WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 4 – 8 MAART 2024

9 maart 2024

Dit is nummer 697 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Deze week een veel korter weekbericht dan de lezers van ons gewend zijn. Over afgelopen week is er door ons maar weinig politiek nieuws te melden. De drie gehouden raadscommissies leverden weinig interessante ontwikkelingen op.  Valmir Xhemaili en Nanno Scheringa waren onze woordvoerders in de commissie Ruimte, Hamid Azzouzi en Nanno Scheringa in de commissie Algemeen Bestuur en Valmir Xhemaili in de commissie Samenleving.  Zij beleefden geen spannende discussies.

Slechts één van de tien commissie- en raadsvergaderingen die dit jaar hebben plaatsgevonden, duurde langer dan tweeëneenhalf uur. Dat kwam vooral omdat er de afgelopen tijd maar weinig politiek ingewikkelde punten op de agenda’s stonden. Eén raadscommissie ging bij gebrek aan agendapunten zelfs niet door. De input van het college is momenteel zeer beperkt en dát twee jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. Je zou toch zeggen dat juist nu hun bestuurlijke oogstperiode is aangebroken.

Interessant is een door het college naar de raad gestuurde brief over de stand van zaken over het all-electric maken van Zwembad de Windas en het plaatsen van zonnepanelen op het dak ervan. Het ontwerp om te komen tot een all-electric zwembad is volgens het college een complex vraagstuk. Het all-electric verduurzamen van zwembad de Windas wordt mogelijk geacht op basis van het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek. De planning van het college is dat de aanbesteding in mei 2024 wordt gestart en dat het werk in juli 2025 wordt opgeleverd. Het grootste risico betreft momenteel de afgekondigde netcongestie vanuit Stedin. Het huidige gecontracteerde vermogen is niet toereikend voor het all-electric ontwerp.

Zilvergracht Westpolder Berkel

PLAN VOOR DE TOEKOMST VAN DE LOKALE JEUGDZORG

Zoals bekend houden de steeds oplopende kosten van de Jeugdzorg en het als gemeente geen goede zorg kunnen bieden aan kinderen die die jeugdzorg het hardst nodig hebben de lokale politiek stevig bezig. Het college presenteerde afgelopen week een plan van aanpak ter uitvoering van het maatregelenpakket jeugdhulp dat de raad op 1 februari 2024 heeft vastgesteld. In eerste instantie wordt er door het college ingezet op het terugbrengen van de tekorten. Daarnaast wordt er een brede lokale maatschappelijke discussie opgezet over de vraag hoe de door de gemeente Lansingerland uit te voeren jeugdzorg er in de toekomst uit moet gaan zien. Wij denken dat dit een goede aanpak is omdat alle betrokkenen (ouders, scholen, sportverenigingen, zorgverleners) hun inbrneg kunnen hebben bij de probleemverkenning en het zoeken naar oplossingen om alle financiële en zorginhoudelijke problemen op te lossen. De oplossing zal volgens ons gezocht moeten worden in scherpere prioritering: welke in het kader van de WMO te verstrekken zorg is absoluut nodig en hoe toetsen we de kwaliteit van de aangeboden zorg als het om wetenschappelijk onderbouwde resultaten gaat.

Busstation Metro Rodenrijs

 AUTONOOM BUSVERVOER OP LIJNEN 170 EN 173?

In weekbericht 695 berichtten wij over de buslijnen 170 en 173 die, als gevolg van een veel lagere frequentie door gebrek aan personeel, vooral tijdens de spitsuren steeds meer gaan uitpuilen. Het is dringen geblazen op vooral het traject station Rodenrijs-Berkelse weg.  Een oplossing kan zijn om tijdens de spitsuren om het kwartier een pendelbus te laten rijden tussen metrostation Rodenrijs en de Berkelseweg. Hiervoor heb je slechts één bus nodig. Deze bus kan keren op de rotonde Randweg op de Berkelseweg, vlakbij de busbaan. Wij vroegen in dit weekbericht aan wethouder Simon Fortuyn om samen met de RET te onderzoeken of deze tijdelijke oplossing mogelijk is. Het maakt het reizen met de bus in ieder geval tijdens de spitsuren een beetje comfortabeler.

Op zaterdag 2 maart meldde het AD Rotterdam dat de automatisch (dus zonder chauffeur) rijdende bus die de luchthaven RtHA moet gaan verbinden met Metrostation Meijersplein waarschijnlijk werkelijkheid gaat worden. Het gaat om een initiatief van de RET, DAM- shuttles, gemeente Rotterdam, RtHA, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport en de Metropoolregio. De voorbereidingen voor deze autonoom rijdende bus gaan deze maand van start. Als alles volgens planning verloopt, starten eind 2024 de eerste testritten met twee zero-emissie bussen die elk minimaal 15 passagiers met bagage kunnen vervoeren.

Het lijkt ons een goed idee om, wanneer deze vervoersinnovatie in de praktijk een succes wordt, ook autonoom rijdende bussen toe te voegen aan de traditionele bussen op het traject Rodenrijs-Berkelseweg.  Dat scheelt heel veel chauffeurs en het kan de frequentie aanzienlijk vergroten. We zijn heel benieuwd of wethouder Simon Fortuyn ook deze uitdaging gaat oppikken.

Ganzen op de Polderweg nabij Bergboezem

AFVAL SCHEIDEN LOONT

Het college meldde afgelopen week trots dat de hoeveelheid bij huishoudens opgehaalde restafval in 2023 ten opzichte van 2022 fors is teruggelopen. Werd er in 2022 per inwoner nog 168 kilogram opgehaald, in 2023 ging het nog om 109.5 kilogram, dus 58 kilogram minder. Het einddoel is om in 2030 deze 109.5 kilogram terug te brengen naar 0.  Ook met het scheidingspercentage gaat het de goede kant op. In 2022 was dat nog 57.7% en in 2023 ging het al om 67.7%. Een stevige stap vooruit dus over de hele linie.

Bergboezem gesloten vanwege broedseizoen

Tot slot. We zijn hard op week naar ons 700ste jubileum weekbericht. Dat gaat vlak voor Pasen verschijnen op vrijdag 29 maart 2024. Ons eerste weekbericht verscheen eind januari 2007. Uiteraard zullen wij in ons 700ste weekbericht uitgebreid stil staan bij onze geschiedenis. Komende week zijn er twee beeldvormende bijeenkomsten. Zij gaan over de Jeugdwet en de nieuwe spreidingswet.  De agenda is hier te vinden. Heb een goede week!

Voorjaar langs de Zilvergracht Berkel Westpolder