WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 26 FEBRUARI – 1 MAART 2024

1 maart 2024

Dit is nummer 696 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Wij doen verslag van de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond en staan uitgebreid stil bij mogelijke oplossingen voor de impasse waarin de ontwikkeling van Bleizo-West momenteel verkeert. Daar moet, gezien de grote gezamenlijke belangen die de provincie Zuid-Holland enerzijds en de gemeente Lansingerland anderzijds hebben, zeker een oplossing voor te vinden zijn. Verder staan wij kort stil bij de schokkende uitkomsten van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening die afgelopen maandag werden openbaar gemaakt. Kan ook onze gemeente hiervan leren? Ook was er afgelopen donderdagavond de maandelijkse raadsvergadering. Opnieuw was er een zeer beperkte agenda die met name in het teken stond van een tweetal amendementen op in te dienen zienswijzen met betrekking tot gemeenschappelijke regelingen. Onze fractie stemde tegen een door Leefbaar 3B ingediend amendement op een door de raad in te dienen zienswijze die betrekking had op de financiële nood waarin de gemeenschappelijke regeling Jeugdzorg momenteel verkeert.  Met het alleen maar het vingertje wijzen naar de financiële nood waarin de regionale jeugdzorg verkeert, schiet je als raad volgens ons niet veel op.  De toekomst van de jeugdzorg verdient voor ons een veel inhoudelijker en fundamenteler debat.

Noordersingel en Groenzoom Berkel Noord

IN MEMORIAM RINUS VAN DEN HOEK UIT BERGSCHENHOEK

Bestuur en fractie van de PvdA Lansingerland werden deze week opgeschrikt door het bericht van het overlijden op 93 jarige leeftijd van Rinus van den Hoek uit Bergschenhoek. Rinus van den Hoek was het oudst levende lid van onze PvdA afdeling. Begin dit jaar was hij liefst 65 jaar lid. Hij had een enorme betekenis voor de lokale samenleving als raadslid en zeer krachtig wethouder van de voormalige gemeente Bergschenhoek. Hij was als wethouder en als wethouder liefst 32 jaar politiek actief, waarvan 14 jaar als wethouder.

Onze afdeling herinnert zich de feestelijke viering van zijn 50 jarige lidmaatschap van de PvdA in 2009 in de toenmalige raadszaal van de gemeente Lansingerland in Bleiswijk. Zijn echtgenote Riek deelde toen volop in de feestvreugde. Ook zij was in dat jaar 50 jaar lid van de PvdA.

Geroemd werd toen de grote maatschappelijke betrokkenheid en het opkomen voor mensen in de knel van het echtpaar Van den Hoek. In Bergschenhoek was alom bekend dat je hen daar op kon aanspreken. Mensen in nood vonden altijd een gewillig oor en ook een helpende hand. Dat was letterlijk de rode draad in hun leven. Rinus van den Hoek droeg bij aan het initiatief voor het stichten van een openbare school, stond aan de basis van de tennisvereniging, was voorzitter van BVCB waar hij tot op zijn 55ste ook actief voetbalde en was, samen met Riek, wars van opsmuk en uiterlijk vertoon.

Rinus van den Hoek gaf toen dat hij altijd met overtuiging lid van de PvdA is gebleven. In goede en in slechte tijden. Hij riep de aanwezige partijleden op zijn voorbeeld te blijven volgen ook als het tegen zit. “Zelf heb ik ook een paar moeilijke momenten gekend, bijvoorbeeld toen in de jaren 50 de zogenaamde doorbraak van confessionelen en niet-confessionelen in de PvdA niet tot stand kwam en ook toen de PvdA wegkeek van de problemen in wat anno 2009 de Vogelaarwijken heten. Maar juist in een crisis als nu is de inzet van de PvdA van groot belang”.

In februari 2014 publiceerde het blad Lokaal Bestuur een prachtig verhaal over zijn loopbaan. Tijdens de recente coronaperiode had ons afdelingsbestuur telefonisch een aantal keren contact met hem. Hij stond toen nog volop in het leven en volgde ook de lokale ontwikkelingen nog altijd op de voet.

Met zijn overlijden is een bijzondere man overleden. Een zeer inspirerende en sterke sociaal democraat met het sociale en sportieve hart op de goede plaats. Bergschenhoek en ook onze partij is hem veel erkentelijkheid verschuldigd. Fractie en bestuur van de PvdA Lansingerland leven mee met zijn zoon en dochter en de overige familieleden en vrienden. Als mantelzorgers waren zij zeer bij hem betrokken. Een heel waardevol mens is heengegaan.

 Westpolder Berkel Zilvergracht

 BLEIZO WEST HOUDT DE BESTUURLIJKE GEMOEDEREN STEVIG BEZIG

In ons vorige weekbericht 695 berichtten wij dat onze fractie het voorstel van het college van Lansingerland om een bemiddelaar in te schakelen om uit de bestuurlijke impasse over Bleizo West te geraken, steunen. Wat de geschiedenis van de afgelopen 5 jaar ons leert, is dat de prioriteiten en de belangen over elkaar heen buitelen als het gaat om de bestemming van dit stuk grond nabij het station Lansingerland-Zoetermeer dat in december 2018 geopend is.

In 2018 zat de provincie nog stevig in haar maag met een dreigende overprogrammering met betrekking tot de bedrijventerreinen langs de A12, de zogenaamde A12-Corridor. In goed overleg met de betrokken gemeenten, waaronder ook Lansingerland, werd toen besloten tijdelijk de rem te zetten op de uitgifte van grond. Dat gold ook voor Bleizo-West. Deze ontwikkeling leidde in 2021 tot het plan van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer om op Bleizo-West een mix van woningen en innovatieve bedrijvigheid te gaan realiseren: PROEFtuin Bleizo.

Deze keuze was ook een direct antwoord op de eis in 2020 van de provincie om veel meer woningen te gaan bouwen dan het toenmalige college oorspronkelijk van plan was. Oorspronkelijk wilde Lansingerland op basis van het collegeprogramma 2018-2022 slechts 4000-7000 nieuwe woningen bouwen waarvan slechts 1000 sociale huurwoningen. In een aangescherpt bod van maart 2021 op uitdrukkelijk verzoek van de provincie en regio ging het college uit van liefst 11.000 woningen extra waarvan 50% sociaal en betaalbaar. Dit wel onder voorwaarde van planologische en financiële  haalbaarheid. Het ging hierbij om ruim 3200 sociale huurwoningen, een absolute doorbraak. De hiervoor verantwoordelijke wethouders waren Kathy Arends (VVD) en ook Jan Willem van den Beukel (CDA) die het grondbedrijf in zijn portefeuille had. De PvdA fractie heeft zich keihard ingezet voor de historische ommezwaai die het college toen maakte. Dat gebeurde in een goed samenspel met de verantwoordelijke gedeputeerde Anne Koning (PvdA). Voor onze fractie was dit verreweg het belangrijkste thema bij de Statenverkiezingen van maart 2023.

Lansingerland zag zich door het opschroeven van het aantal te bouwen woningen wel voor een stevig ruimtelijk probleem geplaatst. Want waar die 11000 extra huizen te bouwen? In feite waren er maar twee locaties beschikbaar: Bleizo-West nabij het station en de Berkelse Noordpolder. Het lag voor de hand dat het college koos voor Bleizo-West, de locatie vlak naast het station. De grond was immers al in eigendom van de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo en spoorde ook met het verzoek van de provincie in 2018 om de rem te zetten op de ontwikkeling van bedrijventerreinen langs de A12. De Berkelse Noordpolder is inmiddels in handen van een projectontwikkelaar en heeft de bestemming glastuinbouw. Ook moet er door dit gebied een groene corridor worden aangelegd om een verbinding te realiseren tussen het AMG Schmidtpark en natuurgebied de Groenzoom dat Berkel verbindt met Pijnacker.

Lansingerland koos dus samen met Zoetermeer logischerwijs voor de ontwikkeling van Bleizo-West met een mix van innovatieve bedrijvigheid en betaalbaar wonen. Het was, zoals gezegd, een absolute doorbraak in het al jaren lopende conflict tussen provincie en onze gemeente over het gebrek aan inzet van onze gemeente als het ging om sociaal en betaalbaar bouwen.

Westpolder Berkel

Ook al gaat het om een betrekkelijk korte periode (2018-2024), de tijd staat niet stil. Inmiddels is de vraag naar meer ruimte voor bedrijven aan de noordrand van Rotterdam weer sterk gegroeid. Bovendien is de vraag naar flexwoningen voor Oekrainse ontheemden en ook voor spoedzoekers op de woningmarkt zeer nijpend. Lansingerland zoekt met spoed naar een tweede locatie om deze te bouwen. Tijdelijke flexwoningen kunnen ook soelaas bieden aan bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. En dan is er ook nog de stevige opgave om veel meer noodopvang te bieden dan nu gepland aan asielzoekers.

Om het nog ingewikkelder te maken: er is nog een dossier waar de provincie mee zit: de bouw van windmolens in de gemeente Lansingerland. Het vierde provinciale dossier als het gaat om prioritering met betrekking tot de gebiedsontwikkeling op en rond Bleizo-West: bedrijventerreinen, glastuinbouwlocaties, klimaat & windmolens en wonen. Over de komst van windmolens in het kader van het provinciale coalitieakkoord van 2023, zie hierover ons weekbericht 674 van juli 2023.

Het debat dat de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer voeren met de provincie over de toekomstige bestemming van Bleizo-West voltrekt zich evenzeer binnen de provincie zélf. Want ook binnen de provincie zélf moeten de Gedeputeerden met elkaar de bestuurlijke discussie aan over hoe zij de toekomst van Bleizo-West zien. Wat hierbij opvalt is dat de windmolens en de glastuinbouw momenteel de boventoon voeren en sociaal en bereikbaar wonen het onderspit dreigt te delven. Dat verbaast onze fractie, gelet op de immense en terechte druk van de provincie bij monde van Gedeputeerde Anne Koning op Lansingerland tijdens de afgelopen jaren en de gigantische woningnood.

In de actuele situatie waar zowel binnen de beide gemeenten als binnen de provincie de bestuurlijke en maatschappelijke belangen over elkaar heen buitelen, is het zeker een goede optie om een bemiddelaar in te schakelen die als opdracht krijgt om met elkaar de ingewikkelde kluwen van belangen te ontwarren en om gezamenlijk een voor partijen acceptabele oplossing te vinden die recht doet aan allen ruimtelijke dilemma’s. Dat wordt vast een heidense klus maar voor onze fractie de voor dit moment enige optie om uit de huidige bestuurlijke impasse te komen. Een andere, ook mogelijke optie, is dat de betrokken portefeuillehouders van het college van Gedeputeerde Staten (dat zijn er drie) en van de colleges van Lansingerland en Zoetermeer een hele dag (of misschien zelfs meerdere) uittrekken in bijvoorbeeld Boerderij Het Lansingerland om alle belangen precies in kaart te brengen om voor elk belang (toekomst tuinbouw & bedrijven, wonen en klimaat & windmolens) een passende oplossing te vinden.

Op woensdag 6 maart buigt de raadscommissie Algemeen Bestuur zich hierover. De agenda met bijbehorende stukken is hier te vinden.

Polderweg nabij Bergboezem

 LESSEN UIT RAPPORT PARLEMENTAIRE ENQUETECOMMISSIE FRAUDEBELEID

Door overheidsfalen zijn levens van mensen vermorzeld en dat kan morgen weer gebeuren als de overheid niet fundamenteel anders naar de grondrechten van mensen gaat kijken. Daarvoor waarschuwt de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid die vorig jaar zo’n veertig (oud-)politici, ambtenaren, slachtoffers en andere betrokkenen verhoorde. Dat meldde de NOS afgelopen maandag.  “Fouten van mensen mogen niet meer als fraude behandeld worden en mensen moeten makkelijker met de overheid in contact komen, luiden aanbevelingen van de commissie. Want uit de gesprekken rijst volgens de commissie een beeld waarbij de overheid blind was voor “mens en recht”. Zowel kabinet als het parlement heeft gefaald, uitvoerende diensten hebben onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak is tekortgeschoten. In een verhard politiek en maatschappelijk klimaat zijn grondrechten van mensen geschonden en is de rechtstaat terzijde geschoven. Daardoor zijn levens van mensen in de vernieling geraakt”, aldus de NOS.

Op meerdere plekken in overheidsdiensten werd nationaliteit als risicofactor in systemen geregistreerd. “Hiermee is het recht op gelijke behandeling geschonden. “De overheid is zich op gaan stellen als tegenstander van burgers” zei commissievoorzitter Van Nispen bij de presentatie van het rapport. “En het schokkende is dat het niet meer schokkend is”.

Mogelijk nog schokkender is de gedachte dat dit door onze eigen overheid begane schandaal zo maar weer opnieuw kan gebeuren. Alle condities waardoor deze maatschappelijke ellende veroorzaakt werd zijn immers nog volop aanwezig. In het verleden berichtten wij geregeld dat het mensbeeld dat onze gemeente voor ogen had bij de formulering van beleid op het gebied van het sociaal domein, haaks stond op de maatschappelijke realiteit waarin vele inwoners die een beroep doen op het sociaal domein verkeren. Het was ‘eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid troef’. Het ging niet om burgers in nood maar om klanten met een hulpvraag. Gelukkig is deze discussie in Lansingerland door onze voortdurende inzet gekanteld. Kansengelijkheid en bestaanszekerheid zijn nu de nieuwe waarden.

Deze positieve ontwikkeling laat wat ons betreft onverlet dat ook ons college de aanbevelingen in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie goed moet bestuderen en de wijze van werken waar nodig moet aanpassen. Onze fractie is heel benieuwd of het college dit feitelijk ook zal gaan doen. Zeker omdat wij bij de behandeling van de begroting 2024 hierover hebben gewaarschuwd in verband met het voorstel van het college om  €300.000 te gaan besparen op uitkeringen door het intensiveren van onderzoek bij de aanvraag van de uitkeringen. We hadden onze motie hierover ingetrokken na harde toezeggingen van de wethouder.

Voetgangersviaduct over A16 Lage Bergsebos

Tot slot. Volgende week is de week van de maandelijkse vergaderingen van de raadscommissies. De volgende agendapunten van de commissie Algemeen Bestuur springen er wat ons betreft uit: verduurzaming van zwembad de Windas en de collegebrief over de windmolenlocaties. Beide agendapunten zijn ingebracht door de GroenLinks fractie. Interessant is ook het periodieke overzicht duurzaamheidsprojecten dat ook op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur staat.  Hierop komen wij in een volgend weekbericht zeker nog terug.  Verder zijn écht politieke punten op de drie agenda’s opnieuw weer uiterst dunnetjes gezaaid. Het college past op de gemeentewinkel. Meer niet. Heb een goede week!

Ingepakte tunnelbuis A16 in Lage Bergsebos