WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 29 MEI T/M 4 JUNI 2021

5 juni 2021

Dit is nummer 593 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland! Het was me het weekje wel. De politieke gemoederen werden bezig gehouden door de gebiedsontwikkeling rond Wilderzijde. De voltallige oppositie is zeer ontstemd over het bijstellen van de plannen die origineel door de raad werden vastgesteld en zocht de regionale pers. Bij de gemeenteraadsvergadering op donderdag debatteerde de raad dik twee uur vrij emotioneel over het Accommodatieplan Sport 2021-2030, maar werd gelukkig besloten om de besluitvorming tot net na de zomer te tillen. We verwachten dan een rustigere sfeer en nieuwe suggesties voor het vlottrekken van de impasse. Dat komt de sportverenigingen ten goede. En we hadden deze week twee bijeenkomsten van onze Leergang Lokale Politiek. Hele fijne cursisten hebben we!

Maalderij Treurniet en slagerij

CARLA VAN DER POL 50 JAAR PVDA LID

Barend Biesheuvel (ARP) was in 1971 net minister-president van Nederland en de nog jonge Dries van Agt (KVP) minister van Justitie toen Carla van der Pol lid werd van de PvdA. Zij woonde toen met haar gezin in de stad Groningen en werkte daar bij het lokale vormingswerk. Haar collega’s maakten haar lid van de PvdA. Carla komt uit een rood nest. Haar ouders raakten geïnspireerd door de SDAP, de voorganger van de PvdA en waren trouwe bezoekers van door de socialistische voorman Koos Vorrink georganiseerde activiteiten op de Paasheuvel in Vierhouten.

Toen haar echtgenoot Bernard Reith directeur Onderwijs werd van de Faculteit luchtvaart techniek van de TU Delft verhuisde het gezin naar Rodenrijs. Carla werd onder meer actief als vrijwilliger bij Humanitas en droeg zo intensief bij aan de grote en bloeiende organisatie die Humanitas Lansingerland nu geworden is. Door de vele jaren heen was zij ook een frequente bezoeker van de ledenvergaderingen van de PvdA Lansingerland. Carla en Bernard zijn trouwe lezers van onze weekberichten, al 593 afleveringen lang. Met haar niet aflatende belangstelling voor goed onderwijs is zij dichtbij haar idealen uit het vormingswerk gebleven. Haar rode hart klopt nog stevig.

Afgelopen donderdag ging afdelingsvoorzitter Gerard Bovens bij Carla en Bernard op bezoek. Hij overhandigde Carla de gouden ere-speld van de PvdA en natuurlijk een fraaie bos bloemen. Gedrieën spraken zij uitvoerig over de tijd die was, is en zal komen. Vertrouwen in de nieuwe generatie was het sleutelwoord. Dank je wel, Carla, voor 50 jaar steun en betrokkenheid! Nu op naar het 60 jarige jubileum, samen met Bernard!

Werkzaamheden aan Berkelsedijkje

Sloopwoningen in Oranjewijk Berkel en Rodenrijs

 PVDA ACTIE REDT ACCOMMODATIEPLAN SPORT TIJDENS RAADSVERGADERING

De afgelopen weken berichtten wij regelmatig over de debatten over het Accommodatieplan Sport 2021 – 2030. Dit plan is al meer dan een jaar op weg naar definitieve besluitvorming door de gemeenteraad. Corona, extra onderzoeken en een door onze fractie geïnitieerde beeldvormende bijeenkomst met de sportverenigingen in Lansingerland leverden vertraging op, maar we verkregen natuurlijk ook extra inzichten. Zie weekbericht weekbericht 591 en ook weekbericht 589

Tijdens het debat in de raadscommissie Samenleving op 20 mei bleken de fracties van Wouter Hoppenbrouwer (Leefbaar 3B), VVD en CDA niet akkoord te gaan met delen uit het plan. Ook leek het hen beter om te bezien hoe groot de impact van corona op de ledenaantallen zou zijn. Hun standpunten kwamen als een stevige verrassing omdat tijdens de goed door sportverenigingen bezochte digitale beeldvormende bijeenkomst geen grote bezwaren waren ingebracht. Leefbaar 3B, VVD en CDA besloten om tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag een amendement in te dienen waarin zij voorstelden het accommodatieplan Sport 2021 – 2030 nu niet vast te stellen maar de bestuurlijke besluitvorming uit te stellen tot uiterlijk het derde kwartaal van 2022.

Dat vond onze fractie echt geen goed idee. We maakten onze zorgen dat dit in het nadeel zou zijn van de sportverenigingen, het momentum (alle vergaarde kennis en actuele gesprekken) verloren zou gaan en het vaststellen volgend jaar in het gedrang van de verkiezingen en coalitievorming op de lange baan geschoven zou worden. Petra Verhoef diende daarom met steun van ChristenUnie, WIJ Lansingerland, D66 en GroenLinks een tweede amendement in waarin voorgesteld werd om het plan gewoon vast te stellen en om in 2023 te evalueren of de aannames m.b.t ledenaantallen en normen m.b.t. veldgebruik die in het Accommodatieplan gehanteerd worden dan feitelijk nog kloppen en die informatie te gebruiken om de plannen voor investeringen bij te stellen.

De beide amendementen mondden uit in een twee en een half uur durend raadsdebat waarin de emoties soms hoog opliepen. Kern van het debat was dat de indieners van het amendement om de besluitvorming uit te stellen aan oppositie en ChristenUnie niet duidelijk konden maken wat uitstel van besluitvorming precies voor meerwaarde zou opleveren. Duidelijk was dat zij de uitgangspunten van het plan onderschreven maar niet tevreden waren over hoe deze zouden uitpakken voor vooral sportclubs op het Berkelse Hogeland.

Toen raadsvoorzitter Pieter van de Stadt na het einde van de tweede debattermijn van de raad de beide amendementen bijna in stemming wilde brengen kwam Petra Verhoef plotseling met een ordevoorstel waarin zij alle fracties in de raad vroeg om de besluitvorming over het sportaccommodatieplan op te schorten tot een volgende raadsvergadering om dan een afrondende derde termijn te houden met oplossingsgerichte moties of amendementen. De tussenliggende periode kan dan gebruikt worden om te inventariseren welke pijnpunten er precies bij de drie coalitiepartijen leven. Wellicht is het mogelijk om dan als coalitiepartijen en oppositiepartijen samen tot een gezamenlijk amendement of motie te komen. Voor de PvdA fractie is dit een reële mogelijkheid. Na schorsing gingen Leefbaar 3B, VVD en CDA en ook de oppositiepartijen en de ChristenUnie akkoord met het ordevoorstel van Petra Verhoef. De heer Hoppenbrouwer vroeg wel om de raadsvergadering van 30 september te kiezen. Met de kadernota en alles er omheen is het nu te druk om dit goed voor te bereiden voor een vergadering in juni of juli, dat is zeker waar. De raadsvoorzitter schorste daarop de beraadslagingen. Er ging een zucht van opluchting door raad en college.

De stemming over een motie van de PvdA (mede-indieners CDA, Leefbaar 3B en GroenLinks) om in de planologische studies over de verdere ruimtelijke inrichting van Lansingerland rekening te houden met een plek voor een vierde sportpark werd ook aangehouden. Deze motie kan waarschijnlijk op een ruime steun uit de raad rekenen.

Terrassen staan weer klaar in Berkel centrum

Het Carillon in Berkel centrum

 MOTIE NIEUW RAADSVOORSTEL IS NODIG VOOR GEBIEDSONTWIKKELING WILDERSZIJDE

Op 24 juni is de besluitvorming in de raad over hoeveel huizen er precies op Wilderszijde gebouwd gaan worden en welk deel hiervan sociaal en betaalbaar wordt. Ook moet duidelijk worden of de hoeveelheid aan groenvoorzieningen die eerder in de pen zat ook feitelijk zal worden gerealiseerd. Het debat in de raadscommissie Ruimte van aanstaande dinsdag vormt de opmaat tot de besluitvorming eind juni in de raad.

Wat ons en ook de fracties van WIJ, D66 en GroenLinks betreft wordt er niet getornd aan het eerdere collegevoorstel om het te bouwen aantal sociale en betaalbare woningen op 50% te houden (scenario 1) in plaats van 45% (scenario 2). Het college komt met dit scenario 2 omdat er geen rijkssubsidie van 11 miljoen ontvangen zal worden.  Wij berichtten er al uitgebreid over op 9 april in weekbericht 588.

In de aanloop naar beide debatten dienden de oppositiepartijen tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag een gezamenlijke motie in waarin de gemeenteraad werd opgeroepen om het raadsvoorstel om te beknibbelen op het aantal betaalbare woningen niet te bespreken in de commissiebespreking Ruimte van 8 juni. Ook werd het college gevraagd om aan de commissie te verzoeken om het raadsvoorstel terug te geven aan het college en dan zo spoedig mogelijk een nieuw raadsvoorstel voor de gebiedsontwikkeling Wilderszijde aan te bieden dat aansluit bij het handhaven van de door de raad eerder vastgestelde ambitie, recht doet aan de afspraken met de provincie en gebaseerd is op bestuurlijk overleg met de Provincie Zuid-Holland dat plaatsvindt vóórdat de raad moet besluiten.

Voor het college en de oppositiepartijen is pijnlijk dat het college van Gedeputeerde Staten bij monde van gedeputeerde Anne Koning op 18 mei 2021 (maar de raad wist pas op 2 juni 2021) het college Lansingerland duidelijk heeft gemaakt dat zij het hele bouwprogramma in het licht van het “Meer evenwicht scenario” nog onvoldoende acht. De provincie Zuid-Holland noemt daarbij expliciet Wilderszijde: “Wij herinneren u aan de gemaakte afspraak met u over het aandeel van 25% sociale woningen in combinatie met een verhoging van het totale aantal woningen op de locatie Wilderszijde”. Indien de gemeente zich niet houdt aan de afspraak over het verhogen van het aantal woningen overweegt de provincie juridische instrumenten in te zetten om het doel van ‘meer sociaal bouwen’ te bereiken.

Lansingerland is inmiddels het bestuurlijke lachertje geworden als het gaat om sociaal en betaalbaar bouwen in onze provincie. Nergens wordt er slechter gepresteerd als het gaat om sociaal bouwen. De brieven van de provincie zijn hier te vinden: Gemeente Lansingerland – iBabsOnline Overzicht details

Het college zit dus volledig klem tussen de standpunten van het college van Gedeputeerde Staten en de Lansingerlandse coalitiepartijen enerzijds en de inzet van alle Lansingerlandse oppositiepartijen anderzijds. Uiteraard kreeg onze motie geen meerderheid. De coalitiepartijen verwezen in één koor naar het debat in de komende raadscommissievergadering. Of zij dan hun poot stijf zullen houden en écht willen gaan beknibbelen op het aantal betaalbare woningen op Wilderszijde en zullen blijven weigeren om bijna 11 miljoen uit eigen gemeentelijke middelen in te zetten, is nu nog de vraag. Cruciaal wordt de positie van Leefbaar 3B.

Op vrijdag 4 juni besteedde het AD Rotterdam uitgebreid aandacht aan het gezamenlijke oppositie- gevecht voor de bouw van meer sociale en betaalbare woningen op Wilderszijde: https://www.ad.nl/rotterdam/oppositie-in-lansingerland-vecht-voor-behoud-beloofde-betaalbare-woningen-in-wilderszijde~a0d79098/

 Vogelaarstraat in Berkel

Lege Noordeindseweg in Berkel

Basisschool de Wilgenhoek in Berkel

COLLEGE GEEFT REACTIE OP PVDA VRAGEN OVER TOESLAGENAFFAIRE

Op 10 mei jl. stelden wij schriftelijke vragen aan het college over de mogelijke overname van schulden van gedupeerden in de toeslagenaffaire. Zie: SCHRIFTELIJKE VRAGEN OVER MOGELIJKE OVERNAME SCHULDEN VAN GEDUPEERDEN TOESLAGENAFFAIRE – PvdA Lansingerland

Afgelopen week kregen wij de antwoorden. Wat daaruit blijkt, is dat ook in Lansingerland er, net als in Rotterdam, gedupeerden zijn die in een schuldentraject zitten. Maar het college kiest er niet voor om de zelfde lijn als in Rotterdam te gaan volgen: “Nee, wij kiezen niet voor de Rotterdamse aanpak. Rotterdam loopt hiermee vooruit op het proces en de landelijke uitwerking. Wij volgen de landelijke lijn, zoals ook door de VNG wordt. De berichtgeving hierover volgt zich snel op. Zo werd net bekend dat het kabinet alle private schulden van de gedupeerden wil overnemen. Een uniforme aanpak door alle gemeenten bevordert rechtsgelijkheid, zodat alle gedupeerde ouders over het hele land op dezelfde wijze worden geholpen. Daarnaast is het operationeel niet haalbaar voor de gemeente Lansingerland om de lijn van
Rotterdam te volgen”.

Wij vroegen of het college inmiddels, bijvoorbeeld via het ingestelde speciale meldpunt, een
volledig beeld heeft van het aantal huishoudens in Lansingerland dat slachtoffer is geworden van de toeslagenaffaire. College: “Ja, we hebben een beeld van de aantallen op basis van de gegevens van de Belastingdienst. Tot op heden hebben zich 19 inwoners bij ons meldpunt aangemeld.  De ernst van de problematiek varieert per inwoner. Voor de inwoners die zich meldden is een oplossing gevonden. Het gaat om brede ondersteuning op het terrein van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Dit is in lijn met de gemaakte afspraken tussen de VNG en de staatssecretaris. Ook voor de inwoners die zich nog gaan melden zetten wij in op een passende oplossing”.

Dat het college de lijn van de VNG zou volgen, was wel te voorspellen. Het college van Lansingerland voert nooit een eigen koers als het om het bestrijden van de gevolgen van landelijk beleid gaat. Behalve natuurlijk als het ze goed uitkomt zoals bij minder sociaal en betaalbaar bouwen. De overige antwoorden lijken er gelukkig op te wijzen dat het college serieus werk maakt van de ondersteuning van gedupeerden.

Componistenwijk in Berkel

 PVDA WIL MEER BURGERPARTICIPATIE BIJ OPSTELLEN REGIONALE ENERGIE STRATEGIE 2.0

Tijdens het afrondende raadsdebat van afgelopen donderdag over de Regionale Energie Strategie 1.0 dienden wij samen met Leefbaar 3B, VVD en CDA een motie in omdat in de aanloop naar de RES 1.0 de invloed van de gemeenteraden niet optimaal is geweest en ook de burgerparticipatie beperkt was. Bij de besluitvorming over de RES 1.0 was er geen sprake van verlengd lokaal bestuur (zoals bij Gemeenschappelijke Regelingen) en was er ook geen mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen.

De PvdA vindt met de mede indieners van deze motie dat de raad en ook de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in de vervolgstappen naar de RES 2.0 (voorjaar 2023) meer betrokken moeten worden. Nu dreigt een technocratisch debat van insiders. Het is voor velen een ‘Ver van mijn bedshow’ constateerden wij in weekbericht 591: WEEKBERICHT PVDA FRACTIE 17 T/M 21 MEI 2021 – PvdA Lansingerland Inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn maar mondjesmaat om hun mening gevraagd. Een maatschappelijk debat ontbreekt. De motie stelt onder meer dat het eerste conceptvoorstel RES 2.0 ook voorwerp zal zijn van door de raad nader te bepalen uitgebreide burgerparticipatie.  Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd de motie door een raadsmeerderheid aangenomen.

Offenbachplantsoen

Tot slot: In de aankomende week wacht ons weer een ‘commissieweek’. We noemen een aantal agendapunten. Bij de commissievergadering Ruimte staat het woningbouwprogramma voor Wilderszijde op de agenda en daar is een stevig debat te verwachten. Bij commissie AB gaat het onder andere over een nieuw plan van aanpak voor het raadplegen van inwoners over hoe zij burgerparticipatie graag zien. Commissie Samenleving vervalt vanwege het ontbreken van agendapunten. Dat geeft ons de tijd om eens zorgvuldig verder naar de kadernota te gaan kijken. Op zaterdagochtend is de derde bijeenkomst van onze Leergang Lokale Politiek waarbij we een bezoek brengen aan de businessunit Glastuinbouw van de Universiteit Wageningen in Bleiswijk. Daar heeft de fractie nu al zin in en de cursisten ongetwijfeld ook. Heb een fijne week!

A.M.G. Schmidtpark Noord

 A.M.G. Schmidtpark Noord

Parkzoom 1

Reconstructie Offenbachlaan Bergschenhoek