WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 29 JANUARI – 2 FEBRUARI 2024

2 februari 2024

Dit is nummer 693 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was politiek gezien wederom een stille week in Lansingerland. Opnieuw gingen twee geplande beeldvormende bijeenkomsten gingen niet door. De agenda van raadsvergadering bevatte louter hamerstukken en was al na ruim een uur afgelopen. Volgende week vervalt de commissie Algemeen Bestuur vanwege gebrek aan agendapunten.

Tijdens de raadsvergadering namen wij afscheid van het CDA raadslid Frans Ammerlaan. Hij was sinds 2018 raadslid. Hij wordt opgevolgd door Rita Leijendekker die al als commissielid actief is voor de CDA fractie. Wij danken Frans Ammerlaan voor de plezierige samenwerking en wensen Rita Leijendekker veel succes in haar nieuwe rol.

OPNIEUW EINDE AAN HOGERE FREQUENTIE BUSLINEN 170 & 173?

De afgelopen weken waren wij blij verrast door de hogere frequentie van de buslijnen 170 en 173. Vele maanden lang reden deze lijnen door personeelsgebrek bij de RET door de week  tijdens de daluren slechts om het half uur en tijdens de spits om de 20 minuten. Dat leverde overvolle bussen en vaak ook lange wachttijden bij station Rodenrijs op. Pas geleden werd het plotseling beter: de bussen reden tijdens de spits weer om de 10 minuten, tijdens de daluren overdag om de 20 minuten en ’s avonds om het half uur. Goed nieuws dus voor de vele inwoners van Lansingerland die vaak de bus nemen. Maar deze week meldden regionale media dat ‘na het inkorten van de metro’s en het blijven verlengen van de vakantiedienstregeling voor de trams het nijpende personeelstekort van de RET een nieuw gevolg heeft. Vanaf 12 februari 2024 gaat er nu ook een nieuwe dienstregeling in voor de bussen. Het personeelstekort is groter dan gedacht. Ondanks de verklaring van de RET dat het personeelstekort bij metro- en bussen aanzienlijk minder zou zijn dan bij de tram.

Onze fractie vraagt zich, gelet op de warrige gang van zaken, af of de RET nog wel grip heeft op het eigen bedrijf. Wat ons betreft kaart het college en ook onze raadsvertegenwoorders deze rare gang van zaken aan bij de Vervoersautoriteit van de Metropoolregio. Onze fractie zal dit aan de orde stellen tijdens de rondvraag van de commissie Ruimte van komende week. Gelukkig gaat die wel door!

 Voorjaar in Oudelandselaan

 446 PLEKKEN VOOR NOODOPVANG VLUCHTELINGEN IN LANSINGERLAND

Afgelopen week publiceerde de Staatscourant de officiële capaciteitsraming, provinciale opvangopgave en indicatieve verdeling per gemeente 2024. Onze gemeente moet voor 446 vluchtelingen waaronder 38 alleen reizende minderjarige vluchtelingen noodopvang gaan bieden. Vorig jaar besloot de Raad van Lansingerland het aantal noodopvangplekken te verhogen van 50 nu naar 200 in 2024. Dat kan op de locatie op Wilderszijde naast het Gemeentehuis. Wat de PvdA fractie betreft had de Raad er direct voor gekozen om dit aantal te verhogen tot 300 noodopvangplekken maar daar was de Raad destijds nog niet aan toe. Het aantal van 446 vluchtelingen komt overeen met het aantal dat wij in weekbericht 692 al noemden.

Zoals aangegeven in weekbericht 691 staat onze gemeente voor een fors aantal uitdagingen: het inlopen van de achterstand op het huisvesten van asielgerechtigden in sociale huurwoningen, het ontwikkelen van een tweede locatie in de Berkelse Noordpolder met flexwoningen voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïners en ook van spoedzoekers -de kans dat dit lukt, is onzeker meldde de burgemeester twee weken geleden omdat het te duur is en de provincie daar flexwoningen voor spoedzoekers niet ziet zitten- de bouw van woningen voor arbeidsmigranten en tenslotte de fors opgevoerde noodopvang voor asielzoekers. Dat gaat al met al nog een stevig debat in onze raad opleveren.

Plas in de Meerpolder Berkel en Rodenrijs

RUIM 700 HUIZEN IN 2023 ERBIJ IN LANSINGERLAND

“De gemeente Lansingerland is afgelopen jaar uitgebreid met 703 nieuwbouwwoningen. Daarmee ligt het aantal nieuwe huizen in deze gemeente op het hoogste niveau in vijf jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek’. Dat meldde het AD Rotterdam afgelopen week. “In heel Nederland kwamen er vorig jaar 73.333 nieuwbouwwoningen bij, 0,9 procent van de totale woningvoorraad. De nieuwbouw in Lansingerland bedroeg 2,8 procent van de lokale woningvoorraad, in de hele provincie Zuid-Holland kwam de nieuwbouwgroei uit op 1,0 procent. Per saldo is het aantal huizen in Lansingerland vorig jaar met 674 gegroeid, tot 25.539 huizen. Dat is inclusief zaken als het transformeren van bijvoorbeeld kantoorruimte, het splitsen van huizen en sloop”, meldde deze krant op 31 januari.

Eind vorig jaar berichtten wij dat “Volgens de tussen 3B-Wonen en het college gemaakte prestatieafspraken er de komende twee jaar 307 sociale huurwoningen zullen worden gebouwd. De gemeentebegroting rept voor 2024 over 102 sociale huurwoningen. Een druppel op de gloeiende plaat. In dit tempo hebben we nog 35 jaar te gaan voordat de 3300 geplande sociale huurwoningen eindelijk gebouwd zijn. In 2024 worden er in totaal 283 huizen gebouwd”. Helemaal gerust zijn wij dus niet over het snel bouwen in de toekomst. Zoals bekend staat Lansingerland voor de komende jaren nog voor zo’n 10.000 nieuwe woningen op de lat. De bouwlocatie die nu aan de beurt is, is Wilderszijde met in totaal 2700 huizen. Pas geleden is de eerste wijk Buyten ter hoogte van de Wildersekade gereed gekomen. Belangrijke bouwlocaties zijn nu nog de Merenweg en Langevaart in Bleiswijk -samen goed voor 900 huizen- en natuurlijk Bleizo West. Daar moeten zeker 7000 huizen gebouwd gaan worden. Maar dat ziet de provincie nog steeds niet zitten, zo bleek ook deze week weer uit een AD Zoetermeer interview met GroenLinks gedeputeerde Berend Potjer met de treffende kop “Provinciebaas snapt niets van boosheid over windmolens: ‘Nooit sprake geweest van woningen op Bleizo”.

In weekbericht 692 van vorige week berichtten wij dat “er nieuws is over onze inzet om alle fracties van PvdA en GroenLinks in Zoetermeer, Zuid-Holland en Lansingerland om de tafel te krijgen over de dilemma’s met betrekking tot de woningbouw op Bleizo-West. Dit overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. Hamid Azzouzi, de trekker van dit overleg, heeft samen met de fractie van GroenLinks Lansingerland op 10 februari overleg op het Provinciehuis met de Gedeputeerden Anne Koning en Berend Potjer.

Nieuwbouw centrum Berkel West

FORSE BANENGROEI IN LANSINGERLAND

Het aantal banen in Lansingerland is tussen 1996 en 2022, het meest recente jaar waar lokale cijfers over zijn, gegroeid van 12.110 naar 28.580. Daarmee draait de banenmotor in Lansingerland harder dan gemiddeld in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving die deze site heeft geanalyseerd. Het Planbureau wilde onderzoeken of het klopt dat de baankans buiten de stad de afgelopen decennia uit de pas is gaan lopen met die in de Randstad. De werkgelegenheid heeft zich inderdaad geconcentreerd, met name in Amsterdam, aldus de onderzoekers. Daar was een kwart eeuw geleden zes procent van alle banen te vinden, inmiddels is dat 7,8 procent.

Maar het aantal beschikbare banen per inwoner ligt in elke gemeente hoger dan in ’96. Bovendien zijn er binnen de Randstad gemeenten waar het percentage banen is gedaald, en zijn er in ‘de periferie’ plekken waar dat cijfer juist is gestegen. In Lansingerland waren er medio jaren negentig 0,75 banen per inwoner in een straal van 25 kilometer, sindsdien is dat getal opgelopen naar 0,93 banen per inwoner. De meeste banen in Lansingerland — 6640 om precies te zijn — zijn te vinden in de zakelijke diensten. In 1996 was dat nog anders, toen zaten de meeste banen (3650 stuks) nog in de logistiek en groothandel. De procentueel gezien snelste banengroei in al die jaren zat ook in de zakelijke diensten. Bron: AD dd. 25 januari 2024.

Zicht op voormalige maalderij in Berkel centrum

Tot slot. Volgende week is de maandelijkse raadscommissieweek. Zoals hiervoor aangegeven gaat de raadscommissie Algemeen Bestuur niet door. De agenda’s voor de raadscommissies Ruimte en Samenleving zijn hier te vinden. Heel erg spannend zijn de meeste agendapunten overigens niet. In het oog springt het Integraal Beheerplan in de raadscommissie Ruimte. Voor de rest zijn het vooral voorstellen vanuit de gemeenschappelijke regelingen die de agenda’s bepalen. Heb een goede week!

Nieuwe winkelcentrum Berkel