WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 12 T/M 16 JUNI 2023

16 juni 2023

Dit is nummer 671 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was een week met een aantal beeldvormende bijeenkomsten. Die gingen onder meer over de pas geleden Kaderbrief 2024 waarover wij in weekbericht 670 berichtten. Verder waren er presentaties over het parkeerbeleid, de organisatieontwikkeling binnen het gemeentelijke apparaat en over de lekstromen van gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw. Een thema wat ook onze fractie in het kader van de Europese Richtlijn Waterkwaliteit al langere tijd bezig houdt en waarop wij in de loop van dit jaar zeker nog uitgebreid op terug zullen komen. Er zijn zeker goede aanknopingspunten met de ambitieuze Green Deal die de Europese Commissie bij monde van Eurocommissaris Frans Timmermans momenteel door de Europese besluitvorming probeert te loodsen. In weekbericht 669 vroegen wij ons af wanneer ouderen met een laag inkomen eindelijk gebruik kunnen gaan maken van gratis OV op het RET net. Dat was door ons voorzien in medio 2023 maar tot op heden is er nog geen nieuws van collegezijde. Onze fractie stelde er vragen aan het college over maar tot op heden is er nog geen antwoord.

Station Lansingerland-Zoetermeer

PVDA FRACTIE WIL OPVANG VAN 300 ASIELZOEKERS IN LANSINGERLAND

In de vorige weekberichten berichtten wij uitgebreid over onze ideeën over de noodopvang van asielzoekers in onze gemeente. Hamid Azzouzi en Nanno Scheringa werken hard aan dit complexe en maatschappelijk gevoelige dossier. Onze fractie is van plan om naar aanleiding van het debat in de commissie Samenleving van 9 juni in de raadsvergadering van 29 juni een amendement in te dienen. Dit amendement wil een uitdrukkelijke keuze maken voor de opvang van 300 asielzoekers. Dat sluit goed aan bij de schaalgrootte die het COA wenst en ook bij het waarschijnlijke aantal door Lansingerland te huisvesten asielzoekers wanneer de Spreidingswet eenmaal in werking treedt. Het beschikbaar stellen van 300 noodopvangplekken aan de COA is voor deze organisatie financieel, organisatorisch en ook voor de kwaliteit van de opvang beter dan de 200 opvangplekken waar in onze gemeente momenteel sprake van is. Wel kan in samenspraak tussen COA en College B&W besloten worden om het  aantal asielzoekers van 300 fasegewijs te realiseren om zo stap voor stap de randvoorwaarden op het gebied van zorg, onderwijs, toezicht maatschappelijk draagvlak en ondersteuning door vrijwilligers te optimaliseren.

Onze fractie stelt voor om de tekst van het door het college voorbereide raadsvoorstel als volgt te wijzigen: “Vaststellen van randvoorwaarden voor noodopvang van asielzoekers op locatie Wilderszijde zoals geformuleerd in het raadsvoorstel met dien verstande dat het aantal te huisvesten asielzoekers in de nieuwe noodopvang gesteld wordt op 300 met inbegrip van het huidige aantal van 50 in de huidige crisisnoodopvang Tobias en dat een gefaseerde instroom van dit aantal in samenspraak met COA en andere partners mogelijk moet zijn”.

Onze fractie is heel benieuwd naar het debat in de raad over ons amendement. De Volkskrant van afgelopen woensdag meldde dat Turkije, Iran en Colombia in absolute aantallen de meeste vluchtelingen opvangen. Maar relatief gezien verblijven de meeste vluchtelingen in Aruba (1 op 6 inwoners), Libanon (1 op 7 inwoners) en Curaçao (1 op 14 inwoners. Opvallend genoeg twee locaties die tot ons Koninkrijk behoren. In ons Koninkrijk deel Nederland gaat het in 2023 om zo’n 0,005%.

Busstation Lansingerland-Zoetermeer

PVDA FRACTIE WIL GEEN LEEFTIJDBEPERKING MEER VOOR STARTERSLENINGEN

In de raadscommissie Ruimte van 7 juni stond de evaluatie van de Startersleningen op de agenda. Valmir Xhemaili was toen onze woordvoerder. In de door het college aan de raad voorgelegde beslissing wordt de leeftijdsgrens voor de toekenning van een starterslening verhoogd van 35 naar 40 jaar. De toelichting op het raadsvoorstel zegt dat het tegenwoordig in de praktijk steeds vaker voorkomt dat starters ouder zijn dan 35 jaar. Deze groep komt nu niet in aanmerking voor de Starterslening. Met de herinvoering van de Starterslening in 2022 zijn het afgelopen jaar acht starters geholpen met het kopen van een woning in onze gemeente. Bovenstaande cijfers laten zien dat de Starterslening succesvol is en zijn werk doet. Starters weten de lening te vinden. In  het verleden waren het vooral jongeren die als koopstarters de woningmarkt betraden en een Startersregeling hadden. Door de krappe woningmarkt en het gebrek aan betaalbare koopwoningen werd de leeftijd waarop woningzoekenden uit Lansingerland hun eerste koopwoning willen gaan aanschaffen steeds hoger. De maximum leeftijd van 40 jaar blijft dan ook arbitrair. Het ligt daarom voor de hand om de leeftijdsgrens los te laten. Op deze wijze kunnen bijvoorbeeld ook ouderen die hun levenslang in een (sociale) huurwoning hebben gewoond en in aanmerking willen komen voor een betaalbare seniorenkoopwoning in aanmerking voor een starterslening. Onze fractie zal dan ook een amendement indienen om de leeftijdsgrens te laten vervallen.

Voorstelbaar is ook dat ook inwoners die ouder zijn dan 40 jaar na een aantal jaren in een sociale of andere huurwoning gewoond te hebben, willen verhuizen naar een betaalbare koopwoning. Dat is goed voor de doorstroming. Voor de gemeente zitten hier weinig risico’s aan vast. Een extra  financieel risico is er niet. Het raadsvoorstel zegt dat doordat er sprake is van een revolverend fonds het leningbedrag in termijnen komt door aflossing weer terug naar de gemeente. Er hoeft dus geen dekking te worden gezocht voor de uitgeleende hoofdsommen (nu voorzien op maximaal € 500.000,- Wat wel kan gaan spelen, is dat in geval van een grotere vraag door het vervallen van de leeftijdsbeperkingen het maximum bedrag van € 500.000,- eerder moet worden aangevuld. Dat lijkt de PvdA fractie een luxeprobleem.  We hopen van harte dat de andere fracties er ook zo naar kijken. In de vergadering van 29 juni neemt de raad een besluit over ons amendement.

Windmolens op Lansinghage Zoetermeer

VNG CONGRES STEUNT LOONEISEN MEDEWERKERS SOCIAAL WERKBEDRIJF

In weekbericht 670 meldden wij samen met onze collega’s van GroenLinks dat er veel te doen is over de medewerkers in het sociale werkbedrijf omdat zij, anders dan ambtenaren die net als zij in gemeentelijke dienst zijn, tot op heden geen salarisverhoging krijgen vanwege de hoge inflatie. Onlangs gingen zij met duizenden de straat op om te pleiten voor een loonsverhoging van 10%. Afgelopen week was er in Groningen de jaarvergadering van de VNG waarin een motie op de agenda stond waarin het bestuur van de VNG werd opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de onderhandelende partijen (waaronder de vakbonden) over inflatiecompensatie voor de werknemers in het sociale werkbedrijf.

Tot onze vreugde werd deze motie door de leden van de VNG waaronder ook de gemeente Lansingerland in overeenstemming met het door het VNG- bestuur gegeven preadvies overgenomen. Nieuw pijnpunt is dat Carola Schouten (Armoedebeleid) vindt dat de gemeenten zélf maar voor de horige loonkosten moeten opdraaien. Daar is van VNG zijde natuurlijk het laatste woord nog niet over gezegd.

Eindelijk bouwen op Bleizo-West?

COALITIE ZUID-HOLLAND BEREIKT AKKOORD

De onderhandelende partijen in de provincie Zuid-Holland hebben een akkoord bereikt. Dat berichtten zij afgelopen donderdag. Formateur Arie Slob: “De afgelopen maanden is door de Zuid-Hollandse onderhandelaars hard gewerkt om tot een akkoord te komen. Gisteravond is het akkoord bereikt. Met dit akkoord zetten zij nadrukkelijk het belang van inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers van Zuid-Holland voorop, door samen te werken en tegenstellingen te overbruggen. De komende 4 jaar gaan BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA vol vertrouwen met elkaar aan de slag.”

In het akkoord staan de afspraken die de 5 partijen hebben gemaakt voor de komende 4 jaar. Het motto voor de komende 4 jaar is: ‘Krachtig Zuid-Holland’. De fractievoorzitters Hans Veentjer (BBB), Jeannette Baljeu (VVD), Sinan Özkaya (GroenLinks), Anne Koning (PvdA) en Meindert Stolk (CDA) presenteren aanstaande maandag 19 juni het akkoord. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin juli kan worden geïnstalleerd.

Onze fractie is blij dat ‘onze’ Anne Koning weer als gedeputeerde terugkeert in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Wij hopen ook dat zij net als de afgelopen 4 jaar de portefeuille ruimtelijke ordening en bouwen krijgt. Graag praat onze fractie binnenkort met haar bij over de bestaande en nieuwe uitdagingen voor de komende vier jaren. Heel veel succes, Anne!

Rottemerengebied

RAADSTOUR LANSINGERLAND IN BERGSCHENHOEK

Op vrijdag 16 juni 2023 heeft Sonnie Biharie meegedaan aan de TOURLANSINGERLAND in Bergschenhoek. (Duo)-Raadsleden hebben een aantal locaties bezocht. Gestart werd bij de nieuwe flexwoningen LOO-1 aan de Sporthoeklaan en het eindigde met een ontmoeting met de inwoners en ondernemers bij Ridder catering. Hamid Azzouzi was ook aanwezig bij deze ontmoeting. De gesprekken van onze fractie met de inwoners en ondernemers leerden ons dat er een aantal zorgen leven op het gebied van bijvoorbeeld: beschermd wonen (met name grond om op te bouwen), de gevaarlijke verkeersituatie bij de rotonde Weg en Land, de  ingang van het bedrijventerrein en de oprichting van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) voor dit terrein. Onze fractie gaat deze signalen volgen en zo nodig agenderen.

Op pad met de raad in Bergschenhoek

Tot slot. Het is nog maar drie weken te gaan voordat het zomerreces van de raad aanbreekt. Het worden nog drukke weken. Aanstaande dinsdag is er een extra vergadering van de commissie Samenleving met op de agenda de Uitgangspuntennotitie ‘Vitaal en waardig ouder worden’. Woensdagavond vergadert de commissie Algemeen Bestuur over de Kadernota 2024 en de Zomerrapportage. En dan is er ook nog de raadsvergadering van donderdagavond met daarin de update met betrekking tot de Verbonden Partijen op de agenda. Heb een goede week!

Geslaagd! Hartelijk gefeliciteerd allemaal!