WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 9 T/M 13 JANUARI 2023

14 januari 2023

Dit is nummer 654 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland, ons eerste weekbericht in het nieuwe jaar. Afgelopen week stond in het teken van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie en de maandelijkse raadscommissievergaderingen. Onze fractie is blij met de grote aandacht die burgemeester Pieter van de Stadt tijdens zijn nieuwjaarstoespraak wijdde aan de opvang van vluchtelingen en ontheemden in Lansingerland. Er zijn mede door zijn grote betrokkenheid en de inzet van vele vrijwilligers tijdens het afgelopen jaar grote sprongen vooruit gemaakt. Ook de plannen voor de toekomst zijn veelbelovend. Opvallend was afgelopen week het kleine aantal raadsvoorstellen van het college op de agenda van de raadscommissies. De vaart zit er duidelijk nog niet in. Onze fractie wacht met smart op het verschijnen van het werkprogramma 2023-2026 van het college. In weekbericht 653 berichtten wij over onze eigen speerpunten voor 2023. We hebben er zin in!

Nieuwe wandelpaden in Lage Bergsebos

IN MEMORIAM CARLA REITH-VAN DER POL

Wij ontvingen het droevige bericht dat ons lid Carla Reith-van der Pol uit Rodenrijs op 5 januari is overleden. Carla is 82 jaar geworden. In 2021 vierden wij haar 50 jarige lidmaatschap van de PvdA. Carla kwam uit een rood nest in Eindhoven. Haar ouders waren nauw betrokken bij de SDAP, de voorganger van de PvdA. Toen zij zelf ook lid werd, woonde ze nog in Groningen en werkte daar bij het lokale vormingswerk. In haar werkzame leven was zij ook actief in het ouderenwerk en het personeelswerk.

Toen haar echtgenoot Bernard Reith ging werken bij de faculteit luchtvaarttechniek van de TU Delft verhuisde het gezin naar Rodenrijs. Carla zette zich ook in als vrijwilliger bij Humanitas en droeg zo intensief bij aan de grote en bloeiende organisatie die Humanitas Lansingerland geworden is. Door de jaren heen was zij ook een frequente bezoeker van de ledenvergaderingen van de PvdA Lansingerland. Carla was een trouwe lezer van onze weekberichten. Met haar niet aflatende belangstelling voor goed onderwijs is zij haar leven lang dichtbij haar idealen uit het vormingswerk gebleven. Het Humanisme was een belangrijke drijfveer in haar leven. Gedurende haar leven is Carla altijd intensief betrokken geweest bij de wereld en was zij een verbindende factor voor de mensen om haar heen. Bij haar afscheid vertelde haar echtgenoot Bernard dat Carla in haar wijze van leven erg geïnspireerd was door de uitspraak van Erasmus “Ruimte scheidt de lichamen en niet de geesten”. Voor hem was dit een grote troost. “In lijn met de uitspraak van Erasmus blijven we ons met elkaar verbonden voelen, niet gehinderd door de ruimte die ons scheidt”, vertelde hij tijdens de ontroerende afscheidsbijeenkomst.

Een vertegenwoordiging van onze afdeling was aanwezig bij het afscheid van Carla. Wij denken met grote dankbaarheid en veel respect aan haar terug. Fractie en afdelingsbestuur van de PvdA Lansingerland wensen Bernard, haar kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe. Wij weten dat voor hen Carla altijd zal blijven voortleven, inderdaad niet gehinderd door de ruimte die hen en ook ons scheidt.

Groen-blauwe Leeuwenkuil in Bergschenhoek

 UITGANGSPUNTEN VOOR GROEN-BLAUWE LEEFOMGEVING ONDER VUUR

Via een op te stellen groenblauwe leefomgevingsvisie wil onze gemeente inspelen op de grote uitdagingen met betrekking tot de kwaliteit van onze leefomgeving. De groen-blauwe leefomgevingsvisie wordt onderdeel van de Omgevingsvisie Lansingerland 2.0. Die draagt volgens het college bij aan een “duurzaam behoud en bescherming van bestaande groen- en blauwstructuren, behoud en de versterking van ecologische waarden, vergroten van de samenhang en verbinding tussen lokale en regionale groene- en ook blauwe structuren en behoud en versterking van de groenblauwe mogelijkheden die de beleving, de positieve gezondheid en het gebruik voor de mens vergroten”.

Tijdens het debat in de raadscommissie samenleving van afgelopen donderdag ging het over een voorstel van het college met betrekking tot de uitgangspunten die de basis moeten vormen voor deze groen-blauwe leefomgevingsvisie. Die luiden volgens het college als volgt:

  1. De groen-blauwe leefomgevingsvisie richt zich op behoud, herstel, versterking en uitbreiding van de groene- en blauwe structuren;
  2. De visie wordt vormgegeven in samenspraak met interne en externe stakeholders;
  3. De inrichting van het groen en blauw is functioneel;
  4. De inrichting van het groen en blauw is kwalitatief goed;
  5. Het groen en het blauw draagt bij aan de positieve gezondheid van de inwoners van Lansingerland en nodigt uit om er op uit te trekken;

Onze woordvoerder Valmir Xhemaili miste in de voorgestelde uitgangspunten het scheppen van een goede balans tussen groen-blauw en stenen (bebouwde omgeving). Dit strategische punt wordt wel in de toelichting genoemd maar opvallend genoeg niet in de uitgangspunten. Het strategische debat over de groen-blauwe en ‘rode’ balans is volgens de PvdA fractie cruciaal voor de duurzame ruimtelijke inrichting van Lansingerland. Hoe gaan we om met de spanning tussen groen-blauw en bouwen? Wat ons betreft moet het eerste uitgangspunt daar over iets zeggen.

De door het college opgestelde uitgangspunten staan ook nauwelijks stil bij het spanningsveld dat veroorzaakt wordt door het nog steeds groeiende recreatieve en sportieve gebruik van onze groene en waterrijke gebieden. Al in 2014 was het Rottemerengebied goed voor 1.5 miljoen unieke bezoekers. Dit aantal blijft groeien. Zulke grote aantallen zullen uiteraard invloed hebben op de natuur. Denk maar aan de noodzakelijke biodiversiteit, rust voor dieren en het beheer van groene zones waarin de toegankelijkheid wordt beperkt. Dat vraagt om duidelijke strategische keuzes. Ook die kunnen in de uitgangspunten een plek krijgen.

Valmir vond de nota erg technocratisch en plichtmatig van aard. Niet direct een goede opwarmer voor een brede maatschappelijke discussie over hoe het verder moet met ons groen en water. Ook andere fracties uitten forse kritiek. Zo werden door hen en ons uitdrukkelijke uitgangspunten over de kwaliteit van het oppervlaktewater gemist. Die kwaliteit is nu nog onvoldoende. Fracties vonden de uitgangspunten veel te algemeen, inspiratieloos en zeker niet toegespitst op de specifieke situatie in Lansingerland. Hun conclusie was dat de uitgangspunten in het raadsvoorstel nog niet compleet zijn.

Wethouder Michiel Muis had duidelijk moeite met de kritiek. Hij kon niet duidelijk maken wat er precies gebeurd was met de kanttekeningen die door commissieleden gemaakt zijn tijdens een eerdere beeldvormende bijeenkomst over de groen-blauwe leefomgevingsvisie. Ook werd niet duidelijk hoe de input van allerlei stakeholders een plek had gekregen in de uitgangspunten. Toch koos de raadscommissie in meerderheid voor agendering van het raadsvoorstel tijdens de raadsvergadering van 26 januari. Onze fractie koos daar ook voor want er volgen nog veel stappen waarin verdere aanscherping mogelijk is. We willen recht kunnen doen aan de belangen van mens, dier en natuur. We overwegen om het raadsvoorstel via een amendement aan te scherpen. Ons traditionele nieuwjaarsdebat, zie hieronder, zal ook in het teken staan van de vraag hoe Lansingerland om moet gaan met de spanning tussen een groeiende bevolking en de natuur. Valmir nodigde de commissieleden van harte uit om dit debat bij te wonen. Ook collegeleden zijn natuurlijk welkom.

Lage Bergsebos Bergschenhoek

 PVDA NIEUWJAARSDEBAT: “HOE MOET LANSINGERLAND OMGAAN MET DE SPANNING TUSSEN EEN GROEIENDE BEVOLKING EN NATUUR?”

In Lansingerland worden er de komende jaren nog minstens 10.000 huizen bijgebouwd. Dat is  hard nodig om de grote woningnood op te lossen. De bouw van nieuwe huizen en bedrijventerreinen kost veel ruimte en kan ten koste gaan van groene en waterrijke gebieden in onze directe omgeving. Dat zou een slechte ontwikkeling zijn. Hoe bergen we het regenwater dat soms met bakken uit de hemel komt? Hoe benutten we de groen-blauwe omgeving zo goed mogelijk voor recreatie? Hoe regelen we dat de natuurgebieden in onze directe woonomgeving de komende jaren niet in de verdrukking komen? Sterker nog, kunnen we de komende jaren dichtbij huis zelfs voor meer groen en water gaan zorgen? Dat vraagt om duidelijke maatschappelijke en politieke keuzes,  zoals bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023.

Over de spanning tussen bouwen, recreëren  en natuurbehoud gaat het openbare debat dat de PvdA Lansingerland op maandag 23 januari 2023 tijdens haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst organiseert. Aan de debattafel zitten Anne Koning, Gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland met wonen, ruimtelijke ordening, sport en recreatie in haar portefeuille, Jaap van Lien van de Natuur- en Vogelwacht Rotta, Jan van Donkelaar van atletiek- en wandelvereniging De Kieviten, Peter Kiela en Wim van Heemst van de PvdA fracties in de Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland & Krimpenerwaard en Valmir Xhemaili van de PvdA-fractie in Lansingerland. Gespreksleider is Petra Verhoef.

Het debat met aansluitend de gezellige PvdA Lansingerland nieuwjaarsborrel wordt gehouden op maandag 23 januari vanaf 20.00 uur in partycentrum ’t Manneke, Leeweg 33 in Berkel Westpolder. Om 19.30 uur is er koffie en thee. Ook niet PvdA leden zijn natuurlijk van harte welkom om mee te praten over deze voor de toekomst van Lansingerland belangrijke uitdaging.

Wandelviaduct over tunnelbak A16 Rotterdam Lage Bergsebos

Tot slot: Aanstaande woensdagavond is er een beeldvormende bijeenkomst over de gemeentelijke beheerplannen. Ook wordt er teruggekeken op het besluitvormingsproces van vorig jaar met betrekking tot de Kadernota en de gemeentebegroting. Tijd genoeg dus om de nieuwe Promotiefilm “Het is lekker leven in Lansingerland” nog eens te bekijken. Wat promoten we hier eigenlijk? Zo te zien wonen er in onze gemeente vooral mensen in vrijstaande en twee onder één kapwoningen. Ook de diversiteit is ver te zoeken in de film. Wel prachtige beelden van de groen-blauwe leefomgeving en de innovatieve activiteiten in de glastuinbouw. Heb een goede week!

Tunnelbak A16 Rotterdam wordt binnenkort weer groen

Zandzakken langs N209 Bergschenhoek