WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 5 T/M 9 JUNI 2023

9 juni 2023

Dit is nummer 670 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was de week van de maandelijkse raadscommissievergaderingen met veel belangrijke agendapunten. In dit weekbericht gaan we uitgebreid in op de debatten over de opvang van asielzoekers, de jaarrekening 2022 en de actuele stand van zaken met betrekking tot ons grondbedrijf. Ook is er nieuws over de windmolens op Bleizo-West, de Vitale Kernen en de achterblijvende lonen van de mensen die werkzaam zijn in het sociale werkbedrijf. We gingen bij monde van Valmir Xhemaili in principe akkoord met de nieuwe tarievennota voor de sportaccommodaties. Mocht er sprake zijn van een tariefsverlaging dan moeten dat uiteraard gebeuren tijdens een integrale afweging tijdens het debat over de Kaderbrief of begroting 2024. In een komend weekbericht komen wij hierop zeker nog terug. De nieuwe regeling is vooraf voorgelegd door het college aan de sportverenigingen waarop het college slechts twee reacties kreeg.

Infocentrum A16-Rotterdam

PVDA WIL NOODOPVANG VAN 300 ASIELZOEKERS OP WILDERSZIJDE

In weekbericht 667 berichtten wij dat het college goed op weg was om de noodopvang voor 300 asielzoekers te gaan regelen. Tijdens de raadscommissie Samenleving van 12 mei bleek er een redelijk draagvlak te zijn voor deze noodopvang voor een periode van 1-3 jaar. Heikel punt was toen wel of het college de héle raad gaat meekrijgen. Dat vereist een stevige onderbouwing in het raadsvoorstel, zo gaven wij toen aan. In weekbericht 668 berichtten wij over een brief aan de raad waarin het college aangaf dat het belangrijk is om als gemeente zoveel als mogelijk is regie op te pakken en te houden. “Dat doen we door nu proactief te handelen en het (vooralsnog uitblijvende) wettelijke kader niet af te wachten”. Wij merkten dat het college in de brief gas terug nam als het gaat om het aantal te huisvesten asielzoekers. In plaats van over 300 op te vangen asielzoekers kwam plotseling het aantal van 200 asielzoekers in beeld. Dit inclusief het aantal vluchtelingen in de bestaande crisisnoodopvang. Het college wil hiermee een groter draagvlak in de raad realiseren.

Afgelopen donderdagavond debatteerde de raadscommissie Samenleving over een raadsvoorstel met daarin de uitgangspunten voor de opvang. Hamid was onze woordvoerder. Dit voorstel bevat geen concreet voorstel over het aantal op te vangen vluchtelingen. Alleen de bandbreedte van 200-300 vluchtelingen wordt genoemd. Op de VVD fractie na schaarde de gehele raad zich achter het raadsvoorstel met daarin de uitgangspunten voor de opvang.

Onze fractie gaf aan uitdrukkelijk te kiezen voor de opvang van 300 asielzoekers. Dat sluit beter aan bij de schaalgrootte die het COA wenst en ook bij het te verwachten aantal te huisvesten asielzoekers wanneer de Spreidingswet in werking treedt. Ook de ChristenUnie en GroenLinks kiezen voor 300 asielzoekers. De fractie van WIJ lansingerland stemt in met de opvang van 200 asielzoekers en wil doorgroeien naar 300. De teller bij Leefbaar 3B stopt bij de opvang van 100 asielzoekers. Deze fractie opteert uitdrukkelijk voor kleinschalige opvang. De VVD ziet de noodopvang van asielzoekers helemaal niet zitten. D66 kan zich vinden in een doorgroei naar de opvang van 300 asielzoekers. De CDA fractie is het eens met de uitgangspunten-nota, gaat voor een breed draagvlak en wil er tijdens de raadsvergadering hierop nog op terugkomen.

Wethouder Leon Hoek sprak zich niet duidelijk uit over de vraag waar het college precies voor gaat. Is het collegeadvies 200 of 300 asielzoekers? Na enig doorvragen door Hamid werd van collegezijde aangegeven dat 300 opvangplekken voor de COA financieel, organisatorisch en ook voor de kwaliteit van de opvang eigenlijk beter is. Toch koos de wethouder vanwege het draagvlak in de raad voor nu voor 200 asielzoekers.

Tijdens de raadsvergadering van 29 juni zal een ruime meerderheid van de raad de uitgangspunten gaan vaststellen. Onze fractie overweegt een amendement in te dienen waarin tegelijkertijd de opvang van 300 asielzoekers wordt vastgelegd. Ook andere fracties zullen met moties en amendementen komen.

Wandelpaden Lage Bergsebos op de schop

JAARREKENING 2022 LAAT OPNIEUW GROOT OVERSCHOT ZIEN

Het college geeft in de inleiding van de jaarstukken 2022 aan dat “Financieel gezien 2022 een positief jaar was.. Ondanks deze extra Oekraïne opgaaf behaalde onze gemeente een positief resultaat van € 11,9 miljoen. Dit wijkt maar liefst  € 8,0 miljoen positief af ten opzichte van de slotwijziging aan het eind van 2002. Kortom, het was alweer de 16de jaarrekening met een positief resultaat op een rij sinds de start van onze gemeente in 2007. Positieve resultaten worden in de regel toegevoegd aan de algemene reserve en worden in belangrijke mate gebruikt om ons weerstandsvermogen op peil te houden en de risico’s af te dekken.

Onze woordvoerder Hamid Azzouzi vindt dat dergelijk grote positieve resultaten in relatie tot de oorspronkelijke gemeentebegroting niet uit te leggen zijn. “Nog geen jaar geleden spraken wij in de raad over mogelijke bezuinigingen op het sociale domein om de begroting sluitend te krijgen. De verschillen tussen het eindresultaat en de oorspronkelijke begroting zijn veel te groot. Het college geeft bovendien aan dat het financiele overschot vooral een incidenteel karakter kent en dus niet doorwerkt naar volgende jaren. Hamid bestreed dit. “Het voordeel van bijna 1 miljoen euro op de gemeentelijke belastingen werkt wel degelijk  door in de komende jaren. Dat geldt ook voor posten in de WMO en voor lucht in de algemene uitkering van 1.2 miljoen. Mijn voorstel is om de ramingen in de begroting opnieuw te beoordelen om en de verschillende budgethouders de dringende vraag te stellen over nut en noodzaak. Zo’n aanpak heet de zerobase methode. Zo haal je de lucht uit de begroting die er ongetwijfeld is. We moeten voortaan op het scherpst van de snede gaan begroten”.

Hamid vroeg aan het college hoe het zit met de komst van het uitvoeringsplan schuldhulpverlening en de komst van een bewaakte fietsenstalling bij station Rodenrijs. Onze gemeente telt liefst 17% aan vacatures en ook een ziekte verzuim van ruim 7%. Bijna 25% van de begrote formatie werd dus in 202 niet benut anders dan door inhuurkrachten. Dat is een enorme zorg voor de continuïteit en ook kwaliteit, juist in kwetsbare en ook arbeidsintensieve sectoren zoals de uitvoering van de WMO.

Voor wethouder Simon Fortuyn die de gemeentelijke financien in zijn portefeuille heeft ligt het allemaal wat genuanceerder. “De hoge rijksbijdragen die onze gemeente in 2022 ontving, was voor mij een konijn uit de hoge hoed. Het gaf ons extra financiele ruimte die wij vooraf niet konden inschatten”. Het verhaal van de wethouder verbaast onze fractie en geeft ook zorgen voor het aanstaande debat over de gemeentebegroting 2024 die in november wordt vastgesteld. Al in juni 2022 gaven wij aan dat de prognoses waarop Kadernota en begroting 2023 gebaseerd waren cijfermatig veel de conservatief waren. Onze fractie kreeg ook toen gelijk.

 

Nieuwe wandelpaden in Lage Bergsebos

KADERBRIEF 2024-2027 IS NOG LANG NIET COMPLEET

Afgelopen week verscheen de Kaderbrief 2024-2027 met daarin de eerste contouren voor de gemeentebegroting 2024. Deze Kaderbrief sluit met een tekort van liefst 11 miljoen. Voor een CDA raadslid reden om op twitter de alarmklok te luiden. De PvdA fractie kan hem gelukkig gerust stellen. Het tekort houdt nog geen rekening met de effecten van de pas geleden door het rijk gepubliceerde Mei-circulaire en uiteraard ook nog niet met de circulaire die in september verschijnt. Ook zijn de posten die afhankelijk zijn van het kabinetsbeleid nog niet verwerkt. We verwachten dat het college voor behandeling van de Kaderbrief met de uitkomsten van de meicirculaire gaat komen. Een voorzichtige doorrekening leert ons dat de mei-circulaire zeker een aantal  miljoenen extra gaat opleveren. “Bovendien is er net als in 2022 nog een bedrag van €1.2 miljoen lucht in de algemene uitkering die als resultaat van een niet aangenomen PvdA amendement aan de begroting kan worden toegevoegd. Het resterende tekort kan opgelost worden door  de structureel meevallende gemeentelijke heffingen en ook uit het halen van lucht in de begroting (zerobase). Zoals het er nu naar uitziet, zal Lansingerland ook in 2024 over een sluitende gemeentebegroting kunnen beschikken”, meldt Hamid Azzouzi. Geen paniek dus voor volgend jaar maar wel met de aantekening dat vanaf 2026-2027 de situatie nog heel onzeker is. Daarover zijn de gemeenten in Nederland terecht heel boos

Zonnige horeca in Lage Bergsebos

VITALE KERNEN ZIJN ONMISBAAR

In weekbericht 669 berichtten wij over het grote belang van vitale winkelcentra in onze drie kernen. Tijdens de raadscommissie Algemeen Bestuur van afgelopen woensdag onderstreepte Sonnie Biharie nogmaals hoe belangrijk die is. Zij bepleitte een grotere diversiteit in het ondernemerschap en voor veel meer aandacht voor de jongeren in Bleiswijk, want “voor hen is er daar weinig te doen”. Voor Bleiswijk zijn er prachtige kansen. “Deze kern heeft een mooi historisch centrum en is ligt vlakbij het schitterende Rottemerengebied. De mogelijkheden die dit biedt, zijn nog lang niet volledig benut.”. Sonnie bepleitte een veel beter openbaar vervoer, wellicht met minibusjes, tussen de drie kernen en ook naar de recreatiegebieden.  “Dat onderstreept de onderlinge verbondenheid en levert een duurzame en ook betaalbare bijdrage aan de vitaliteit van onze drie kernen”.

Voetgangersbrug over tunnelbak A16

DEBAT OVER HET NIET PLAATSEN VAN WINDMOLENS IS UITGESTELD

Vlak voor de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur kregen wij van het college om het bericht dat het raadsvoorstel om geen locatie in Lansingerland beschikbaar te stellen voor windmolens van de agenda te halen.Het college van Gedeputeerde Staten heeft op 6 juni een verzoek gedaan aan het college om de behandeling van dit Raadsvoorstel uit te stellen. Het college van Gedeputeerde Staten roept het college op om hierover eerst bestuurlijk in overleg te treden. Het college acht het verstandig om dit verzoek in te willigen en de behandeling van het Raadsvoorstel in de commissie Algemeen Bestuur van 7 juni en de Gemeenteraad van 29 juni uit te stellen. Allereerst vindt het college dit gepast met het oog op de bestuurlijke verhoudingen. Belangrijker nog, vindt het college het voor een zorgvuldige besluitvorming van belang dat uw raad de uitkomsten van dit bestuurlijk overleg in de beraadslaging kan betrekken”.

Onze fractie vindt dit uitstel heel verstandig. Eerlijk gezegd begrepen wij niet waarom het college al niet eerder tot dit besluit kwam. Jan van Belzen, voorzitter van het Convenant Windenergie in de Rotterdamse regio, en ook de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (D66) gingen de provincie al voor.

Toch ligt ons fractiestandpunt nu al vast. Lansingerland heeft in 2012 met de regio de convenant ‘Realisatie windenergie stadsregio Rotterdam’ afgesproken met als doel 150 megawatt windenergie te leveren. Voor Lansingerland betekende dat een inspanningsverplichting van 12 MW wind. Omgerekend betekent dit de plaatsing van 3 windmolens. Voor het college van Lansingerland is het een uitgemaakte zaak dat het om een ‘inspanningsverplichting’ gaat, dus geen resultaatsverplichting.

Omdat windmolens in het ontwikkelingsgebied Bleizo-West vanwege de woningbouwplannen niet mogelijk is, heeft het college met steun van de raad onderzoek gedaan naar een drietal alternatieve locaties: Hoogvliet, Rottezoom en Klappolder. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat geen van deze drie locaties geschikt zijn om windmolens te plaatsen. Er zijn grote gebiedsbeperkingen (natuur en groen in Rottemerengebied en Groene Hart) en ook veiligheidsrestricties vanwege onder meer Tennet. De nabijheid van de kern Kruisweg is ook een beletsel.

Sociaal en betaalbaar bouwen van 4.000-6.000 woningen op Bleizo-West is noodzakelijk om de met de Stadsregio afgesproken nieuwbouw te realiseren. Het gaat daarbij ook om 3.200 sociale huurwoningen waar de regio, inclusief Rotterdam, om zit te springen.  Wat de PvdA betreft heeft bouwen van woningen op Bleizo-West de absolute voorkeur boven het plaatsen van windmolens op deze locatie. De woningnood is in Lansingerland is veel te groot en verdient absolute prioriteit.

Door het college is volgens ons serieus onderzoek laten doen naar drie alternatieve plekken. De resultaten zijn zonneklaar: er zijn grote technische en ook beleidsmatige belemmeringen om windmolens te plaatsen. Voor de locatie Hoogvliet geldt dat plaatsing zelfs uitgesloten is, voor de beide andere locaties geldt de uitspraak ‘onmogelijk’.

Wanneer windenergie op ons grondgebied niet kan, moeten er alternatieven gevonden worden om de gevraagde 12 MW toch te leveren. Dat kan via zonne-energie (er is nog een wereld te winnen in de tuinbouwsector en de grote distributiecentra), door het boren naar aardwarmte en ook door veel sneller aan de slag te gaan met  het aanhaken van Lansingerland op het regionale warmtenet. Zie dit weekbericht  hierover.

Vegende mannen op tunnelbak A16

OOK LOONSVERHOGING VOOR MEDEWERKERS IN HET SOCIALE ONTWIKKELINGSBDRIJF

De kengetallen sociaal domein in de gemeentelijke jaarrekening 2022  geven helaas geen informatie over het aantal inwoners dat werkt in het sociaal werkbedrijf. Juist over hen is momenteel heel veel te doen omdat zij, anders dan ambtenaren die net als zij in gemeentelijke dienst zijn, tot op heden geen enkele salarisverhoging krijgen vanwege de hoge inflatie. Afgelopen donderdag gingen zij met duizenden de straat op om te pleiten voor een loonsverhoging van 10%. Binnenkort is er de jaarvergadering van de VNG waarin een motie aan de orde komt waarin het bestuur van de VNG wordt opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de onderhandelende partijen (waaronder de vakbonden) over inflatiecompensatie voor de werknemers in het sociale werkbedrijf. Het is goed wanneer ook ons college deze motie gaat steunen.

Omdat onze fractie afgelopen woensdagavond geen spreektijd meer over had om dit vraagstuk onder de aandacht van het college te brengen, nam de fractie van GroenLinks deze vraag aan het college van ons over en vroeg aan wethouder Simon Fortuyn die tijdens dit congres het stemrecht voor onze gemeente heeft, om deze motie te steunen. Wij zijn Marko Ruijtenberg hiervoor zeer erkentelijk!

Simon Fortuyn had echter geen idee waarover deze kwestie ging. Hij gaf daarom aan het standpunt van het VNG-bestuur te zullen afwachten. Dat vinden wij natuurlijk nogal minnetjes dus wij verzoeken het college met klem in te gaan stemmen met de VNG congres motie

Molenstomp vlak naast A16

ONTWIKKELING WILDERSZIJDE GAAT GEWOON DOOR

Ons grondbedrijf staat er op dit moment goed bij. Het gaat om grondexploitaties die al aan het aflopen zijn: Oudeland, Westpolder en ook het nieuwe winkelcentrum in Berkel. Spannend wordt de aanstaande grondexploitatie voor Wilderszijde. Wat gaan de hogere bouwkosten en een mogelijk mindere vraag van kopers betekenen? Kunnen de plannen die in het kader van het bestemmingsplan gepresenteerd werden ook in de praktijk worden gerealiseerd? En wanneer gaat de eerste paal voor de rest van Wilderszijde na de al bijna gerealiseerde  wijk ‘Buyten” de grond in? Die vragen stelde onze fractie naar aanleiding van het overzicht van de resultaten van de grondexploitaties in 2022 en ook de Jaarrekening 2022. Daarin stelt het college dat Voor het weerstandsvermogen een zwaarder weer scenario is doorgerekend waarbij de kosten 2% per jaar sneller stijgen dan nu doorgerekend in de gebiedsexploitatie en de grondprijzen/woningprijzen 2% per jaar minder stijgen. Dit scenario levert een circa € 28 miljoen nadeliger resultaat op dan het resultaat op basis van de huidige uitgangspunten. In de herziening meerjarenoverzicht grondexploitaties 2022 werd voor Wilderszijde nog een positief resultaat verwacht van circa € 20 miljoen. Door de economische omstandigheden in 2022 en 2023 zijn de verwachtingen fors naar beneden bijgesteld. De inflatie is dusdanig hoog dat de kosten voor civiele werken, VTA etc. zijn bijgesteld. Ook houden we rekening met een prijscorrectie op de opbrengsten. In de grondexploitatie zelf is er dus, in tegenstelling tot vorig jaar, geen buffer om risico’s op te vangen. Daarom hogen we het bedrag op dat benodigd is aan weerstandsvermogen (van € 20 miljoen naar € 40 miljoen)’.

Wij vroegen aan wethouder Simon Fortuyn of het gegeven deze ontwikkelingen niet verstandig zou zijn om alternatieve scenario’s voor de ontwikkeling van Wilderszijde op te stellen om zo de vaart erin te houden en ook de snelle bouw van sociale huurwoningen en betaalbare huur en koopwoningen veilig te stellen. Die omvatten de helft van het aantal op Wilderszijde te bouwen woningen.

Wethouder Simon Fortuyn stelde de raad gerust. De samenwerking tussen de gemeente, 3B-Wonen en bouwbedrijven en ontwikkelaars is zeer goed. Zij hebben er zelf alle belang bij (zoals personeel vasthouden) om de vaart erin te houden. Mochten er marktverschuivingen gaan optreden dan zal er op worden ingespeeld. Deze zomer start de verkoop van de Waterwijk. Hij zal de raad goed blijven informeren over de voortgang en vraagt vertrouwen voor zijn aanpak. Die kreeg hij van de raad.

Pas op voor gladheid!

Tot slot. Aanstaande maandagavond is er een beeldvormende bijeenkomst voor de raad over de Kaderbrief  Komende woensdagavond zijn er interessante  bijeenkomsten waarin bijgepraat wordt over de waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden, de ontwikkelingen in de gemeentelijke organisatie en het parkeerbeleid. Onze fractie feliciteert ons trouwe en nog steeds super actieve PvdA-lid Greet Wijs van harte met haar 90ste verjaardag. Maak er een prachtig verjaardagsfeest van, Greet!

Heb een goede week!

Greet Wijs 90 jaar! Van harte gefeliciteerd! 

Dienstgebouw A16 bij de Rotte