en kunnen op hun eigen manier gaan voortborduren op jouw politieke nalatenschap”.

“Als voedingswetenschapper en epidemioloog zocht je naar maatschappelijke betekenis en persoonlijke betrokkenheid. De link tussen wetenschap, bedrijfsleven, overheid en politiek. Voor jou is deze cirkel nu rond. Met al jouw ervaring ga je nu aan de slag bij het Nederlandse Voedingscentrum. Een geweldige uitdaging waar alle lijntjes uit jouw verleden bij elkaar komen. Lansingerland is door jouw warme inzet een stukje beter geworden, nu is het hele land aan de beurt”, zo gaf Gerard Bovens aan.

Hij feliciteerde Hamid Azzouzi van harte met zijn fractievoorzitterschap en onderstreepte nog maar eens dat zijn raadslidmaatschap de volle steun van de leden van de PvdA afdeling heeft. “Hamid is uitstekend ingewerkt. Hij is sinds de Leergang van 2013 bij ons in beeld en heeft de afgelopen jaren veel politieke ervaring opgedaan in de raadscommissies. Bovendien is hij expert op het gebied van de gemeentefinanciën. Een belangrijke vaardigheid in financieel onzekere tijden”.

Afscheidstoespraak van Petra

MINDER RESTAFVAL DOOR DIFTAR

De invoering van Diftar lijkt succesvol te zijn. Dat blijkt uit de evaluatie die het college afgelopen week naar de raad stuurde. Daaruit blijkt dat  in het eerste kwartaal van 2023 de hoeveelheid restafval met maar liefst 36% is verminderd. Geëxtrapoleerd naar heel 2023 zal de hoeveelheid restafval per inwoner 106 kilo bedragen tegen liefst 169 kilo in 2022. We zijn dus goed op weg. In weekbericht 645 van oktober 2022 berichtten wij welke stevige voorwaarden wij stelden aan de introductie van Diftar. Het college beloofde toen hierop in een voortgangsreportage terug te komen.

Buitensport in Hoge Bergsebos

Tot slot. Er komen voor onze fractie drukke weken aan. Los van de reguliere raadscommissies en raadsvergaderingen, staan ook de debatten over de Kadernota 2024 komende maand op ons programma. In de raadscommissie Algemeen Bestuur van woensdag 7 juni staat de gemeentelijke jaarrekening 2022 op de agenda. Het college geeft in de inleiding van dit verslag aan dat “Financieel gezien 2022 een positief jaar was. Na twee jaar Corona was 2022 het jaar dat we weer terug gingen naar een open samenleving. Na de coronacrisis ontstond echter een volgende crisis, namelijk de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog had een grote impact op onze bedrijfsvoering en financiën, aangezien wij als gemeente een deel van de opvang dienden te organiseren. Ondanks deze extra opgaaf behaalden wij een positief resultaat van € 11,9 miljoen positief. Dit wijkt € 8,0 miljoen positief af ten opzichte van de slotwijziging waarbij wij verwachtte een positief resultaat te behalen van € 3,9 miljoen”. Kortom, de alweer het 16de jaarrekening sinds de start van onze gemeente in 2007 met een positief resultaat. We komen hierop binnenkort zeker op terug. Volgende week woensdagavond 31 mei zijn er verschillende interessante beeldvormende bijeenkomsten Heb een goede week!

Klimheuvel Hoge Bergsebos

Uitzichttoren Hoge Bergsebos

Petra en Hamid tijdens afscheid van Petra