WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 15 – 19 JANUARI 2024

19 januari 2024

Dit is nummer 691 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het eerste in 2024. Het was de week waarin de maandelijkse raadscommissievergaderingen gehouden werden en de onze afdeling de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst hield. Veel nieuws in dit weekbericht is er over de stroeve verstandhouding tussen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en het college van Lansingerland over de bouw van windmolens in onze gemeente.  Het was het belangrijkste agendapunt in de commissie Algemeen Bestuur. Op de agenda van de commissie Samenleving stond een belangrijk thema geagendeerd: de toekomst van de specialistische jeugdhulp gelet op de steeds stijgende uitgaven.

Op de agenda van de commissie Ruimte stonden deze keer geen opzienbarende agendapunten. Valmir Xhemaili was onze woordvoerder over de agendapunten ‘Rekenkamerrapport Huizen in regio, synthese van onderzoeken woonbeleid in vijf gemeenten in regio Rotterdam’ en het bestemmingsplan Urban Logistics. Hierover berichtten wij al in dit weekbericht. De PvdA fractie vindt het opheffen van de parkeerplaats Bokkenplaats in het Lage Bergsebos een goed plan. Tijdens de ingrijpende opknapbeurt van dit bos worden er nieuwe parkeerplaatsen ingericht en nu overbodige, zoals de Bokkenplaats die vlak bij het Molenlaan-kwartier in Hillegersberg op ons grondgebied ligt, vervangen door nieuw bos.

Ons uitgebreide overzicht van de politieke plussen & minnen van het afgelopen jaar 2023 is te vinden in weekbericht 690 Dik waard om nog eens terug te lezen!

Winters Berkel centrum

PVDA OPROEP: KOPPEL BOUW WONINGEN BLEIZO-WEST LOS VAN WINDOPGAVE

Dat was de centrale boodschap van Hamid Azzouzi tijdens het bewogen debat in de raadscommissie Algemeen Bestuur van afgelopen woensdag over het plan van de provincie Zuid-Holland om de verdere ontwikkeling van huizen bouwen op Bleizo-West minstens 6 jaar stop te zetten en deze tijd te benutten voor een verdere studie en ook bouw van windmolens op deze locatie óf op de locatie Noordpolder Berkel óf Kruisweg oost. Om dit mogelijk te maken gaat de provincie de bestuurlijke regie overnemen van de gemeente Lansingerland, zo blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten van 19 december 2023. De inhoud van deze brief is te vinden op de agenda van de raadscommissie Algemeen Bestuur. Het groene gebied oostelijk van de Kruisweg lijkt de voorkeur van de provincie te hebben omdat daar de windmolens, die samen15 megawatt kunnen leveren, in één lijn kunnen worden gebouwd en investeerders op die plek de beste kansen zien. Het niet bebouwen van Bleizo-West kost beide gemeenten (Lansingerland en Zoetermeer) momenteel elk jaar veel geld aan rente. Dat kan zo van zes tot twaalf miljoen euro gaan oplopen. De hele provinciale procedure gaat zeker zes jaar duren. Een veel groter verlies ligt op de loer wanneer de woningbouwplannen geschrapt worden. Dat betekent tientallen miljoenen euro’s afschrijven op het grondbedrijf. Ontkoppel de woningbouw op Bleizo-West en de windturbines, vragen de beide colleges daarom volgens het AD Zoetermeer dat eind 2023 hierover berichtte. De PvdA fractie is het hier helemaal mee eens.

Het standpunt van het college van Zoetermeer d.d. 27 december 2023 is hier te vinden. Ook het college van Lansingerland reageerde begin dit jaar met dit bericht waarin ook een interview van burgemeester Pieter van de Stadt met RTV Rijnmond is opgenomen. Vorige week vrijdag 12 januari 2024 interviewde RTV Lansingerland de Gedeputeerde Berend Potjer die windenergie in zijn portefeuille heeft. Dit interview is hier te beluisteren vanaf moment 5 minuten  Alle links bieden een goed totaal overzicht van de bestuurlijke chaos die inmiddels ontstaan is.

Voor Hamid Azzouzi is het aan de inwoners van Lansingerland en Zoetermeer, die zitten te springen om een betaalbare woning, niet uit te leggen dat dezelfde provincie die de gemeente Lansingerland recent opdroeg om liefst 6000-7000 huizen te gaan bouwen, waarvan ruim 3000 sociale huur, nu een bom legt onder haar eigen opdracht. “We hebben bouwen op Bleizo-West keihard nodig om aan de provinciale en ook regionale opdracht te voldoen. Andere locaties in onze gemeente kunnen dergelijke bouwvolumes volstrekt niet aan. Het was nota bene ons belangrijkste thema voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023. De afgelopen jaren heeft onze fractie intensief samen met Gedeputeerde Anne Koning gewerkt aan een raadsmeerderheid, die de noodzaak om vele extra woningen, met name in het sociale en betaalbare segment te gaan bouwen accordeerde, en dan gebeurt er dit! In het coalitieakkoord van de provincie is in 2021 vastgelegd dat er in Lansingerland liefst 15 MW aan windenergie moet worden gebouwd, liefst 3 MW meer dan eerder was aangegeven, hoe en waarom kon dit gebeuren?”.

Op initiatief van de fractie van de PvdA Lansingerland is er op zeer korte termijn een overleg over deze kwestie met de PvdA/GroenLinks fractie van de provincie Zuid-Holland waaraan ook de fractie van GroenLinks Lansingerland en de fracties van de PvdA en GroenLinks Zoetermeer zullen deelnemen.

Hamid Azzouzi deed woensdagavond ook het voorstel om te onderzoeken of andere gemeenten of provincies bereid zijn om de opdracht van de bouw van 15 MW windenergie in ruil met een financiele vergoeding over te nemen van Lansingerland en Zoetermeer. “Hoe je het wendt of keert, het is beter om nu ons geld uit te geven om snel bouwen mogelijk te maken dan heel veel geld te stoppen in de bodemloze put van renteverlies en afboekingen op de grondexploitatie van Bleizo-West”. De PvdA fractie is verbaasd dat de gemeente Lansingerland de plannen om te gaan bouwen op Bleizo West tot op heden niet heeft uitgewerkt tot een concreet uitgewerkt voorstel dat ter goedkeuring voorgelegd kan worden aan Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Berend Potjer gaf dit ook aan tijdens het interview met RTV Lansingerland. Wat hem betreft kan dit prima parallel plaatsvinden naast het provinciaal onderzoek naar de mogelijke plaatsing van windmolens. Wethouder Simon Fortuyn vindt dit geen goed plan, zo was zijn reactie afgelopen woensdagavond. “Dan lopen wij het grote risico dat wij miljoenen gaan investeren in de verdere planontwikkeling maar per saldo toch de deksel op de bestuurlijke neus te krijgen”. Wat de PvdA fractie moeten we dit risico toch maar nemen om de bestuurlijke druk stevig op de ketel te blijven houden.

Dat de hele gang van zaken het college bestuurlijk en ook persoonlijk beroert blijkt wel uit de reacties van de collegeleden tijdens dit debat. Het is de moeite waard om de bevlogen reactie van burgemeester Pieter van de Stadt vanaf 21.41 uur in het beeldverslag terug te kijken. Hij repte zelfs van pijn in het kader van de bestuurlijke hygiëne: “Wij moeten als provincie onze zin en gelijk krijgen”. Hij zag grote strijd met het Nederlandse bestuursrecht. Volgens hem maakt Gedeputeerde Staten evident misbruik van bevoegdheden door de bouw van Bleizo direct te koppelen aan de ontwikkeling van windenergie in onze gemeente.

Het AD Rotterdam van 19 januari 2024 berichtte op de voorpagina dat in Zuid-Holland twee derde van de nieuwbouw maximaal 3.5 ton per woning mag gaan kosten. Eén derde van deze betaalbare woningen moet worden bestemd voor de sociale woningbouw. Dat is het standpunt van Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) die wonen in haar portefeuille heeft. Volgens haar is de ruimte om te bouwen in Zuid-Holland schaars en zullen nieuwbouwplannen in gemeenten veel kritischer tegen het licht worden gehouden. Vanaf 2025 zou in de nieuwbouwplannen van de provincie zelfs 40% sociale woningbouw moeten zitten.

Dat is een prachtige doelstelling die wij volledig omarmen. En laten nou onze plannen voor Bleizo-West volledig overeenkomen met deze uitspraken van Anne Koning! Onze fractie heeft van meet af aangegeven dat minstens 60% van de nieuwbouw op Bleizo-West tot de categorie betaalbaar moet horen en tenminste 33% tot de categorie sociale huur. Wat ons betreft worden er op Bleizo West zo’n 7000 huizen gebouwd dus dit zet echt zoden aan de dijk. Onze fractie ziet zeker spanningen tussen de prachtige ambities van Anne Koning en de uitspraak van Gedeputeerde Staten om voorlopig niet te gaan bouwen op Bleizo-West maar eerst een studie te doen naar de haalbaarheid van windmolens ter plaatse. In windmolens kun je immers niet sociaal & betaalbaar wonen.

Voor de PvdA fractie is het hiervoor aangekondigde overleg met de PvdA/GroenLinks fractie in Zuid-Holland nu de eerste stap die wij willen gaan maken in onze zoektocht naar een wederzijds bestuurlijk acceptabele oplossing waarin onze inzet is en blijft dat de bouwblokkade op Bleizo-West direct van tafel gaat. Wordt dus vervolgd.

Tot slot. Ook in 2014 deed zich de situatie voor dat de provincie Zuid-Holland voor de wielen van de door onze gemeente beoogde gebiedsontwikkeling van Bleizo  ging lopen. Vlak naast Bleizo bood de provincie toen aan de gemeente Waddinxveen de gelegenheid om het industrieterrein Glasparel te gaan ontwikkelen. En dat in een economisch gezien moeilijke tijd en met de wetenschap dat de provincie een eigen belang had in deze ontwikkeling. Lees het hoofdstuk “Geen fraai plaatje” in weekbericht 9 mei 2014 er nog maar eens op na.

Winterse Zilvergracht Westpolder Berkel

ACTUELE STAND VAN ZAKEN BOUW NOODOPVANG ASIELZOEKERS

Het college van Lansingerland boekt voortgang bij de realisatie van de noodopvanglocatie voor asielzoekers achter het gemeentehuis, onderdeel van de woningbouwlocatie Wilderszijde. Het COA heeft op 12 januari jl. de omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie van de afgesproken noodopvangvoorziening. De aanvraag is in behandeling genomen door de afdeling Vergunningen.

In de eerste week van 2024 zijn de voorbereidende werkzaamheden op de locatie gestart. Het gaat hierbij om het bouw- en woonrijp maken van de locatie. Het gaat om grondwerkzaamheden, aanleg van de riolering en andere ondergrondse voorzieningen, aanleg van een ontsluitingsweg, fietspad en aanleg van verharding voor bijvoorbeeld parkeren. Het college verwacht dat de voorbereidende werkzaamheden eind februari 2024 gereed zijn. Na het verlenen van de vereiste omgevingsvergunning door de gemeente krijgt het COA de locatie opgeleverd en wordt de noodopvang gerealiseerd.

Bij een voorspoedige doorloop van de aangevraagde omgevingsvergunning is het mogelijk dat er begin maart kan worden gestart met het plaatsen van de noodopvang door het COA. Wanneer de deuren daadwerkelijk openen kunnen we nu nog niet precies aangeven. De verwachting is halverwege het tweede kwartaal van 2024. Voordat de bewoners er hun intrek nemen, krijgen belangstellenden de gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Op www.lansingerland.nl/asielopvang vindt u meer informatie.

Dit positieve bericht van het college bereikte ons in de week dat de Eerste Kamer, zoals het er nu naar uitziet, in meerderheid akkoord ging met het wetsvoorstel over de Spreidingswet. In eerdere berichten gaven wij al aan dat wij niet verwachten dat deze wet voor Lansingerland veel problemen zal opleveren. Onze gemeente is al redelijk actief bij de opvang van Oekraïners en ook van asielzoekers. De bestaande capaciteit voor beide doelgroepen zal worden uitgebreid. Tot op heden zijn er 200 opvangplekken voor de noodopvang van asielzoekers op Wilderszijde in voorbereiding. Onze fractie denkt dat dit aantal in het kader van de Spreidingswet wel eens zou kunnen oplopen naar zo’n 300 woonplekken op Wilderszijde. Dat was destijds ook onze ambitie maar de raad besloot in meerderheid tot een kleiner aantal. De bouw van flexwoningen bij het Sporthoekpad in Bergschenhoek voor ontheemden uit Oekraïne en lokale spoedzoekers is voltooid. Er wonen nu 138 Oekraïners en 63 spoedzoekers. Goed dat er nu ook plannen zijn om te gaan bouwen op een locatie in de Berkelse Noordpolder. De Raad moet nog besluiten over de definitieve locatie, zo berichtten wij in weekbericht 684 De taakstelling voor de huisvesting van statushouders was in 2023 fors. Ondanks alle inspanningen is de taakstelling helaas niet gehaald. Van de in totaal 141 te huisvesten statushouders zijn er 82 gehuisvest. De achterstand van 59 komt hierdoor bovenop de taakstelling van de 1e helft van 2024 (68), wat de taakstelling per 1 januari 2024 127 maakt.

Zilvergracht Westpolder Berkel

ZORGEN OVER HET LANDELIJKE POLITIEKE KLIMAAT

“Ik ben heel bezorgd over het politieke klimaat in ons land. Er dreigt een grote sociale en ook politieke tweedeling”. Dat zei afdelingsvoorzitter Gerard Bovens tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de PvdA Lansingerland. Wat blijkt is dat 40% van de praktisch opgeleiden tot MBO niveau 3 in november 2023 op de PVV stemde. Voor de hoogst opgeleiden ging het om 5%. Nog maar 44 zetels in de Tweede Kamer zijn als links te bestempelen. En dan moet je D66 meetellen. Van de gehele maatschappelijke middenklasse stemde maar liefst 25% op de PVV. Dat percentage toont een nog steeds groeiende trend. Grootste gemene deler van dit stemgedrag is het volstrekte gebrek aan vertrouwen in de politiek. Veel Nederlanders voelen zich vervreemd van de politiek. Zij voelen zich in hun eigen waarde aangetast. Het gaat vaak om een proteststem vanuit een gevoel van machteloosheid. Dat gevoel is vaak terecht en een direct gevolg van het jarenlange durende neoliberale klimaat met een terugtredende overheid. Een overheid die inwoners in de kou zet. Zij zoeken nu hun eigen weg, aangespoord door politieke belangen die een loopje nemen met onze democratische rechtsstaat. Populistisch nationalisme is als tegenzet een krachtig bindmiddel dat niet snel zal verdwijnen, ben ik bang”.

Gerard Bovens concludeerde dat “het gevaar van ondermijning van onze democratische rechtsstaat volop op de loer ligt”. Links werd een scheldwoord wat staat voor zuur, drammerig, hypocriet en elitair. Er is sprake van een botsing van wereldbeelden. Het is van het groot maatschappelijk belang dat Links Nederland hier snel een antwoord op gaat vinden. Polariseren helpt hierbij volgens Gerard Bovens niet, net als een te activistisch antwoord van links op de grote transitie-uitdagingen waar ons land voor staat: klimaat, natuurbehoud, groene economie, zorgen over migratie en ook woningnood. De traditionele PvdA aanpak om toch vooral in gesprek te blijven en om intensief zelf mee te doen bij het zoeken naar concrete oplossingen lijkt mij nog steeds de juiste en meest productieve weg.

“Kortom, er is voor ons ook in 2024 nog heel veel te doen. Ik zie in onze partij en ook bij GroenLinks heel veel positieve energie en ook creativiteit om nieuwe, duurzame wegen in te gaan slaan. Onze gezamenlijke agenda wordt zeker leidend voor het nieuwe duurzame & sociale Lansingerland”, aldus Gerard Bovens die zelf recent ook lid van GroenLinks is geworden. Hij wees in zijn verhaal ook op de samenwerking met GroenLinks Lansingerland die het komende jaar steeds meer vorm en inhoud zal gaan krijgen, op het verschijnen van het 700ste jubileum-weekbericht in maart/april 2024 en op de campagne voor de Europese verkiezingen in juni van dit jaar. Een gezamenlijke GroenLinks/PvdA fractie in de raad van Lansingerland in 2026 is volgens hem minstens goed voor 3 zetels en ook heel aantrekkelijk voor vele jonge Lansingerlanders. “Daar moeten we op gaan mikken!”

Nieuwjaarsbijeenkomst PvdA Lansingerland

AANLEG BELANGRIJK TRIANGELPARK MOET VEEL SNELLER

Het Triangelpark ligt in het gebied ‘Noordrand Rotterdam’ van ca. 400 ha natuur en recreatie tussen Rotte en Schie. De precieze plek is gelegen tussen de Bergweg Zuid en de N209 ter hoogte van het Polderpad achter het gemeentehuis. Het Triangelpark overstijgt lokale belangen en vormt een belangrijke groene schakel in de regio door het mogelijk maken van een ecologische, recreatieve verbinding tussen de Rottemeren en Midden-Delfland, inclusief het Polderpad als recreatieve fietsverbinding. Het provinciaal (Omgevingsverordening) en gemeentelijk beleid (Bestemmingsplan, Omgevingsvisie) voorzien in een groene invulling van het gebied. In 2023 is er een start gemaakt met de gebiedsvisie Triangelpark. Het project bevindt zich op dit moment in de opstartfase. Gezien de regionale betekenis van het Triangelpark in de ‘Noordrand Rotterdam’ is het van belang dat betrokken partijen op een juiste wijze worden aangehaakt. Daarom zijn in de afgelopen periode (verkennende) gesprekken geweest met de grondeigenaren in het gebied en stakeholders als Natuurorganisatie en Vogelwacht Rotta, gemeente Rotterdam, Provincie en Natuurmonumenten. Ook is er een landschapsbureau geselecteerd om de gemeente te ondersteunen bij het opstellen van een gebiedsvisie. De gebiedsvisie wordt naar verwachting in het 4de kwartaal van 2024 afgerond.

Tijdens de commissie Samenleving vroeg de fractie van de ChristenUnie zich af of het tempo van de plannenmakerij niet omhoog kan. Deze fractie had gehoopt dat de voorbereidingen veel verder zouden zijn dan nu het geval is. Hun vraag is ons uit het hart gegrepen. Wethouder Michiel Muis kon zich hier wel wat bij voorstellen maar gaf aan dat het voorbereidingsproces heel complex is. Maar hij had goede hoop. Onze fractie is blij dat de schijnwerpers eindelijk weer eens gericht zijn op deze belangrijke schakel in de aansluitende groene gebieden aan de zuidkant van onze gemeente. In januari 2023 organiseerden we hierover een debat ter gelegenheid van de Provinciale Statenverkiezingen waarover wij in dit weekbericht berichten.

Lelijke nieuwe geluidschermen lang N209 bij Bergschenhoek

EXTRA IMPULS VOOR SPECIALISTISCHE JEUGDHULP OM BEZUINIGINGEN MOGELIJK TE MAKEN

Bij de begrotingsbehandeling 2024 waren er opnieuw forse kostenoverschrijdingen op de specialistische jeugdhulp. Om de kostenstijging te dempen stelde de raad een taakstelling (circa 1,7 mln) vast vanaf 2024 op de specialistische jeugdhulp. Raad en college spraken toen af dat het college zou komen tot een pakket aan maatregelen waarmee deze kostenoverschrijding wordt terug gedrongen. Afgelopen donderdagavond debatteerde de commissie Samenleving met Sonnie Biharie als onze woordvoerder over de college voorstellen.  De voorstellen die nu voorliggen staan niet op zichzelf, maar vormen de opmaat naar de brede maatschappelijke opgave over het veilig, gezond en kansrijk opgroeien in Lansingerland, zo gaf het college aan. Om structurele besparingen mogelijk te maken, stelt het college aan de raad voor om hiervoor eenmalig extra menskracht aan te stellen waarmee incidenteel 750.000 euro gemoeid is. Deze extra tijdelijke menskracht is volgens het college nodig om én de hulpverlening op een goed peil te houden én ook om  de noodzakelijke kostenbesparing te realiseren.

Sonnie Biharie stelde vraagtekens bij het collegevoorstel. Zij vroeg zich af wat structurele bezuinigingen op de specialistische jeugdhulp voor de kwaliteit gaan betekenen. Is deze taakstelling wel haalbaar en voldoende onderbouwd? Mooi is wel dat de wachttijd voor dit type hulp van 5 maanden is teruggebracht naar 2 maanden. Ook de ChristenUnie sprak van een zwakke uitwerking. De fractie mist de ‘Doe-aanpak’. Gaat er wel genoeg geld naar de uitvoering? GroenLinks mistte, net als de CDA fractie, het advies van de ASD. Ook deze fractie wil een verder debat over wat de raad precies aan kwaliteit van de specialistische jeugdhulp verwacht. D66 en CDA vonden dat de analyse van de oorzaken van de oplopende kostenstijgingen ontbreekt. WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B en VVD konden zich in het voorstel vinden. Wethouder Leon Hoek constateerde dat we er voor wat de invulling van de structurele bezuinigingen betreft nog lang niet zijn. “Er zijn brainstormsessies nodig om dit goed in te vullen. De ASD is niet om advies gevraagd omdat het een financieel voorstel betreft. Op een later moment komen zij zeker in beeld”.

De fractie van de ChristenUnie wil met steun van de PvdA een amendement indienen om de ‘Doe-aanpak’ in het raadsvoorstel te versterken. Andere fracties beraden zich hierover nog.

Drijfnat Lage Bergsebos

Tot slot. Volgende week is het een vergaderluwe week. Wel hebben wij fractieoverleg. Mooi moment om alle ontwikkelingen gezamenlijk rustig op een rijtje te zetten en van creatieve oplossingen te voorzien. Heb een goede week!

Tunnelbak A16 Lage Bergsebos op 3 januari 2024

Tunnelbak A16 Lage Bergsebos op 3 januari 2022