WEEKBERICHT PVDA LANSINGERLAND 28 JANUARI T/M 4 FEBRUARI 2023

5 februari 2023

Dit is nummer 657 van de weekberichten van de PvdA-fractie in Lansingerland. In dit verslag borduren wij voort op ons bericht van vorige week dat de grote woningbouwplannen van Lansingerland en Zoetermeer op Bleizo-West in gevaar lijken te komen. Boos zijn wij over een brief van het college waaruit duidelijk wordt dat onze motie over de vrijstelling van giften tot 1200 euro aan bijstandsgerechtigden niet wordt uitgevoerd. Nieuws is er ook over de gevaarlijke oversteek van de ZoRo-busbaan ter hoogte van de Wildersekade in Rodenrijs. Verder geven we een korte impressie van het PvdA-ledencongres in Den Bosch, waar fractiegenoten Nanno en Petra aanwezig waren.

Uitzichttoren Hoge Bergsebos

PROVINCIALE STATENCOMMISSIE BUIGT ZICH OVER TOEKOMST BLEIZO WEST

Op woensdag 8 februari buigt de integrale commissie van provinciale staten zich vanaf 9.30 uur over de Ontwerp Herziening Omgevingsbeleid Module Wonen, Werken en Werelderfgoed (zie agenda). In deze ontwerp herziening is op pagina 22 een kleine maar betekenisvolle passage gewijd aan de toekomst van Bleizo-West: “Om tot een keuze te komen op welk terrein welk instrument wordt ingezet, wordt uitgebreid afgestemd met de regio’s en gemeenten. In een enkel geval is afgeweken van het standpunt van de gemeente: het te behouden deel van bedrijventerrein Bleizo omvat vanuit provinciaal oogpunt een groter gebied”. Met andere woorden: volgens dit ontwerp blijft Bleizo-West de bestemming bedrijventerrein houden. Van woningbouw zoals Lansingerland wil, kan dan geen sprake zijn. Onze fractie vindt dit een ongewenste ontwikkeling. Zoals we vorige week al berichtten, is ons college zeer verrast en niet vooraf geïnformeerd door Gedeputeerde Staten (GS).

Op de agenda van de integrale commissie van provinciale staten zijn dan ook twee ingekomen brieven van het college van Lansingerland te vinden. In de laatste brief zegt ons college “Als regio stellen wij het doel om voldoende sociale woningen te realiseren met een meer evenwichtige spreiding over de regio. Gemeente Lansingerland neemt de opgave zeer serieus. Met 4000-6000 woningen en een aandeel van 30% sociaal is Bleizo-West binnen ons bod essentieel om de opgave van de gemeente Lansingerland binnen de regio Rotterdam in te vullen.” Later in die brief schrijft het college wat dat betekent: “Bij ongewijzigd besluit van GS kunnen wij helaas niet anders besluiten dan de Realisatieagenda in deze vorm in maart niet te ondertekenen.” Klare, maar ook zorgelijke taal.

Gelukkig staat dit onderwerp geagendeerd bij de raadscommissie Algemeen Bestuur van onze gemeenteraad op woensdagavond 8 februari. De resultaten van het debat in de Statencommissie kunnen dus door de raadscommissieleden van onze gemeente in hun inbreng meegenomen worden. Onze hoop is dat de statenfracties in meerderheid zullen pleiten om de definitieve bestemming bedrijventerrein voor Bleizo-West om te zetten naar bestemming wonen.

Precies een jaar geleden meldden wij in ons weekbericht van toen “dat een ruime meerderheid van de fracties in Provinciale Staten van Zuid Holland goede kansen ziet voor woningbouw op Bleizo-West. Dat bleek tijdens de Statenvergadering van woensdag 2 februari 2022. Wel moeten de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer, die daar 4000-6000 woningen willen gaan bouwen, dringende vragen beantwoorden die hen door het college van Gedeputeerde Staten gesteld zijn. Pas daarna volgt er een definitief besluit over de eventuele aanpassing van het provinciale Omgevingsbeleid. De bouwplannen van beide gemeenten zijn nu nog in strijd met het huidige Omgevingsbeleid dat Bleizo-West als een bedrijventerrein beschouwt”.

GS wilden toen zicht krijgen op een door Lansingerland te presenteren haalbaar alternatief voor de 12MW aan windenergie die langs de A12 gepland staat. Bovendien wilde het provinciebestuur ook weten welke alternatieve locatie Lansingerland wilde aanbieden aan bedrijven die geen mogelijkheid krijgen om zich op Bleizo-West te vestigen wanneer daar woningbouw komt. Ook was een verdere onderbouwing van de plannen voor de woningbouw nodig, met name als het gaat om het aantal betaalbare woningen dat Lansingerland en Zoetermeer op Bleizo-West willen realiseren. Gedeputeerde Staten vond de leefkwaliteit van de nieuwe wijk van groot belang. Lansingerland en Zoetermeer moesten daarom duidelijk maken dat wonen op Bleizo-West, ondanks de grote belemmeringen die daar door snelweg en spoorwegen zijn, geen schade voor de gezondheid gaat opleveren.

Voor Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) was het toen nog een open kwestie. “Ik ga voor samenspel. We pakken dit samen met de beide gemeenten op. Daarvoor is het wel nodig dat Lansingerland en Zoetermeer met goede antwoorden op de door ons gestelde vragen komen. Pas daarna kan ik aan Provinciale Staten een definitief voorstel overhandigen”.

Kennelijk is er ergens onderweg de klad gekomen in het beoogde samenspel tussen de gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland. De rol van de gemeente Zoetermeer in dit samenspel is ons niet duidelijk.

Het valt onze fractie op dat we inmiddels een jaar verder zijn zonder enig resultaat. Wethouder Simon Fortuyn, die de grote projecten van Lansingerland in zijn portefeuille heeft, kan onze raadscommissie hopelijk uitleggen waarom het hem tot op heden niet is gelukt om tot overeenstemming te komen. En hoe Zoetermeer er nu in zit. Onze fractie is natuurlijk ook heel benieuwd naar de visie van verantwoordelijk gedeputeerde Anne Koning. Die zal zij volgende week bij het debat van Provinciale Staten ongetwijfeld geven.

Gevaarlijke ZoRo-busbaan oversteek Wildersekade

 GEVAARLIJKE OVERSTEEK ZORO-BUSBAAN BIJ WILDERSEKADE

Onze fractievoorzitter zit – als ze niet over de Landscheiding fietst – af en toe in bus 170 of 173 van en naar metrostation Rodenrijs. Je zoeft in enkele minuten over de ZoRo-busbaan van halte Berkelseweg naar het station. De Wildersekade-Bonfut in Rodenrijs wordt doorkruist door de ZoRo-busbaan. Om het auto- en fietsverkeer te waarschuwen voor de met hoge snelheid passerende RET-bussen zijn er ter plaatse waarschuwingslichten aangebracht. Deze lichten zijn momenteel buiten werking. Over de waarschuwingslichten zijn blauwe plasticzakken aangebracht en er staat langs de weg een geel waarschuwingsbord. Onze fractie vindt dat dit echt niet kan. Dagelijks steken er op deze plek vele fietsers en soms ook wandelaars over, op weg naar school of werk of aan de wandeling met de hond. De RET-autobussen passeren deze kruising met grote snelheid. Een ongeluk zit daar in een klein hoekje. Bussen hoeven ter plaatse niet af te remmen omdat er daar geen bushalte meer is. De bewoners van de nieuwe wijken Buyten op Wilderszijde en Hordijk moeten het nu doen met haltes op station Rodenrijs of Koegelwieckplantsoen. Onze fractie roept het college op om er voor te zorgen dat de waarschuwingslichten op de Wildersekade-Bonfut direct weer in werking worden gesteld.

Hoge Bergsebos in volle glorie

COLLEGE WEIGERT MOTIE VRIJSTELLING GIFTEN TOT 1200 EURO UIT TE VOEREN

Op 24 juni 2021 nam de raad een door de PvdA-fractie ingediende motie vreemd ‘vrijstelling giften tot 1200 euro per jaar in de bijstand’ aan. Onze motie volgde een soortgelijke motie van de fracties van ChristenUnie, SP, GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer van 25 februari 2021 die, met alleen de stemmen van de VVD fractie tegen, door alle fracties werd aangenomen.

Onze lokale motie werd in juni 2021 mede ingediend door de fracties van GroenLinks, WIJ Lansingerland en ChristenUnie. De motie roept op om, in afwachting van de landelijke regeling, bijstandsgerechtigden in Lansingerland reeds nu de mogelijkheid te bieden tot een vrijstelling van giften tot € 1.200 per jaar. Wij schreven er toen uitgebreid over in ons weekbericht van toen.

Maar in een brief aan de raad van 24 januari 2023 meldt het college deze motie niet te willen uitvoeren. Om tot dit standpunt te kunnen komen had het college maar liefst 20 maanden nodig. Onze fractie ging er tot op heden vanuit dat het college de aangenomen motie gewoon uitvoerde. De raad heeft immers geen zicht op de beleidsregels waarmee het ambtelijk apparaat in de praktijk werkt. En van het college kwam tot op heden geen enkel signaal.

Het college zegt in de brief aan de raad dat de consulenten al in de geest van de motie werken.  “Consulenten komen verschillende situaties tegen waarbij ze moeten bepalen of er sprake is van inkomsten of giften. De meest voorkomende zijn: bedragen die zijn overgemaakt door derden, tikkies betaald door derden en stortingen op eigen rekening. Het uitgangspunt bij de beoordeling is het achterhalen van het doel waarom het geld is overgemaakt (soms staat dit in de omschrijving) en of dit te controleren is. Wanneer er geen verifieerbare verklaring is, merken consulenten de bijschrijvingen op grond van vaste jurisprudentie aan als inkomsten. Indien de bijschrijving is gedaan met als doel een eenmalig karakter of specifieke doelbeschrijving (bijvoorbeeld winterjas) beoordelen consulenten dat er sprake is van een gift en handelen zij in de geest van de motie”. Einde citaat.

Het college bericht dat op grond van de huidige Participatiewet het college giften kan vrijstellen, voor zover deze naar het oordeel van het college verantwoord zijn vanuit het oogpunt van bijstandsverlening. De wet gaat tot op heden niet uit van een standaardvrijstelling tot een bepaald bedrag, maar van een maatwerkbeoordeling per individuele gift. Daarom vindt het college dat zij om juridische redenen op dit moment geen standaard vrijstelling kan toepassen maar nog steeds maatwerk moet verrichten.

Het Kabinet moet volgens het college de oplossing aandragen. In haar brief van 28 november 2022 bracht minister Schouten de Tweede Kamer op de hoogte van een breed pakket aan maatregelen, die tezamen moeten bijdragen aan een Participatiewet die meer in balans is. Het gaat in totaal om ruim twintig maatregelen, waaronder ook giftenvrijlating voor bijstandsgerechtigden, die in juli 2024 in moeten gaan. De Tweede Kamer gaat dan nog over deze plannen debatteren. Gelet op het huidige politieke klimaat gaan deze maatregelen het zeker wel halen. Maar het is wel erg ver in de toekomst!

De PvdA-fractie viel steil achterover door deze collegebrief. Er maar liefst 20 maanden over doen om raad en inwoners te informeren dat zij een unaniem door de raad aangenomen motie niet wil uitvoeren zonder al die maanden ook maar één keer de moeite te nemen om de raad te informeren, is niet te geloven. Tekenend in dit verband is de passage in de brief “De verantwoordelijk wethouder destijds, mevr. Arends, heeft de motie ‘on hold’ gezet.” Ons weekbericht van toen meldt dat “Na een bevlogen debat, waaraan verantwoordelijk wethouder Kathy Arends waarschijnlijk geen al te beste herinneringen over zal hebben gehouden, de raad, met alleen de stem van de VVD fractie tegen, akkoord ging met onze motie”. Wij begrijpen pas nu wat voormalig wethouder Arends met haar niet al te beste herinneringen heeft gedaan. Niets dus….

Natuurlijk zullen wij deze brief als bespreekstuk gaan agenderen in een komende vergadering van de commissie Samenleving. Zo ga je immers als college niet om met de belangen van zovele bijstandsgerechtigden die in redelijkheid mochten aannemen dat de gemeente Lansingerland sinds juni 2021 een standaardvrijstelling hanteerde.

Nieuwbouw Buyten op Wilderszijde

RAPPORTCIJFER ACHT VOOR FINANCIEN GEMEENTE LANSINGERLAND

Accountantsbureau BDO onderzoekt ieder jaar de financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten. Hoe lager het rapportcijfer, hoe risicovoller de financiële situatie. Gekeken is onder meer naar schulden, leningen die uitstaan, belastingen en grondbezit. Lansingerland komt er met het rapportcijfer 8 redelijk goed vanaf. Toch zijn er in onze directe omgeving nog voorbeeldigere gemeenten. Onze directe buurgemeenten Rotterdam, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp legden de lat nog hoger en kregen zelfs het rapportcijfer 10. Komende week praat de raadscommissie Algemeen Bestuur over de eerste begrotingswijziging voor 2023. Voor dit jaar is er opnieuw sprake van een sluitende begroting maar voor de jaren erna is er van rijks- en/of gemeentewege nog wat financieel herstelwerk te verrichten.

Wandelen in de Bergboezem

 ZONNIGE STEMMING ROND LINKSE WOLK BIJ PVDA-CONGRES IN DEN BOSCH

Vroeg in de ochtend vertrokken Nanno Scheringa en Petra Verhoef van onze fractie gisteren naar Den Bosch. In de Brabanthallen hielden zowel de PvdA als GroenLinks hun ledencongressen. Bij een gezamenlijke borrel werd aan het einde van de middag de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor de Waterschappen afgetrapt. Nanno en Petra beschrijven de stemming als positief en strijdvaardig. Er is steeds meer steun voor het samen optrekken van PvdA en GroenLinks. Bij de stemming rond de moties werd bijvoorbeeld helder dat er ruime steun is voor het gezamenlijk presenteren van een programma en samen campagne voeren bij de Europese Verkiezingen van 2024. Ook is er duidelijk steun voor een ledenreferendum waarmee bij de leden kan worden gepeild of zij een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor GroenLinks en de PvdA zien zitten bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Ook dubbellidmaatschap wordt door de meerderheid gesteund.

Natuurlijk liepen we diverse bekenden van de fractie tegen het lijf, waaronder Margot Kraneveldt (fractievoorzitter PvdA Zoetermeer) en Anne Koning (lijsttrekker PvdA voor Provinciale Staten). De speeches van Tweede Kamer voorzitter Attje Kuiken en partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent waren op veel punten inspirerend, bijvoorbeeld daar waar het om onderwijs (“ruimte voor talentontwikkeling van kinderen en respect voor jongeren die zulke positieve bijdragen aan onze samenleving leveren”) en waardige behandeling van mensen ging (“waardige behandeling altijd en overal voorop stellen”).

We haalden flyers en posters op voor de aankomende verkiezingscampagne. Vol energie voor die campagne vertrokken we rond 18 uur weer richting Lansingerland, met de linkse wind in de rug.

Lijsttrekker PS (Anne Koning) en Petra Verhoef in Den Bosch

Nanno en Petra kregen een rode gloed in Den Bosch

Tot slot: Volgende week staan de maandelijkse raadscommissievergaderingen op ons programma. In het oog springen voor ons de raadscommissie Algemeen Bestuur met op de agenda de toekomst van Bleizo-West en de raadscommissie Samenleving. Op de agenda van deze commissie staan de nieuwe Samenlevingsvisie en ook de concept notitie Reikwijdte en Detailniveau. Deze notitie is de eerste fase van het traject dat moet gaan leiden tot een nieuw luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport. In weekbericht 658 berichtten we natuurlijk over de belangrijkste uitkomsten van de commissieweek. Heb een goede week!

 Laatste fase bouw Westpolder nabij Klapwijkseknoop

Hoogvlakte Hoge Bergsebos

 

Nieuwbouw Hordijk terrein Rodenrijs

 

Nieuwbouw Hordijk terrein Rodenrijs