WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 5 – 9 DECEMBER 2022

10 december 2022

Dit is nummer 651 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. Het was een korte raadscommissieweek omdat de commissie Ruimte vanwege gebrek aan agendapunten niet doorging. Tijdens de commissie Algemeen Bestuur vroegen we om betere communicatie rond de mogelijke opvang van 150 asielzoekers. Ook uitten we onze zorgen over de kans op fraude met de pasjes van het nieuwe afvalsysteem Diftar en de vrij karige informatie naar inwoners tot dusverre. Er blijkt geen plan B te zijn, mocht het misgaan. Lansingerland sluit dit jaar financieel af met een positief saldo van circa €4 miljoen. Dat was voor de PvdA-fractie geen verrassing, gezien de ruime gelden vanuit de Rijksoverheid en het feit dat het college nog steeds ruimer begroot dan nodig. We herhaalden onze oproep om scherper te begroten. De commissie Samenleving boog zich over het Eindproduct van het Participatietraject in het kader van de aanstaande aanvraag door RTHA voor een nieuw Luchthavenbesluit. En ook over de broodnodige nieuwe studio voor RTV Lansingerland. Gelukkig is het college daar al druk mee aan de slag gegaan.

Dorpskerk Berkel centrum

 RTV LANSINGERLAND ZOEKT NIEUWE STUDIORUIMTE

De commissie Samenleving debatteerde op initiatief van Leefbaar 3B over de wens voor een nieuwe studiolocatie van RTV Lansingerland in ons Gemeentehuis. Het college overlegt momenteel met het omroepbestuur over een oplossing van hun huisvestingsprobleem. Valmir Xhemaili onderstreepte het belang van RTV Lansingerland. PvdA ziet zeker kansen voor huisvesting in het gemeentehuis. Onze fractie staat niet negatief tegenover een eventuele aanvullende subsidie om dit mogelijk te maken. Dat past ons inziens in een uitgebreider lokaal kunst- en cultuurbeleid dan nu het geval is. De beleidsregels om voor structurele subsidie in aanmerking te komen moeten dan wel aangepast worden. Volgens wethouder Simon Fortuyn is de ruimte in het gemeentehuis mogelijk hard nodig voor eigen toekomstig gebruik. Ruimte is er wel in het businesscentrum maar die ruimte is veel te duur. Dan zou een aanvullende subsidie nodig zijn. Wethouder Fortuyn heeft een andere, zeer geschikte ruimte op het oog, maar kan nu nog geen concrete informatie delen. Hij heeft de urgentie stevig op het netvlies. Het omroepbestuur deelt deze lijn. Rond de zomer 2023 moet het rond zijn. Misschien kan er wel een eenmalige verhuissubsidie worden toegekend. Wordt dus vervolgd.

Alleen te voet welkom in Berkel centrum

COLLEGE WORSTELT MET OPVANG 150 ASIELZOEKERS

In weekbericht 650 berichtten wij dat de Commissaris van de Koning het college op 25 oktober 2022 een verzoek stuurde om met spoed te zoeken naar locaties binnen de gemeente Lansingerland waar asielzoekers langdurig kunnen worden opgevangen. Voor de gemeente Lansingerland is dit volgens het college, dat hierover op 23 november (dus een maand later) een brief naar de raad stuurde, een forse extra opgave, die neer komt op ongeveer 150 plekken voor langdurige opvang. Onze gemeente heeft een relatief korte tijd om te voldoen aan het gestelde verzoek. De brief van de Commissaris van de Koning spreekt van een gemeentelijk besluit vóór 1 januari 2023. Petra Verhoef vroeg tijdens het vragenuurtje in de raad van 24 november waarom de raad pas na een maand geïnformeerd werd over het dringende verzoek van de Commissaris om voor 1 januari 2023 uitsluitsel te geven op zijn vraag naar huisvesting van 150 asielzoekers. Kan de gemeente Lansingerland, mede gelet op de aanstaande komst van de Spreidingswet, eigenlijk wel weigeren om positief in te gaan op het dringende verzoek van de Commissaris?

Wethouder Leon Hoek (WIJ Lansingerland) excuseerde zich toen voor de te late brief. Namens het college zegde hij toe dat de vragen die Petra Verhoef namens de fractie stelde op korte termijn door het college schriftelijk worden beantwoord.

Pas 14 dagen later kregen wij antwoord. Daarin stelt het college ten onrechte dat wethouder Hoek tijdens de raadsvergadering heeft toegelicht waarom de raad deze brief later heeft ontvangen. Op onze vraag of de gemeente Lansingerland, mede gelet op de aanstaande komst van de Spreidingswet, eigenlijk wel kan weigeren om positief in te gaan op het dringende verzoek van de Commissaris, antwoordde het college dat de gemeente Lansingerland niet op voorhand weigert om positief te reageren op het verzoek van de Commissaris. “De grondhouding van de gemeente is realistisch: we doen wat reëel mogelijk en haalbaar is om een bijdrage te leveren aan deze provinciale opgave. Dit stemmen we tevens af in de regio omdat het een provinciale opgave is”. Wij vroegen ook hoe de raad, de inwoners en de maatschappelijke organisaties die begeleiding bieden, bij dit proces worden betrokken. Het college: “We zijn bezig om onze capaciteit dusdanig in te richten dat we naast een bestuurlijk ook een ambtelijk aanspreekpunt organiseren voor het managen van deze extra opgave. Op deze manier zorgen we waar nodig ook voor de betrokkenheid van en afstemming met (maatschappelijke) partners.”

Deze schriftelijke beantwoording door het college stelde ons teleur. Het stoort ons dat de beantwoording zo vaag is en dat we daar een dikke twee weken op moesten wachten. Dit gaat om een urgent verzoek vanuit de Provincie met een duidelijke deadline voor reactie. Het heeft potentieel impact op ons ambtelijk apparaat, onze maatschappelijke organisaties, burgers en vrijwilligers. De lokale pers vindt ook dat hier tijdig over geïnformeerd moet worden. Jammer dat dit niet wat pro-actiever is opgepakt.

Onze zorgen over met name de communicatie sprak Nanno Scheringa uit tijdens de raadscommissie Algemeen Bestuur van afgelopen woensdag. Wethouder Hoek gaf aan dat hij niet kon achterhalen waarom de raad zo laat over de brief is geïnformeerd. “Ik had het graag anders gewild”. De wethouder vond de beantwoording niet vaag; “De Spreidingswet is nog niet aangenomen. We staan op voorhand niet negatief ten opzichte van de vraag van de Commissaris van de Koning. Kijk maar naar de opvang van de Oekraïners. Het college liep daarbij voorop, niet de meerderheid van de raad. Het college wil eerst weten wat de provinciale aanpak precies behelst. We staan voor nieuwe uitdagingen en we lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We denken aan mogelijke locaties en werken aan de noodzakelijke ambtelijke ondersteuning”.

Onze fractie denkt dat het college wel positief wil samenwerken met de Commissaris van de Koning maar dat het worstelt met de vraag “Hoe leggen wij dit de raad uit?” Dat verklaart de voorzichtige woorden, de nadruk op het proces en ook de verwijzingen naar de opvang van Oekraïners waarvan het college vindt dat de huidige omvang van deze opvang ook betrokken moet worden bij de eventuele huisvesting van asielzoekers. De fractie van de PvdA zal het college zeker steunen wanneer het positief reageert op de vraag van de Commissaris van de Koning. Dat liet Nanno Scheringa namens de fractie wel merken.

Drijfnat Berkel centrum

COLLEGE START INFORMATIECAMPAGNE BREDE AANPAK ENERGIEARMOEDE

Tot afgelopen donderdagavond ontvingen wij geen informatie over de door de raad gewenste, sterk uitgebreide regeling om inwoners met energiearmoede te helpen. De gemeentelijke website vermeldt nog steeds alleen de oorspronkelijke toeslagregeling voor inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. In het vorige weekbericht 650 deden we een dringende oproep om hierover snel te gaan communiceren. Tijdens de raadscommissie Samenleving meldde wethouder Leon Hoek dat het college inmiddels de beleidsregels voor de sterk uitgebreide aanpak heeft vastgesteld en binnenkort met een brede publiekscampagne zal starten. Daar zijn wij erg blij mee.

Ook berichtte hij dat het college het jaaroverzicht Sociaal Domein 2021 heeft vastgesteld. Ook dit was een grote wens van onze fractie waarop wij het college al meerdere keren geattendeerd hebben. Want hoe kun je het effect van beleid op het gebied van het sociaal domein toetsen wanneer je geen beeld hebt van de concrete ontwikkelingen en resultaten?

Bergschenhoek Varenbuurt

COMMISSIEDEBAT OVER EINDRAPPORT PARTICIPATIEPROCES RTHA

Afgelopen donderdagavond sprak de commissie Samenleving over een door de raad op te stellen reactie op het onlangs verschenen Eindrapport Participatieproces Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Wij berichtten hierover al uitgebreid in weekbericht 649.

Onze woordvoerder Petra Verhoef gaf aan dat het participatietraject niet heeft geleid tot een voorkeurscenario op basis van een unaniem akkoord van de deelnemers. De PvdA kan aansluiten bij de conclusie die ons college trekt, namelijk dat het EPP als zodanig niet de basis kan vormen voor het aanstaande Luchthavenbesluit. Dat klopt ook, want de belangrijke Milieu Effect Rapportage (MER) ontbreekt nog en bovendien is er nu pas een voorlopige indicatie van de geluidscontouren. Pas in het tweede kwartaal van 2023 zal het definitieve beoordelingskader voor geluidshinder beschikbaar komen vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De PvdA-fractie stelt dan ook voor om met het formuleren van een formeel standpunt door de raad te wachten op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau die begin 2023 van de luchthaven wordt verwacht. En dan natuurlijk weer als er een definitieve aanvraag is voor het luchthavenbesluit. Het is goed om in dit stadium al concrete randvoorwaarden en maatregelen mee te geven, zoals ons college heeft genoemd in het reflectiedocument en uitgebreid heeft uitgewerkt in conceptbrieven aan minister Harbers en aan de directie van RTHA. Maar dit zijn geen formele zienswijzen. We kunnen ons in grote lijnen vinden in de randvoorwaarden en beoogde maatregelen die het college heeft geformuleerd. Het gaat de PvdA dan met name om: het zorgen voor harde garanties dat de geluidsruimte niet toeneemt, garanderen van realisatie van de woningbouwplannen met gemaximeerde geluidscontour en het versterken van het nachtregime met een vrijwel volledige nachtsluiting van 00:00 tot 07:00 uur.

Petra meldde dat de PvdA-fractie goed nieuws opspoorde over een betere opzet van de geluidsnormen. Het Beleidsprogramma 2022 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldde op 17 mei van dit jaar dat, in het verlengde van de door de regering definitief vastgestelde Luchtvaartnota, wordt gewerkt aan geluidbeleid dat beter aansluit bij de hinder die bewoners ervaren en waarmee de sturingsmogelijkheden op hinder toenemen. Er is specifiek aandacht voor slaapverstoring door vluchten in de nachtperiode. Bij de uitwerking van deze voorstellen zijn een zorgvuldig participatietraject en duidelijke communicatie belangrijk (zie pagina 18 van dit document). Er zal dus uitdrukkelijk aandacht worden besteed aan beleving (hinder) van vliegtuiggeluid, ook bij RTHA. Het gaat om berekeningen, metingen en ook het in beeld brengen van feitelijke ervaringen, bijvoorbeeld via onderzoek van de GGD’s. De PvdA-fractie ziet dit als een belangrijke ontwikkeling die voorziet in de wens van omwonenden.

De huidige berekeningen die staan in de bijlage bij het EPP zijn nog gebaseerd op het huidige normenkader van de geluidsruimte dat voor RTHA beschikbaar is. Het gaat dus nadrukkelijk om een voorlopige indicatie van de geluidscontouren. Pas in het tweede kwartaal 2023 zal het definitieve rekenvoorschrift beschikbaar komen. Het wachten is dus op de MER. Daarin staat, behalve een doorrekening nieuwe stijl van de geluidsproductie, ook een uitgebreid overzicht van de CO2 productie en de uitstoot van stikstof en andere schadelijke stoffen zoals fijnstof en ultra fijnstof. Pas na het beschikbaar komen van al deze data kan een uitspraak worden gedaan over de vraag voor hoeveel vliegtuigen er op RTHA op een voor de omgeving verantwoorde manier ruimte is. Daarvoor is het nu nog veel en veel te vroeg.

Onze fractie beloofde de woordvoerders van ChristenUnie en GroenLinks in dit weekbericht de officiële bronnen op te nemen die verwijzen naar de door het rijk voorgestane sterk verbeterde aanpak van het beoordelen van vliegtuiggeluid. Dat zijn dus het Beleidsprogramma 2022 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (pagina 18) en Vliegtuiggeluid | RIVM.

Tijdens de raadsvergadering van 23 december 2022 zal de raad formeel besluiten over de,  naar wij hopen, gezamenlijke reactie van raad en college naar aanleiding van het EPP. Het college zal dit formuleren op basis van het debat van afgelopen donderdag. Het is goed dat daarbij ook de negatieve effecten van RTHA op de gezondheid worden benoemd.

Bleiswijkse Zoom

LANSINGERLAND SCOORT HOOG OP BREDE WELVAART

De brede welvaart in Nederland ontwikkelt zich op dit moment positief, maar op de langere termijn wordt lijkt dat minder te worden. Dat blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die afgelopen week verscheen. Het CBS gebruikt hiervoor 42 indicatoren om de regionale kwaliteit van het leven in het heden en in de toekomst in kaart te brengen.

De brede welvaart ‘hier en nu’ gaat over de kwaliteit van leven en de leefomgeving (zoals welzijn, wonen en gezondheid), terwijl de welvaart ‘later’ gaat over wat de volgende generaties nodig hebben om hetzelfde niveau als welvaart te kunnen bereiken als de huidige. De brede welvaart ‘hier en nu’ ontwikkelt zich volgens CBS op veel onderdelen positief maar de ontwikkeling van de brede welvaart ‘later’ is minder gunstig.

Niet alle onderdelen van de brede welvaart in het heden ontwikkelen zich bovendien gunstig: de tevredenheid over het onderdeel wonen daalt (net als in 2021). De afstand tot voorzieningen neemt toe en de hoeveelheid natuurgebied per inwoner neemt af. “Een positieve uitkomst is dat op veel plaatsen de afstand tot openbaar groen afneemt, en dat de hoeveelheid fijnstofemissie en broeikasgasemissie daalt”.

Hoe de brede welvaart er op dit moment in onze gemeente voor staat, is te vinden via Regionale Monitor Brede Welvaart 2022 (cbs.nl) Ga hiervoor naar de knop ‘Indicator’.

Lansingerland staat er in het heden best goed voor. Onze gemeente is hoog opgeleid. In 2013 had 32.5% van onze inwoners een diploma van HBO of Wetenschappelijk Onderwijs. In 2021 was dit percentage gegroeid naar 38%. De werkloosheid was in 2013 nog 6.5%. In 2021 was deze gedaald naar 3.4%. In 2020 was de gemiddelde levensverwachting 83.4 jaren. Ook de groep inwoners die de ervaren gezondheid als positief beoordeelde groeide in de periode 2012-2020 van 83.1% naar 85.3%. De mediaan voor het besteedbare inkomen steeg van €29.900 in 2011 naar €32.600 in 2021. Opvallend is dat de tevredenheid met het leven daalde. In 213 was 86.7% nog tevreden, in 2021 was dit aantal gedaald tot 84.8%

De emissie van fijnstof naar de lucht daalde in de periode 2000-2020 aanzienlijk. Was het in 2000 nog 1000 kg PM 2.5 per kg, in 2020 daalde dit naar 600 kg PM 2.5 per kg. Anders is dit met de broeikasemissie. Die steeg in de periode 2012-2021 van 11.8 ton per inwoner naar 11.9 ton per inwoner. Van de noodzakelijke CO2 reductie door onze inwoners is dus absoluut nog geen sprake.

Lansingerlanders hebben vertrouwen in de instituties. In 2012 gold dat voor 62% van de inwoners en in 2021 zelfs voor 69.3%. Jammer is dat onze inwoners minder aan vrijwilligerswerk zijn gaan doen. In 2012 ging het nog om 54.4% dat vrijwilligerswerk verrichtte, in 2021 was dit nog maar 45.4%.

Rottemeren

Tot slot: Vanavond is er feest bij theater ’t Web in Bleiswijk dat 5 jaar bestaat. Van harte gefeliciteerd, Mario van Vliet en andere vrijwilligers! Leden van de PvdA-fractie zullen er natuurlijk zijn. In mei 2017 debatteerde de commissie Samenleving over de toekomst van ‘t Web, zie ons weekbericht van toen. Woensdagavond 14 december is er een beeldvormende bijeenkomst. Die staat in het teken van een toelichting aan de gemeenteraad over de uitgangspuntennotitie ‘vitaal en waardig ouder worden’. Heb een goede week!

Bergschenhoek Dorpsstraat