JAARVERSLAG 2019 BESTUUR PVDA LANSINGERLAND

13 maart 2020

Vooraf

Het huidige afdelingsbestuur is aangetreden tijdens de algemene ledenvergadering van 19 november 2018. De leden zijn: Gerard Bovens (voorzitter), Erik Visser (secretaris), Sjaak van der Pluijm (penningmeester & ledenadministrateur) en Mark Kastelein. Het nieuwe afdelingsbestuur koos voor een intensieve aanpak. In het verslagjaar waren er 11 bestuursvergaderingen en twee algemene ledenvergaderingen. Dit jaarverslag geeft een overzicht van de belangrijkste bestuursactiviteiten in het verslagjaar.

Nieuwjaarsreceptie 2019 in teken van het 500ste weekbericht van de fractie. Burgemeester Pieter van de Stadt ontving uit handen van fractievoorzitter Petra Verhoef op 4 februari het, ter gelegenheid van het sinds 2007 verschenen 500ste weekbericht, de vertelling “Zomaar een mooie zomerdag in Lansingerland 2030”. Het laat zien hoe Lansingerland eruit ziet wanneer in 2030 het 1000ste weekbericht verschijnt. U kunt deze vertelling nog nalezen op 500ste-jubileum-weekbericht-zomaar-een-mooie-zomerdag-in-lansingerland-2030.

Campagne voor Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop van deze verkiezingen op 20 maart voerden wij een intensieve campagne waar vele leden aan deel namen. Centraal stond de toekomst van de N209, de gevaarlijke provinciale weg die onze gemeente doorkruist. Hoogtepunt was het debat dat op 4 maart gehouden werd in de Melanchthon Business School in Bleiswijk. Lees er meer over op: https://lansingerland.pvda.nl/nieuws/weekbericht-pvda-fractie-1-t-m-8-maart-2019/ Natuurlijk gingen wij, samen met Leo Bruijn ook de straat op. De PvdA heeft inmiddels weer een plek in Gedeputeerde Staten en 4 zetels in de Provinciale Staten. Anne Koning is Gedeputeerde voor Wonen, Ruimtelijke Ordening, Sport en Recreatie.

Campagne voor verkiezingen Europese parlement. Op 23 mei waren de Europese verkiezingen. In de aanloop hiernaar organiseerden wij op 2 mei een verkiezingsdebat met als titel “Voor een zeker Europa”. Raymond Tans zorgde voor de opwarmer waarna Europa kandidaat Kati Piri, Evert Hamblok van Koppert Biological Systems en Petra Verhoef met elkaar en de aanwezigen debatteerden. Tijdens het debat op 2 mei formuleerde Petra Verhoef onze Europese ambitie als volgt: “Zorg er in Europa, de lidstaten en ook in Lansingerland voor dat er meer evenwicht komt tussen de economische ontwikkeling en de wensen en belangen van migranten én andere inwoners. Mensen zoeken naar zekerheid, dat is onze uitdaging!” Zie: https://lansingerland.pvda.nl/nieuws/weekbericht-pvda-fractie-27-april-t-m-3-mei-2019/ De Europese verkiezingen werden, mede dankzij Frans Timmermans, voor de PvdA een groot succes. In onze gemeente stemden liefst 13.5% op de PvdA. Wij werden toen de tweede partij In Lansingerland. De Europese fractie groeide van 3 naar liefst 6 zetels.

Permanente campagne. Via de permanente campagne willen wij planmatig aandacht vragen voor onze ideeën, plannen, activiteiten en ook ledengroei. Het plan voor de permanente campagne werd door de leden vastgesteld tijdens de ledenvergadering van 25 november. Het gaat om:

  • Voortdurende aandacht voor de huidige leden;
  • Werving van (jonge) leden als onderdeel van onze netwerk & evenementen aanpak;
  • Vorming & opleiding van nieuwe lokale politieke en bestuurlijke kaders;
  • Permanent campagneteam instellen met het oog op toekomstige verkiezingen;
  • Netwerk ontwikkelen gericht op verbanden binnen PvdA;
  • Netwerk ontwikkelen gericht op organisaties buiten PvdA;
  • Ontwikkelen van concrete jaarprogramma’s;
  • Koesteren van de weekberichten van onze fractie;

Het plan voor de permanente campagne wordt jaarlijks uitgewerkt in het werkplan van het bestuur.

Ledencontact. De afdeling telde aan het einde van het verslagjaar 87 leden. Het ledenbestand is redelijk stabiel. Het bestuur neemt stelselmatig contact op met nieuwe leden. Ruim de helft van onze leden bezoekt geregeld onze ledenbijeenkomsten en/of is actief bij bijvoorbeeld campagneactiviteiten. Op zich is dit een mooie participatie maar het bestuur wil de lat toch hoger leggen. Ook wanneer het gaat om het werven van nieuwe, jonge leden om de (politieke) continuïteit veilig te stellen. Dit werken wij in 2020 verder uit. Op 19 januari overleed Ellen van Beurden als gevolg van een ernstige ziekte. Ellen was vele jaren lid van de PvdA. Tot op het laatst bleef zij direct betrokken bij het wel en wee van de PvdA Lansingerland. Het is fijn dat, mede door haar volhouden, het Carillon en de Wachter in Berkel centrum behouden zijn gebleven. Ze heeft de herplaatsing zelf nog gezien. Daar genoot ze echt van en zo bleef zij betrokken bij de toekomst van Lansingerland. Ons lid Rinus v.d. Hoek uit Bergschenhoek (oud raadslid en wethouder) was in 2019 liefst 60 jaar lid. Een geweldig jubileum! Natuurlijk besteedde ons bestuur hier aandacht aan. Bovendien bezorgden in de kerstperiode van 2019 bij alle leden een kerst en nieuwjaarswens.

ALV november 2019

 Netwerk. Het bestuur heeft goede contacten met het PvdA bestuur van de provincie Zuid-Holland. De lijnen naar de PvdA Rotterdam, de PvdA in de Waterschappen Delfland en Schieland, de Jonge Socialisten en de PvdA Zoetermeer zijn kort. Ook de PvdA Europa-fractie en de PvdA Tweede Kamerfractie hebben wij, samen met de fractie, goed in het vizier. Op 15 juni deden wij, op initiatief van onze ambassadeur/adviseur Raymond Tans, mee aan een door PvdA Rotterdam georganiseerde natuurexcursie aan de noordrand van de stad. Op het programma voor 2020 staat nog een werkbezoek van de PvdA in het Hoogheemraadschap Delfland aan de Groenzoom en de WUR Bleiswijk. Die werd in 2019 door de PvdA Delfland afgezegd vanwege agendaproblemen. In 2020 volgt de herkansing. Ook de Tweede Kamerfractie komt weer bij ons op werkbezoek.

Samenwerking met de fractie. De samenwerking is hecht en intensief. Fractievoorzitter Petra Verhoef woont in de regel de bestuursvergaderingen bij. Tijdens de ledenvergaderingen in maart en november 2019 praatte de fractie de leden bij over de politieke actualiteit. Het weekbericht op https://lansingerland.pvda.nl/ is landelijk uniek. Ook was er voor de fractieleden een actieve rol tijdens alle campagneactiviteiten.

Publiciteit. Los van de website en de weekberichten, was er in 2019 veel media-aandacht voor onze nieuwjaarsreceptie, de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen (N209) en de campagne voor de Europese verkiezingen (“Zeker zijn van een sociaal Europa!”)

PvdA team 2019 (zonder Valmir & Sam)